Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 13:08

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned kol 08, 2010 21:06 

Bili smo danas na svetoj misi i kao gost je misu slavio jedan biskupijski monsinjor. I tu prestaje zdrava pamet.
Propovjed je bila 30 minuta, moguće i koju više.
izlaganje je bilo toliko zbrkano da je započeo mnoštvo tema, a ni jednu razradio, a kamo li dovršio. Toliko se izgubio da je povlaćio i prošlonjedjejno Evanđelje i to potupno nepotrebno.
I ono što me najviše zasmetalo je iznošenje eklatantnih neistina samo zato da se dobije teatralnost. Jasno da je štovatelj HSSa, ali nije uredno da iznosi neistinu, da je 100 kg pšenice - dvije kutije cigareta. Mislim da takvu laž čak i ako ima ulogu dramatizacije izlaganja sa propovjedaonice svećenik ne bi smio izreći. Laž je laž i na Euharistiji njoj nema mjesta.
O tome kako je slijedio današnje Evanđelje govori i sama ta činjenica da je propovjedao i o tome da se seljaci za kombajn opašu kombinezonom, pa o cijenama pšenice sve do sadržaja osmrtnica, a Evanđelje je bilo o tome da trebamo uvijek biti spremni jer ne znamo kad će Gospodar doći.
A i dao si je oduška pa je htio biti i stand up komičar. Zbijao je šale o tome da se na osmrtnicama za nekoga tko je umro sa 93 godine piše da je umro iznenada, a onda je spomenuo da je za jednu ženu od 43 godine pisalo da je preminula tragično, kaže on - sigurno u prometu. A baš nije istina nego nešto potpuno drugačije. Stoga je kod nas malobrojnih koji znamo o čemu se radi izazvao dodatnu gorčinu.
Dakle, ne samo da svoju pastvu umara dužinom već i sadržajem.
Što vi mislite o takvim propovjednicima, idu li i vama na živce, kako se vi sa time nosite?

Ja jako volim slušati lijepu, umnu i poticajnu propovjed pa i po tome biram crkve. Radite li i vi tako?

Vrh

PostPostano: Pon kol 09, 2010 05:38 

Na temelju gore napisanog kao propovjednik (42 godine prakse) ne mogu ništa komentirati. Jer mi je očito da se piscu gornjeg upisa dizala kosa na glavi kad je prepoznao u propovjedniku "štovatelja HSS" Primjeri koje navodi (ne branim propovjednika) očito se mogu uzeti i simbolički 100 kg pšenice za dvije kutije cigareta (kao što sam to i ja shvatio ne imajući pred očima cjelokupni tekst propoovijedi) Isto tako i ono o osmrtnicama - na svakom koraku se susrećemo sa takvim osmrtnicama gdje se stavlja slika 30 godišnjeg čovjeka za starca od 90 godina- kao i za čovjeka koji je na samrti odbio svećenika u osmrtnici lijepo piše "okrijepljen sakramentima umirućih predao Svemogućem plemenitu dušu..." Očito da piscu gornjeg upisa nije bilo do poruke koju je propovjednik htio reći nego naglasiti kakao je dotični ljubitelj određene stranke... O dužini (ako je istina stvarno je prekrdašio) a o ostalom bi trebao imati cjelokupni tekst pa dati ocjenu ovako ne molgu ništa reći.
No činjenica je stvarna da ima propovjednika (i to vrlo poznatih ) koji ponekad znaju "govoriti o svemu i svačemu i još nečemu" kako je govorio moj pokojni profesor retorike (govorništva) Dr. Silvestar Kiš - Bog mu dao vječni pokoj-
A i meni se događa sljedeće kad recimo spomenem da su Hitler i Ustaše činili zločine onda se propovijed ocjenjuje vrlo dobrom čak i odličnom. Ali kad reknem da su i partizani činili zločine onda oni isti govore kakao se propovijed ne smije miješati u politiku i kako ta propovijed nije valjala i kako je bilo bolje da sam šutio.

Tako sam malo prije pročitao kritiku propovijedi biskupa Ivasa u Kninu sa strane urednika Križa života HC gdje on savjetuje biskupu da se ostavi istina starih 15 godina i ne drži propovijed nego je trebao govoriti o istinama starim 2000 godina i držati homiliju. Arogancija koja je samo moguća na tom portalu. Od kuda jednom „žutokljncu“pravo držati lekciju jednom biskupu a k tome i starom čovjeku lekciju o nečemu što nije služba ni posao dotičnog Urednika.
Drugo koliko sam slušao propovijed biskupa Ivasa bila je vrlo dobro sročena, odmjerena i prilagođena danu i činjenici koju se slavilo. I Isus je upravo tako propovijedao (govorio o žetvi, rugao se budali koji nije znao upravljati urodom, rugao se svojim slušateljima koji ne znaju čitati znakove vremena: čak je i vrlo ružnim riječima napadao farizeje.) Bilo bi interesantno pročitati uzorak propovijedi koju bi za tu prigodu bio izrekao sam navedeni Urednik!
Ma pada mi na pamet Izraelci slave Pashu – dan njihovog oslobođenja iz Egipta i nikome ne pada na pamet Židovima zamjerati što slave dan kada je u Egiptu nastao pomor kakvog povijest ne pamti. Pomor prvorođenaca… A u Kninu se podiže spomen ploča cesti kojom su progonitelji Hrvata, rušitelji hrvatskih svetišta bježali, nagovoreni od svojih vođa..ali o tome naši političari šute, a biskup Ivas jasno govori potvrđujući riječi pokojnog biskupa Srećka. I za to njegova propovijed ne vrijedi!

Vrh

PostPostano: Pon kol 09, 2010 21:52 

sneni je napisao/la:
Tako sam malo prije pročitao kritiku propovijedi biskupa Ivasa u Kninu sa strane urednika Križa života HC gdje on savjetuje biskupu da se ostavi istina starih 15 godina i ne drži propovijed nego je trebao govoriti o istinama starim 2000 godina i držati homiliju. Arogancija koja je samo moguća na tom portalu. Od kuda jednom „žutokljncu“pravo držati lekciju jednom biskupu a k tome i starom čovjeku lekciju o nečemu što nije služba ni posao dotičnog Urednika.
Drugo koliko sam slušao propovijed biskupa Ivasa bila je vrlo dobro sročena, odmjerena i prilagođena danu i činjenici koju se slavilo. I Isus je upravo tako propovijedao (govorio o žetvi, rugao se budali koji nije znao upravljati urodom, rugao se svojim slušateljima koji ne znaju čitati znakove vremena: čak je i vrlo ružnim riječima napadao farizeje.) Bilo bi interesantno pročitati uzorak propovijedi koju bi za tu prigodu bio izrekao sam navedeni Urednik!

Samo još jedan iskaz dvoličnosti kao jednog od djelatnih načela dotičnog modernističko - protestantskog portala. Kada se radi o ovakvom primjeru istupa nekog pastira, Crkva i uopće katoličanstvo ne bi se smjeli doticati društvenih i političkih zbivanja (Crkva u tom slučaju = ekvivalent hijerarhiji), no kada je riječ o osobnim nastupima tada se naravno Crkva zamišlja po modelu gdje Hrvač ima jednake ovlasti i zaduženja kao biskup ili papa, i jako se obilato koriste političke teme do granice otvorenog podupiranja pojedinih opcija, u pravilu suprotnih katoličkom nauku, i štoviše čak zamjera Crkvi (kada se napada, opet ovaj prvi pojam Crkve) na pasivnosti odnosno 'nemijašanju' u politiku. Izgleda da na takve kontradikcije uopće nije potrebno odgovarati, dovoljno je samo, kao što kaže sv. Irenej, grabežljivca izvesti iz šume na čistinu i odmah će svatko vidjeti kakvi to faktori doprinose unutarnjoj razgradnji Crkve (prvenstveno vani, kod nas hvala Bogu limitirano, a nadamo se ubuduće i još ograničenije).

Vrh

PostPostano: Pon kol 09, 2010 22:21 

Eh, da su svi propovjednici ovako britki i oštroumni kao naš don Sneni! Takvom odgovoru se radujem, takva čovjeka volim!
Istinski!
Ma, ovo za HSS je bilo onako usput, ako može velečasni, onda je valjda štogod i vjerniku dopušteno? Ali da jeste - jeste!
I jedno je komentirati osmrtnice, ovako u kakvu društvu, a drugo sa propovjedaonice. I ovo što vi navodite je ljudska indolencija, ali niste to sa propovjedaonice iznosili. ne valja prešutjeti takvo loše ljudsko ponašanje, ali valja naći mjeru - mjesto i vrijeme.
I dužina je istina. Ja ne volim "zamastiti" da bih bio upečatljiviji. Sami događaji su već dovoljno teški po sebi.

Ovo sve ostalo (od II. svj. rata pa do nedavne propovjedi biskupa Ivasa) potpisujem u cijelosti kao suglasan. Dapače, kapa dolje!
I kako mi reče jedna znanica, bilo bi dobro da molim za takve svečenike pa ću ju poslušati. Mislim da je to i vjernički i pametno.

Vrh

PostPostano: Pet kol 13, 2010 17:52 

Socrates je napisao/la:
sneni je napisao/la:
Tako sam malo prije pročitao kritiku propovijedi biskupa Ivasa u Kninu sa strane urednika Križa života HC gdje on savjetuje biskupu da se ostavi istina starih 15 godina i ne drži propovijed nego je trebao govoriti o istinama starim 2000 godina i držati homiliju. Arogancija koja je samo moguća na tom portalu.

Samo još jedan iskaz dvoličnosti kao jednog od djelatnih načela dotičnog modernističko - protestantskog portala.

Rekla bih da su te stranice jedno pro-komunističko smeće više. Od modernizma imaju vrlo malo, a protestantski pastori im služe samo kao paravan da neki vjerski sadržaji ipak postoje… Osim napada na Katoličku crkvu. (...ako bi to mogli nazvati vjerom.)

Vrh

PostPostano: Sub kol 14, 2010 08:54 

Ne mogu birati crkvu, uvijek idem u svoju župnu. Propovijed? Ovisi o trenutnoj župnikovoj inspiraciji, nekada se tokom propovjedi pogledavamo, nekada se nasmijemo, nekada se namrštimo.... I naše i župnikovo raspoloženje utječe na to kako ćemo prihvatiti i shvatiti propovjed.

U svakom slučaju bih htio izdvojiti profesora Tomislava Ivančića kojeg je užitak slušati, čija propovjed je savršena i u sadržaju, smislu i trajanju.

U osvrtu na Dabin te post vlč. Ivice, htio bih samo pripomenuti da mi je s jedne strane jasno da je usporedba 2 kutije cigareta sa 100 kg pšenice figurativna, no nameće se pitanje da li svi koji su na misi shvaćaju takav figurativni izražaj. Što se pak sadržaja osmrtnica tiče, smatram da je to osobna stvar onog koji je dao tekst za osmrtnicu te da se u trenucima boli i šoka zbog gubitka voljene osobe nikome ne može predbacivati ako je na osmrtnici neka stvar ispala nespretna. Pa ako čovjek star 90 godina kojeg vidiš svaki dan, koji je lucidan i vitalan premine, naravno da je takva smrt za njegove bližnje iznenadna. Pa ne smatra valjda propovjednik o kojem Dabo piše da bi za takve ljude trebalo pisati "očekivano preminuo, ipak je imao ozbiljne godine"?

Vrh

PostPostano: Sub kol 14, 2010 10:09 

Što se tiče osmrtnica nije potrebno nikavo nacifravanje.. Preminuo taj i taj (na žalost nikoga ne briga, jel umro naglo ili je dugo patio.. Osmrtnica su stvar mode..prestiža pa čak i kiča, i nikako se ne slažem da se treba progledati kroz prste ako netko piše da je preminuo okrijepljen sakramentima umirućih a i vrapci znaju da je odbio svećenika na smrti. Zar su sakramenti umirućih stvar kiča i mode? Za mene ne!

Vrh

PostPostano: Sub kol 14, 2010 16:14 

U svakom slučaju slažem se da je nedopustivo na osmrtnici napisati neistine poput ove koju ste napisali i na to u svakom slučaju treba intervenirati, no riječi koje se upotrebljavaju na osmrtnicama tipa "tragično", "iznenada" itd. smatram da ne bi trebale nikoga smetati, a pogotovo se ne bi trebale komentirati sa propovjedaonice.

Vrh

PostPostano: Sub kol 14, 2010 19:17 

Nikad mi propovjed nije preduga,a kako bi i bila kad me "pogodi" koja riječ i rečenica,razmišljam pod propovijedi samo o tome.
Drugo ne čujem dok propovijed završi.Zato mojima služim za smijeh,jer znam samo rečenicu ili riječ,koja me dotakla.
Zadnja propovijed za koju kažu da je bila poduga i tražili moje mišljenje bila je
"uzmi svoj križ!"a što je više ne znam.Razmišljam samo o tome kako mogu i moram prihvatiti svoj križ i da nije on najteži.
Nikad nisam niti najkraču propovijed uspjela u cijelosti zapamtiti.
tako su mi sve propovijedi uglavnom kratke.

Vrh

PostPostano: Pon kol 16, 2010 16:04 

Moja propovijed na Veliku Gospu,,,(neki su rekli da je bila odlična, a drugi da nisu mogli na večer spavati zbog propovijedi) http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58
iako čuti i čitati nije isto, ali zanima me mišljenje

Vrh

PostPostano: Pon kol 16, 2010 17:27 

sneni je napisao/la:
a drugi da nisu mogli na večer spavati zbog propovijedi

Sigurno su gledali onaj film Samson i Dalila pa se odmah sjetili Vaše propovijedi :lol:

Moram priznati da prije nisam znala za tu simboliku iz Knjige otkrivenja:
No, moram vam reći jasno i glasno, a znam da ovdje ima ljudi koji će se sa mnom složiti: ja vjerujem u onog apokaliptičnog zmaja sa sedam glava i deset rogova. Jer onih sedam glava to su sedam smrtnih grijeha, a deset rogova to su grijesi protiv svake od deset zapovijedi Božjih.

A ovo je možda najjači dio propovijedi:
I moram vam priznati da sam se cijelog života borio protiv njega, i nemam što tajiti, i još danas se borim. Reći ću vam i to da mi je puno puta zadao teške udarce i rane svojim rogovima, ali me nije uspio pobijediti. I uvjeren sam da ću ja, ne sam, nego uz pomoć uskrslog Krista konačno pobijediti.

Točno u sridu!

Vrh

PostPostano: Pon kol 16, 2010 19:38 

Don Sneni svaka čast , jedino vic nisam skužio ali to nije toliko bitno. :roll:

Vrh

PostPostano: Pon kol 16, 2010 22:19 

Pa vic: zar danas itko vjeruje da je Krist postojao?

Vrh

PostPostano: Uto kol 17, 2010 05:49 

adrijana je napisao/la:
sneni je napisao/la:
a drugi da nisu mogli na večer spavati zbog propovijedi

Sigurno su gledali onaj film Samson i Dalila pa se odmah sjetili Vaše propovijedi :lol:

Moram priznati da prije nisam znala za tu simboliku iz Knjige otkrivenja:
No, moram vam reći jasno i glasno, a znam da ovdje ima ljudi koji će se sa mnom složiti: ja vjerujem u onog apokaliptičnog zmaja sa sedam glava i deset rogova. Jer onih sedam glava to su sedam smrtnih grijeha, a deset rogova to su grijesi protiv svake od deset zapovijedi Božjih.

A ovo je možda najjači dio propovijedi:
I moram vam priznati da sam se cijelog života borio protiv njega, i nemam što tajiti, i još danas se borim. Reći ću vam i to da mi je puno puta zadao teške udarce i rane svojim rogovima, ali me nije uspio pobijediti. I uvjeren sam da ću ja, ne sam, nego uz pomoć uskrslog Krista konačno pobijediti.

Točno u sridu!

A završetak?

Vrh

PostPostano: Uto kol 17, 2010 07:58 

Čuo sam u životu puno propovjedi svih vrsta, katoličkih i protestantskih. Dobrih, osrednjih i loših. Međutim, nedavno sam imao čast čuti jednog po mojem ukusu zaista izvrsnog propovjednika. Put me sa suprugom nanio u župnu crkvu Sv. Nikole Biskupa u Kraljevici na nedjeljnu misu. Očekivao sam nešto tradicionalno, u smislu "budimo dobri ljudi, dajmo sirotinji i nemojmo se svađati". Kad ono puna crkva ljudi, a iziđe župnik, vlč. Ivica Klanac (oko 35 godina, ne znam sigurno) i održi propovjed da su mi bukvalno "oči ispale". Bilo je to pred porcijunkulu. Naravno da smo i sljedeće nedjelje bili kod njega na misi, a propovjed još bolja. Čovjek sipa iz ruke Stari i Novi Zavjet, citira svece, potakne te na razmišljanje i izazove na odluke, a sve to na pristupačan način pun osjećaja. Mislim da ćemo se još koju nedjelju zaletjeti u Kraljevicu iz Zagreba.
Radi se o Kraljevici kod Rijeke, malom mjestu s brodogradilištem. Ispred crkve je veliki kip Svetog Nikole, a na stepenicama koji od njega vode dolje do rive stoji "Jure Bombaš", kip partizana koji baca bombu. Sneni, to bi bilo nešto za vas! Ali, mislim da se kraljevički don Ivica (Klanac) u toj sredini sasvim dobro snalazi.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata