Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 19:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pet kol 27, 2010 21:51 

Vrlo interesantno dok Evropa truli, mnogi kritiziraju Papu...napuštaju Crkvu - raste broj redovnika u cistercitskom samostanu koji gaji gregorijansko liturgijsko pjevanje i potpuno vjerni i odani papi!
Interesantan člančić s više aspekata:
http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

PostPostano: Sub kol 28, 2010 10:46 

Neki dan sam pričao sa pavlinom paterom Markom Glogovićem i rekao mi je da su zadnja dva cistercita otišla iz Hrvatske u Austriju. Lijepo im je tamo u Stif-Heiligenkreuzu. Stalno gledam njihove videe na Youtubeu, a njihov kanal se zove OCist33 ako koga zanima. Imaju toliko mladih zvanja da je to nejverojatno, ali Bogu na tome velika hvala i slava. Prekrasno. Mislim da je to i do toga što su oni dosta ortodoksni(gregorijanski korali, tradicionalna ruha i ostalo). Mislim da sve više mladih danas traga za jednom čvrstoćom i istinom, a ne za meljavim prezentiranjem nauka i njegovim rastakanjem.

Vrh

PostPostano: Sub kol 28, 2010 14:39 

S druge strane moglo bi se opravdano postaviti pitanje iskoristivosti takvih zvanja u "zatvorenije redove" za evangelizaciju današnjeg društva.
Isto tako valjalo bi navesti točan broj zvanja (jer se u članku navodi samo sadašnji broj redovnika a ne i zvanja, odnosno koliko je to "nekoliko godina unazad") da znamo o kojoj količini se radi.
No u svakom slučaju treba pozdraviti to što se ljudi odazivaju pozivu koji imaju.

Vrh

PostPostano: Sub kol 28, 2010 15:56 

Meni se čini da ništa ne doprinosi rasčlanjivanje : koliko je bilo nekada - koliko zvanja - sigurno ih ima i onih koje su odbili, t.j nisu sve primili...
Mnogo su interesantnije činjenice o kojima se opvdje nije ništa primjetilo:

1. Samostan ima najveći broj redovnika u povijesti. Ta zvanja za najstroži red (samostan) dolaze u vrijeme neajvećih napada u germanskim zemljama na katoličku disciplinu, moral, Crkvu.

2. Dolaze mladi ljudi sa završenim višim ili najvišim školama.

3. I što je mene doista iznenadilo da su prvi kontakti sa samostanom ("klice zvanja" u tradicionalnom govoru) došle preko interneta. To su za mene tri područja o kojima bi se moglo diskutirati.

Vrh

PostPostano: Sub kol 28, 2010 16:10 

Barnaba je napisao/la:
S druge strane moglo bi se opravdano postaviti pitanje iskoristivosti takvih zvanja u "zatvorenije redove" za evangelizaciju današnjeg društva.

Na takvo pitanje jednom prigodom papa Ivan Pavao II. odgovorio je usporedbom s Marijom i nardovom pomašću, od koje se ispuni cijela kuća. Mislim da stvari trebamo gledati pod vidom molitve koja je neizostavni uvjet svakog apostolata.

Inače ovakvi rezultati su već uobičajeni - veliki i dobri plodovi mogu se očekivati samo ako se gradi na dobrim osnovama, a to je svakako ona baština koju je Crkva čuvala kroz stoljeća, ne nekakvo neutemeljeno novotarenje. Ljudima treba ponuditi samo živog Boga, i pristup koji odražava nadnaravnu zbilju, neki 'antropološki pristupi' uglavnom se teško uzdižu iznad zemlje. Evo još nekih primjera koji to potvrđuju:

http://splendordomini.blogspot.com/2010 ... adere.html

http://tomablizanac.blogspot.com/2010/0 ... showa.html

Vrh

PostPostano: Sub kol 28, 2010 16:27 

Osim promocije ovih "tradicionalnih" blogova od kojih neki imaju linkove na antikatoličke stranice ne vidim da je nešto usko vezano uz ovu temu. To da neki dominikanci znaju vrlo brzo skužiti što donosi određenu prođu pri hijerarhijskim pretumbavanjima nije nikakva novost. Isto tako su u drugim vremenima bez problema iznjedrili teologa tipa Edwarda Schillebeeckxa.

sneni je napisao/la:
Meni se čini da ništa ne doprinosi rasčlanjivanje : koliko je bilo nekada - koliko zvanja - sigurno ih ima i onih koje su odbili, t.j nisu sve primili...
Mnogo su interesantnije činjenice o kojima se opvdje nije ništa primjetilo:

1. Samostan ima najveći broj redovnika u povijesti. Ta zvanja za najstroži red (samostan) dolaze u vrijeme neajvećih napada u germanskim zemljama na katoličku disciplinu, moral, Crkvu.

2. Dolaze mladi ljudi sa završenim višim ili najvišim školama.

3. I što je mene doista iznenadilo da su prvi kontakti sa samostanom ("klice zvanja" u tradicionalnom govoru) došle preko interneta. To su za mene tri područja o kojima bi se moglo diskutirati.

Ovo svakako jesu interesantne činjenice ali bih ja njima i pridodao pitanje iskoristivosti tih zvanja za evangelizaciju današnjeg društva.

Vrh

PostPostano: Sub kol 28, 2010 16:51 

Citat:
Ovo svakako jesu interesantne činjenice ali bih ja njima i pridodao pitanje iskoristivosti tih zvanja za evangelizaciju današnjeg društva.

Zaboravljaš na jednu činjenicu da su benediktinci - prethodnici cistercita i uopće redovništva bili temelj evangelizacije Europe - pa i svijeta. Njihovo pravilo "Ora et labora" (radi i moli) na najbolji način je evangeliziralo svijet. I uvjeren sam da "ta zvanja" u strogom samostanu mogu biti i te kako isplativa u evangelizaciji Evrope

Vrh

PostPostano: Sub kol 28, 2010 16:55 

sneni je napisao/la:
Citat:

Zaboravljaš na jednu činjenicu da su benediktinci - prethodnici cistercita i uopće redovništva bili temelj evangelizacije Europe - pa i svijeta. Njihovo pravilo "Ora et labora" (radi i moli) na najbolji način je evangeliziralo svijet. I uvjeren sam da "ta zvanja" u strogom samostanu mogu biti i te kako isplativa u evangelizaciji Evrope

Ok, ali sad bi trebalo povući paralele s društvom u doba evangelizacije Europe od strane benediktinaca i današnjeg društva. Da li je to moguće? Odnosno na koji način bi se to isto danas moglo dogoditi?

Vrh

PostPostano: Sub kol 28, 2010 17:40 

Barnaba je napisao/la:
Ok, ali sad bi trebalo povući paralele s društvom u doba evangelizacije Europe od strane benediktinaca i današnjeg društva. Da li je to moguće? Odnosno na koji način bi se to isto danas moglo dogoditi?

Pa mislim da ti najbolji odgovor daje članak: http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58
pa iz njega možemo povući paralele na Hrvatsku i svijet

Vrh

PostPostano: Pon kol 30, 2010 20:36 

sneni je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Pa mislim da ti najbolji odgovor daje članak: http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58
pa iz njega možemo povući paralele na Hrvatsku i svijet

Uz dužno poštovanje, članak uopće ne daje odgovor na moje jasno pitanje kako bi danas benedektinci mogli evangelizirati Europu pogotovo kad u njemu stoji da je "nezamislivo vratiti Crkvu u 19. stoljeće ili srednji vijek."
To naravno ne znači da je članak loš on stvarno dobro oslikava određene odnose u Crkvi na području Republike Austrije ali mišljenja sam da se tamo nije izašlo iz krize da bi nam oni mogli biti smjernica u kom smjeru djelovati.

Vrh

PostPostano: Pon kol 30, 2010 21:06 

Onda kratko nema evangelizacije bez konntemplacije. Nema misjskog rada (aktivnog) među ljudima i narodima bez "logistike" a to je konntemplacija i molitva. A uz sve naše velike samostane (kao i u svijetu ) razvile su se škole... Evanđelje bez temelja molitve nije evanđelje, pa ti mislio što hoćeš!

Vrh

PostPostano: Pon kol 30, 2010 21:32 

sneni je napisao/la:
Onda kratko nema evangelizacije bez konntemplacije. Nema misjskog rada (aktivnog) među ljudima i narodima bez "logistike" a to je konntemplacija i molitva. A uz sve naše velike samostane (kao i u svijetu ) razvile su se škole... Evanđelje bez temelja molitve nije evanđelje, pa ti mislio što hoćeš!

Ja se potpuno slažem o potrebi kontemplacija i općenito molitve pri evangelizaciji. Zar sam ikada to sporio. No ne vidim logiku da se to veže samo uz benediktince ili cistercite koji su poznati kao strogo samostanski redovi. Isusovci isto prakticiraju kontemplaciju a nisu strogo samostanski red a poznato je da puno polažu na aktivnu evangelizaciju kroz "pučke misije" i duhovne vježbe. Ista stvar je i s Opus Dei koji jeko polažu na molitvu kao evangelizacijsku snagu. Dakle, tek dok se u tim i sličnim granama ne poveća broj zvanja mislim da do veće evangelizacije neće doći. Odnosno meni nije jasan model po kojem bi to danas napravio neki strogo samostanski red pa molim da mi to netko objasni.

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2010 09:16 

Ja još nisam nikada čuo da su Isusovci kontemplatiovni red, a o Opus dei da ne govorim. To što oni (neki od njih) uranjanju u privatnom duhovnom životu u kontemplaciju ne znači da je red kontemplativan (podsjećam te na ulogu Mojsija u borbu protiv Amalećana - pročitaj to malo ) Prostudiraj malo duhovnu povijest Crkve. A ovdje sada govorimo o ovim redovima time ne isključujem druge kontemplativne redove kao Kartuzijance (kao bogoslov osjećao sam jaku želju za ulaskom u taj red - ali mi biskup nije dozvolio!)

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2010 09:58 

sneni je napisao/la:
Ja još nisam nikada čuo da su Isusovci kontemplatiovni red, a o Opus dei da ne govorim. To što oni (neki od njih) uranjanju u privatnom duhovnom životu u kontemplaciju ne znači da je red kontemplativan

Nisam ni ja čuo a niti tvrdio da su Isusovci konteplativni red, isto vrijedi i za Opus dei. Sve je to lijepo vidljivo u mom tekstu.

sneni je napisao/la:
(podsjećam te na ulogu Mojsija u borbu protiv Amalećana - pročitaj to malo ) Prostudiraj malo duhovnu povijest Crkve.

Hvala na savjetu to ću svakako napraviti.

sneni je napisao/la:
A ovdje sada govorimo o ovim redovima time ne isključujem druge kontemplativne redove kao Kartuzijance (kao bogoslov osjećao sam jaku želju za ulaskom u taj red - ali mi biskup nije dozvolio!)

Mislim da si dobro napravio jer si bio poslušan biskupu. Isto tako mislim kako ne bi bilo loše provjeriti da li danas možeš pristupiti kojem konteplativnom redu, u smislu ispovjednika i duhovnika česnih sestara?

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2010 11:55 

Barnaba je napisao/la:

Mislim da si dobro napravio jer si bio poslušan biskupu. Isto tako mislim kako ne bi bilo loše provjeriti da li danas možeš pristupiti kojem konteplativnom redu, u smislu ispovjednika i duhovnika česnih sestara?

Hvala na savjetu no ja sam na kraju svoje službe (četrdeset i treća godina službe teče) ulazim u šezdeset osmu života - dosta mi je ovo što imam (2 župe iako su brojčano male ali su obveze iste čak u nekim prigodama i veće od župnika koji imaju na sjeveru župe od 3-4 tisuće) A osim toga našao sam novo poslanje na internetu. Nije skromno reći da je moju stranicu otvorilo u 15 mjeseci skoro 50000 posjetilaca ( broj dvostruko veći od broja stanovnika moje biskupije) bez ikakve reklame.. a o razgovorima u raznim parlaonicama da ne govorim i o pismima (mail) koje primam.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 18 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata