Misha je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Krenimo od početka i utvrdimo gole činjenice.
Prije svega cilj istraživanja je "Spremnost na pomirenje" u odnosu na prošli te nigdje nije provjeravano je su li ti ljudi odista religiozni ili se samo tako izjašnjavaju. Autor studije je to pošteno i napisao dok to ovdje nije tako prezentirano.
Pa naravno da bi religiozni ljudi bili bolji od ateista da su zaista religiozni.
Ko to osporava?
Ovo istrazivanje sam i izneo kao dokaz da oni koji su uvereni da su religiozni jesu lazno religiozni i zato gori od ateista.
Ne nije istina ti generaliziraš i prije uopće nisi stvari postavio tako. Unatoč ovim tvrdnjama da razlikuješ one koji su religiozni i one koji samo tvrde kako jesu u nastavku posta opet generaliziraš i zanemaruješ tu činjenicu.
Misha je napisao/la:
[
Ako su ateisti u proseku spremniji na pomirenje nego religiozni, onda to otkriva da religija u proseku ljude ne cini boljima nego gorima.
Zaključak ovog istraživanja nije takav, toga nema u studiji već je to tvoja konstrukcija stvari no onda se postavlja pitanje tvoje kompetentnosti. za tumačenje istraživanja. Dakle navedi gdje je iznijet taj zaključak i zašto tvrdiš nešto što sam autor ne tvrdi?
Misha je napisao/la:
Zatim, ako oni koji su uvereni da se drze ucenja crkve pokazuju manju sklonost ka pomirenju u odnosu na one koji su takodje religioni, ali ne drze sve sto crkva uci, onda je to jos alarmantnije, jer pokazuje da sto su ljudi vise uouceni u religiju koja im se servira, da su gori, a ne bolji.
U istraživanju se barata s pojmom "oni koji su se izjasnili kao religiozni" a ne "religiozni". Nisam pročitao da je provjeravao znaju li ti ljudi osnove u što se vjeruje a nije provjeravao je li im itko iz učiteljstva Crkve rekao da nema potrebe za pomirenjem.
Misha je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Druga stvar je tvrdnja da su "religiozni ljudi su u proseku gori od ateista i agnostika" dakle implicira se generalan zaključak za sve, ...
Pa u samoj recenici koju citiras se kaze "u proseku" sto sam gore boldovao i obojio da bi bilo jasno, pa kako mozes da onda podmeces da se iz takve recenice implicira generalni zakljucak za sve? Zar tebi to nije protivrecno da negiras ono sto u samoj recenici citiras kao suprotno?!
Riječ "u prosjeku" ne mijenja ništa jer je za tvoju generalizaciju, ključno je to što one koji se samo izjašnjavaju kao vjernici poistovjećuješ s vjernicima bez provjere istinitosti te tvrdnje. Tek bi provjera upućenosti u vjerske istine otklonila generalizaciju.
Budući nismo u cirkusu (i u skladu s dobrim ponašanjem na internetu) za naglašavanje je dosta boldati riječ bez potrebe za bojanjem pa boju mičemo iz postova a crvenom bojom može pisati samo admin ili mod kad upozorava. Kao npr. sadaMisha je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
a ispitivanje u drugoj i trećoj fazi obuhvaća isključivo studente uz veoma mali broj onih iz viših škola dakle nema šire zahvaćanje u socijalnu strukturu država a niti svih slojeva društva.
Kakve to veze ima za pojam uloge religije? Zasto bi religija studente cinila gorim od ateista, a one druge koji nisu studenti boljim?
Ne znam otkud ti tko neinteligentan zaključak. Naprosto se radi o tome da se na osnovu istraživanja jedne socijalne grupe (studenata) ne generalizira stvar na sve one koji su religiozni.
Misha je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Ispitanika iz Srbije ima gotovo duplo više nego onih iz Hrvatske ili Bosne.
Kakve to veze ima, kada su rezultati i u Srbiji i van Srbije pokazali da su religiozni u oba slucaja gori od ateista?
Par redaka gore si naveo da ne generaliziraš a sada radiš suprotno. Ako je uzorak manji u nekim državama naravno da je i manja točnost istraživanja. Uostalom sam autor ističe nereprezentativnost uzorka a analogijom neke stvari preslikava.
Misha je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Dakle tako stvari stoje oko istraživanja autora Dr. Nebojše Petrovića, međutim ostaje pitanje zašto Misha u naletu prosvjetiteljskog zanosa tako nedobronamjerno prezentira te rezultate i zaključke?
Mislim da je tvoje tumacenje ovog rada ocajnicki pokusaj da se ne vidi ono sto je ocigledno, sto otkrivaju sami rezultati isyrazivanja, a to je da su religiozni ljudi gori od ateista i to srazmerno stepenu svoje religioznosti. Suprotno tvom tumacenju tih rezultata sam dr Nebojsa Petrovic primecuje:
"Zanimljivo je recimo da se neki ispitanici sa teoloških (hrišćanskih) fakulteta i iz Beograda i iz Zagreba, kao odgovor na tvdrnje u kojima se pominje da bi drugima trebalo oprostiti uglavnom reaguju zaokružujući da se uopšte ili uglavnom ne slažu! Postavlja se pitanje, zar to nije u potpunoj suprotnosti sa onim što bi trebalo da bude osnovna stvar koja bi trebala da se uči i prihvati na tim fakultetima?!" .
Ovo nije zaključak ispitivanja (jer očito nije dovoljan broj ispitanika takvih stavova jer autor jasno kaže "neki") već usputna opaska autora koja mu se učinila zanimljivom. Amateri često iz neznanja pobrkaju težinske faktore izjava u tekstu, međutim jasno se zna što je zaključak a što neka druga bilješka.
Misha je napisao/la:
Dakle, neozbiljno je govoriti o tome da svet utice lose na crkvu. Crkva utice lose na svet, jer je njen moralni prosek gori od proseka ateista. To otkrivaju i sva ostala istrazivanja na tu temu, radjena kod nas i u svetu.
Ne razumijem zašto niti jedno objektivno istraživanje nije jasno izreklo taj zaključak. Kako to da ne možeš naći niti jedan citat iz objektivnog istraživanja koje to tvrdi a ima ih toliko. Sve ovo do sada su neka tvoja tumačenja a ne istiniti zaključci istraživanja.
Misha je napisao/la:
sara je napisao/la:
Ovo je kao dokazivanje Biblijom da Boga nema!
Ovo je naucno dokazivanje da u srcima vecine religioznih ljudi Boga nema.
Prije svega Misha nemoj lagati jer takve izjave u zaključcima istraživanja nema to je neka tvoja konstrukcija na krilima umišljenog prosvjetiteljstva. U toj izjavi ima manje istine nego u tvrdnji da se takvi zaključci vrijede i točniji su, duplo više za Srbiju, s obzirom na uzorak, nego za ostale.
Dakle ili jasno pokaži gdje se u zaključcima istraživanja točno navode te tvrdnje koje prezentiraš ili prestani lagati.
Misha je napisao/la:
Da li sam mozda dirnuo u tabu koji nisam smeo? .
A možda ti imaš komunistički tabu kako je religija opijum za narod koji je sad umotan u neko pseudo-protestantsko prosvjetiteljstvo.
Misha je napisao/la:
Da li sam mozda dirnuo u tabu koji nisam smeo? .
A možda ti imaš komunistički tabu kako je religija opijum za narod koji je sad umotan u neko pseudo-protestantsko prosvjetiteljstvo.
Misha je napisao/la:
Da li je Isus pogresio kada je na vernike stavio ovu odgovornost da poznaju vezu izmedju uzroka i posledice:
"Po rodovima njihovim poznacete ih. Eda li se bere s trnja grozdje, ili s cicka smokve? Tako svako drvo dobro rodove dobre radja, a zlo drvo rodove zle radja. Ne moze drvo dobro rodova zlih radjati, ni drvo zlo rodova dobrih radjati. Svako dakle drvo koje ne radja rod dobar, seku i u oganj bacaju. I tako dakle po rodovima njihovim poznacete ih. Nece svaki koji mi govori: Gospode! Gospode! Uci u carstvo nebesko; no koji cini po volji Oca mog koji je na nebesima. Mnogi ce reci meni u onaj dan: Gospode! Gospode! Nismo li u ime Tvoje prorokovali, i Tvojim imenom djavole izgonili, i Tvojim imenom cudesa mnoga tvorili? I tada cu im ja kazati: Nikad vas nisam znao; idite od mene koji cinite bezakonje." (Matej 7,16-23) .
Bog sigurno nije pogriješio no čest je slučaj da umišljeni pojedinci pogriješe u svojim tumačenjima zbog toga je Bog utemeljio svoju Katoličku Crkvu da bi čuvala nauk i izvan koje nema spasenja.
Misha je napisao/la:
Elementarna stvar ako covek ne zeli da zivi u samoobmani jeste da gaji duh prespitivanja motiva svoga srca u svetlosti bozanskih kriterijuma.
Ok pa se ja sad pitam zašto ne meteš ispred svog praga kad je istraživanje jasno pokazalo kako je loša situacija u Srbiji?
Misha je napisao/la:
Vecina religioznih ljudi su gori od ateista iz najmanje cetiri razloga:
1) Zato što svoja dobra dela čine iz loših pobuda: krivice, gordosti, sebičnog sentimenta i koristoljublja, umesto iz nesebične ljubavi. Cim dodje stres on rusi njihovu kucu sazidanu na pesku umesto na Steni, jer se krivica razotkriva kao koren licemerstva, fobija, laznog moralisanja, projekcije; uvredjena gordost radja sukobe sa drugima, itd.
2) Zato što imaju takvu predstavu o dobru i zlu koja ne zahteva da reformišu svoj karakter, već ih zavarava spoljnim promenama u svom ponašanju. Ljudi se kaju sto su nesto ruzno rekli ili ucinili, a ne sto su takvi, jer nisu svesni svoga greha na nivou pobuda svoga srca. Pre nego su postali religiozni, znali su prekos avesti da su gordost, sujeta, sebicnost, telesnost, itd gresi. A sada kada su postali religiozni, vaznije im je da li rade na crveno slovo ili ne; nego kakvi su u srcu.
3) Zato što im kroz različite rituale i izvore osećanja religiozni sistem pruža umirenje savesti u njihovom nepokajanju, pa mogu slobodnije od osude savesti da čine zlo, nego otvoreni bezbožnici.
4) I zato što ih oslanjanje na religiozne vođe i na sopstvena osećanja oslobađa od odgovornosti da razumno preispitaju svoje motive i tako postanu svesni svoje samoobmane.
Vjerojatno je većina onih koji nisu istinski katolici a samo se tako izjašnjavaju sklona zlu zbog površnosti i običaja. Međutim istinski katolici i u širem smislu istinski kršćani sigurno imaju racionalno objašnjenje zašto čine dobro i kad su time osobno oštećeni. To je primjer žrtve Isusa Krista. Dok ateisti i agnostici sebi odista ne mogu ničim objasniti zašto su dobri kad im to ne ide u prilog. To je notorna činjenica koju većina ateističkih intelektualaca prizna.