Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 16:26

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 93 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri kol 18, 2010 21:07 

Zanimljiva je činjenica da je pri susretu ministranata s Papom (04.08.2010.) omjer dječaka i djevojčica bio 40:60% za djevojčice. Papa je, na susretu, zahvalio mladima za njihovu važnu službu u crkvi i rekao kako pomažući svećenicima na oltaru, oni su pomažu donositi Isusa bliže ljudima.
U mnogim župama, kod nas, je pozitivna praksa da i djevojčice ministriraju. S obzirom na tu činjenicu, moglo bi se lako dogoditi, ukoliko služenje "tradicionalne mise" bude učestalo i obavezno za sve župe, da i djevojčice ministriraju pri tom izvanrednom obredu. :lol:

Što mislite o ovoj temi?
Koliko su predrasude prisutne u odnosu na ministriranje djevojčica?
Koliko su opravdani prigovori na praksu dopuštanja ministriranja djevojčica?

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 00:35 

Ova tema je jako zanimljiva i aktualna.

Još uvijek ima predrasuda. Župnik iz druge župe u mom gradu nema djevojčica među ministrantima tako da su oni uistinu 'altar boys' . :D

Prije je to bilo zabranjeno jer su ministranti bili potencijalni svećenici, a znamo što Crkva kaže o ređenju žena. No mislim da sada u ovo vrijeme kada su neki ministranti ministranti samo zbog novaca koje dobiju iz blagoslova kuća, kada su neki ministranti neposlušni, neozbiljni, kada se među njima ne može razaznati privlačnost ka svećenstvu ja baš nisam kompetentan da prigovorim njihovom služenju na oltaru iz tog aspekta jer djevojčice mogu biti jednako neposlušne kao i dječaci te jednako kao dječaci nezainteresirani za svećenstvo(ma neee...zbiiljaa??? :D).

Jedan prigovor ću ipak reći. Kod nas je u župi običaj da se preko tjedna ministrira u stvarima koje inače nosimo(ali one malo pristojnije --> cipele, halče i pristojne majice ..nema govora o trofrtaljkama, trenerkama i patikama...), a samo nedjeljom i blagdanom na tu odjeću oblačimo ministrantska odijela. E sad, pošto ima cura ima ih svake dobi. Radi se o tome da ako su cure dovoljno neoprezne i obuku se pomalo izazovno time odvlače pogled mladića.

Isto tako cure su dosta osjećajne, a pogotovo u određena doba mjeseca. Imao sam sada problem(domentor sam) s jednom ministranticom koja se malo malo nešto naljutila i bila ljuta na oltaru za vrijeme Mise, a čak je jednom i plakala. Ista ta se i zaljubila u mentora, a iz tog je ispala neuzvraćena ljubav pa su tu upliću svakakvi osjećaji za vrijeme Mise(nervoza, ljutnja, mržnja i ostalo), a za vrijeme Mise nema mjesta nikakvim osjećajima osim ljubavi prema oltaru i Kristu na njemu.

Eto to je sve iz iskustva.
Ako je svatko obučen u odijelo, a to mora biti u izvanrednom obliku onda nema problema. Mada bi u mojim očima to jako čudno izgledalo jer svaki video izvanrednog oblika koji sam vidio nije prikazivao ministrantice. Ima jedan iz francuske u kojem u procesiji ulazi na glavni oltar oko 20-30 ministranata, a sve sami dječaci dobi otprilike od 10-18 godina..

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 06:50 

Vidio sam u nekim crkvama kako curice ministriraju (i kod nas u župi), i ugodno sam iznenađen njihovom ozbiljnošću, sabranošću i pristupom. Svakako nisam protiv.

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 08:50 

U mojoj župi ne ministriraju djevojčice
već potpuno zrele djevojke za udaju..?

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 09:55 

Citat:
Vidio sam u nekim crkvama kako curice ministriraju (i kod nas u župi), i ugodno sam iznenađen njihovom ozbiljnošću, sabranošću i pristupom. Svakako nisam protiv.

Lijepo. Ako je tako niti ja nisam protiv, ali eto doživio sam svakakvih iskustava.
Citat:
U mojoj župi ne ministriraju djevojčice
već potpuno zrele djevojke za udaju..?

Jel to dob od oko 20 godina?

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 10:53 

To je dob preko 20 godina :?

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 11:00 

Što je s ''dečkima''?

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 11:06 

Iskreno, u vlastitoj župi nisam bio na misi na kojoj bi djevojčice ministrirale. Dječaci, kako odrastaju, tako prestaju sa ministirarenjem, dvojica su postala svećenici, a koliko mi se čini, kod nas je granica oko 16 godina. Vrlo je malo ministranata starije od 16, uglavnom su to dječaci od 5-8 razreda s iznimkama dvojice mlađih. Što se pak djevojčica tiče, ne znam što bih rekao, upravo zbog svih navedenih razloga smatram da bi u sredinama u kojima ministriraju djevojčice trebala, kolko god to diskriminirajuće zvuči, postojati granica, npr. 8. razred s kojom prestaje mogućnost ministriranja.

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 12:42 

cunjozu je napisao/la:
Što je s ''dečkima''?

Dolaskom novog župnika, dečki vrlo rijetko ministriraju.. :shock:

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 12:48 

Katolik-SDPovac je napisao/la:
Što se pak djevojčica tiče, ne znam što bih rekao, upravo zbog svih navedenih razloga smatram da bi u sredinama u kojima ministriraju djevojčice trebala, kolko god to diskriminirajuće zvuči, postojati granica, npr. 8. razred s kojom prestaje mogućnost ministriranja.

I ja se slažem da bi dobna granica trebala biti
tako negdje oko osmog razreda, a ne ovako
kao u mojoj župi, kapelan jednako star kao i ministrantica...?

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 14:29 

Citat:

Misliš li da je to povezano sa župnikom ili se jednostavno potrefilo vrijeme smanjene muške populacije na oltaru i dolaska novog župnika? Znaš li možda razliku u pristupu bivšeg i sadašnjeg župnika ministrantima?

Domenika, pretpostavljam da si žensko. Slažem se s tvojim slaganjem sa Katolikom SDP-ovcem pa se stoga i ja slažem s njime vezano za dobnu granicu. Dečkima u dobi od 7-3(srednje) razreda nije lako što se tiče cura. Sve im plijeni pogled, a pogotovo ako je neka cura zgodna. Nezgodno je ako takvih cura ima na oltaru, ali ne zbog njih samih nego zbog dečkiju.

Kod pape ne ministriraju djevojčice. :mrgreen:

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 15:07 

I da. U izvanrednom obliku rimskog obreda djevojčice ne smiju ministrirati. To sam negdje pročitao. Ne znam točno gdje.

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 15:18 

cunjozu je napisao/la:
Citat:

Misliš li da je to povezano sa župnikom ili se jednostavno potrefilo vrijeme smanjene muške populacije na oltaru i dolaska novog župnika? Znaš li možda razliku u pristupu bivšeg i sadašnjeg župnika ministrantima?

Domenika, pretpostavljam da si žensko. Slažem se s tvojim slaganjem sa Katolikom SDP-ovcem pa se stoga i ja slažem s njime vezano za dobnu granicu. Dečkima u dobi od 7-3(srednje) razreda nije lako što se tiče cura. Sve im plijeni pogled, a pogotovo ako je neka cura zgodna. Nezgodno je ako takvih cura ima na oltaru, ali ne zbog njih samih nego zbog dečkiju.

Kod pape ne ministriraju djevojčice. :mrgreen:

Muške populacije ima dovoljno, ( Metropola ), sve je u rukama župnika.
"Stari" bivši nije to odobravao,a (novi) sadašnji je iskljućiv,
samo cure skuplja oko Oltara, i ništa mu nije nezgodno što sjede uz njega.
Pozdrav "cunjože"...da žensko sam :D ..

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 15:21 

Glede spomena "tradicionalne mise", Cunjozu je u pravu, tamo se to neće moći uvesti.

Ne treba zaboraviti da ministriranje nije jedina služba u kojoj se može dati doprinos ljepoti mise. Vidio sam gdje samo cure ministriraju, a u zboru tek par pjevača (tj. pjevačica). Mislim da sve treba imati neki cilj, kao što je spomenuto približavanje svećeničkog poziva onima koji jednoga dana mogu postati svećenici.

Vrh

PostPostano: Čet kol 19, 2010 17:27 

Djevojčice (cure ) ministranti ? Vrlo moderno pitanje. Ovdje ne želim iznositi liturgijska pravila negopokazati nešto drugo !
Ovo pitanje se budi sa buđenjem femninističke teologije, ali i povlačenjem muškaraca iz Crkve. To je fenomen koji bi zasluživao širu obradu. Još se na našoj obali nađe muškaraca pjevača.. ali na sjeveru pa i u Evropi (naročito!) sve manje. Poznat je pojam "počimalja" (nemam ništa protiv) ali nisam čuo za mušku inačicu te riječi a još manje je vidio u stvarnosti. Pogledajte postotak muškaraca ili žena na misi. Pogledajte zastupljenost muškaraca u crkivenim zborovima.. sve su to duboka pitanja na koja bi trebalo dati odgovora. Zašto je rašireniji pastoral "djevojčica" nego "dječaka" koliko se istinskog zalaganja u to ulaže. Mislim kad na ova pitanja zadovoljavajuće odgovorimo da će se dati i vrlo lako odgovor zašto danas više ministrantica nego ministranata!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 93 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata