Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 08:15

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Uto ruj 07, 2010 20:44 

dali smo definiciju mučenika i nema smisla za svaki slučaj tumačiti: Mučenik u vjerskom smislu je onaj koji je dao svoj život za Krista ili zbog krista ili se nije htio odreći vjere. Na taj su način mučenici "Nevina dječica" - poklana zbog Krista... Na taj je način mučenik Ivan Krstitelj jer je izgubio glavu zbog obrane Božjeg zakona: "Nije ti dopušteno držati ženu brata svoga..."
Abortirana djeca - koliko god bili žrtve ne mogu s nijednog razloga imati naslov mučenici..
Nećemo valjda i poginule branitelje nazvati mučenicima (iako su mnogi poginuli braneći katoličke svetinje -- pa u nekom smislu i jesu-
Ali "pali borci" u tzv NOB u ni jednom slučaju ne mogu biti mučenici (iako je među njima i moj krsni kum).

Vrh

PostPostano: Ned ruj 12, 2010 08:14 

Uz to što su mučeni pa ubijeni ili samo ubijeni zbog vjere u Krista mučenici nisu kršćanski mučenici ukoliko do posljednjeg časa nisu bili kao On. Nisu smjeli u zadnjim trenucima života proklinjati one koji ih vode u smrt već moliti za njih kao što je Krist molio, ponavljao: "Oprosti im jer ne znaju što čine!".
Zato je pitanje koliko su oni čija je nevina domoljubna krv prolivena mogu nazvati mučenicima. Jesu li do zadnjeg časa strepili za spas duše svojih ubojica? Vjerujem da je bilo takvih, a mislim da i oni koji nisu zavrjeđuju da ih se spomenemo, da za njih molimo, da nam budu pouka i uzor.
Jedino ostaje pitanje njihova mjesta u crkvi u Udbini...
Abortirana djeca su posebno pitanje. Pošto nisu ubijana zbog vjere u Krista koje se ne žele odreći ne može ih se u punom smislu okarakterizirati kao kršćanske mučenike. Opet, ubijeni su od onih što vrše volju Zloga kao uostalom i svi mučenici i vjerujem da u smrtnom trenu ni jedno dijete ne mrzi na onoga koji ga ubija, više je vjerojatno da žudi za životom, ljubavlju...

Vrh

PostPostano: Pon ruj 13, 2010 16:10 

Slavomir napisa
Citat:
Uz to što su mučeni pa ubijeni ili samo ubijeni zbog vjere u Krista mučenici nisu kršćanski mučenici ukoliko do posljednjeg časa nisu bili kao On. Nisu smjeli u zadnjim trenucima života proklinjati one koji ih vode u smrt već moliti za njih kao što je Krist molio, ponavljao: "Oprosti im jer ne znaju što čine!".
Zato je pitanje koliko su oni čija je nevina domoljubna krv prolivena mogu nazvati mučenicima. Jesu li do zadnjeg časa strepili za spas duše svojih ubojica? Vjerujem da je bilo takvih, a mislim da i oni koji nisu zavrjeđuju da ih se spomenemo, da za njih molimo, da nam budu pouka i uzor.

Koliko mi je poznato da netko bude mučenik nije potrebno da moli za neprijatelje u času smaknuća..

Vrh

PostPostano: Uto ruj 14, 2010 11:04 

Istina... zanio sam se u pisanju :D Potrebo je da ih ne proklinje radi zla koje čine.

Vrh

PostPostano: Ned lip 03, 2012 21:27 

Danas pri kraju emisije NU2 Stanković je upitao gosta vlč. Miklenića što misli o novoj knjizi prof. Jurčevića u kojoj ovaj tvrdi da su 89 % zločina skrivile jugokomunističke vlasti, a ustaške samo 0,13 %, uz komentar (Stankovićev) o kakvom se to ozbiljnom i vjerodostojnom povjesničaru radi. Stanković je želio sugerirati gledateljima kako neki (hrvatski) povjesničari preuveličavaju zločine komunizma, a zataškavaju ustaške. I pri tom krivo interpretiraju povijest.

Na žalost nas gledatelja i na njegovu novinarsku neprofesionalnost, "zaboravio" je spomenuti kakve je i čije zločine Jurčević uopće u novoj knjizi istraživao, da bi njegovo pitanje za "mišljenje" uopće imalo smisla. Radi se o knjizi "Prikrivena stratišta i grobišta jugoslavenskih komunističkih zločina", a na tim stratištima žrtve su bili ponajviše Hrvati, a vrijeme događanja završno razdoblje 2. svjetskog rata i poraće. Kad se statistički podaci stave u taj kontekst (kojem i pripadaju), oni više ne izgledaju ni neozbiljni i nevjerodostojni, nego bude pitanja o našem stavu prema žrtvama čiji krvnici nikada nisu identificirani niti privedeni pravdi.

Više o tome:
http://josipjurcevic.blogspot.com/2012/ ... e-kao.html
http://www.hrsvijet.net/index.php?optio ... a&Itemid=9

Vrh

PostPostano: Ned lip 10, 2012 08:03 

Povodom spomen-misa koje se ovih dana služe za stradale na Križnom putu, jedno svjedočanstvo:

"...1991/92. sudjelovao sam u traženju groba dubrovačkog biskupa Carevića ispod filijalne crkve na Strmcu, župa Veliko Trgovišće. Umirovljeni dubrovački biskup Carević živio je u Zagrebu, a u vrijeme rata, 1943. preselio se u Vižovlje, selo blizu spomenutog Strmca, koje pripada Velikom Trgovišću. To je brdovit kraj, obrastao šumama, pa je bio idealno mjesto gdje su se mogli sakrivati partizani. Kako je biskup bio vrlo pristupačan, jednostavan i ljubazan narod ga je zavolio, pa i partizani su ga simpatizirali. Partizanska glazba je svirala na misama i u procesijama, a biskup se osjećao u tom kraju sigurno i upozorenje nadbiskupa Stepinca da se zbog sigurnosti skloni u Zagreb nije uzeo ozbiljno.

Ipak, 1945. u proljeće partizani su biskupu, da ga iskušaju, namjestili klopku. Kako je biskup svako jutro pješačio do kapele na Strmcu gdje je služio misu, nakon mise pozvao ga je jedan vjernik, s kojim si je biskup posebno bio dobar, u svoju klijet i postavio mu je pitanje o novoj vlasti. Biskup ništa ne sluteći, odgovorio je da to ne će dugo trajati jer to velike sile zapada ne će dozvoliti…. Uto je skočilo nekoliko partizana s podkrovlja klijeti i onda je započelo strašno mučenje. Tukli su ga, jašili, gulili kožu noževima i punili ''džepove'' solju…. Tada je u strašnim mukama biskup svakome od mučitelja prorekao na koji će način skončati njihov život. To se pročulo i mještani su bili svjedoci kako je svaki od njih završio onako kako je biskup prorekao.

Tako je glavni akter, koji je naviše mučio biskupa 1954. nestao. Našli su ga na proljeće zakopana na njivi na kojoj je u jesen sin posijao pšenicu, ubivši predhodno oca i zakopavši ga kako nitko ne bi posumnjao da je mrtvo tijelo ispod posijane pšenice. Onaj koji je pištoljem skončao biskupa smrtno je stradao na vojnoj vježbi u Krapini dok je kolega, koji je čistio pištolj, nehotice opalio u njega. Onaj koji je biskupu gulio kožu umro je u strašnim mukama od raka kože. On je jedini imao milost obraćenja jer je zvao svećenika na ispovijed. O tome se, dakako, šaputalo u najvećoj tajnosti. Svjedoci su progovorili tek početkom ove države i to uz zamolbu da im imena ostanu u tajnosti. Započeta istraga o tom slučaju naglo je prekinuta, tako da mi nije poznato da li su ikada pronašli tijelo pokojnog biskupa, koje je bilo zakopano uz jednu akaciju ispod kapele na Strmcu u selu Vižovlju. O tome opširno i dokumentirano piše naš povjesničar i kanonik dr. Stjepan Kožul u knjizi ''Spomenica žrtvama ljubavi zagrebačka nadbiskupije'', Zagreb 1992.

Dok ovaj zločin prati i kazna i to ne po nekom ljudskom zakonu, nego ''odozgo'', dotle postoje ljudi koji su počinili velika zla i zločine, ali su zadobili milost obraćenja pa im je grijeh oprošten. Zapravo cjelokupna Objava jedno je sustavno svedočanstvo o Božjoj dobroti, jer 'on ne želi smrt grešnika nego da se obrati i da živi'.

Naša domovinska Crkva ovih dana niže spomen – mise gorkih sjećanja na žrtve Križnog puta. Mi ne ulazimo u povijest da bismo se ispunili mržnjom i osvetom. Niti su takva stratišta povod da se okupimo kako bismo sijali razdor. Na zlo odgovaramo molitvom i pozivom na opraštanje, kako bi strašne rane zacijelile, a kao narod kako bismo pročistili svoja sjećanja u Duhu Božjem koji je jedini moguć dovesti do obraćenja."
http://katolink.blog.hr/

Vrh

PostPostano: Sri srp 04, 2012 15:16 

Iako baš nije bilo mučeništvo ali spada u zanimljivosti. 4. VII. (1959 ili 1960) u maloj župi Splitska na otoku Braču (zbog praznika - neradnog dana) krizma. Biskup Celestin Bezmalinović, a ja sam bio u njegovoj pratnji kao sjemeništarac. Večerali smo u kući gospodina Lucijana Brhanović, nije župna kuća bila dostupna u nju se uselila jedna obitelj. Kod njih smo i prespavali. 35 minuta iza polnoći grunula je jaka eksplozivna naprava. Sva se kuća potresla. No nikome ništa nije bilo... Sutradan smo pošli dalje - mislim u Škrip... Postao sam svećenik, prije deset godina sam u tom mjestu bio i župnik. I Vodio sam sprovod onome koji je bacio "bombu." Aludirao sam na to u propovijedi na sprovodu.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 22 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata