Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 00:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Što vas najviše smeta u pisanju drugih?
Prostačanje 33%  33%  [ 6 ]
Grubost 28%  28%  [ 5 ]
Nedorečenost 11%  11%  [ 2 ]
Samohvala 11%  11%  [ 2 ]
Manjak taktičnosti u izražavanju 6%  6%  [ 1 ]
Težnja za pažnjom 11%  11%  [ 2 ]
Ukupno glasova : 18
Autor Poruka
PostPostano: Pet stu 21, 2008 08:56 

Na ovu temu me potakla situacija s kojom se svakodnevno susreću, malobrojni katolički apologeti, braneći istinu o vjeri, na raznim forumima.

Moram im odati priznanje na strpljivosti i ustrajnosti iako se susreću s raznim nekorektnim preprekama i podmetanjima pogotovo kad dokažu istinu koju protivnici ne mogu prihvatiti te zbog toga jer nemaju odgovor na istinu, proglašavaju poštene vjernike nekim plaćenicima ordinarijata, pokvarenjacima, pretvaračima itd.
Mislim da smo zreli za jedan osvrt na ono što donosimo na Forum i Internet općenito. I za ovo područje vrijedi ona "Kako siješ tako ćeš i žeti" ˇvrijedi i ona "Kad čovjek piše o drugome najviše piše o sebi" prema tome nemojte se čuditi reakcijama pojedinaca na neke upise. Međutim forum bi uz sva svoja ograničenja trebao biti ugodno mjesto razmjene mišljenja, poticaja na razmišljanje pa i mjesto saznanja novih činjenica.

Prvo bih uputio nekoliko upitnih rečenica na koje bih vas molio da odgovorite dakle:
Može li se reći da surfajući i pišući na internetu udišemo ozračje otrovano grijehom?
Postoji li tendencija da se svoje zlo proglašava tuđim zbog svojeg primitivizma?
Što je za tebe pisanje na internetu: zabava, ozbiljno svjedočenje vjere, prilika za otkrivanje zamki zloga?
Kako doživljavate pisanje na internetu?
Što su loše strane i kako Internet ne treba doživljavati?
Što ne odobravate u pisanju drugih članova?
Ima li nešto što sebi predbacujete u načinu pisanja?
Kakav konstruktivan prijedlog, vezan uz pisanje, imate za druge članove?

Neka ova tema bude poticaj za više razumijevanja na forumu.

Vrh

PostPostano: Pet stu 21, 2008 10:29 

Slažem se, neke stvari na internetu stvarno nisu korektne. Najgora stvar je u tome da upravo neki koji najviše galame o toleranciji, tek u tim situacijama, kada im dokažeš da su u krivu, pokažu svoje pravo lice.

Vrh

PostPostano: Pet stu 21, 2008 14:24 

Prvo sam bio za prvi prijedlog, a onda se odlucih za drugi, mada je mogao doci i treci u ozbiljnu opciju.
Pokretac teme je dosta fluidno dao konstatacije tako da se tesko moze realno opredjeliti za jednu verziju. Sve u svemu, internet je dosta dobra stvar i stoga koristimo blagodeti tehnike u medjugradskim komunikacijama. Na nivou zupe volim direktan kontakt, bolje receno u Crkvi.

Vrh

PostPostano: Pet stu 21, 2008 16:43 

Citat:
Može li se reći da surfajući i pišući na internetu udišemo ozračje otrovano grijehom?

Mislim da u takvom svijetu zivimo i mimo interneta (ozračje otrovano grijehom).
"LJUBI i čini što hoćeš" - reče netko dobro.
Vjerujem da je internet otvorenija prilika za podmetanje kojecega nebitnog i lažnog, Zli pronalazi suptilne
nacine da prevari i vise ce se borit tamo gdje moze dobiti bolji plod.

Citat:
Postoji li tendencija da se svoje zlo proglašava tuđim zbog svojeg primitivizma?

Pojednostavljeno, bilo bi da kod drugog osudjujem ono sto i sama imam i jesam?
Ta tendencija postoji uvijek kad se malo zabrazdi...
Zato je dobro receno: Čini drugima ono sto zelis da i tebi cine. (sto bi rekli sado i mazo tipovi? :) )

I opcenito o pisanju na internetu - moje prvotno misljenje je: Gubljenje vremena,
ali svaka cast svima koji i na ovaj nacin djeluju u obrani i svjedocenju vjere.

Vrh

PostPostano: Pet stu 21, 2008 21:43 

Barnaba je napisao/la:

.

Da i ne...Sve je u svijetu od dvoje...
Citat:

Tko je od nas savrsen..Za mene je internet ,pogotovo forumi jedan dijalog...razgovor..
koji moze da mnogo koristi,i svakom pojedincu da se obrati,ili oslobodi zabluda...a isto tako i obratno..Mi smo inace ljudi,koji se lakse nose u zivotu,ako prebacimo na drugoga krivicu...
iz tih razloga je i dobro,da nas netko upozori da smo u zabludi...Ali,ako svoje zlo ne vidim..nego ga bacam na drugoga..treba se pitati zasto..?
Citat:
Što je za tebe pisanje na internetu: zabava, ozbiljno svjedočenje vjere, prilika za otkrivanje zamki zloga? Ovo zadnje pitanje sam postavio kao anketu

Za mene je to "dar Bozji"..Komunikacija ,virtualna zajednica...pogotovo,mi koji smo vani u svijetu..Imamo priliku svaki dan cuti nasu rijec...Molitva i molitvene zajednice, itekako su na korist..svakog pojedinca,pogotovo onih koji u svojim zupama nemaju mogucnosti,ili zive u svijetu,gdje nema toga...
Za mene je svjedocenje moje vjere...Djelujem tamo gdje mogu djelovati..pomazem tamo gdje mogu pomoci, obracam tamo gdje mogu obratiti...Molim tamo gdje mogu da molim...
Vise vidim kao pozitivno,nego neko odkrivanje zla...Zlo postoji,to ne mozemo poreci...
Ali ovim putem mozemo toga dosta sprijeciti..

Inace odlucila sam se na to,da sama postignem rast u vjeri...

Vrh

PostPostano: Sri stu 26, 2008 09:54 

Virtualni svijet i izražavanje u njemu imaju i nedostataka. To nije realna komunikacija kad vidite sugovornika već vidimo samo njegove postove, a postovi uvijek ne izražavaju svu dubinu onoga o čemu raspravlja (kako velik bi trebao biti da se opiše sve). Iz tog razloga se često desi "efekt ogledala".
To ima i pozitivnu stranu jer ako vas netko napada na internetu možete biti sigurni kako on zapravo najviše govori o sebi samom.

Vrh

PostPostano: Sri stu 26, 2008 18:33 

U svemu u zivotu ima dobrog i loseg,prednsoti i negativnosti..gdje god to bilo i na kojoj to razini bilo...Ovaj forum je poseban,jes se striktno drzi pravila..Drugi forumi dozvoljavaju malo vise slobode,kada je u pitanju nesto ,sto dovodi dijalog do cilja...
I nase rijeci koje govorimo ,govorimo cesto iz tih razloga jer nam je srce prepuno toga,pa bilo to pozitivno ili negativno...Sada je samo u pitanju, trazim li odgovor za sebe,ili da pomognem bratu svome...u neznanju, i mozda u bezakonju,mojem i moje subrace...
Na forumu,gdje sam najvise aktivna.dobijem svaki dan nekoliko pp.na koje smatram da moram odgovovoriti...Vise njih..(ne zelim reci broj) se obratilo,ja sam samo bila alatka...
Poneki puta dodje mi ,da mi je previse svega..."najvise borbe za katolicku vjeru",i resim da idem s foruma,i bas u to vrijeme dodje netko..."zbog koga ja ne mogu otici",jer se osjecam duznom da pomognem,ako je ikako moguce...A.moguce je sigurno...Ljudi nas trebaju u nevolji,u potrebama ,u neznanju i zabludi...I nikada ,kao katolik ne mozemo ostaviti takve ljudude,da se bore sami sa sobom...Duznost nam je da pomognemo....
E,koliko je to sve "ogledalo" je druga stvar,jer covjek najcesce o onomo sto pise,to mu govori iz njegove dubine,iz njegovog srca...i cega je srce prepuno,o tome govori...
Moje misljenjeje ja moramo vise naci vremena za svakoga clana na forumu,koji nam se obraca...
Nase "Poglavarstvo je duzno,suociti se s tim" da stoji na rasolaganje ,ONIMA KOJI BOGA JOS TRAZE...A,sada prosudite vi sami,dali stvarno dajemo svi skupa dovoljno...
Ja mogu da dam samo onoliko ,koliko sam ja primila u roditeljskom domu,Crkvi itd..Ima onih,koji mogu dati duplo vise,jer smatram da su primili puno vise...a ipak je odazov mali...?

Mislim na sve Katolicke forume,koji su bez i jednog Svecenika...Ljudi pitaju svaki dan,traze odgovore...a tko da im odgovori?.."Ja",neskolovana, nestrucna za tako nesto...
Svi znamo cesto reci kritiku na mladez..kako nije dobra...A ta jadna mladez je prepuscena,modi i onome sto je "in"...Umjesto,da sami krenemo prema njima,da sami trzimo da im pomognemo da izadju iz svojih zabluda..."Nasi svecenici nemaju vremena da im odgovaraju"

Ja vjerujem i danas ,kada bi Isus dosao sada medju nas,da bi on sjeo za Kompjutor i odgovarao...Da bi rekao Svecenicima,sidjite s "oltara",idite na kompjutor i propovjedajte..
Jer na ulici ne bi naso nikoga,kao u ono vrijeme dok je "ON" zivio na zemlji..
Od tolikih napada drugih Religija ,mi jos uvjek "sutimo i cekamo"...a drugi rade..Tko se osjeca odgovornim za danasnju mladez?? Za njihovo neznanje,i bezakonje...Tko im skrece paznju,tko ih trazi da im pomogne...

Oprostite mi,ovo govorim bas iz tih razloga..sto mi je dusa puna toga...Mladi traze odgovore,mladima smo potrebni vise ,nego bilo kada prije...
Volim svoju RKC,za nju skacem u vatru kada ju netko napada....ali isto tako vidim,da ima dosta propusta,i neodgovornosti sa strane odgovornih,odnosno od nasih Poglavara...
Zato ne posalju Svecenike tamo gdje su potrebni...?
A vi sada sami odlucite,gdje su oni najpotrebniji..?

Oprostite na ovakvom tonu,ne mogu vise ravnodusno da gledam na to...Vec vise dana dobivam pp,od clanice koja zeli da pocini "samoubojstvo"....Ja dogovarm,molim za nju,dajem joj odgovore,kako ja mogu i znam...ali,potrebi su nam SVECENICI NA FORUMIMA ILI BAREM TEOLOZI ,KOJI SU SPREMNI DATI PRAVI ODGOVOR I PRAVI POMOC...

Vrh

PostPostano: Čet stu 27, 2008 13:33 

Leja je napisao/la:
U svemu u zivotu ima dobrog i loseg,prednsoti i negativnosti..gdje god to bilo i na kojoj to razini bilo...Ovaj forum je poseban,jes se striktno drzi pravila..Drugi forumi dozvoljavaju malo vise slobode,kada je u pitanju nesto ,sto dovodi dijalog do cilja...

Bog nas nije sve stvorio istima, i u načinu komunikacije smo različiti ali postoje i neka jednostavna pravila kojih se trebamo držati radi očuvanja dijaloga. Raspravlja se o temama bez trolanja i kopiranja postova s nekih drugih stranica kako bi njegovali dijalog i imali izvornu živu riječ koju pišu članovi foruma. Isto tako mi se ne sramimo a niti krijemo svoju katoličku orijentaciju.

Citat:
E,koliko je to sve "ogledalo" je druga stvar,jer covjek najcesce o onomo sto pise,to mu govori iz njegove dubine,iz njegovog srca...i cega je srce prepuno,o tome govori...

Definitivno je tako i kad to primijenim odmah mi je jasno zašto neki dođu na forum samo stvarati nered i svako malo insinuiraju da ih se napada i priječi ali ne govore da krše odista laka pravila, koja samo služe da se ne guše teme i sačuva dijalog.

Citat:
Moje misljenjeje ja moramo vise naci vremena za svakoga clana na forumu,koji nam se obraca... Nase "Poglavarstvo je duzno,suociti se s tim" da stoji na rasolaganje ,ONIMA KOJI BOGA JOS TRAZE...A,sada prosudite vi sami,dali stvarno dajemo svi skupa dovoljno...

Vrijeme je svakako prolazni faktor i svi ga imamo koliko ga imamo. Slažem se da svi trebamo prvenstveno gledati samokritično koliko možemo dati a ne tražiti od drugih.

Citat:
Ja mogu da dam samo onoliko ,koliko sam ja primila u roditeljskom domu,Crkvi itd..Ima onih,koji mogu dati duplo vise,jer smatram da su primili puno vise...a ipak je odazov mali...?
Mislim na sve Katolicke forume,koji su bez i jednog Svecenika...Ljudi pitaju svaki dan,traze odgovore...a tko da im odgovori?.."Ja",neskolovana, nestrucna za tako nesto...

I ja mislim da bi trebao postojati neki oblik pastorala vjernika na internetu, no mislim da je zadaća i poslanje Crkve prvenstveno vezano za realni svijet.

Citat:
Ja vjerujem i danas ,kada bi Isus dosao sada medju nas,da bi on sjeo za Kompjutor i odgovarao...Da bi rekao Svecenicima,sidjite s "oltara",idite na kompjutor i propovjedajte..

Vidiš oko ovoga se ne slažem, jer sam Isus Kritst dok je bio na zemlji nije napisao niti jednu knjigu niti jednu poruku a ostalo je zapisano u Bibliji da je pisao samo po pijesku.
Isus je imao živi neposredni kontakt s ljudima, liječio ih i propovijedao u realnom svijetu. Mogao je sjediti daleko i pisati knjige i poruke drugima ali nije već je s njima živio i pomagao im.

Citat:
Od tolikih napada drugih Religija ,mi jos uvjek "sutimo i cekamo"...a drugi rade..Tko se osjeca odgovornim za danasnju mladez?? Za njihovo neznanje,i bezakonje...Tko im skrece paznju,tko ih trazi da im pomogne...

Napada ima svako malo smo svjedoci da se zalete i na ovaj forum ali im se uvijek odgovori i pobije sve što krivo tvrde. I to je najviše što forum može jer ima svoja ograničenja te ne treba od njega stvarati ono što on nije.

Citat:
Volim svoju RKC,za nju skacem u vatru kada ju netko napada....ali isto tako vidim,da ima dosta propusta,i neodgovornosti sa strane odgovornih,odnosno od nasih Poglavara...
Zato ne posalju Svecenike tamo gdje su potrebni...?

Kad su vjernici pitali biskupa da ima pošalje boljeg župnika jer se s sadašnjim nisu najbolje snašli on im je rekao „Šaljem onoga koga imam“. Tako i mi moramo biti svjesni situacije i činjenice da nitko ne brani svećenicima sudjelovanje ali ipak treba imati i afiniteta za takvo djelovanje na internetu. Trebamo moliti i činiti što možemo a Bog je taj koji djeluje preko Crkve a njegove oči su ispravnije od naših i on vidi gdje su svećenici najpotrebniji.

Citat:
Oprostite na ovakvom tonu,ne mogu vise ravnodusno da gledam na to...Vec vise dana dobivam pp,od clanice koja zeli da pocini "samoubojstvo"....Ja dogovarm,molim za nju,dajem joj odgovore,kako ja mogu i znam...ali,potrebi su nam SVECENICI NA FORUMIMA ILI BAREM TEOLOZI ,KOJI SU SPREMNI DATI PRAVI ODGOVOR I PRAVI POMOC..

Ništa ti ne zamjeram Leja, vjerujem da ti je teško ali taj problem se zapravo može riješiti samo u realnom životu mi možemo što možemo a najviše da obavijestimo nekoga tko zna i može pomoći toj osobi. Dakle moramo biti mudri u djelovanju a to pordazumijeva i svijest o ograničenosti svojih mogućnosti i mogućnosti djelovanja preko foruma.

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2009 08:11 

Ja sam svećenik - ne tražim da se predamnom klanja, niti da mi se ljube ruke. Poštuijem svačije mišljenje, Ali čim iznesem nauku Crkve odmah mi se zatvaraju usta i tjera me se u "kozji rog".
Forum je takav! Svi misle da su pametni i jedino mjerilo! Demokracija koja ne poštuje ni starijega ni životno iskustvo ni školovanje!
Moje iskustvo. Mnogo više pomažem ljudima koji mi se obraćaju pitanjima mailom (jednoj čitateljici dugujem odgovor - želim dati najbolji kojeg imam pa amlo čekam)
Idem često na chat (net) logiram se kao svecenik-zupnik ono predvorje ne čitam - ništa drukčije od razgovora u kafiću, čekam da se ljudi jave. I javljaju se sa vrlo ozbiljnim pitanjima. Ima i jedan mali broj provokatora. Eto to je moje ikustvo.

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2009 10:50 

Forum je za mene mjesto razgovora. Istina, lakše je čovjeka krivo shvatit jer nema neverbalne komunikacije pa se čovjek mora orijentirati samo na riječ, a može je doživjeti različito, npr. često mi se dogodi da govorim o načelnoj jasnoći i bezkompromisnosti, a netko shvati da ne prihvaćam čovjeka, što je nešto sasvim drugo.
Naravno da ima i lijepih iskustava, osobit kad nekome možeš pomoći.

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2009 18:14 

Barnaba je napisao/la:

Prvo bih uputio nekoliko upitnih rečenica na koje bih vas molio da odgovorite dakle:
Što je za tebe pisanje na internetu: zabava, ozbiljno svjedočenje vjere, prilika za otkrivanje zamki zloga?
Kako doživljavate pisanje na internetu?

Neka ova tema bude poticaj za više razumijevanja na forumu.

1. Može.
2. Postoji takva tendencija, međutim ne znam da li je uzrokovana primitivizmom.
3. Za mene je pisanje zabava, često i bijeg od nekih dosadnijih obaveza, prilika za svjedočenje vjere, a i prilika da otkrijem koliko je vrag maštovit i u što se sve umata.
4. Ponekad se oduševim, ponekad posvađam, a ponekad mi se učini da je ovaj svijet beznadan. Eto to se zove emotivni doživljaj, ne preporuča se.
5. Loše je to što u suštini nikada ne (ili vrlo rijetko) znaš s kim razgovaraš, znaš samo stav koji iznosi, koji moguće nije uvijek iskren.
6. Ne odobravam duuuuge postove, jer da mi se da toliko proučavati poradila bi na onim ozbiljnijim obavezama o kojima sam govorila pod 3.
7. Sebi prebacujem impulzivnost, nestrpljivost, ponekad i pretjeranu otvorenost, dobro bi bilo naučiti "ne pucati na prvu loptu".
8. Tko može biti sažetiji u iznošenju svoga stava neka bude, Sara je dosta vješta u tom, kratko i jasno, sviđalo ti se ili ne.

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2009 18:22 

Tirsa je napisao/la:

1. Može.
2. Postoji takva tendencija, međutim ne znam da li je uzrokovana primitivizmom.
3. Za mene je pisanje zabava, često i bijeg od nekih dosadnijih obaveza, prilika za svjedočenje vjere, a i prilika da otkrijem koliko je vrag maštovit i u što se sve umata.
4. Ponekad se oduševim, ponekad posvađam, a ponekad mi se učini da je ovaj svijet beznadan. Eto to se zove emotivni doživljaj, ne preporuča se.
5. Loše je to što u suštini nikada ne (ili vrlo rijetko) znaš s kim razgovaraš, znaš samo stav koji iznosi, koji moguće nije uvijek iskren.
6. Ne odobravam duuuuge postove, jer da mi se da toliko proučavati poradila bi na onim ozbiljnijim obavezama o kojima sam govorila pod 3.
7. Sebi prebacujem impulzivnost, nestrpljivost, ponekad i pretjeranu otvorenost, dobro bi bilo naučiti "ne pucati na prvu loptu".
8. Tko može biti sažetiji u iznošenju svoga stava neka bude, Sara je dosta vješta u tom, kratko i jasno, sviđalo ti se ili ne.

Offtopic očito možeš i ti, a i inače nisam primijetila da ti fali jasnoće. Ide ti odlično, ne brini.

Vrh

PostPostano: Pet lip 26, 2009 22:31 

Anketa je postavljena na način da se automatski izdvajaju prva četiri odgovora kao nešto po sebi loše i iritantno, i teško ih je ocijeniti iz perspektive zapostavljanja ''manjeg zla''. Prostačenje je svakako najgore, čega u međukršćanskom dijalogu nema, dok sekularna okupljališta njime obiluju. Teško je na takvim mjestima ostati hladnokrvan, i postavlja se uopće pitanje o smislu spuštanja na takvu razinu, jer se u pravilu raspravlja s osobama bez ideala tako da kršćanin stoji u defanzivnoj poziciji.

Itekako, zato je potrebno dobro se opskrbiti bocama kisika u vidu trajne prisutnosti svetoga, koja prepoznaje, osuđuje i odbija svaki pokušaj zamki zloga.

Rijetko - iako nije velika, istinsku katoličku prisutnost doživljavam kao vrlo ozbiljnu i vjerodostojnu. Problem vjerodostojnosti vlastitog svjedočanstva mislim da je izraženiji u stvarnosti, jer na netu u principu istupaju osobe s formiranom svijesti.

Rekao bih da pisanje na internetu, zbog masivnosti net-sfere i mogućnosti gubitka vremena usred nepotrebnih reakcija, mora biti filtrirano na svjedočenje vjere, a svaki susret sa prisutnošću zloga (koja se očituje, doslovce, na svakom koraku) prilika za posvješćivanje siline otajstva bezakonja koja nam stavlja još veću odgovornost za djelovanje.

Mogućnost da se zaluta u bespućima surfanja sa posljedicom gubitka vremena.

Kada se radi o apologetici, potrebno je pružiti jasan i obuhvatan odgovor, stoga ne preferiram užurbane reakcije, napisane tek toliko da se odgovori sa kratkom rečenicom ili dvije, i time samo otvara prostor za protivničke napade, sa stvaranjem psiholoških efekata zbog kvantitete sadržaja. Dakle nikad ne štediti truda za kvalitetan i temeljit odgovor.

Sve što nije u skladu s donjim kriterijima, a za učenost - važno je da se trudi (ovo vrijedi općenito, jer i na greškama se uči). :lol:

Najvažnije su vrline blagost, strpljivost, smirenost, razboritost... odnosno sve manifestacije trećeg blaženstva iz Govora na gori - krotkosti srca.

Vrh

PostPostano: Sri srp 01, 2009 17:02 

:x ja bih vam mogao reći iz iskustva ovu kratku poslovicu

INTERNET JE DOBAR SLUGA, A LOŠ GOSPODAR!

Vrh

PostPostano: Sri srp 01, 2009 17:29 

[quote="zdvdks"]:x ja bih vam mogao reći iz iskustva ovu kratku poslovicu
INTERNET JE DOBAR SLUGA, A LOŠ GOSPODAR!
tako je povikaše seljaci i zemljoradnici :lol: :lol:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 33 post(ov)a ]  Idi na stranu 1, 2, 3  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata