Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 08:17

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sri vel 17, 2010 10:21 

Citat:
Crno pitanje: Kakav je bio utjecaj crkve na razvoj znanosti kroz stoljeća?

Ružičasto pitanje: Što mislite jeli moguće i koliko je poželjno odvojiti znanost od religije, kako je to učinjeno u slučaju odnosa država-religija?

Crveno pitanje: Dal' je moguće danas uspostaviti (i održati) znanstvenost religije na polju NEdruštvenih znanstvenih disciplina, npr. na području tehničkih znanosti?

Citat:
Na slici ispod, izloženo je viđenje povijesnog razvoja znanosti koje je blisko pogledima pripadnika abrahamskih religija (Judeizam, Kršćanstvo, Islam)

Slika

Citat:
Na narednoj slici se pak nalaze dva drugačija pogleda na razvoj znanosti, vezano uz religiju miminalistički i maksimalistički napredak znanosti,
pritom je jako važno naglasiti kako je ''šareno obojani graf'' pogled na razvoj koji zagovaraju ateisti a nešto višlji crno-bijeli graf nacrtan sa tankim crnim
linijama i označen sa velikim crnim točkama je pak viđenje poznatog astrofizičara i astronoma Carla Sagana.

Ateistički graf naravno pokušava minimizirati doprinose znanosti za razdoblja Kršćanstva dok je Saganov graf maksimalistički graf,
primjetite da njegov graf ''pegla'' rupu u ateističkom grafu, no gornja slika daje vjerojatno realniji pogled od ova dva ekstremna pristupa.

Slika

Zadnja izmjena: modus vivendi; Sri vel 17, 2010 11:58; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 11:51 
Administrator

Već sam te upozorio da ne stavljaš "grafove" sa protukršćanskih stranica koje nemaju veze sa znanošću. Vidim da si sad donji graf ispravio, nadodavši linearnu liniju, ali općenito o takvim izmišljenim grafovima raspravljati je gubljenje vremena, zato te opominjem da više ne stavljaš ovdje takve gluposti.

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 11:56 

Giovi je napisao/la:
Već sam te upozorio da ne stavljaš "grafove" sa protukršćanskih stranica koje nemaju veze sa znanošću. Vidim da si sad donji graf ispravio, nadodavši linearnu liniju, ali općenito o takvim izmišljenim grafovima raspravljati je gubljenje vremena, zato te opominjem da više ne stavljaš ovdje takve gluposti.

Taj je ''ateistički graf'', također jedan od posve legitimnih pogleda na pitanje, jednako kao i ova druga dva, Saganov i Abrahamski graf, pa ne vidim ništa loše u tome da se izlože pogledi više strana.

Naime ne postoji suglasje o utjecaju religija na razvoj znanosti da ne kažem da ne postoje ni neka sustavna istraživanja o razvoju znanosti kroz stoljeća, nevezano uz znanost, prema tome ovom temom samo želim potaknuti raspravu.

Ispravak, ''ateistički graf'' nisam ja prepravio već poznati astronom i astrofizičar Carl Sagan, milislim da je na slici tako i potpisano, osim toga graf nije kontinuirano linearan, već je segmentalno linearan, pa je tako nagib krivulje u razdoblju 600-1000g. čak i malo strmiji i to u razdoblju koje ateisti nazivaju ''Hole left by Christian dark ages''.

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 13:00 

možda bolje da otvoriš neku diskusiju o Utjecaju religije na mjesečni ciklus žaba kornjača, bit će interesantnije!

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 14:08 

sneni je napisao/la:
možda bolje da otvoriš neku diskusiju o Utjecaju religije na mjesečni ciklus žaba kornjača, bit će interesantnije!

A da se držiš teme?

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 15:22 

Pa zar predložena moja tema nije pametnija od tvoje?

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 15:24 

sneni je napisao/la:

Nemam se namjeru natjecati s ikime pa ni s tobom, ali shvaćam da je ova tema tebi glupa jer ti moraš braniti pozicije crkve, a ovdje se možda može doći i do zaključka kako je crkva loše utjecala na razvoj znanosti.

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 16:43 

modus vivendi je napisao/la:
sneni je napisao/la:

Nemam se namjeru natjecati s ikime pa ni s tobom, ali shvaćam da je ova tema tebi glupa jer ti moraš braniti pozicije crkve, a ovdje se možda može doći i do zaključka kako je crkva loše utjecala na razvoj znanosti.

sa čovjekom koji unaprijed zna rezultat rasprave nema se što raspravljati.. Jer samo jednu stvar zapamti da nisu kršćanski (katolički - posebno) monasi zapisivali i prepisivali stare knjige danas nam mnogo toga ne bi bilo poznato.. lako je blebetat, zato se lijepo znanstveno uhvati predložene teme.. jer si ovdje potpuno već u startu pokazao zlu namjeru.. a mene nitko ne tjera da ja moram braniti pozicije Crkve - jer njih ne treba braniti oni su ugrađeni u temelje evropske i svjetske kulture pa i znanosti. Samo je problem što neki to žele iščupati. To nije moj nego tvoj problem.

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 17:45 

sneni je napisao/la:
sneni je napisao/la:

sa čovjekom koji unaprijed zna rezultat rasprave nema se što raspravljati.. Jer samo jednu stvar zapamti da nisu kršćanski (katolički - posebno) monasi zapisivali i prepisivali stare knjige danas nam mnogo toga ne bi bilo poznato.. lako je blebetat, zato se lijepo znanstveno uhvati predložene teme.. jer si ovdje potpuno već u startu pokazao zlu namjeru.. a mene nitko ne tjera da ja moram braniti pozicije Crkve - jer njih ne treba braniti oni su ugrađeni u temelje evropske i svjetske kulture pa i znanosti. Samo je problem što neki to žele iščupati. To nije moj nego tvoj problem.

rekao sam ''možda'' tu nema zle namjere, već je riječ o mogućnosti.

Slažem se s tobom da su mnogi svećenici zapisivali i prepisivali knjige (među njima i resavci) no to je još uvijek samo polje društvenih znanosti a čini se da su na području prirodoslovnih znanosti podosta sputavali slobodnu misao, evo recimo danas su na Tv-Kalendaru govorili o Giordanu Bruni te njegovom stradanju, ali postoji više takvih primjera od Kopernika pa na dalje.

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 19:44 

Slažem se s tobom da su mnogi svećenici zapisivali i prepisivali knjige (među njima i resavci) no to je još uvijek samo polje društvenih znanosti a čini se da su na području prirodoslovnih znanosti podosta sputavali slobodnu misao, evo recimo danas su na Tv-Kalendaru govorili o Giordanu Bruni te njegovom stradanju, ali postoji više takvih primjera od Kopernika pa na dalje.

A jooooj! A di su ti R. Bošković, F. Vrančić, G. Mendel i more drugih?

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 19:46 

sara je napisao/la:

A jooooj! A di su ti R. Bošković, F. Vrančić, G. Mendel i more drugih?

Pa nisam rekao da je crkva posve zabranjivala i posve gušila znanost već da je u nekim poljima i u liku nekih znanstvenika, vršila represiju i štopala napredak.

Bilo bi smiješno tvrditi da je crkva posve ugušila znanost, pa čak bi to bilo i paradoksalno pored imena koja si spomenula i pored drugih manje poznatih, npr. raznih profesora i znanstvenika iz redova jezuita.

Ipak, kako rekoh, problem su oni poznati slučajevi gušenja slobodne misli od Galilea, Bruna, pa do Volteirea i tomova knjiga na indeksu zabrane od strane Vatikana.

Vrh

PostPostano: Sri vel 17, 2010 20:34 

Modus vivendi najprije knjige ne vidim koliki je baš znanstvenik Volteire i koliko je on doprinio za znanost ne znam.. a ti tomovi knjiga koje je Crkva Zabranila nisu baš sve tako znanstvene osim ako je Decameron i njemu slične knjige znanstvena knjiga. Vatikan nije izdao niakakv Indeks jer je Vatikan kao pojam tvorevina nastala poslije Indeksa.. a kad se u jednoj obitelji zaboravlja na sve dobro što je ta obitelj imala i činila, a ukazuje se prstom na jednog člana onda ti ljudi nisu baš ozbiljni a još manje pošteni i karakterni. Crkva je, uvijek sam naglašavao, imala svojim tamnih strana i ima danas, jer smo svi mi samo ljudi. ali izvlačiti samo negativno iz 2000 godina i to žvakati, čini mi se kao da krava preživa automobisku gumu... Kako ti se nije zalomio naslov: Doprinos Crkve evropskoj kulturi i znanaosti uopće.. Zanimljivo

Vrh

PostPostano: Čet vel 18, 2010 09:05 

Kad sagledas crkvenu povijest, moze se vidjeti da je crkva dosta gusila znanost u nekim podrucijma takodjer se i raspravljalo o tom jazu izmedju religije i znanosti (sad da ne meljem o tome), mnogi nisu ni svijesi koliko se crkva brinula o znanosti prepisujuci dijela i time ocuvala mnoge znansteve knjige, a posebno se crkva istaknula u ocuvanju kulturne bastine ali na te stvari mnogi zaborave

Vrh

PostPostano: Čet vel 18, 2010 10:02 

luky je napisao/la:
Kad sagledas crkvenu povijest, moze se vidjeti da je crkva dosta gusila znanost u nekim podrucijma takodjer se i raspravljalo o tom jazu izmedju religije i znanosti (sad da ne meljem o tome), mnogi nisu ni svijesi koliko se crkva brinula o znanosti prepisujuci dijela i time ocuvala mnoge znansteve knjige, a posebno se crkva istaknula u ocuvanju kulturne bastine ali na te stvari mnogi zaborave

Crkva je dala obilje znanstvenika i da nije bilo njihovog rada sigurno bi mnoge stvari u znanosti izgledale drugačije - baš kao što ni Europe sa svim kulturnim blagom ne bi bilo bez kršćanstva. Priče o gušenju znanosti unutar Crkve su floskule isto kao i one o mračnom srednjem vijeku. Očito mnogi uče povijest vrlo prepariranu.

Vrh

PostPostano: Čet vel 18, 2010 14:44 

sara je napisao/la:
luky je napisao/la:

Crkva je dala obilje znanstvenika i da nije bilo njihovog rada sigurno bi mnoge stvari u znanosti izgledale drugačije - baš kao što ni Europe sa svim kulturnim blagom ne bi bilo bez kršćanstva. Priče o gušenju znanosti unutar Crkve su floskule isto kao i one o mračnom srednjem vijeku. Očito mnogi uče povijest vrlo prepariranu.

Sara, ne bih se složio. Kopernik, Gallileo, bilo je dosta znanstvenika čije su ISPRAVNE teorije bile okarkaterizirane kao hereza. Koliko je meni poznato, Katolička se Crkva i ispričala zbog nepravedno pogubljenih ljudi pod inkvizicijom.

Slažem se s lukyem, bilo je gušenja, no da mnogo bi znanstvenih djela bilo zauvijek uništeno da nije bilo Vatikanskih arhiva, to je nepobitna činjenica.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 24 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata