Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 14:35

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Uto pro 29, 2009 05:04 

HRVATSKA I NATALITET
Da bi se situacija sagledala relevantno potrebno je malo dubokoumnije i sa otvorenim srcem protumačiti znakove vremena.Očigledno da oni koji pozivaju na pojačan natalitet hrvatskog puka nemaju problema sa onim što se zove bitka za golu egzistenciju.Danas nam se zemlja nalazi pod vodstvom onih koji su sebi prigrabili miljune na raču naroda,koji su narod u potpunosti s namjerom suptilno gurnuli u jedan vrlo zao vid robovlasničkog sustava u kojemu radnik, čovjek ne da nezna kojoj od onih najnižih klasa pripada već je počeo vjerovati da spada u red "poluljudi".
Što to znači? To su oni ljudi koji po Bogu imaju sve što je potrebno da zdravo percepciraju stvari i pojave oko sebe a kojima po svojim vladarima nije dano da žive život dostojan čovjeka .
Prema tome praviti djecu i rađati siromahe,ljude koji će sutra gledati svoje vršnjake iz vladajućih kastri kako se bahate novcem stvorenim od hrvatskog naroda a neće moći kupiti ni jednu čokoladu na tjedan, je pogubno na zemlji, kako za samu djecu tako i za njihove kršćanske roditelje.Mišljenja sam da dobri i svemogući BOG nije stvorio ljude na zemlji da bi patili.
Pa prema tome predlažem tim ornim brižnicima koji toliko pate za natalitetom u Hrvata da se uključe u visoke plitičke krugove i da se skupa sa tom prebogatom i prebahatom kastrom ulove posla.Jer je učinjeno tako da samo ti krugovi mogu imati djecu koja će živjeti na razini ljudi stvorenih od svemogućeg Boga Oca Boga Sina i Boga Duha Svetoga.
Međutim,moja poruka bahatosti je sljedeća:BOG JE TAJ KOJI SVOJOM NEMANIPULATIVNOM LOGIKOM UPRAVLJA SVIME ŠTO JEST DA JEST A NIJE DA NIJE.
Iako smo prevareni od naših vladara mi kršćani imamo Božji dar strpljivosti i Božej providnosti koji nam govori što znači poruka:"u dobu se ne uzvisi a u zlu se ne ponizi"

Vrh

PostPostano: Uto pro 29, 2009 11:08 

URIEL je napisao/la:
HRVATSKA I NATALITET
Da bi se situacija sagledala relevantno potrebno je malo dubokoumnije i sa otvorenim srcem protumačiti znakove vremena.

Ja bih se složio samo s ovom gore napisanim pa me čudi ostatak posta koji po mom mišljenju suštinski nema ništa od gore navedenog.

URIEL je napisao/la:
Očigledno da oni koji pozivaju na pojačan natalitet hrvatskog puka nemaju problema sa onim što se zove bitka za golu egzistenciju.

Ovo jednostavno nije istina jer poznam puno vjernika koji nisu ni bogati ni siromašni ali aktivno su otvoreni životu. Naprosto, otvorenost životu i ispunjavanje Božjeg plana sudjelujući u stvaranju novog života nije pitanje gole egzistencije već pristajanje uz volju Božju.

URIEL je napisao/la:
Danas nam se zemlja nalazi pod vodstvom onih koji su sebi prigrabili miljune na raču naroda,koji su narod u potpunosti s namjerom suptilno gurnuli u jedan vrlo zao vid robovlasničkog sustava u kojemu radnik, čovjek ne da nezna kojoj od onih najnižih klasa pripada već je počeo vjerovati da spada u red "poluljudi".

Mi smo globalizirano društvo a ovo što pišeš podrazumijeva da smo "robovi" samo "naših" vladara. stvari nisu ni izdaleka tako jednostavne i opravdano se može postavljati pitanje ima li i jedna država ili kolektivitet ekonomsku slobodu? Eto ako nađeš koji primjer u svijetu onda bi značilo da pišeš istinu a ako su ovo globalni problemi zemlje onda nisi u pravu.

URIEL je napisao/la:
Što to znači? To su oni ljudi koji po Bogu imaju sve što je potrebno da zdravo percepciraju stvari i pojave oko sebe a kojima po svojim vladarima nije dano da žive život dostojan čovjeka .

Svaki život je Bogu jednako vrijedan. Bog daje život i onom bogatašu i siromašnom djetetu koje dijeli bombon s tridesetak vršnjaka, vrhunskom sportašu ali i hendikepiranom čovjeku. Dostojanstvo nam daje Bog stvoritelj a ne situacija u kojoj se prolazno nalazimo.

URIEL je napisao/la:
Prema tome praviti djecu i rađati siromahe,ljude koji će sutra gledati svoje vršnjake iz vladajućih kastri kako se bahate novcem stvorenim od hrvatskog naroda a neće moći kupiti ni jednu čokoladu na tjedan, je pogubno na zemlji, kako za samu djecu tako i za njihove kršćanske roditelje.Mišljenja sam da dobri i svemogući BOG nije stvorio ljude na zemlji da bi patili.

Ljudi ne "prave" djecu oni se samo mogu odazvati Božjem pozivu da se plode i množe odnosno sudjeluju u Božjem planu stvaranja (valja imati na umu da Bog daje život svakom čovjeku, tj stvara mu dušu neovisno o roditeljima). To je prvi blagoslov koji je Bog dao ljudima i pri tome nije pristran. Ukoliko neko društvo, narod ili kolektivitet neće biti dionici te zapovjedi, Bog će zemlju dati onima koji jesu otvoreni Njegovoj volji (bez obzira na vjeru i naciju). Neće zemlja ostati prazna. O kako se vara EU da će moći zadržati svoje bogatstvo samo za svoje uske interese, jer narodi koji su otvoreni životu i imaju djecu postaju većina u toj sebičnoj EU koja je bogatstvo sticala bojeći se života, i abortirajući svoju djecu. Nikome zatvorenost životu nije donijela istinsku sreću pa neće ni sebičnjacima iz EU.

URIEL je napisao/la:
Pa prema tome predlažem tim ornim brižnicima koji toliko pate za natalitetom u Hrvata da se uključe u visoke plitičke krugove i da se skupa sa tom prebogatom i prebahatom kastrom ulove posla.Jer je učinjeno tako da samo ti krugovi mogu imati djecu koja će živjeti na razini ljudi stvorenih od svemogućeg Boga Oca Boga Sina i Boga Duha Svetoga.
Međutim,moja poruka bahatosti je sljedeća:BOG JE TAJ KOJI SVOJOM NEMANIPULATIVNOM LOGIKOM UPRAVLJA SVIME ŠTO JEST DA JEST A NIJE DA NIJE.
Iako smo prevareni od naših vladara mi kršćani imamo Božji dar strpljivosti i Božej providnosti koji nam govori što znači poruka:"u dobu se ne uzvisi a u zlu se ne ponizi"

Ovaj dio je čak bogohulan jer nema veze s onim na što se poziva i predstavlja samo ponavljanje prije izrečenog. Pravi kršćanin je itekako otvoren životu jer Bog tako hoće a ne ljudska "mudrost" koja se samo tako zove a suštinski nema niti "m" od mudrosti.

Vrh

PostPostano: Sri pro 30, 2009 18:54 

URIEL je napisao/la:
HRVATSKA I NATALITET
"

Ne mislim da ljudi koji rađaju djecu, a nisu u "vladajućoj kasti", stvaraju siromahe. Bog je stvorio ljude slobodne da slijede njegov put, pa i da pate ako treba. Zašto postavljaš sve tako crno-bijelo. Treba biti sretan da postoje oni koji pozivaju na pojačan natalitet, a na nama je da to prihvatimo razumno i odgovorno.
Zahvalna sam takvom nastojanju koje je pokrenuo još Franjo Tuđman, pa i ljudima koji su se odazvali na taj poziv, a znam ih dosta, pa i sama sam rodila još dvoje djece i nije mi pogubno što im moram reducirati broj pojedenih čokolada. Zahvalna sam Bogu što imam dovoljno i što su mi djeca skromna u zahtjevima, a Bog sve providi onima koji se predaju u njegovu volju.

Nakon 1991. i Crkva je pozivala na jedno dijete više...zbog svega toga danas nije sramota imati više djece, nego ponos i radost. Nama koji volimo djecu bio je poticaj i prijenos Božićnog koncerta iz Cibone gdje su posebno prikazivali brojne obitelji.
Time se nikoga ne tjera da mora rađati, na svakome je da sam donese odluku, a onim ženama koje zatrudne s trećim će biti lakše roditi, jer znaju da neće biti osuđivane...

Vrh

PostPostano: Ned tra 11, 2010 15:23 

U bibliji piše ; Zemlja neka je zbog tebe prokleta ,s trudom ćeš se od nje hraniti sveg vjeka svog! Rađat će ti trnjem i korovom , a hranit ćeš se poljskim raslinjem . U znoju lica svoga kruh svoj češ jesti ..... Naravno da svi volimo imati više ali to je oduvjek bla privilegija manjine i izgleda da će tako i ostati . Po tome oni slabijeg imovinskog stanja neće djecu jer nemaju kao oni bogati a bogati neće jer će morati djeliti bogatsvo na više djelova . Moglo bi se tu naširoko i nadugačko . Palo mi je napamet kako je moja baka meni svaki puta kad mi je supruga bila trudna rekla ;djece i novaca nikad dosta , i ono drugo ; koga je Bog stvorio i kruh mu je namjenio, znaći Uriel malo više pouzdanja u božiju providnost to ti govorim iz iskustva . Kad god sam bio u bezizlaznoj situaciji nisam se prestao nadati da će Bog intervenirati . Nije sretan tko puno ima sretan je onaj tko malo treba .... :D

Vrh

PostPostano: Ned tra 11, 2010 22:30 

gledaj ovako meni je tata inzinjer i radi u 3. maju i kao sto svi znaju tamo radnici ne dobivaju place itd..on je prakticki rob tamo jer radit mora a placu ne dobiva :cry: ...ali ja sebe ne smatram siromahom ili tako nes :roll: ...naprotiv ova situacija me zblizila s crkvom i bogom :wink: ...meni roditelji ne pricaju o nasoj financijskoj situaciji ali znam da nije dobra stoga ne trazim nesto sto mi ne mogu priustit...istina je da se neki moji vrsnjaci razbacuju novcem ali ja se ne smatram siromahom ako ne mogu kupit novu lacost torbicu ili nove fred perry tenisice...ja se samo pitam kamu cu kad zavrsim skolu?...gdje cu radit?...u hrvatskoj ocito necu :!: :!: :!:

Vrh

PostPostano: Pet tra 16, 2010 20:08 

katarina je napisao/la:
gledaj ovako meni je tata inzinjer i radi u 3. maju i kao sto svi znaju tamo radnici ne dobivaju place itd..on je prakticki rob tamo jer radit mora a placu ne dobiva :cry: ...ali ja sebe ne smatram siromahom ili tako nes :roll: ...naprotiv ova situacija me zblizila s crkvom i bogom :wink: ...meni roditelji ne pricaju o nasoj financijskoj situaciji ali znam da nije dobra stoga ne trazim nesto sto mi ne mogu priustit...istina je da se neki moji vrsnjaci razbacuju novcem ali ja se ne smatram siromahom ako ne mogu kupit novu lacost torbicu ili nove fred perry tenisice...ja se samo pitam kamu cu kad zavrsim skolu?...gdje cu radit?...u hrvatskoj ocito necu :!: :!: :!:

Nemoj mi zamjeriti ali nekad su djevojčice maštale kako će se udati i imati djecu ,a posla je uvjek bilo napretek. Stvar je u tome da danas svi trće u grad a na selo niko neće zato jer tamo ima POSLA!!!

Vrh

PostPostano: Sub tra 17, 2010 20:49 

hahahahahha...lol :lol: ...bez uvrede ali ja zivim u 21. stoljecu...i nisam curica i ne mastam....sto se tice sela tamo mozda ima posla ali koje zahtjeva neko drugo znanje...drugacije od onog koje ja imam i koje namjeravam stec...stoga jednog dana cu trazit posao vani... :wink:

Vrh

PostPostano: Sub tra 17, 2010 21:38 

katarina je napisao/la:
hahahahahha...lol :lol: ...bez uvrede ali ja zivim u 21. stoljecu...i nisam curica i ne mastam....sto se tice sela tamo mozda ima posla ali koje zahtjeva neko drugo znanje...drugacije od onog koje ja imam i koje namjeravam stec...stoga jednog dana cu trazit posao vani... :wink:

Ali i zbog toga što svi gledaju uteći iz Hrvatske naš narod izumire. Ako odeš raditi van tamo češ i ostati . Sjećam se predbračnog tečaja kad nam je voditelj rekao da žena nema ni vjeru ni narodnost dok se ne uda!!!

Vrh

PostPostano: Uto tra 20, 2010 20:47 

e sad toga se i ja bojim ali ako ja ovdje nemogu radit morat cu otic van...ni meni se ne svida :( ...nije mi bas jasno sto hocete rec ako zena nema ni vjeru ni narodnost dok se ne uda zasto me onda starci salju na vjeronauk i zasto imam hrvatski u skoli...opet vam govorim zivimo u 21.st...ako meni jednoga dana muz bude druge vjere ili druge narodnosti necu ja zbog toga se odrec onoga sto jesam svojeg IDENTITETA... :o

Vrh

PostPostano: Uto tra 20, 2010 21:52 

katarina je napisao/la:
e sad toga se i ja bojim ali ako ja ovdje nemogu radit morat cu otic van...ni meni se ne svida :( ...nije mi bas jasno sto hocete rec ako zena nema ni vjeru ni narodnost dok se ne uda zasto me onda starci salju na vjeronauk i zasto imam hrvatski u skoli...opet vam govorim zivimo u 21.st...ako meni jednoga dana muz bude druge vjere ili druge narodnosti necu ja zbog toga se odrec onoga sto jesam svojeg IDENTITETA... :o

Za ljubav mužu svašta ćeš uraditi da ne pričam o žrtvama . Ja kad sam se oženio moja supruga je imala dosta liberalan stav prema vjeri i vjerskim dužnostima , ali kad smo počeli živjeti zajedno počeli smo jedno drugo poticati , na primjer njoj je bilo onako svejedno hočeli otići nedjeljom u crkvu dok je meni to bilo vrlo važno i ona je to isto tako prihvatila . Da sam ja kojim slučajem bio hladan prema vjeri i ona bi posve prestala ići u crkvu , to je samo jedan primjer a moglo bi se još ... brak je veliki kompromis i kad budeš birala dobro otvori oči jer ako ti muž bude druge vjere ili narodnosti i on se neče htjeti odreči identiteta i djecu če htjeti odgajati prema svojim običajima . Kažu s kim si takav si . Ako si u tuđini ti se možeš opirati ali ćeš onda biti sama i neshvačena ili češ pristati na običaje i bit (asimilirana) izgubiti identitet...

Vrh

PostPostano: Sri tra 21, 2010 20:35 

ok vi ste vasu zenu potaknuli da ide u crkvu, ali jeli ona vas potaknula na nesto?(neki novi hobi ili tako nes)...ako je to je onda kompromis....a ako nije onda ste vi nju u potpunosti prilagodili sebi...
...vama se ocito ne svida misljenje danasnje mladezi ukljucujuci i moje misljenje...ali ne radite nista da nas zadrzite ovdje...zasto?....razmislite malo ako mi za par godina ponudite neko normalno radno mjesto normalno da cu ostat...ali kako mi se sve cini dok ja zavrsim skolu vi cete trazit posao vani...

Vrh

PostPostano: Čet tra 22, 2010 15:47 

katarina je napisao/la:
...vama se ocito ne svida misljenje danasnje mladezi ukljucujuci i moje misljenje...ali ne radite nista da nas zadrzite ovdje...zasto?....razmislite malo ako mi za par godina ponudite neko normalno radno mjesto normalno da cu ostat...

...ponuditi radno mjesto??

Ukoliko imaš strica ili tetu, oni bi mogli nešto ponuditi, ali nakon što završiš škole nitko neće posao donijeti na pladnju i ponuditi ... Ne znam zašto još uvijek nakon svih ovih godina mladi misle kako će im posao netko ponuditi...?
Moram vas razuvjeriti i reći kako ćete morati ipak slati molbe, možda i na više mjesta, interesirati se i dobro angažirati, ako želite posao... A onda i potruditi najbolje što možete, ako ga želite i zadržati, pogotovo ako su mjesta konkurentna... Mjesta uvijek ima, tko traži, taj i nađe... Za vas je sad najbolje izabrati zanimanje koje se traži na tržištu, a ne ono što je gotovo popunjeno...
Isto je tako i vani... Možda još i gore...

Oprosti, možda imaš nekoga vani tko će ti "ponuditi" mjesto?
:lol:

Vrh

PostPostano: Uto tra 27, 2010 17:30 

pod ponudite sam mislila da je radno mjesto slobodno i da se za njega dobiva placa...ovo sa tetom stricem to ne pali u mojoj familiji...ali tnx na savjetu :D

Vrh

PostPostano: Pet tra 30, 2010 09:05 

katarina je napisao/la:
pod ponudite sam mislila da je radno mjesto slobodno i da se za njega dobiva placa...ovo sa tetom stricem to ne pali u mojoj familiji...ali tnx na savjetu :D

:wink: Nadam se da se ne ljutiš što je u mom postu bilo malo šale...

Sjetila si me da dodam nešto znakovito što sam primijetila u zadnje vrijeme: naime čini mi se kako su ipak one obitelji koje zajednički dijele posao i nasljeđuju ga kroz generacije nekako u općenitom smislu sretnije i uspješnije od onih čiji su članovi raštrkani na sve strane i lete svatko za svojim kruhom... Čini mi se da očevi-poduzetnici koji znaju da će sve jednog dana ostaviti sinu, a ne nekom neznancu, odgovornije pristupaju planiranju, ne zapadaju toliko u dugove; a kad imaju još i sina, ili možda dva pokraj sebe, onda se ne trebaju bojati da će jednog dana "ostarjeti"...

Znam da je takvih situacija još prilično malo kod nas, u Hrvatskoj, ali od srca bih preporučila roditeljima da svoju djecu odgajaju i vode tako da, ako je moguće, jednog dana i rade zajedno... Osobno znam nekoliko takvih obitelji, i zaista su uspješne i poslovno i privatno...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 14 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata