Osobno mislim da će vrijeme pokazati koliko koristi dijalogu. Ovisi najviše o njemu samomu kako će se postavljati, što će izlaziti iz njegovih usta i što će djelima pokazivati. Možda će postati pravoslavni Newman... Ili ne
Opet, ako je bio jedan dan Katolik, kako ga ne smeta pitanje papinog primata? Meni osobno svaka riječ, pa i knjiga koju je napisao ovaj, kao i prethodni papa, zaista mnogo znači. Jednostavno tu vidim ljubov Krista koji ga je ostavio da mi služi, podsječa na ISTINU koju sam vidim tek u bluru. Stanje u Crkvi im mora biti zaista loše ako papu ne doživljava na sličan način nego onako, po europski.
Filioque nije ni trebao biti predmetom sukoba. Prestao je biti nama valjda od Benedikta 14. a pravoslavnima negdje u 20. stoljeću, ne znam u detalje tko i kako se kod njih pozabavio time. Ipak mi se čini (iako to nije njihov službeni stav) da neki forsiraju to pitanje. Ruku na srce, po pitanju ekumenizma su nazadniji od nas. Dakle laici s kojima sam razgovaraju otvaraju riješeno pitanje, a ne znam kako se zovu oni njihovi popovi što su pobjegli u brda u Srbiji kad su ovi počeli otvarat nekakav dijalog.