Barnaba je napisao/la:
Vjerujem da svatko tko je imalo želio ozbiljnije a ne samo formalno živjeti po vjeri (dakle nije to specifikum samo neokatekumena) ima iskustva nekog vida šikaniranja kako od onih koji su u grijehu ili ne priznaju Boga ali i od onih koji sebe smatraju "revniteljima Božjim" a svojim bližnjima mjere onom mjerom koju sami, svojim životom, ne bi mogli nikada proći.
Šikaniranja ima i drugdje, a mislim da bi sve bilo lakše kad bi duhovnost Neosa bila
transparentnije predstavljena u javnosti. Mnoge predrasude nastaju iz neznanja. Ostali ljudi u župi vjerojatno bi ih lakše prihvatili kad bi znali nešto više o njima (iz svjedočenja župnika ili njih samih), a i bivših članova bilo bi manje kad bi ljudi unaprijed znali što ih u zajednici čeka.
Svaka zajednica ima svoja pravila; koliko sam skužila, neosi spadaju među strože i zahtjevnije (usput, ne priča li se i o Opusu Dei svašta?). Sama zahtjevnost može im služiti na čast, ali ruku na srce, mi vjernici smo često slabi, odustajemo i predajemo se. Nije ni redovnički život za svakoga, ali zato će se kandidat u pripravničkom razdoblju dobro upoznati što ga sve čega u redovničkom životu, pa će sam razmisliti o svojim mogućnostima i izabrati.
Vi koji ste u neokatekumenatu ne biste se trebali toliko enigmatski postavljati prema ostalima, mislim da nije dostatno završavati razgovore "Papa je priznao Put - dakle Put je uvijek u pravu".
I Kristovi legionari su bili priznati od Pape, pa eto u kakvom su sada rasulu...