Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Ned svi 17, 2026 21:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 32  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 06, 2010 10:25 

Presliku članka objavljeng u SLOBODNOJ DALMACIJI, 1. rujna 2010. koji se bavi fenomenom "padanja u duhu" možete naći na web-stranici http://www.dvasrca.com/component/content/article/100
Kako je članak iz Slobodne Dalmacije napisan iz prespektive novinara koji se "švercao" kao vjernik potrebno je pročitati i dodatno objašnjenje koje se nalazi na toj stranici:

Prenosimo Vam članke iz SLOBODNE DALMACIJE objavljene 1. rujna ove godine. Dužni smo Vam napomenuti da novinar koji je radio ovaj prilog ne poznaje karizmatsku terminologiju. Bitno je istaknuti da fra Ivo nikada nije govorio da on nekoga liječi već to čini Isus Krist po Duhu Svetomu, a on je samo oruđe u rukama Božjim koji moli U IME ISUSOVO.
U našoj Katoličkoj Crkvi nema "seansi" - to su molitveni susreti, seminari KARIZMATSKE OBNOVE U DUHU SVETOM.
Nema padanja u "trans" ili "nesvjesticu"; osobe za koje se moli padaju pod silom Božjom u POČIVANJE U DUHU SVETOM i svo to vrijeme su svjesni svega; za to ih vrijeme počivanja u Duhu, Bog dodiruje, iscjeljuje, liječi njihove rane......i sve to po njihovoj vjeri koju imaju.
U svakom slučaju zahvaljujemo se novinaru g.Milošu i fotografu g. Šuvaru što su napravili ovaj prilog i na taj način omogućili čitateljima SLOBODNE DALMACIJE da doznaju o događajima u župi Presvetog Srca Isusova u Šurkovcu.

http://www.dvasrca.com/component/content/article/100

Vrh

PostPostano: Ned ruj 19, 2010 21:10 

Barnaba je napisao/la:
U svakom slučaju zahvaljujemo se novinaru g.Milošu i fotografu g. Šuvaru što su napravili ovaj prilog i na taj način omogućili čitateljima SLOBODNE DALMACIJE da doznaju o događajima u župi Presvetog Srca Isusova u Šurkovcu. [/i]

Odlično :roll: , oni pošalju sina Stipe Šuvara da piše o karizmaticima, a kako li će on, jadnik, znati, kad niti nama vjernicima nije jasno što je to karizmatska duhovna obnova.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 09:12 

adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
U svakom slučaju zahvaljujemo se novinaru g.Milošu i fotografu g. Šuvaru što su napravili ovaj prilog i na taj način omogućili čitateljima SLOBODNE DALMACIJE da doznaju o događajima u župi Presvetog Srca Isusova u Šurkovcu. [/i]

Odlično :roll: , oni pošalju sina Stipe Šuvara da piše o karizmaticima, a kako li će on, jadnik, znati, kad niti nama vjernicima nije jasno što je to karizmatska duhovna obnova.

Ne znam je li odista fotograf Stipin sin, no to mu ni u kom slučaju ne bi smetalo da fotografira. Novinar je onaj koji je pisao tekst. No unatoč ne znanju određenih pojmova, na kraju teksta on priznaje svoje "švercanje" i tvrdi da će se vratiti jer ga se dojmilo to što je vidio.

Ne slažem se ni da vjernicima nije jasno što je duhovna obnova. Uostalom uvjek se može pitati nekoga iz klera tko o tome više zna.
Može se npr. pisati autoru ovog bloga http://blog.vecernji.hr/zvjezdan-linic/ :wink: koji je i sam, prošli vikend, imao Duhovnu obnovu u Domu sportova.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 09:41 

Zanimljivo je da baš Slobodna Dalmacija tako antihrvatska i anticrkvena propagira duhovne obnove neki dan o. Pavića a jučer Kožula - da njegov blagolsov odjeće liječi bolesnike...
Kakve gluposti ...
Nego zanimljivo mi je tko upravo propagira danas takve seminare i ne znam što...
Postoji jedna stara poslovica: Tko s vragom tikve sadi o glavu mu se razbijaju!

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 09:51 

Evo i članka pa neka čitatelji prosude o kakvoj "propagandi je riječ"
Fra Smiljan Kožul: Kad im blagoslovim odjeću - bolesnici ozdrave

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 12:45 

Barnaba je napisao/la:
adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Ne znam je li odista fotograf Stipin sin, no to mu ni u kom slučaju ne bi smetalo da fotografira. Novinar je onaj koji je pisao tekst. No unatoč ne znanju određenih pojmova, na kraju teksta on priznaje svoje "švercanje" i tvrdi da će se vratiti jer ga se dojmilo to što je vidio.

Nisi primijetio možda, dio teksta glasi: "Odmah sam se konzultirao s našim snimateljem Rankom Šuvarom. Kad je kazao da je sin Stipe Šuvara, u šali sam kazao da njemu nema spasa prije Pape."
Mala ironija, a u završetku vijesti malo veća autoironija, koja je čak ispala simpatično. Osvrt na tekst imao bio efekta kad bi se pisalo Slobodnoj Dalmaciji i autoru radi ispravka netočnih navoda i određenih pojmova...

Citat:
Ne slažem se ni da vjernicima nije jasno što je duhovna obnova. Uostalom uvjek se može pitati nekoga iz klera tko o tome više zna.

Duhovna obnova je nešto najnormalnije što se zbiva povremeno u svakoj župi. Nisam pisala o tome.
Kako se može pitati nekoga iz klera kad o tome svatko ima svoje mišljenje, čak se i karizmatici uveliko razlikuju međusobno, imaju drugačije pristupe, ovisno o osobnosti i slobodi koju im vjera pruža.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 15:24 

Citat:
Evo i članka pa neka čitatelji prosude o kakvoj "propagandi je riječ"

Čitao sam. Nema nikakvih posebnih "propagandi" niti "sađenja tikava sa vragom". Ne znam kako Sneni može napisati nakon Pavlovih "rubaca" i ostalih primjera o "gluposti" blagoslivljanja, zapravo bilo čega na korist vjernika. I to još protiv braće svećenika. Čim su karizmatici, "ne valjaju".. Članak je korektan jer je novinar uglavnom pustio riječ onima o kojima piše, mada je fulao u početku da nije u HR bilo većih duhovnih obnova. Bio je dva puta u par posljednjih godina englez, laik Damian Styne. Ima izrazitu službu ozdravljanja (dokumentiranih) i oslobađanja. Evo njegove web stranice http://www.coretlumenchristi.org/

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 16:42 

Rio - imam loše iskustvo sa svim tim "ozdravljenima" Jedna curica 12 godina je bila na "ozdravljenju" njezine tetke, koja je nakon par mjeseci umrla mala me pitala samo: Zašto su me lagali? I više je ne vidim! To su plodovi "ozdravljenja" a da o drugim stvarima ne govorim. Kad sam pokušao jednog tako "ozdravljenog" pripremiti na smrt onda su me doslovno njegovi potjerali iz kuće:" O tome se u našoj kući ne govori! Uskoro je umro a zadnju poruku koju je ikome posla bila je ona meni poslana: "Samo mi Bog može pomoći"

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 17:29 

Mene muci druga stvar, a vezano za niz clanaka zadnjih dana objevljenih u SD u kojima se spominju razliciti karizmatici i njihovo djelovanje. Novinar koji je autor navedenih clanaka (osim clanka koji govori o karizmatiku iz Hercegovine) osvjedoceni je mrzitelj KC sto je posvjedocio brojnim svojim pljuvackim uracima te mi nije jasno zbog cega netko tko u najmanju ruku ne simpatizira KC pise i propagira djelovanje njenih svecenika? Je li moguce da bi netko tko je veliki dio svog opusa osvetio rusenju KC odjednom postao osoba koja poziva na karizmatske duhovne obnove?

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 17:39 

Sneni,
svakako je dobro upozoriti i na negativne pojave kojih ima, ali ne to i uopćiti sa:
Citat:
"To su plodovi "ozdravljenja" a da o drugim stvarima ne govorim"

Evo ja sam sad bio na jednom vjenčanju gdje je koncelebrirao friški svećenik koji se tek obratio u završnim godinama bogoslovije na karizmatskom susretu. Pa nećemo valjda sada ići zbrajati kojih plodova ima više. Osim toga, Crkva je to već davno učinila potvrdivši Obnovu. Doduše, naša je Obnova slična kao i Država..

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 18:19 

Sila je napisao/la:
Mene muci druga stvar, a vezano za niz clanaka zadnjih dana objevljenih u SD u kojima se spominju razliciti karizmatici i njihovo djelovanje. Novinar koji je autor navedenih clanaka (osim clanka koji govori o karizmatiku iz Hercegovine) osvjedoceni je mrzitelj KC sto je posvjedocio brojnim svojim pljuvackim uracima te mi nije jasno zbog cega netko tko u najmanju ruku ne simpatizira KC pise i propagira djelovanje njenih svecenika? Je li moguce da bi netko tko je veliki dio svog opusa osvetio rusenju KC odjednom postao osoba koja poziva na karizmatske duhovne obnove?

Polako, ima to sve svojih razloga. Stara je to taktika "Divide et impera" Dijeli pa vladaj. Interesantno neće ta ista novina i uredništvo objaviti članak recimo o tihom i predanom radu svećenika .. koji rade bez buke, galame.. važno je da..sada hvale neke.. O papi se baš najljepše ne piše, ili ne onako kako bi trebalo neutralno novinarstvo izvješćivati.

Da me se krivo ne razumije nisam protiv duhovnih obnova i tih stvari. Ali kao mlad svećenik sam se zakleo da više nikada neću organizirati pučke misije u župi (nekada su pučke misuje bile "karizmatski seminari" i "duhovne obnove.." Razlozi za takvo moje ponašanje: uloženi napor, trud, troškovi i parada rezultat 10:10 a uloženi napor, trud, troškovi, parada i rezultati (oni trajniji - što se očekivalo) 10:0. To je moje iskustvo.

Istina jedan je koji sije, drugi koji žanje, a treći koji daje da raste.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 18:47 

Sneni, slazem se s vama - nije izgledno da bi netko tko ima misiju obezvrijediti KC i njeno djelovanje bez neke skrivene namjere odjednom uzdizao neke njene pripadnike. A, sto se samih karizmatskih obnova tice iskoristit cu rijeci R. Guardinija: (Covjek) ne nalazi nista bitno u samom sebi; stoga tezi za podrazajima i senzacijama, uziva ih, zasicuje ih se, opet se osjeca praznim pa mu treba nesto novo.....Iznutra je prazan i zaglusen neprestanom nemirnom aktivnoscu. Dobro se osjeca samo u pogonu, u buci, u hitrim efektima i uspjesima; cim oko njega nastane mir, ne zna sto bi zapoceo sa sobom.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 20:51 

Prof. Ivančić potvrđuje da su karizmatici dobri za početak vjere, za 'dignuti', a poslije se stvar počne uglavnom ponavljati.

No kako kod nas nema vjere ispada da su nužni. Ja nisam baš susreo ili čuo za kako se to kaže "tihi i predani rad" svećenika koji je donosio puno obraćenika. Kriterij uspješnosti (jedan od, ali bitan) svećenika je ima li vlastitih obraćenika? Još bolje kad ih zna imenom. Većinom se može sresti servis sakramentima. Ta i fra Zvjezdan Linić kaže da "nije osjetio potrebu da ide dalje" od ovoga što najviše radi s ljudima. (radi na njihovoj vjeri): http://www.katolik.hr/aktualnomnu/intervjuimnu/147-intervju-fra-zvjezdan-lini - pogledajte kod pitanja "jer i na Taboru se nekad više radilo sa darovima Duha, karizmama. Naime, ljudi bi imali svog „kuma“ za darove, pratitelja. Da li se to, kako se to, i zašto se to promjenilo?", a i par prethodnih pitanja je na tragu naše teme

A što se tiče analiza snenog i sile oko motivacije pisanja nekih spomenutih novina i novinara, to se dosta slažem da bi tako moglo biti

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 21:17 

U ovakvim temama ne volim komentirati, jer sam ponekad ispao nevjerni Toma pa se pokazalo suprotno.

Ne bih se složio da nije bilo poniznog i jednostavnog svećeničkog djelovanja koje je donijelo obraćenje. Tek odnedavno su se pojavili karizmatski pokreti a vjera u Hrvata je kroz povijest i u ratnom ali i svjedočkom bila "za krst časni". Osim toga, pripustimo i istaknimo malo i djelovanje Duha Svetoga. Svećenikovo a i vjerničko je da svjedoče a ljudska srca netko drugi pokreće.
Molimo na tu nakanu i živimo svoju vjeru.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 20, 2010 21:26 

Citat:
Ne bih se složio da nije bilo poniznog i jednostavnog svećeničkog djelovanja koje je donijelo obraćenje.

naravno da je bilo i još ima. napisano je tihi i predani rad. jer kad donosi obraćenja prestaje biti tihi pa se pročuje, ljudi znaju ako se mislilo na taj tihi. sjetimo se tihog župnika Arškog kom su u ono vrijeme bez suvremenih prometalija hrlile mase iz udaljenih krajeva. meni je inače taj tihi rad više za monahe.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 471 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16 ... 32  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata