Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 12:40

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 119 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub sij 09, 2010 17:53 

ozana55 je napisao/la:
sneni, može li se onda staviti jednakost između tvoga primjera s ocem kockarom, čije posljedice siromaštva osjećaju djeca i grijeha predaka čije posljedice se prenose na potomstvo, kako je rekao svećenik koji slavi misu za obiteljsko stablo?

Zašto jedan svećenik tvrdi jedno, a drugi suprotno?
Ako te mise nisu u skladu s pravilima, zašto se održavaju?

Pazi razlikuj posledice nekog čina i sam čin. Sam čin je grješan ili nije grješan. Posljedice mogu biti dobre ili zle te posljedice i nasljednici. Ali grijeh je osoban čin. I za osoban čin odgovara samo dotična osoba. Čovjek može griješiti samo za života isto kao što može činiti dobro za života.. Nakon smrti više "nema kajanja" govorili su stari. Smrt stavlja pečat na nečiju sudbinu i popravka nema. Ostaje dotični pripušten Božjem milosrđui i ljubavi i našoj molitvi Bogu da mu Bog bude milosrdan. Ovo je katolička nauka. Basta!

To što neki svećenik naučava ovako ili onako postavi pitanje njemu ili njegovom biskupu. Ja znam što trebam činiti i naučavati kao katolički svećenik. Toga se držim ...

Vrh

PostPostano: Ned sij 10, 2010 07:16 

SOKRATES-CITAT:"Tema oko koje se u Crkvi javljaju oprečna mišljenja - najopćenitije, riječ je o praksi koja se često primjenjuje u karizmatskim krugovima. Različite su interpretacije i primjene, i da ne zalazimo previše detaljno možemo početi od toga da je riječ o molitvi za pretke određene osobe, kako bi se uklonile nasljeđene sklonosti i / ili grijesi te tako istovremeno zadobio blagoslov od Boga. Neki ga osuđuju kao ne- i protu-biblijsku praksu, drugi smatrau da je riječ o prihvatljivoj i korisnoj praksi, pozivajući se osobito na djela koja trebaju biti prevaga između mišljenja.
Što vi mislite, kakva su vaša saznanja i iskustva? Prihvatljivo ili ne, kršćansko ili ezoterijsko? Duhovnost potrebna ili nepotrebna razmatranja?"

Mišljenja sam da ljudi koji za života griješe generalno i osobno ispaštaju za svoje grijehe u vatri čistilišta,gdje čekaju trenutak očišćenja putem Kristove presvete krvi,svetosti,pravde i presvetog milosrđa.
Ne isključujem mogućnost Božjeg milosrđa da postoje iznimke kojima je Bog podario moć da se mogu žrtvovati za duše u čistilištu te da poput zemaljskih filtera ti milosrdnici pročišćavaju određene grijehe dređenih osoba u čistilištu.Također mislim da određivanje kojih grijehova od kojih osoba su za pročišćavanje isključivo čini Isus Krist,tako da nije nužno da osoba čiji se grijesi pročišćavaju mora biti u rodu.Cilj našeg Spasitelja Isusa Krista je dovesti dušu do čistoće da može proći kroz vrata sapsenja,tj.vrata Nebeskog Jeruzalema.
Što se tiče patnji, ostaslih ljudi, kojih za života proživljavaju,mislim da ih je Gospodin svojom milošću uveo u "Tamnu Noć", u proćišćenje,kako to navodi u svojim bilješkama veliki crkveni naučitelj,SVETI IVAN OD KRIŽA.
Po kojemu je TAMAN NOĆ velika Božja milost za svakog pojedinca,a konačni rezultat izmeđuostalog ovisi i o dubinskom shvaćanju stvari od strane pojedinca koji prolazi kroz milost čišćenja od osobnih grijehova tj.opačina.
Neka je Blagoslovljen svemogući i viječni TROJEDINI BOG,OTAC, SIN I DUH SVETI

Vrh

PostPostano: Pon sij 11, 2010 13:01 

ozana55 je napisao/la:
Zašto jedan svećenik tvrdi jedno, a drugi suprotno?
Ako te mise nisu u skladu s pravilima, zašto se održavaju?

Moram priznati kako me istrajavanje na ovoj praksi najviše zbunjuje kad znamo da se takvo što protivi Katoličkom nauku o krsnoj milosti. Crkva se tu jasno odredila u Katekizmu 1263

Krštenjem se opraštaju svi grijesi, tj. istočni grijeh i svi osobni
grijesi kao i sve kazne za grijehe.[ Usp. Firentski sabor, DS 1316] U
onih, naime, koji su preporođeni ne ostaje ništa što bi ih priječilo da
uđu u Kraljevstvo Božje, ni Adamov grijeh, ni osobni grijeh, ni
posljedice grijeha, od kojih je najteža upravo odvojenost od Boga.

S pozicije drugih religija neka vrsta nasljeđivanja grijeha postoji ali s pozicije kršćanstva stvarno bi trebale biti stavri jasne. Iako su židovi vjerovali u nasljeđivanje kazne za grijeh otaca (to se najviše očitovalo u poslovici "Oci jedoše kiselo grožđe a djeci trnu zubi" koju neki znaju jako ponavljati) ipak je i u Starom Zavjetu da se takva praksa neće primjenjivati u Novom Savezu. To je vidljivo u rječima proroka Jeremije 31,30-33

30 Nego će svatko umrijeti zbog
vlastite krivice. I onomu koji bude jeo kiselo grožđe zubi će trnuti."
31"Evo dolaze dani - riječ je Jahvina - kad ću s domom Izraelovim i s domom
Judinim sklopiti Novi savez.
32 Ne Savez kakav sam sklopio s ocima
njihovim u dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje egipatske, Savez što
ga oni razvrgoše premda sam ja gospodar njihov - riječ je Jahvina.
33Nego, ovo je Savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana -
riječ je Jahvina: Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo
srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj.

Zatim još jesnije u riječima proroka Ezekiela 18, 1-4

1Dođe mi riječ Jahvina:
2"Što vam je te o Izraelu ponavljate poslovicu: 'Oci jedoše kiselo grožđe, sinovima trnu zubi!'
3Života mi moga, riječ je Jahve Gospoda: nitko od vas neće više u Izraelu ponavljati tu poslovicu;
4jer, svi su životi moji, kako život očev tako i život sinovlji. I evo, onaj koji
zgriješi, taj će umrijeti.

Prema tome imamo jasan nauk, odluke koncila i Bibliju i svo troje govori isto jer je to naša katolička vjera istinita i duboko utemeljena u Rječ Božju a ne mudrost ljudsku.

Vrh

PostPostano: Pon sij 11, 2010 18:33 

Zašto neki svećenici govore suprotno nauku Crkve - to bi uistinu trebalo ozbiljno pitati njegovog biskupa? Druga je stvar koliko koristi od toga?

Vrh

PostPostano: Pon sij 11, 2010 20:16 

Iz ovog gore navedenog nameće se zaključak da je to onda stvarno propust biskupa što dozvoljavaju takve mise.
Kolika je onda odgovornost vjernika što prisustvuju tim misama. Ljudi dolaze u velikom broju, iz raznih mjesta, neki organizirano autobusom...Zanimljivo mi je što puno ljudi svjedoči kako su imali duhovne koristi, tjelesnih ozdravljenja, mnogi odlaze ispunjeni radošću i ponovo se vraćaju.

Po mom skromnom mišljenju trebalo bi izbaciti rodoslovno stablo i moliti samo za ozdravljenje, to bi onda bilo u duhu katoličkog nauka, a sigurno bi i tada bilo plodova...

Vrh

PostPostano: Pon sij 11, 2010 20:58 

ozana55 je napisao/la:
Iz ovog gore navedenog nameće se zaključak da je to onda stvarno propust biskupa što dozvoljavaju takve mise.
Kolika je onda odgovornost vjernika što prisustvuju tim misama. Ljudi dolaze u velikom broju, iz raznih mjesta, neki organizirano autobusom...Zanimljivo mi je što puno ljudi svjedoči kako su imali duhovne koristi, tjelesnih ozdravljenja, mnogi odlaze ispunjeni radošću i ponovo se vraćaju.

Po mom skromnom mišljenju trebalo bi izbaciti rodoslovno stablo i moliti samo za ozdravljenje, to bi onda bilo u duhu katoličkog nauka, a sigurno bi i tada bilo plodova...

Mene zanima gdje su ta silna ozdravjenja o kojima se govori. Naime, s obzirom na takvu vrstu okupljanja i sve što se govori, Crkva bi morala imat takova svjedočanstva.

Vrh

PostPostano: Pon sij 11, 2010 21:26 

Kakvu bitku mi katolici bijemo.. i smiješno.. i tužno.. ne samo da (krvavo) branimo vjerodostojnost svoje vjere od kojekakvih sekularnih i liberalnih bojovnika izvana, već su stvari iznutra u pojedinim segmentima 'na aparatima'. Kako reče Sudac, vrijeme općeg neposluha, nitko nikoga ne sluša - djeca roditelje, zaposleni šefove, učenici profesore, svećenici biskupe. Ne hvatajte me za gušu zbog generaliziranja. To je samo da se malo zbrojimo gdje smo. Baš me briga za rodoslovno stablo, ovo su veće boljke. Gdje je ljubav, ta famozna ljubav koje su nam svima puna usta? Oprostite, na javnom čemeranju.
pozdrav

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 12:05 

Rio je napisao/la:
......Baš me briga za rodoslovno stablo, ovo su veće boljke. Gdje je ljubav, ta famozna ljubav koje su nam svima puna usta? Oprostite, na javnom čemeranju.
pozdrav

Nije ovo dobar stav, pogotovo ako se uzme u obzir da je "liječenje obiteljskog stabla" ubiti napad na Krštnje odnosno naš Savez s Njim. Odista pozvani smo ljubiti ponajprije Istinu a ne slijepo!
Slažeš li se ti s stavovima koje o ovoj temi ima Rajko Bundalo? On je držao seminare s temom "Ozdravljeni kroz naraštaje".

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 13:57 

A ja se pitam je li tu biskupi spavaju ili što je? Kako je moguće da se mirno događaju stvari koje dovode u pitanje temelje vjere?

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 14:26 

sara je napisao/la:
A ja se pitam je li tu biskupi spavaju ili što je? Kako je moguće da se mirno događaju stvari koje dovode u pitanje temelje vjere?

Ne samo da spavaju, već je pitanje, dali će se uopće probuditi...?

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 14:43 

A ja gledam teme i rasprave i uspoređujem i zaključujem - čudno

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 15:30 

Barnaba
Citat:
Nije ovo dobar stav, pogotovo ako se uzme u obzir da je "liječenje obiteljskog stabla" ubiti napad na Krštnje odnosno naš Savez s Njim. Odista pozvani smo ljubiti ponajprije Istinu a ne slijepo!
Slažeš li se ti s stavovima koje o ovoj temi ima Rajko Bundalo? On je držao seminare s temom "Ozdravljeni kroz naraštaje".

Nije da me nije briga uopće, rekoh to onako. No ova je tema već malo preprežvakana od ranije na više foruma. Ali napisah ono za ljubav jer mi se čini da nekad preskrutinozno idemo u teološke spekulacije, a zanemarujemo osnovno. Šta će ti ispravan stav o rodoslovlju kao vjerniku ako nemaš ljubavi - pa da malo podsjetim na to. Slično je i sa vjerom. Ništa se ne podrazumijeva, niti da imaš vjere, niti da imaš ljubavi. Puno sam puta čuo da treba više npr. moliti, ali ne i da treba više vjerovati, jer zamislite - to bi bila skoro uvreda. Pa vjera svih nas planine pomiče..

Bundalo ima zanimljive stavove, no recimo tako Szentmartoni ima točnije. Evo u ovom intervju se Bundalo detaljno izjasnio o tome:http://www.katolik.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=174%3Aproba (negdje na sredini intervjua je to pitanje).

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 16:09 

Rio je napisao/la:
Bundalo ima zanimljive stavove, no recimo tako Szentmartoni ima točnije. Evo u ovom intervju se Bundalo detaljno izjasnio o tome:http://www.katolik.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=174%3Aproba (negdje na sredini intervjua je to pitanje).

Tamo piše kako je rekao
"kod tjelesne smrti takvog moga pretka, taj pakleni kreditor pristupa ovrsi; svim potomcima izgoni dušu iz tijela i prisiljava ih da njemu robuju pa, makar to duše ne bi htjele, da još istim grijehom nastavljaju vrijeđati svoga Stvoritelja. To su nevolje ovoga života što ih bez vlastite krivice odreda trpimo i to su takozvane "zle sklonosti" koje nas obaraju u grijeh premda duša bar nakratko tom se opire. To nisu zle sklonosti, nego to Neprijatelj stanuje u našem tijelu. Zaposjeo ga je po pravu naslijeđa. Zato u 51. psalmu David točno veli: "Evo, grešan sam već rođen." pa se ispravlja, prodiruću spoznajom još dublje: "U grijehu me zače majka moja! Kad se Duh Sveti odrekne toga psalma pa ga ne bude više čuvao u crkvenom Psaltiru, poslušat ću što govore protivnici otkupljenja koji tako bjesne protiv takozvanog ili iz ljudske perspektive krivo nazvanoga rodovskog stabla."

Svoje tvrdnje ne potkrijepljuje nikavim Crkvenim dokumentima a posve krivo uzima citat Davidov, koji se odnosi na ljude vezane Starim Savezom!
Zar on ovdje ne naučava zabludu? Možemo li podržati herezu nasuprot jasnom izričaju Katoličke vjere o Krštenoj milosti, vidi KKC 1263?!

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 16:50 

Citat:
Zar on ovdje ne naučava zabludu? Možemo li podržati herezu nasuprot jasnom izričaju Katoličke vjere o Krštenoj milosti, vidi KKC 1263?!

Mislim da sam bio jasan. Ali za svaki slučaj razložit ću bolje: Bundalo ima zanimljive stavove (dakle ne sve), no recimo tako Szentmartoni ima točnije (utemeljeno je). Vi dalje razglabajte, od mene dosta po ovom pitanju,
pozdrav

Vrh

PostPostano: Čet sij 14, 2010 18:45 

Ako netko ima volje odgovoriti mi: da li je misa za liječenje rodoslovnog stabla obična misa sa nakanom za oprost grijeha predaka (za koje se oni nisu pokajali) ili je riječ o posebnom obredu koji nije svojstven RKC?

Malo mi je ta sfera naše vjere nejasna - kažemo da imamo osobnu odgovornost za svoje postupke, pa i za svoje grijehe. Ali sigurno nije krivovjerje ako vjerujem da se osoba može obratiti ako netko snažno i predano moli za nju. Gdje je tu granica osobnog i tuđeg zalaganja?
Ne navijam niti za jednu stranu...jednostavo iz dosadašnjih postova nisam stekla neki dojam, nešto što bi me uvjerilo...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 119 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata