Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 20:39

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Sri ruj 08, 2010 12:20 

Slučaj benediktinskog redovnika koji je prešao u pravoslavlje:
http://www.pouke.org/news.php?do=view&id=5145&cid=1
govori da i u strogim katoličkim redovima, koji su se malo ili nikakao mjenjali ima slučajeva odlaženja iz Katoličke Crkve. Naravno da slučaj nije čest ali možda bi bilo zanimljivo prokomentirati, pogotovo iz pozicije ekumenizma.

Vrh

PostPostano: Sri ruj 08, 2010 20:39 

S obzirom na događanja u švicarskoj katoličkoj Crkvi taj korak mi nije ništa čudan!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 09, 2010 08:43 

sneni je napisao/la:
S obzirom na događanja u švicarskoj katoličkoj Crkvi taj korak mi nije ništa čudan!

Mislim kako stanje Katoličke Crkve u Švicarskoj, ma kakvo ono bilo, bilo nije presudno u ovom slučaju. Ipak se radi o benediktinskom monahu koji je dosta zatvoren red. Nije realno ni da je obred bio presudan. Možda se ipak radi o duhovnosti ili želji da se malo eksponira? Iako se navodi da se radi o poznatom teologu ja za njega nisam uopće čuo.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 09, 2010 12:07 

Osobno ne vidim zašto bi prešao na pravoslavlje. Hvala Bogu, razlike nisu ogromne kao sa nekim protestantima, ali po nekim pitanjima su očito u krivu. Autokefalna Crkva?! Smetalo ga filioque, ali ne i to? Želja da se eksponira, egoizam... Jedino što mi se čini smisleno.

Vrh

PostPostano: Čet ruj 09, 2010 12:58 

A ja ustrajavam i dalje - stanje u Crkvi u Švicarskoj - ne bi me čudilo da strogi monah ne može prihvatiti novi razvoj situacije i odlazi u mirne (barem za sada i izvanka) vode - istočnog monaštva!

Vrh

PostPostano: Čet ruj 09, 2010 14:31 

Samo za informaciju. Filioque već neko vrijeme nije prepreka u jedinstvu Istoka i Zapada.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 10, 2010 08:17 

Da ja nastavim u istom smjeru jedinstva. Koliko taj prelazak pridonosi uspostavi jedinstva i dijaloga između pravoslavnih i katolika?

Vrh

PostPostano: Pet ruj 10, 2010 08:41 

Barnaba je napisao/la:
Da ja nastavim u istom smjeru jedinstva. Koliko taj prelazak pridonosi uspostavi jedinstva i dijaloga između pravoslavnih i katolika?

Meni se čini da je za tu stvar posve irelevantan.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 10, 2010 08:54 

Ako se uzme da je djete, iz mjesovitog braka ,da je krsten u katolickoj crkvi ...da je izabrao put,kako bi strogo sluzio Bogu,a na kraju sam odlucio traziti pomocu knjiga,put do Boga..jer imao je mnogo uzore..recimo,kao Sv.Antun pustinjak ..itd..
Onda nije nista cudno ,sto je preso i nakon toliko godina...Jer kako pise,da je bio u Grckoj kod pravoslavaca,gdje su ga srdacno primili i ucestvovao je u liturgiji ..kako je s ruskim pravoslavcima bio povezan cijelo vrijeme ,takodjer je bio aktivan,a Isusova molitva je bila cijelo vrijeme prisutna u njegovom zivotu....onda nije nista cudno da je presao..Jer,kako navodi sada su samo korijeni vjere vazni,a to je nasao u pravoslavlju...

Vrh

PostPostano: Pet ruj 10, 2010 09:22 

Osobno mislim da će vrijeme pokazati koliko koristi dijalogu. Ovisi najviše o njemu samomu kako će se postavljati, što će izlaziti iz njegovih usta i što će djelima pokazivati. Možda će postati pravoslavni Newman... Ili ne :D
Opet, ako je bio jedan dan Katolik, kako ga ne smeta pitanje papinog primata? Meni osobno svaka riječ, pa i knjiga koju je napisao ovaj, kao i prethodni papa, zaista mnogo znači. Jednostavno tu vidim ljubov Krista koji ga je ostavio da mi služi, podsječa na ISTINU koju sam vidim tek u bluru. Stanje u Crkvi im mora biti zaista loše ako papu ne doživljava na sličan način nego onako, po europski.
Filioque nije ni trebao biti predmetom sukoba. Prestao je biti nama valjda od Benedikta 14. a pravoslavnima negdje u 20. stoljeću, ne znam u detalje tko i kako se kod njih pozabavio time. Ipak mi se čini (iako to nije njihov službeni stav) da neki forsiraju to pitanje. Ruku na srce, po pitanju ekumenizma su nazadniji od nas. Dakle laici s kojima sam razgovaraju otvaraju riješeno pitanje, a ne znam kako se zovu oni njihovi popovi što su pobjegli u brda u Srbiji kad su ovi počeli otvarat nekakav dijalog.

Vrh

PostPostano: Pet ruj 10, 2010 10:05 

U navečerje blagdana Uznesenja Majke Božje, u petak 27. kolovoza, Njegovo Visokopreosveštenstvo Mitropolit Volokolamski Ilarion, predsjednik Odjela za vanjske crkvene veze Moskovske Patrijaršije, načalstvovao je svečanim bdenijem u moskovskom hramu Presvete Bogorodice "Svih žalosnih radost".

Vladici Ilarion je sasluživao Visokopreosvećeni Mitropolit Kalist dioklijski, vikar nadbiskupa Tijatire i Velike Britanije (Konstantinopoljska Patrijaršija), kao i klirici hrama i poznati švicarski bogoslov, jeromonah Gavril (Bunge), koji je pred svenoćno bdenijem primio sveto Pravoslavlje.
Vladika Ilarion se također srdačno obratio jeromonah Gavrilu, koji je više od 30 godina vodio pustinjski život u planinama Švicarske. "Vi ste bili katolik, ali u duši ste bili pravoslavni", kazao je mitropolit Ilarion. "Danas, pred svenoćno bdenijem, Vi ste prešli u Pravoslavlje, što predstavlja prirodni završetak dugog duhovnog puta.Mitropolit Ilarion je ocu Gavrilu podario ikonu Majke Božje "Svih žalosnih radost" u sjećanje na prisajedinjenje Pravoslavnoj Crkvi u hramu posvećenom ovoj svetj ikoni.

( automatski prijevod s ruskih stranica.)
Otac Gavril (Bunge) je bio benediktanski redovnik u Švicarskoj, a od 1980. godine je živio pustinjski život. Autor je više knjiga i brojnih tekstova bogoslovske tematike.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 11 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata