Benjamin je napisao/la:
Što me potaklo na otvaranje ove teme...moje razmišljanje o tome koliko su logične, koliko su razumne odluke koje vjernik donosi. U osnovi mislim da je ova tema potpuno bliska temi odnosa razuma i vjere u kojoj ja vidim dva pristupa za koja mi se govori da su u skladu, u što nisam baš siguran. Konkretno, naša se vjera temelji na nekim događajima koji nisu nimalo u skladu s razumom. Uzmimo kao prvi primjer Abrahamovo žrtvovanje Izaka.
Ako tu priču shvatimo doslovno (kako ju ja shvaćam) onda se zbilja moramo upitati kako bismo mi danas reagirali na isti Božji zahtjev?
Na stranu činjenica da je u Abrahamovo vrijeme postojalo prinošenje ljudskih žrtava ili eventualni prigovor da bi tu bila riječ o jednoj poučnoj pričici koja nema temelja u stvarnosti.
Ovaj odlomak iz Staroga zavjeta trebao bi se čitati i tumačiti malo drugačije nego obične priče (možda više teološki i iz perspektive Novog zavjeta, kako neki suvremeni teolozi pišu). Bog nije uzeo Abrahamovog sina kad ga je stavio na žrtvenik, ali je Bog dao
svoga Sina kao žrtvu za naše otkupljenje od grijeha. Ako ne odvajamo Kristov bitak i njegovo poslanje, vidimo zapravo da je tu Bog
sam sebe prinio kao žrtvu za naše spasenje. I to ne iz nekog "zadovoljenja pravde", nego iz ljubavi. Ako se stavimo u Abrahamov položaj, možemo okusiti što to znači prinijeti vlastitog sina kao žrtvu, tj. možemo okusiti što je to ustvari Bog učinio za nas Kristovom smrću na križu. Abraham je čuo Božji glas: "Uzmi svoga sina, jedinca svoga Izaka koga ljubiš, i pođi u krajinu Moriju pa ga ondje prinesi kao žrtvu paljenicu na brdu koje ću ti pokazati." (Post 22,2) To nije bio samo
nerealan suludi Božji zahtjev, to je bilo proročanstvo i nagovještaj Novoga saveza koji će Krist sklopiti s ljudima svojim raspećem, davanjem svoga života za život drugih, prolijevanjem svoje Krvi za otkupljenje. Abraham nije mogao znati zašto Bog od njega baš to traži, pa opet ukida svoj zahtjev i pošteđuje Izaka. (prema Benedikt XVI.:
Uvod u kršćanstvo)
Citat:
Ostaje činjenica da Bog često od nas zahtjeva stvari koje nam nisu logične niti ljudski shvatljive, upravo se protive našem 'zdravom' razumu.
Kako znaš da baš Bog to nešto zahtijeva od tebe? Čuješ li mu glas ili ...?
Što ako društveni trendovi (mode) koje prihvaća većina uopće nisu zdravo-razumski?