Sinkec dragi, ti nikada sa povješću nećeš biti na ti jer praviš katastrofalne pogreške na tom području.
Zašto jednostavno ne postaviš pitanje kao što je: zašto dragi Bog nije već u sv. Pismu objasnio teoriju relativiteta i još štošta drugo s područja znanosti, a ne da to moramo postepeno otkrivati?
Istina da povijest uglavnom pišu ratovi, no povijest ipak ponajprije prati rezvitak čovjekove svijesti....
Što čitaš u evanđelju? Isus veli: ''Stari su rekli; 'oko za oko, zub za zub, a ja vam velim, ne opitite se zlu. Udari li te tko......''
Da bi se do toga došli bilo je potrebno tisuće godina i još uvijek zvuči kao znanstvena fantastika, jer su samo veliki sveci bili kadri to dosjledno provesti u život.
Potrebno je bilo puno vremena da bi se shvatilo što su preteče moderne znanosti postavljali tek kao teoriju (G. Galilej), jer još za sve pretpostavke nije bilo dokaza.
Ono u što se mi danas kunemo kao nepobitno, verojatno će u skoroj budućnosti imati sasvim drugačije tumačeno. Znanost u dvijetisuće i stotoj pregaziti će nas i toliko toga što mi danas smatramo nepobitnim činjenicama, tada će biti predmet ismijavanja i viciranja.
Povijest je krivudavi hod prema svekolikom napredku.
Stoga nikada s današnjeg stanovišta nesmijemo prosuđivati povijest. To se radi jedino u polemici koja je u službi neke propagande.
Objektivna osoba ponajprije pokušava shvatiti ono što nijemci kažu Sitz in Leben (svekoliko stanje čovjekove svijesti u nekom povijesnom periodu). Za to pak treba podosta znanja, volje i iskrenosti.