Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 00:23

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Pet lis 30, 2009 18:31 

Margot Käßmann (rastavljena žena) evangelička "biskupica" (službeni naziv Superintendentin) u srijedu je postala predsjednica evangeličkog savjeta (Najviša titula i ulčoga) . (Talijanski mediji je nazivaju "Papisa Margot" ) na sve strane nalazi pohvale medija ( u kojima su sekularizirani novinari) ... na drugoj strani katolička Crkva je na udaru i mediji je nikako ne miluju - (zna se zašto) ...

U biskupiji Graz - mjesto Hartberg (dobro mi poznato od nekoliko sati ispovijedanja u oči sv Josipa - uglavnom gradišćanskih Hrvata ali i Nijemaca 1987 pa do samo nekoliko osoba 1994) tamošnji dekan je htio večeras (30.X) u jednom poznatom disku slaviti Euharistiju.. Uprava diska štampala posebne pozivnice ... Biskupski ordinarijat jutros dekanu zabranio slavljenje Mise u disku ..
Nije li Ordinarijat pogriješio, jer treba poći tamo gdje su mladi... Ili ipak nije pogriješio... Čini mi se sa obje ove stvari imaju nešto zajedničkog... Vaše mišljenje?

Vrh

PostPostano: Pet lis 30, 2009 22:34 

Nije li dekan trebao prvo zatražiti dozvolu da slavi Misu u neliturgijskom prostoru, naročito takvom?

Citat:
Nije li Ordinarijat pogriješio, jer treba poći tamo gdje su mladi

Svi katolici koji ne traže ne samo mlade već sve 'odbjegle' ovce griješe propustom, ne samo ordinarijati. Podsjećam da KKC kaže da je za spasenje potrebno svjedočenje i služenje.

Vrh

PostPostano: Pet lis 30, 2009 22:37 

Rio je napisao/la:
Nije li dekan trebao prvo zatražiti dozvolu da slavi Misu u neliturgijskom prostoru, naročito takvom?

Citat:
Nije li Ordinarijat pogriješio, jer treba poći tamo gdje su mladi

Svi katolici koji ne traže ne samo mlade već sve 'odbjegle' ovce griješe propustom, ne samo ordinarijati. Podsjećam da KKC kaže da je za spasenje potrebno svjedočenje i služenje.

Odvodiš od teme dekan se htio svidjeti medijima i još nekima pa svetost mise žrtvovati svjetlima diska..

Vrh

PostPostano: Sub lis 31, 2009 07:37 

sneni je napisao/la:
Margot Käßmann (rastavljena žena) evangelička "biskupica" (službeni naziv Superintendentin) u srijedu je postala predsjednica evangeličkog savjeta (Najviša titula i ulčoga) . (Talijanski mediji je nazivaju "Papisa Margot" ) na sve strane nalazi pohvale medija ( u kojima su sekularizirani novinari) ... na drugoj strani katolička Crkva je na udaru i mediji je nikako ne miluju - (zna se zašto) ...

U biskupiji Graz - mjesto Hartberg (dobro mi poznato od nekoliko sati ispovijedanja u oči sv Josipa - uglavnom gradišćanskih Hrvata ali i Nijemaca 1987 pa do samo nekoliko osoba 1994) tamošnji dekan je htio večeras (30.X) u jednom poznatom disku slaviti Euharistiju.. Uprava diska štampala posebne pozivnice ... Biskupski ordinarijat jutros dekanu zabranio slavljenje Mise u disku ..
Nije li Ordinarijat pogriješio, jer treba poći tamo gdje su mladi... Ili ipak nije pogriješio... Čini mi se sa obje ove stvari imaju nešto zajedničkog... Vaše mišljenje?

Ja ne vidim logičnu vezu između ova dva događaja osim što su se oba desila u EU i u njemačkom govornom području.
Premalo je podataka da bi se moglo tvrditi kako se dekan htio svidjeti medijima. Svetost mise bi bila narušena ako bi se misa slavila npr. noću pod svjetlom disko kugle ali ako je misa trebala biti npr. u podne i za to iskorišten prostor diskoteke onda to ne mora biti nužno tako. Ja sam izračunao da se zapravo nema sakralnih prostora koji bi mogli primiti sve vjernike, jedne župe od 10 - 15 tisuća vjernika (ni kad ih ide samo 25%), na nedjeljnu misu.
No kao što rekoh premalo je podataka a pretpostavljam da je biskup imao sve u vidu pa je procijenio da treba zabraniti. Ostaje vidjeti što je on kao biskup zamislio da se treba raditi po pitanju pastorala mladih jer osim zabrana (što je uvijek lakše) treba dati i alternativu.

Vrh

PostPostano: Sub lis 31, 2009 07:50 

Iznio sam samo u kratko. Na izgled nema, ali mediji napadaju biskupa da je konzervativan (jer brani svetost mise - ovog puta) a hvale dekana jer je napredan (jer uništava svetost mise...) a što se tiče diska bilo koju vrstu molitve je mogao organizirati što mu je biskupija savjetovala. . Htio sam ova dva primjera navesti kao podlogu za raspravu ... ako želiš čuvati tradiciju, vjeru, vrijednosti, onda te napadaju, ako pak, prihvaćaš postulate modernog vremena onda si in.. To je naglasak!

Vrh

PostPostano: Sub lis 31, 2009 08:55 

A kako u priču uklapa Margot Käßmann??

Vrh

PostPostano: Sub lis 31, 2009 18:20 

Barnaba je napisao/la:
A kako u priču uklapa Margot Käßmann??

Ovako: http://www.kath.net/detail.php?id=24369

Vrh

PostPostano: Ned stu 01, 2009 20:39 

Služenje svete mise u disku; to nebi nikak izgledalo.
Ili da se sakupi nešto napušenih i opijenih mladića i djevojaka, a
pod najsvečanijim djelom da puštaju bijeli dim, i dobili bismo
nešto nalik spiritističkom obredu, (nedostaje još samo bijela koza za žrtv) misa sama po sebi ispala bi bogohuljenje.
Zato biskup nije dao. Možda će se takvim stvarima pozabavljati u 3.Vatikanskom koncili, tko zna.

Kolko je meni poznato, u Njemačkoj je tijekom desteljeća zatvoreno mnogo crkvi,
katolika je ostalo vrlo malo, a najviše prevladavaju Evangelisti.
I to malo njih, što je očito vremenom će iskorijeniti i nestati.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 8 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata