Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 00:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Zeitgeist
PostPostano: Uto pro 09, 2008 19:06 

Pokušali smo povratiti osnovne potrebe i svijest o vrsti tako što smo prizvali najnovija poimanja o tome tko smo i što smo, zajedno sa načinom na koji znanost i tehnologija (a ne religija, politika i novac) rukama drže ključ za osobni razvoj, ne samo nas kao individualnih ljudskih bića, već kao civilizacija, i strukturalno i duhovno. Osnovni uvid u ovo je prepoznavanje nepredviđenih i simbiotskih elemenata prirodnog zakona te način na koji usklađivanje s ovim vjerovanjima kao kamenom temeljcem naših osobnih i društvenih institucija može život na zemlji pustiti da raste, a on će izrasti u sustav koji će neprestano cvjetati na pozitivan način, gdje će se negativne društvene posljedice, kao što su društveno raslojavanje, ratovi, predrasude, elitizam i kriminalne aktivnosti neprestano smanjivati i, idealno, na kraju postati nepostojeće unutar spektra samog ljudskog ponašanja.

Ova mogućnost je naravno preteška da bi je ljudi uzeli u obzir, upravo zato jer nas je društvo uvjetovalo da mislimo kako su zločin, korupcija i nepoštenje "stanje kakvo jest" i da će uvijek biti ljudi koji žele zlostavljati, nanositi bol i iskorištavati druge. Religija je najveći propagator ovoga zato što podjela na „mi i oni“ ili „dobri i zli“ promovira ovu lažnu pretpostavku.

Realnost je ta da mi živimo u svijetu koji proizvodi Oskudicu. Posljedica oskudice je da se ljudi moraju ponašati na samo-održavajući način, čak i kada to znači da moraju varati i krasti kako bi dobili ono što žele. Naše je istraživanje dovelo do zaključka da je Oskudica jedan od najosnovnijih uzorka neprirodnog ljudskog ponašanja, dok u isto vrijeme dovodi do kompliciranih oblika neuroza. Statistički pogled na ovisnost o drogama, zločin i statistika o zatvorenicima dovodi do zaključka da siromaštvo i nezdravi društveni uvjeti predstavljaju stvarnost onih koji se upuštaju u takvo ponašanje.

Ljudska bića nisu dobra ili loša...oni su sklopovi životnih iskustava koja ih oblikuju i koji se kreću i vječito mijenjaju. „Kvaliteta ljudskog bića (ako takva stvar postoji) je izravno povezana sa odgojem i na isti način su uvjetovani sustavi vjerovanja.

Ova jednostavna stvarnost velike je zanemarivana i ljudi danas primitivno smatraju da su konkurencija, pohlepa i korupcija ugrađeni elementi u čovjekovom ponašanju, te kao rezultat, moramo imati zatvore, policiju i hijerarhiju diferencijske kontrole kako bi se društvo moglo nositi sa ovim "stremljenjima". To je u potpunosti nelogično i netočno.

U konačnici ispada da, da bismo promijenili stvari na bolje, moramo se pozabaviti izvorom problema. Trenutni sustav „kažnjavanja“ u društvu je zastario, nehuman, i neproduktivan. Kada serijskog ubojicu uhvate, većina ljudi skaču gore dolje i urlaju tražeći smrt te osobe. To vodi samo unazad. Društvo koje je uistinu zdravo, koje razumije što smo i kako su stvoreni naši sustavi vrijednosti, takvo društvo bi uzelo tog pojedinca i saznalo razloge koji se kriju iza njegovog ili njenog nasilnog ponašanja. Takve informacije bi se tada davale istraživačkom odjelu koji razmatra kako zaustaviti da se takvi uvjeti ponovo pojave u obrazovanju.

Vrijeme je da se prekine takav kolaž. Vrijeme je da se pokrene novi društveni pristup koji je osuvremenjen današnjim znanjima. Nažalost, danas je društvo još uvijek većinom bazirano na zastarjelim, praznovjernim dispozicijama i odlukama.

Također je važno napomenuti da ne postoje utopije ili završetci. Svi dokazi upućuju na stalne promjene na svim razinama. Zauzvrat, naše osobno svakodnevno djelovanje je ono što stvara i učvršćuje društvene sustave koje imamo. Pa ipak, paradoksalno, također naše okruženje stvara perspektivu i otud poglede na svijet. Prema tome, istinska promjena se neće pojaviti samo iz prilagođavanja vaših osobnih shvaćanja i odluka, ali jednako iz mijenjanja društvenih struktura koje utječu na ta razmišljanja i odluke.

Na elitne sustave moći dugoročno slabo djeluju tradicionalni prosvjedi i politički pokreti. Moramo otići iznad ovih „pobuna protiv establišmenta“ i raditi sa mnogo snažnijim oruđem:
Prestat ćemo podržavati sustav ako ćemo stalno zagovarati znanje, mir, jedinstvo i suosjećanje. Ne možemo se „boriti protiv sustava.“ Mentalitet mržnje, bijesa i „rata“ su pogrešne metode promjene, jer ovjekovječuju isto oruđe koje i pokvareni, utvrđeni sustavi moći koji se koriste kako bi se održala kontrola.

Online:
http://video.google.com/videoplay?docid ... 7412&hl=en

Vrh

Naslov: Re: Zeitgeist
PostPostano: Pon pro 22, 2008 17:33 

crusader je napisao/la:
Ova mogućnost je naravno preteška da bi je ljudi uzeli u obzir, upravo zato jer nas je društvo uvjetovalo da mislimo kako su zločin, korupcija i nepoštenje "stanje kakvo jest" i da će uvijek biti ljudi koji žele zlostavljati, nanositi bol i iskorištavati druge. Religija je najveći propagator ovoga zato što podjela na „mi i oni“ ili „dobri i zli“ promovira ovu lažnu pretpostavku.

Problem s ovim stavom je što on u sebi sadrži unutarnje proturječje.
Slično ovoj izjavi vidimo i u budističkoj priči o kralju koji je gledao razne predstavnike raznih vjera kako slijepi pipaju pojedine dijelove slona, jedan kljove, drugi rep, treći stomak, četvrti uši itd. i svaki iz svog iskustva govori što osjeti i svađa se s drugima koji osjete neki drugi dio. Tj. oni su se svađali jer nisu razumjeli da govore o istome na drugačije načine.
Iako ova priča ima dosta svojih poklonika, njen nedostak je u tome što i ona ima svog kralja koji vidi cijelu sliku ispravno i koji vidi da drugi ne vide dobro.

Ono što želim reći je slijedeće: i ovdje se "jasno vidi" da je uzrok problema u drugima (konkretno Religiji). Da nema religija, onda bi sve bilo ok. Samim tim što je upro prst na drugoga, s time je učinio upravo ono što prigovara Religijama (tvrdnju istinitosti). U trenutku kad je rekao: "da njih nema, bili bi dobro" tada je sam sebe doveo u kontradikciju.

Naime, ne može se drugome prigovarati vjera u istinitost vlastitog stava i vjera da drugi stavovi nisu ispravni, ako u isto vrijeme i mi sami to mislimo.

Dakle, argument: ni jedna vjera nije istinita jer su sve međusobno suprostavljene... nije dobar argument. Jer, iako može biti da nijedna nije istinita, isto tako može biti da jedna uistinu jeste istinita.
Ako čovjek vjeruje da ni jedna vjera nije istinita, onda u taj skup nužno mora uključiti i vlastitu vjeru (stav). A ako mi vjerujemo da nije istina niti ono što mi sami vjerujemo, to nas dovodi u situaciju da ništa ne smijemo misliti... to je dolazak do konačnog stupnja skepticizma u kojem sumnjamo u samu sumnju.

Dakle, da bi čovjek uopće bio slobodan od jedne takve paralize uma, on nužno mora vjerovat u postojanje jedne prave istine. A kad to vjeruje onda sam sebi oduzima pravo na korištenje argumenta: postoje različite vjere koje se svađaju, dakle, nijedna nije točna.
Dakle, to što različiti ljudi različito vjeruju, ne znači automatski da nitko nije u pravu.
A kad to shvatimo, onda smo postavljeni u situaciju da tražimo što to prava Istina jeste.

Citat:
U konačnici ispada da, da bismo promijenili stvari na bolje, moramo se pozabaviti izvorom problema. Trenutni sustav „kažnjavanja“ u društvu je zastario, nehuman, i neproduktivan. Kada serijskog ubojicu uhvate, većina ljudi skaču gore dolje i urlaju tražeći smrt te osobe. To vodi samo unazad. Društvo koje je uistinu zdravo, koje razumije što smo i kako su stvoreni naši sustavi vrijednosti, takvo društvo bi uzelo tog pojedinca i saznalo razloge koji se kriju iza njegovog ili njenog nasilnog ponašanja. Takve informacije bi se tada davale istraživačkom odjelu koji razmatra kako zaustaviti da se takvi uvjeti ponovo pojave u obrazovanju.

Vrijeme je da se prekine takav kolaž. Vrijeme je da se pokrene novi društveni pristup koji je osuvremenjen današnjim znanjima. Nažalost, danas je društvo još uvijek većinom bazirano na zastarjelim, praznovjernim dispozicijama i odlukama.

Ovdje je također prisutna jedna pretpostavka koja nipošto nije činjenica... da je grijeh posljedica neznanja i pomanjkanja svijesti. Mi često vrlo dobro znamo što trebamo činiti, no nismo uvijek spremni to znanje i primjeniti. Sv. Pavle kaže:

"Zakon je, znamo, duhovan; ja sam pak tjelesan, prodan pod grijeh. 15 Zbilja ne razumijem što radim: ta ne činim ono što bih htio, nego što mrzim - to činim. 16 Ako li pak činim što ne bih htio, slažem se sa Zakonom, priznajem da je dobar. 17 Onda to ne činim više ja, nego grijeh koji prebiva u meni. 18 Doista znam da dobro ne prebiva u meni, to jest u mojem tijelu. Uistinu: htjeti mi ide, ali ne i činiti dobro. 19 Ta ne činim dobro koje bih htio, nego zlo koje ne bih htio - to činim. 20 Ako li pak činim ono što ne bih htio, nipošto to ne radim ja, nego grijeh koji prebiva u meni. 21 Nalazim dakle ovaj zakon: kad bih htio činiti dobro, nameće mi se zlo. 22 Po nutarnjem čovjeku s užitkom se slažem sa Zakonom Božjim, 23 ali opažam u svojim udovima drugi zakon koji vojuje protiv zakona uma moga i zarobljuje me zakonom grijeha koji je u mojim udovima. 24 Jadan li sam ja čovjek! Tko će me istrgnuti iz ovoga tijela smrtonosnoga?" Rim 7:14-25

Kriva pretpostavka ovog članka je da je svijest o slabosti istoznačnica sa prestankom slabosti. A to nipošto nije tako. Željeti činiti dobro je u mojoj moći, no stvarno činiti... nije. To je milosni dar čovjeku. Iskustvo jasno govori da mi ne činimo uvijek ono što bi htjeli činiti. Dapače, često činimo ono što nebi htjeli. Samo to iskustvo je dovoljno da se vidi pogreška u polaznoj pretpostavci ovog filma.
Dakle, još jednom... reći: "znati=činiti" je pretpostavka koja nije činjenica, već je dapače, činjeničnim stanjem opovrgnuta. I za to ne treba gledati globalno stanje svijeta, dovoljno je držati oči otvorene za nas same.

Vrh

PostPostano: Uto pro 23, 2008 09:04 

crusader je napisao/la:
Samo to iskustvo je dovoljno da se vidi pogreška u polaznoj pretpostavci ovog filma.
Dakle, još jednom... reći: "znati=činiti" je pretpostavka koja nije činjenica, već je dapače, činjeničnim stanjem opovrgnuta. I za to ne treba gledati globalno stanje svijeta, dovoljno je držati oči otvorene za nas same.

Lako za pogreške u pretpostavkama i motivima za stvaranje jednog takvog filma...no što je sa utjecajem ovakvog filma na slabe i neutvrđene u vjeri, one koji nemaju iskustvo živoga Boga, mislim da bi ih ovaj film mogao gadno zavesti svojim lažima i šokantnim vizualnim poticajima. Vidi se da je "dobro" i ciljano osmišljen...

Vrh

PostPostano: Uto pro 23, 2008 20:42 

Marijan je napisao/la:
Lako za pogreške u pretpostavkama i motivima za stvaranje jednog takvog filma...no što je sa utjecajem ovakvog filma na slabe i neutvrđene u vjeri, one koji nemaju iskustvo živoga Boga, mislim da bi ih ovaj film mogao gadno zavesti svojim lažima i šokantnim vizualnim poticajima. Vidi se da je "dobro" i ciljano osmišljen...

Zato sam i stavio ovaj tekst ovdje.
I hvala vam na odgovorima. Nije bilo teško odgonetnuti da film ima pogrešan stav o religiji.
Iz prve rečenice se vidi da je netko dobro nahujstreni protiv vjere.

Vrh

PostPostano: Sri pro 24, 2008 12:25 

Marijan je napisao/la:

Nisam gledao film, no prije cca dva tjedna me jedan prijatelj pozvao da ga pogledamo i prokomentiramo. Čini mi se da je na njega utjecao iako se radi o iznimo i inteligentnoj i obrazovanoj osobi koja je vjernik i ide redovito na mise. Po tekstu koji je crusader ostavio, vidi se da su metode vrlo suptilne i da ih nije lako odmah uočiti, te da stoga treba biti vrlo oprezan s takvim uratcima.
Koliko sam ja uspio vidjeti, dosta ljudi iz prve prihvaća misao... oni se svađaju i zato je sve loše, stoga... sve ih treba promjeniti.
A malo ih razumije da je taj prigovor neodrživ jer je u sebi kontradiktoran.

I inače najopasnijom obmanom smatram onu u kojoj je većina toga očita istina, a onaj mali dio koji nije točan se uspješno zakamuflira i ostaje neprimjećen. Tako dolazi do neselektivnog prihvaćanja svega u kompletu a bez da se uočava da taj mali sakriveni dio mjenja smisao cijelog uratka.

Vrh

PostPostano: Pet lis 30, 2009 14:26 

Zeitgeist je vrlo vrlo opasna stvar!
Govori nam ono sto zelimo cuti dok smo ovako ispaceni u ovom novcanom kapitalistickom sustavu i usput podvaljuje protukatolicke ideje. Jako puno ljudi, pa i vjernici sto je nevjerojatno, je zaludjeno s tim kao nekim novim obecavajucim mislima za svijet....meni je to sve prestrasno, i taj venus projekt. Za koga? Cini mi se da se na fini nacin pokusava proturat vec znani new age, suprotnost Isusu. Ne da mi se cini, nego sam sigurna!
Bojim se da im previse ljudi vjeruje! :(

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 6 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata