Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 05:51

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
PostPostano: Sri sij 27, 2010 14:11 

sneni je napisao/la:
možda će nam nešto pomoći i ovaj članak: http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Naši ljudi bi rekli na to "Prava Božja istina". Moliti se i pomoći svećeniku nešto je što bi mogao učiniti Svatko, svi očekujemo da to ne budemo mi nego Netko, a na kraju to napravi Nitko...

Vrh

PostPostano: Sri sij 27, 2010 21:41 

adrijana je napisao/la:
Zahvaljujem, don Sneni, na objašnjenju. Radi se o jednoj dosta maloj (skučenoj) crkvi, pa mi je takvo izlaženje izvan „okvira“ zaista izgledalo, (mi bismo u žargonu rekli) kao paradiranje. Pošto je mala crkva, nedjeljom je obično prepuna, ne samo djeca nego i odrasli tiskaju se i oko oltara, rijetko koji celebrant se tu odlučuje na suvišne korake, a što je rijetko izgleda usput neobično, ali ne mora biti loše.

Drugo, znam da neki biskupi dopuštaju (za veće skupove i duhovne obnove) slavljenje mise i na montiranim stolovima (na stadionima, u dvoranama), ali za mene je crkva ipak crkva, oltar je oltar, posebno blagoslovljeno i posvećeno mjesto za euharistiju… Malo naginjem tradicionalnosti po tom pitanju…

Jesi li probao izračunati kapacitet crkve koja bi mogla primiti sve župljane koji su obavezni sudjelovati na nedjeljnoj sv. misi?
Vjeruj mi došao bi do zanimljivih podataka. Imaš jedan moj proračun na temi Liturgija kao sudjelovanje pa slobodno vidi kako bi bilo nužno mise održavati u dvoranama kad bi se svi župljani odazvali na nedjeljnu sv. misu. Jednostavno možemo naginjati na koju god stranu hoćemo ali činjenice su takve u velikim gradskim župama. I da ovo povežem s temom, rekao bih da i o tome treba razmišljati u godini svećenika pa posvjestiti veću važnost svećenika od prostora.

Vrh

PostPostano: Sri sij 27, 2010 23:27 
Administrator

Barnaba je napisao/la:
slobodno vidi kako bi bilo nužno mise održavati u dvoranama kad bi se svi župljani odazvali na nedjeljnu sv. misu. Jednostavno možemo naginjati na koju god stranu hoćemo ali činjenice su takve u velikim gradskim župama. I da ovo povežem s temom, rekao bih da i o tome treba razmišljati u godini svećenika pa posvjestiti veću važnost svećenika od prostora.

U stvarnosti crkve imaju dovoljno mjesta, i na osnovu toga se i projektiraju, da ne budu poluprazne. Kada bi bilo više stvarnih vjernika, gradile bi se i veće crkve. Održavanje mise u dvoranama ili na otvorenom nužno je zato samo kod posebnih događaja.

Postoje razlozi zašto koristiti posvećeno a ne svjetovno mjesto za okupljanje vjernika na Euharistiji, kad god je to moguće.
Riječ 'crkva' (kao građevina) ima korjen iz grčke riječi koja znači 'Gospodnja kuća', ona mora u tom smislu biti prikladna za slavljenje liturgije i potpuno sudjelovanje vjernika.
Središnja točka crkvenog prostora je oltar (koji ujedinjuje stol gozbe i žrtve - žrtvenik). To je bitna simbolika koja ne dopušta da se prenaglašava samo jedan vid toga (stol - gozba).
Trebalo bi približiti i pojasniti svu tu crkvenu simboliku kako bi se Euharistija dublje doživjela i shvatila, i tu je isto jedna uloga svećenika.

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 00:27 

gradnja današnjih crkva plod je u stvari manjka vjere u Euharistij.. kad ja promatram one nase bisere starohrvatske crkvice.. pa kad u njoj slavim misu ..licem prema zidu .. koji je to dozivljaj...

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 13:13 

Giovi je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
slobodno vidi kako bi bilo nužno mise održavati u dvoranama kad bi se svi župljani odazvali na nedjeljnu sv. misu. Jednostavno možemo naginjati na koju god stranu hoćemo ali činjenice su takve u velikim gradskim župama. I da ovo povežem s temom, rekao bih da i o tome treba razmišljati u godini svećenika pa posvjestiti veću važnost svećenika od prostora.

U stvarnosti crkve imaju dovoljno mjesta, i na osnovu toga se i projektiraju, da ne budu poluprazne. Kada bi bilo više stvarnih vjernika, gradile bi se i veće crkve. Održavanje mise u dvoranama ili na otvorenom nužno je zato samo kod posebnih događaja.

Postoje razlozi zašto koristiti posvećeno a ne svjetovno mjesto za okupljanje vjernika na Euharistiji, kad god je to moguće.
Riječ 'crkva' (kao građevina) ima korjen iz grčke riječi koja znači 'Gospodnja kuća', ona mora u tom smislu biti prikladna za slavljenje liturgije i potpuno sudjelovanje vjernika.
Središnja točka crkvenog prostora je oltar (koji ujedinjuje stol gozbe i žrtve - žrtvenik). To je bitna simbolika koja ne dopušta da se prenaglašava samo jedan vid toga (stol - gozba).
Trebalo bi približiti i pojasniti svu tu crkvenu simboliku kako bi se Euharistija dublje doživjela i shvatila, i tu je isto jedna uloga svećenika.

Odista je potreban određeni napor da ostanemo u okviru ove teme. Ja se naravno slažem s ovim što si napisao pogotovo bih podcrtao ovaj dio
Citat:
U stvarnosti crkve imaju dovoljno mjesta, i na osnovu toga se i projektiraju, da ne budu poluprazne. Kada bi bilo više stvarnih vjernika, gradile bi se i veće crkve.

Još bi dodao kako je čitav koncept (ne samo mjesta u crkvi nego i cjeli pastoral) po kojem se školuju i djeluju svećenici baziran na 15%-tnom sudjelovanju župljana, u većim gradovima. Cjenim da svećenički rad ne smije biti baziran na tako malom postotku (koji bi čak pokazo da mu je crkva dupkom puna) već se treba bazirati na puno većem postotku.
Uostalom zar nije Biskup Graza Kapellari rekao (sa linka u prvom postu ove teme): „Naše liturgijske zajednice ne bi bile toliko slabe, nego bi rasle i razvijale se kad bi prepoznale i uklonile mnoge banalnosti."
i još
"Trebamo se jače usredotočiti na jačanje ovog poziva, kako u nama, tako i u prenošenju drugim ljudima, unutar i izvan Crkve. Ako je intenzitet gledanja na Krista slab, onda je Crkva u opasnosti da se pretvori u socijalnu agenciju za buđenje općih i rješavanje sve većih društvenih problema."

Vrh

PostPostano: Čet sij 28, 2010 21:40 

možda će i ovo nešto pomoći u shvaćanju svećenika: http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 21 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata