Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 22:36

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 94 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon ruj 21, 2009 11:49 

U tom se slučaju, naravno, slažem. Ja sam načelno za otvoreniji pristup svijetu pod uvjetom da ostanemo na svojim temeljima, ali kroz povijest je već bilo raznoraznih usvajanja sekularnog stava i prijanjanja uz temelje.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 19:55 

Sinke je napisao/la:
U tom se slučaju, naravno, slažem. Ja sam načelno za otvoreniji pristup svijetu pod uvjetom da ostanemo na svojim temeljima, ali kroz povijest je već bilo raznoraznih usvajanja sekularnog stava i prijanjanja uz temelje.

Bilo je kroz povijest neprestanih masovnih pristajanja uz sekularistički svjetonazor na praktičnoj razini - ponegdje individualno i na doktrinarnoj, no dok nam je sv. Toma prvi autoritet u filozofskim postavkama (kao što to još uvijek jest, što potvrđuje i 2VK), stojimo i dalje na čvrstim temeljima.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 23, 2009 07:33 

Sinke je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Što je on sam naveo kao razlog za karikature?

Inače je interesantno da su tekstovi s bloga "Mi smo Crkva" pisani u prvom licu množine! Moram priznati neuobičajen način jer mi to nekako vuče na jednoumlje a to oni predbacuju Crkvi. Apsurd.

"Mi smo Crkva" je organizacija koja ima vrlo snažnu samosvijest o sebi. Zato govore u prvom licu množine.

Zabezeknu me takve stvari jer modernisti za sebe koriste "pluralis maiestaticus" - vladarsku množinu veličanstva a bore se protiv tradicije, to je gore nego kad se konzervativci pozivaju na II vatikanski sabor. 8) :lol:

Vrh

PostPostano: Sri ruj 23, 2009 11:09 

Ma ja ne bih išao tako daleko. Osnova njihovog djelovanja je zapravo "(I) mi smo (isto) Crkva", dakle ne sugeriraju kao da vladaju, već da su i oni dijelom Crkvenog tijela.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 23, 2009 12:25 

Daaa? A kako ti to znaš?
Iz svega njihovog djelovanja ja vidim samo da oni sebe nastoje staviti kao kriterij djelovanja Crkve - jedini!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 24, 2009 14:33 

sara je napisao/la:
Daaa? A kako ti to znaš?
Iz svega njihovog djelovanja ja vidim samo da oni sebe nastoje staviti kao kriterij djelovanja Crkve - jedini!

Stvar retorike. Pokušavaju naglasiti da je njihovo stajalište dio Crkve kao i službeno. Nije baš sasvim argumentirano zašto, ali zato nastupaju autoritativno.

Vrh

PostPostano: Sri vel 03, 2010 12:27 

Jedna zanimljiva vijest koju sam pročitao na blogu http://responder.blog.hr/2009/12/index.html#dan4 je vezana uz teološki časopis Concilium koji je izlazio na pet jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom i portugalskom. Ljudi iz riječkog ExLibrisa potrudili su se kako bi stvorili hrvatsko izdanje i ono će od veljače 2010. izlaziti istovremeno kad i izdanja na ostalim jezicima. Izlaziti će pet brojeva godišnje, na 150 stranica u formatu 14x20 cm, po pretplatničkoj godišnjoj cijeni od 300 kn (60 kn po broju). Tema prvog broja će biti zanimljiva – laici u Crkvi.
Časopis su pokrenula trojica poznatih teologa s Drugog vatikanskog koncila - Karl Rahner, Edward Schillebeeckx i Hans Küng. Namjera im je bila da duh Koncila približe širem čitateljstvu. Kasnije im se kao suradnici pridružuju i drugi najpoznatiji teolozi onog doba, kao Ratzinger, Cognar, Chenu, Metz, von Balthasar, Kasper i dr. Prvi broj je izašao 1965., a časopis je kroz svoju povijest obrađivao najintrigantnije teološke teme.

Moram priznati da ovaj časopis nisam čitao pa ne mogu egzaktno tvrditi no neki autori koji se spominju kao pokretači i autori su zasigurno skloni pojedinim modernističkim idejama pa im je zabranjeno poučavanje katoličke teologije.

Vrh

PostPostano: Sri vel 03, 2010 12:30 

Koliko znam samo je Kuengu zabranjeno poučavanje. Neki drugi su imali određenih "problema", ali su oni riješeni. Bit će zanimljivo pročitati hrvatsko izdanje

Vrh

PostPostano: Sri vel 03, 2010 13:08 

sara je napisao/la:
Koliko znam samo je Kuengu zabranjeno poučavanje. Neki drugi su imali određenih "problema", ali su oni riješeni. Bit će zanimljivo pročitati hrvatsko izdanje

Znači da nas preko toga neće "zaskočiti modenizam" 8) na kraju krajeva i današnji Papa je pisao u tom časopisu

Vrh

PostPostano: Sri vel 03, 2010 21:46 

Barnaba je napisao/la:
Jedna zanimljiva vijest koju sam pročitao na blogu http://responder.blog.hr/2009/12/index.html#dan4 je vezana uz teološki časopis Concilium koji je izlazio na pet jezika: engleskom, njemačkom, talijanskom, španjolskom i portugalskom. Ljudi iz riječkog ExLibrisa potrudili su se kako bi stvorili hrvatsko izdanje i ono će od veljače 2010. izlaziti istovremeno kad i izdanja na ostalim jezicima. Izlaziti će pet brojeva godišnje, na 150 stranica u formatu 14x20 cm, po pretplatničkoj godišnjoj cijeni od 300 kn (60 kn po broju). Tema prvog broja će biti zanimljiva – laici u Crkvi.
Časopis su pokrenula trojica poznatih teologa s Drugog vatikanskog koncila - Karl Rahner, Edward Schillebeeckx i Hans Küng. Namjera im je bila da duh Koncila približe širem čitateljstvu. Kasnije im se kao suradnici pridružuju i drugi najpoznatiji teolozi onog doba, kao Ratzinger, Cognar, Chenu, Metz, von Balthasar, Kasper i dr. Prvi broj je izašao 1965., a časopis je kroz svoju povijest obrađivao najintrigantnije teološke teme.

Moram priznati da ovaj časopis nisam čitao pa ne mogu egzaktno tvrditi no neki autori koji se spominju kao pokretači i autori su zasigurno skloni pojedinim modernističkim idejama pa im je zabranjeno poučavanje katoličke teologije.

Da, a i inače se dotični ''Ex libris'' polako profilira u eminentnu modernističko – protestantsku knjižaru, koja ne preza ni od objavljivanja onih najopasnijih uradaka, poput Kungovih memoara, ili ''Postoji li Bog'' gdje se provlače heretični stavovi, i uopće napada Crkvu u sekularističkoj maniri. Zanima me zbilja kojem bi katoliku moglo biti u interesu propagiranje takvih sadržaja?

Vrh

PostPostano: Sri vel 03, 2010 22:51 

Socrates je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:

Da, a i inače se dotični ''Ex libris'' polako profilira u eminentnu modernističko – protestantsku knjižaru, koja ne preza ni od objavljivanja onih najopasnijih uradaka, poput Kungovih memoara, ili ''Postoji li Bog'' gdje se provlače heretični stavovi, i uopće napada Crkvu u sekularističkoj maniri. Zanima me zbilja kojem bi katoliku moglo biti u interesu propagiranje takvih sadržaja?

Da li ti tvrdiš kako je problem u izdavaču hrvatskog prijevoda a ne u samom časopisu Concilium?

Vrh

PostPostano: Čet vel 04, 2010 20:34 

Barnaba je napisao/la:
Da li ti tvrdiš kako je problem u izdavaču hrvatskog prijevoda a ne u samom časopisu Concilium?

Problem svakako jest u izdavaču, a što se tiče časopisa - imenik vodeće garde nakon odlaska jednog dijela ljudi (uključujući Ratzingera) sve govori.

Vrh

PostPostano: Pon tra 12, 2010 13:36 

Snimku emisije pod nazivom "Novi teološki časopis Concilium" koja je emitirana 3. travnja na 3. programu Hrvatskog radija možete poslušati na linku: http://rnz.hrt.hr/view_file.php?dat_id=36656&view=y ili skinuti pa naknadno poslušati na linku http://rnz.hrt.hr/view_file.php?dat_id=36656
Gosti su bili urednik izdavačke kuće Ex Libris Zoran Grozdanović i umirovljeni vlč. Adalbert Rebić.
Začudili su me stavovi prof Rebića koji kaže "Naša Crkva je nažalost još uvijek veoma konzervativna i teško prodiru nova teološka shvaćanja. Kršćanska sadašnjost si zato kao crkvena izdavačka kuća ne može dopustiti prijevode nekih autora koje si mogu dopustiti laičke kuće jer bismo bili kritizirani. No, prijevodi tih autora su dobrodošli onim našim katoličkim čitateljima koji su malo šire duše. Zato mi je drago da postoji Ex libris pa da se oni usuđuju objavljivati one knjige koje se mi ne usudimo."

Vrh

PostPostano: Uto svi 18, 2010 18:14 

Rebić je stvarno turbo kapacitet i znalac, ali se dobro sjećam njegova razmišljanja iz jednog starog Globusa da nema biblijske zapreke za svećenićko ređenje žena.

Vrh

PostPostano: Uto svi 18, 2010 19:59 

Bernard je napisao/la:
Rebić je stvarno turbo kapacitet i znalac, ali se dobro sjećam njegova razmišljanja iz jednog starog Globusa da nema biblijske zapreke za svećenićko ređenje žena.

To nije samo Rebićevo razmišljanje, nego priličnog broja bibličara i to ne marginalnih. No, u Katoličkoj Crkvi postoji i Tradicija. U ovoj raspravi valja uzeti u obzir i ono što je papa Ivan Pavao II. svojevremeno napisao na tu temu (mislim napisao, ali nisam sigurna) - otprilike da Crkva nema ovlasti promijeniti ono što je "uspostavio" (nemam pravi termin) sam Isus, dakle nema ovlasti pripustiti žene primanju svetoga reda.
Iskreno, nisam se previše zainteresirala za tu stvar, jer gledajući s pastoralne perspektive, ne vidim da bi to donijelo šta dobra, osim silnih pastoralnih problema. Ta je stvar kod nekih protestanata donijela ništa osobito.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 94 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata