Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 15:49

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 56  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lis 25, 2010 16:54 

Evo što je sv. Otac rekao u pismu sjemeništarcima:
Citat:
„Movimenti“ (Pokreti) su velika stvar. Vi znate koliko ih sam cijenim i ljubim, kao dar Duha Svetoga Crkvi. Njih se mora mjeriti po tome kako i koliko su otvoreni za zajedničku Katoličku, za život zajedničke Kristove Crkve, koja je usprkos raznolikosti ipak samo jedna Crkva.

I mislim da je time sve rečeno, pa ne vidim smisla "natezati mačka za rep" hoću reći dalje diskutirati.

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 17:19 

sneni je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
sneni je napisao/la:
... i NP uvođenjem "petparačke litarture" ( američkog penetekostalnog porijekla) pjesmica bez neke teološke dubine i muzičke vrijednosti ...

Ne znam o čemu se ovdje radi, koje su to konkretno pjesme?

Pjesme koje se moraju pjevati na tim Neokatekumenskim slavljima. O njima je već bilo riječi. Da se razumijemo: ondje gdje ne postoji ta duhovna baština - Amerika na pr. - ja u svojoj župi imam pjesme starije nego je "stara Amerika" tamo odgovara svaka pjesma, ali kod nas bi NP trebao uz evangelizaciju - čuvati i duhovnu baštinu naroda, jer narod (pa i NP) koji ne cijeni svoju prošlost - nema budućnosti! Ovo mnogi ne razumiju ili ne žele razumjeti!...

Stvarno bih želio razumjeti ali ne razumijem o čemu pišeš?! Kakva Američka baština kod neokatekumena? Znaš li naziv neke pjesme koja je takva kako pišeš?

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 17:49 

nema smisla ponavljati što je već pisano i raspravljano - pogledaj malo stranica unazad. U ostalom već sam jednom napisao da bilo kakvo izdvajanje u one savršenije i one nesavršenije nije u duhu Crkve. Davno sam negdje, na ovom forumu napisao, da vjerujem da NP može donijeti ploda u krajevima gdje je tradicionalno kršćanstvo umrlo, u krajevima gdje nema kršćanske tradicije, ako se taj pokret stavi u službu opće Crkve, ali u krajevima gdje je tradicionalno kršćanstvo živo u svim svojim oblicima NP (kao pokret) nema što raditi. To mi pokazuje iskustvo brojnih župa...A poznam i neke neokatekumene (po ideji) koji su se prekrasno angažirali u život župe i odlično djeluju.

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 18:15 

Onda je Hrvatska pravo mjesto za NP. Ovdje se kršćanstvo u svom najvećem broju živi samo kao folklor, a kao vjera - življenje Evanđelja je upravo na sigurnom putu izumiranja. :(

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 18:41 

Lina je napisao/la:
Onda je Hrvatska pravo mjesto za NP. Ovdje se kršćanstvo u svom najvećem broju živi samo kao folklor, a kao vjera - življenje Evanđelja je upravo na sigurnom putu izumiranja. :(

Ne slažem se. Ovdje, još uvijek ima mnogo onih koji s ljubavlju žive svoju vjeru, ali imaju ljubav i za blago svojih pradjedova i ponos za korijenje iz kojega su nikli i stasali.

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 19:25 

sneni je napisao/la:
nema smisla ponavljati što je već pisano i raspravljano - pogledaj malo stranica unazad.

Evo jesam i nema ništa od onoga što ti tvrdiš. Dakle molim te daj bar jedan naziv pjesme neokatekunskog puta koja ima pentakostalne korjene? Mislim da bi bilo pošteno reći bar jednu s obzirom na zaključke koje si iz toga izveo.

sneni je napisao/la:
U ostalom već sam jednom napisao da bilo kakvo izdvajanje u one savršenije i one nesavršenije nije u duhu Crkve. Davno sam negdje, na ovom forumu napisao, da vjerujem da NP može donijeti ploda u krajevima gdje je tradicionalno kršćanstvo umrlo, u krajevima gdje nema kršćanske tradicije, ako se taj pokret stavi u službu opće Crkve, ali u krajevima gdje je tradicionalno kršćanstvo živo u svim svojim oblicima NP (kao pokret) nema što raditi. To mi pokazuje iskustvo brojnih župa....

Znači Hrvatska je primjer poštenja i vjere, roditelji odgajaju djecu u vjeri i moralu, gdje lječnici ne rade abortuse, nema moralnih zastranjenja sve to nas nezadrživo vodi u svekoliki duhovni napredak.

sara je napisao/la:
Lina je napisao/la:

Ne slažem se. Ovdje, još uvijek ima mnogo onih koji s ljubavlju žive svoju vjeru, ali imaju ljubav i za blago svojih pradjedova i ponos za korijenje iz kojega su nikli i stasali.

Mislim da se ipak malo zavaravamo. O kolikom broju se radi i gdje se takvi vjernici mogu vidjeti te od njih nešto i naučiti?

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 19:43 

Oprostite što sam se umiješao u raspravu. Nema smisla dokazivati nešto na temelju jedne pjesme. Samo ću reći da su mi u sjemeništu stvaljali za uzor jednoga člana Marijine kongregacije (nešto kao danas NP) i sreća da ih nisam poslušao jer nikad ne bih postao svećenik, kao što nije ni onaj dotični.. Činjenica da neokatekumeni sotoniziraju svakoga tko misli drukčije od njih (čitalo se to i na ovom forumu) omalovažavali biskupa ( a poznam i druge teške probleme povezane sa NP u jednoj biskupiji - ali o tome ne želim prvi javno pisati jer nije moja biskupija) zato vas prepuštam vašoj raspravi. ja ću ići do sadašnjim putem i sa Pavlom reći: "Dobar sam boj bio, vjeru sačuvao...." i nastavit ću do kraja započetim putem... a vama želim da isto možete za sebe reći kad budete na kraju svog puta, a želčim vam da bude duži nego moj! .

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 20:17 

Farizeja ima uvijek i svugdje, pa tako nažalost i medju neokatekumenima, ali zbog pojedinaca osuditi jednu izuzetno vrijednu crkvenu stvarnost zaista nije mudro. (Ovo da je NP "vrijedna crkvena stvarnost" nije moj subjektivan stav, već se može iščitati u govorima zadnjih papa kao i kardinala koji su kroz godine bili zaduženi za praćenje NP-a.)
Kao što nije mudro oslanjati se na stavove onih koji drugima žele mir unoseći nemir (ne onaj mač o kojem govori Krist), koji optužuju NP za ovo i ono sami bivajući neprijatelji vlastitom biskupu (mislim na tu biskupiju koja nije vaša ;))
Po meni je uvijek mudro slušati pastire pa i u onome što nam um ili srce ne mogu posve dohvatiti ili prihvatiti. :)

Vrh

PostPostano: Pon lis 25, 2010 20:53 

Barnaba je napisao/la:
sneni je napisao/la:
nema smisla ponavljati što je već pisano i raspravljano - pogledaj malo stranica unazad.

Evo jesam i nema ništa od onoga što ti tvrdiš. Dakle molim te daj bar jedan naziv pjesme neokatekunskog puta koja ima pentakostalne korjene? Mislim da bi bilo pošteno reći bar jednu s obzirom na zaključke koje si iz toga izveo.

sneni je napisao/la:
U ostalom već sam jednom napisao da bilo kakvo izdvajanje u one savršenije i one nesavršenije nije u duhu Crkve. Davno sam negdje, na ovom forumu napisao, da vjerujem da NP može donijeti ploda u krajevima gdje je tradicionalno kršćanstvo umrlo, u krajevima gdje nema kršćanske tradicije, ako se taj pokret stavi u službu opće Crkve, ali u krajevima gdje je tradicionalno kršćanstvo živo u svim svojim oblicima NP (kao pokret) nema što raditi. To mi pokazuje iskustvo brojnih župa....

Znači Hrvatska je primjer poštenja i vjere, roditelji odgajaju djecu u vjeri i moralu, gdje lječnici ne rade abortuse, nema moralnih zastranjenja sve to nas nezadrživo vodi u svekoliki duhovni napredak.

sara je napisao/la:
Lina je napisao/la:

Mislim da se ipak malo zavaravamo. O kolikom broju se radi i gdje se takvi vjernici mogu vidjeti te od njih nešto i naučiti?

Tko god želi, vidi. Samo ne u velikoj buci i senzacionalnom, nego u tišini svoje svakodnevnice.

Vrh

PostPostano: Uto lis 26, 2010 07:01 

sneni je napisao/la:
Oprostite što sam se umiješao u raspravu. Nema smisla dokazivati nešto na temelju jedne pjesme. Samo ću reći da su mi u sjemeništu stvaljali za uzor jednoga člana Marijine kongregacije (nešto kao danas NP) i sreća da ih nisam poslušao jer nikad ne bih postao svećenik, kao što nije ni onaj dotični.. Činjenica da neokatekumeni sotoniziraju svakoga tko misli drukčije od njih (čitalo se to i na ovom forumu) omalovažavali biskupa ( a poznam i druge teške probleme povezane sa NP u jednoj biskupiji - ali o tome ne želim prvi javno pisati jer nije moja biskupija) zato vas prepuštam vašoj raspravi. ja ću ići do sadašnjim putem i sa Pavlom reći: "Dobar sam boj bio, vjeru sačuvao...." i nastavit ću do kraja započetim putem... a vama želim da isto možete za sebe reći kad budete na kraju svog puta, a želčim vam da bude duži nego moj! .

Sneni, najprije ti čestitam na tvojih 40 godina svećeništva iako mislim da to uopće nisi trebao pisati na forumu jer mi se čini da to koristiš kao argument kojim želiš osnažiti svoje stavove, a stav je snažan samo onoliko koliko je argumentiran. Mislim da nije u redu ovako generalizirati neokatekumene pišući da odmah sotoniziraju svakoga tko misli drugačije. Upleo si se u nekakvu priču o njihovim američkim utjecajima brkajući ih valjda s nekim, pa si se okomio na pjesme itd.
Meni je jasno da si stariji čovjek ali ništa zato. Ja te držim potpuno ravnopravnim bratom u Kristu. Nije mi jasno kako možeš tvrditi da ne bi postao svećenikom da si uzeo za uzor i toga člana Marijine kongregacije ali mislim da pokazuješ da si već tada stvorio odbojnost prema svemu 'novome' i odlučio ići utabanim stazama. Vjera, međutim, nije put utabanim stazama, osim ako ne želimo biti poput novozavjetnih pismoznanaca i farizeja i braniti tvrdokorno propise ne dopuštajući da nas išta protrese u našoj sigurnosti. Kažeš da ćeš nastaviti do kraja svojim putem. Time zapravo ti braniš pristup svemu drugačijem a na početku upisa si neokatekumene napao zbog 'sotoniziranja' drugačijega. Nije to logično. I još jedna stvar, ako si na mene mislio da omalovažavam biskupa time što sam iznio svoj stav o njegovu prijedlogu, mogu ti reći samo to da slijepa poslušnost nije poslušnost. Bog ne traži od nas da ne mislimo svojom glavom i da se sa svime složimo bez pitanja i pogovora kao da smo u vojsci.
Svako ti dobro želim i mislim da bi za tebe bilo bolje da se otvoriš novim pokretima u crkvi i da tvoj stav ne bude toliko obrambeni jer je smiješno katoličanstvo braniti od katoličanstva.

Vrh

PostPostano: Uto lis 26, 2010 07:07 

sneni je napisao/la:
Oprostite što sam se umiješao u raspravu. Nema smisla dokazivati nešto na temelju jedne pjesme.

Nema problema, možeš ti dokazati svoje stavove na više pjesama, navedi ti onda niz pjesama koje su pentakostalne kod neokatekumena??

sneni je napisao/la:
Samo ću reći da su mi u sjemeništu stvaljali za uzor jednoga člana Marijine kongregacije (nešto kao danas NP) i sreća da ih nisam poslušao jer nikad ne bih postao svećenik, kao što nije ni onaj dotični...

Možeš li objasniti koje su sličnosti Marijine kongregacije i neokatekumena?

sneni je napisao/la:
Činjenica da neokatekumeni sotoniziraju svakoga tko misli drukčije od njih (čitalo se to i na ovom forumu) omalovažavali biskupa...

ja takvo što nisam vidio na ovom forumu, molim te napiši gdje su to neokatekumeni sotonizirali nekoga a pogotovo omalovažavali biskupa. Bar to bi mogao napraviti kao dokaz utemeljenosti svojih optužbi.

Samo bi napomenuo da je nedavno jedino pripadnik tradicionalnog pokreta omalovažavao biskupa na temi Naslov: Papa -Darvinova teorija=Biblija
Međutim na to nisi reagirao niti bi prišio takvu generalnu optužbu za njih :?:

sara je napisao/la:
Tko god želi, vidi. Samo ne u velikoj buci i senzacionalnom, nego u tišini svoje svakodnevnice.

Ovo nije nikakav argument jer bez obzira na sve ako postoje takve zajednice lako ih je pokazati. Ako ne onda je to izraz želje a znamo da one nisu uvijek realne.

Vrh

PostPostano: Uto lis 26, 2010 18:01 

sneni je napisao/la:
Što se tiče odobrenih pjesama ( koliko znam nešto je odobreno nešto nije pa se svašta provlači kroz "odobreno" (Znam da je nadbiskup Puljić u Zadru zabranio ljubljenje - umjesto znaka mira - kako su to neki počeli raditi!)
A da te nešto starac pouči - što se tiče crkvenog zakona i liturgijskih propisa. Vatikan nešto izda, odobri i tek onda može poći u upotrebu u nekoj zemlji kad biskupska konferencija te zemlje, to što je Vatikan odobrio za cijelu Crkvu, odobri za svoje područje, onda se može upotrebljavati, ali ne mora, osim ako je naređeno, ali onda nema oznaku odobrenog!.
Ono što je odobreno - nije naređeno.
A hrvatska duhovna baština obiluje prekrasnim duhovnim pjesmama, neke su i najljepše u svijetu i NP uvođenjem "petparačke litarture" ( američkog penetekostalnog porijekla) pjesmica bez neke teološke dubine i muzičke vrijednosti uništava duhovni fundus - duhovno , muzičko, i teološko bogatstvo hrvatske tradicije i religiozne kulture.
I s ovog stanovišta treba biti vrlo oprezan prema NP - jer i to je jedno "Globalizacijsko uništavanje" nacionalnog bića - htio ti to priznati ili ne!

Oooo Sneni brate mili, svašta i tebi izleti;
1. ne znam da je iti jedna "pjesmica" zabranjena u zadnjih 10-ak godina koliko ja pratim,
2. nadbiskup Puljić nikom ništa nije zabranio, ne znam od kud ti takva "informacija", to čak ni Pax tibi ne bi tvrdio, onda znaš koliko je neistina
3. hrvatska baština je predivna, bez daljnjega, a ovo ostalo što si naveo "petparačke litarture" ( američkog penetekostalnog porijekla) pjesmica bez neke teološke dubine je isto iznošenje stava o nečemu što baš i nisi provjerio :roll:

A što se ostalih (ne samo tvojih) navoda tiče, nije nužno dopasti se svima i to što se NKP ne dopada svima ne znači da to nije dobar i ispravan put. Ne potičem ovim neposluh, nego pozivam na poniznost, poslušnost, autentičnost i neosuđivanje i one na NKIP i one druge.

Isto tako, ako je tko od Boga nadahnut stvoriti neki novi pokret u krilu Crkve, neka stvara i gradi, a neka ne prekraja i ne ruši postojeće da bi ih prilagodio sebi.

Vrh

PostPostano: Ned lis 31, 2010 00:04 

Da ipak ne pričamo napamet:

Blagoslovljena si ti , Marijo http://www.youtube.com/watch?v=uBSxCrKCby0&NR=1
Himan Slavnome Križu http://www.youtube.com/watch?v=Slwwu0w8iYc
Himan ljubavi http://www.youtube.com/watch?v=_qN5M23gUso

mislim da nisu prezira vrijedne

Samo kratka poruka: tema će privremeno biti zaključana dok ne nađem vremena za moderiranje
Admin

Vrh

PostPostano: Sri sij 12, 2011 18:34 
Administrator

Evo red je da napokon otključam ovu temu.
Na to me podsjetila informacija da se kateheze u Zagrebu ponovno mogu održavati. Jedan od katehista pritom je zahvalio Bozaniću što im je ponovno omogućio evangeliziranje.

Pošto se puno toga pisalo, a nisam se stigao javljati, još jednom ću ponoviti stav neokatekumenskog puta, vjerujem da je Slavomir dobro prenio što je rečeno:
Slavomir je napisao/la:
u Poreču je bilo govora o tome.
Ta ograničenja i zabrane što ih Put doživljava po svijetu i kod nas moraju se primiti sa apslutnom poniznošću i ostati poslušan biskupima. Nije na neokatekumenima da odlučuju i rasuđuju što i kako treba u kojem trenutku, koliko god im se nešto činilo ispravno ili ne.

Vrh

PostPostano: Uto sij 18, 2011 10:49 

Radio Vatikan prenosi http://www.radiovaticana.org/cro/Articolo.asp?c=454986 kako je Papa Benedikt XVI. primio 17. siječnja u audijenciju začetnike i članove Neokatekumenskoga puta

Sveti je Otac danas u dvorani Pavao VI. primio u audijenciju začetnike Neokatekumenskoga puta, Kika Argüella, Carmen Hernandez i oca Maria Pezzija, te putujuće skupine odgovorne za Neokatekumenski put u više od 120 država. S njima je bilo 78 rektora sjemeništa Redempotoris Mater, mnogi svećenici i sjemeništarci, misionarske obitelji i misionarske zajednice te vjeroučitelji iz Rima i cijele pokrajine Lacija.

Nakon pozdrava i zahvale Gospodinu na susretu, Sveti je Otac rekao da Neokatekumenski put više od četrdeset godina pridonosi oživljavanju i učvršćivanju kršćanske inicijacije po župama i biskupijama, pogodujući postupnom i korijenskom otkrivanju bogatstava krštenja, pomažući da se kuša božanski život započet Gospodinovim utjelovljenjem. Neokatekumenski put je Božji dar Crkvi, na raspolaganju je biskupa za kršćansku inicijaciju i trajni odgoj u vjeri – kazao je Benedikt XVI. dodajući da će on, kao što je govorio sluga Božji papa Pavao VI. „moći u današnjim kršćanskim zajednicama obnoviti zrelost i produbljivanje, što se u prvoj Crkvi ostvarivalo u razdoblju pripreme za krštenje“.

Podsjećajući na konačno odobravanje Statuta Neokatekumenskog puta, Papa je istaknuo da je prošlih dana odobren i Katehetski direktorij. Crkva je u Neokatekumenskom putu prepoznala poseban dar Duha Svetoga, koji se uključuje u sklad crkvenoga tijela. Potičem vas da u tome duhu uvijek težite dubljem zajedništvu s pastirima i svim sastavnicama partikularnih crkvi. Bratsko je zajedništvo među Isusovim učenicima najveće svjedočanstvo imenu Isusa Krista – istaknuo je Benedikt XVI.

Izražavajući zadovoljstvo što danas može poslati u misije više od dvjesto novih obitelji u razne dijelove svijeta, potaknuo ih je da njihova vjera, koju su primili na dar, bude ljudima putokaz prema nebu. Papa je također izrazio zadovoljstvo što će poslati 13 novih skupina „missiones ad genetes“ u sekularizirane sredine raznih država i u krajeve kamo još nije dospjela Kristova poruka. Papa im je poželio da uvijek sa sobom osjećaju nazočnost uskrslog Gospodina, potporu brojne braće kao i Papine molitve.
Pozdravljajući rektore sjemeništa, brojne svećenike i sjemeništarce, rekao je da su oni poseban i rječit znak plodova dobra koji se rađaju iz otkrivanja milosti vlastitoga krštenja. Obraćajući se pak rimskim i lacijskim skupinama, potaknuo ih je da svoje eventualne patnje pridruže Kristovu trpljenu na križu i njegovoj želji da se dođe do mnoge braće udaljene od vjere i istine, kako bi ih se privelo Očevoj kući – kazao je Benedikt XVI. dodajući da se poslanje Crkve ne može smatrati nečim sporednim u životu Crkve. Cijeli je Božji narod misionarski, a po krštenju su svi kršćani obvezni naviještati evanđelje – zaključio je Benedikt XVI

Što se tiče kateheza u Zagrebu, župljani pojedinih župa, gdje će se one održavaju, su o tome vjerojatno obaviješteni redovitim putem. Dok za neke župe se već zna kada će se održavati:

SV. JOSIP, Trešnjevka; ponedjeljak i petak u 20 sati, počevši od 31.1.2011.
KRIST KRALJ, Trnje; nedjelja i srijeda u 20 sati, počevši od 13.2.2011.
MAJKA BOŽJA LURDSKA, Vrbanićeva/ Zvonimirova; nedjelja i četvrtak u 20 sati, počevši od 16.1.2011.
SV. MALA TEREZIJA, Miramarska; nedjeljom i srijedom u 20 sati, počevši od 23. 1. 2011.
SRCE ISUSOVO, Palmotićeva; nedjeljom i četvrtkom u 20 sati, od 30.1. 2011.
MARIJA KRALJICA APOSTOLA, Zaprešić; nedjeljom u 19 sati i srijedom u 20 sati,počevši od 30.1.2011.

Raznorazni su razlozi zašto ljudi dođu na kateheze za odrasle koje obično vodi jedan svećenik i tri bračna para laika. Neki dođu jer su krizi sa svojom vjerom, neki iz znatiželje, neki jer su ih drugi pozvali, neki jer čeznu za nekim oblikom zajednice, neki da vide tko su ti neokatekumeni. Dolazak je slobodan, ne treba se prijavljivati.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 839 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44 ... 56  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata