Citat:
Bok svima, katolik sam, idem redovito u crkvu i slusam heavy, black, death metal glazbu.
Pozdrav ti, Metalac.
Odmah prelazim na stvar pa ću ti na ovo citirano samo reći da duša koja je doista srela Gospodina nema nikakve potrebe za zvukovljem ni zvučnom slikom kakvu proizvode metal bandovi, to je zasigurno. I ne samo metal bandovi, da se razumijemo nego bilo kakva prebučna, distorzirana i disharmonična glazba.
I ne samo to - takva duša ne samo da nema potrebu nego se miče što dalje od takvoga zvuka.
Nadalje, reći ću i ovo: zašto si uopće napisao svoj post? Zašto si ga napisao tako kako si ga napisao? U njemu nema nikakvog pitanja, nema potrebe za sugovornikom, nema nikakvih nejasnoća (kvazi) s tvoje strane pa se čovjek onda i zapita zašto si uopće došao na forum i čemu ovakav post?
Dakle, nameće mi se nekoliko odgovora:
- mada ideš u crkvu (ne kažeš živiš li sakramentalnim životom?) vjerojatno ipak ideš reda radi i nisi doista sreo Gospodina i pustio Ga u svoj život
- možda si došao provocirati?
- nisi dovoljno iskusan niti poučen u vjeri (a možda čak ne znaš dovoljno ni o toj glazbi koju slušaš)
Kažeš:
Citat:
Misljenja sam da u stabilnim i zrelim ljudima glazba nece odredjivati njegove smjernice zivota. Iako nosim majice Iron Maiden-a, Nile, Entrails ... itd, u mojem životu ti bendovi nisu predstavljali nista vise nego bendove. Nikakvo idolopoklonstvo.
Nikakvo idolopoklonstvo? Zašto onda nosiš majice tih bandova? Zašto se uklapaš u tu klasičnu metal ikonografiju, u šablon?
Moraš biti svjestan da noseći majice tih bandova ti odašilješ poruku o sebi, ali tu poruku odašilješ svojoj okolini u kojoj vjerojatno ima i mladih osoba koje će upravo tvoja pojava u tim majicama potaknuti da počnu slušati istu glazbu.
Što ima veze sa slobodnom voljom svakog pojedinca, znam to ali svakako ima i veze s određenjem i usmjerenjem jednog 13godišnjaka, recimo. (Možda tvoga mlađeg brata, rođaka, susjeda? Ne bi valjda bio ponosan ako bi nekoga od tako mladih ljudi uvukao u tu mračnjačku glazbu, slobodno kažem i sotonističku?) Što nam opet veže zadnju rečenicu tvoga posta:
Citat:
Ocu reci ne postoji ta glazba, ta sila koja bi mene okrenula na nemoralne stvari.
I vezano za tu izjavu - to ne mora uopće biti nikakva glazba. Tako je lako kliznuti u nemoral tj. grijeh i opačinu. Čim se čvrsto ne držiš Krista i života u Njemu i po Njemu svaki sljedeći korak ti je potencijalni korak u nemoral.
Citat:
Takva glazba je surova, sadrzi brutalne rijec ali ona na mene utjece pozitivno, smiruje me, daje mi energiju i budem pozitivnih misli.
Neću stavljati ovdje nikakve linkove, ali ako na tebe glazba i riječi black metal bandova djeluju smirujuće i daju ti pozitivne misli onda stvarno...
Ne mogu vjerovati u to. Mislim da nitko tko poznaje tu vrstu glazbe ne može potvrditi tvoju izjavu.
Hoćeš reći da tekstovi bandova poput Deicidea, Dissection, Slayer, Death, Satyricon, Emperor, Behemoth, Marduk, Impaled Nazarene, Mayhem, Immortal, Darkthrone, Cannibal Corpse....da nabacam samo neka imena kojih se mogu sjetiti u tebi izazivaju mir, pozitivne misli i općenito povoljno utječu na tebe??
Jesi li ti uopće vidio kako izgledaju cdovi tih bandova, oprema cda - knjižica, tekst, sve? Pročitao neki tekst? Smiruje te kad vidiš kod Satyricona (mislim da su oni, govorim napamet) na omotu tipa kako držu u prvi plan gurnut križ na kojem je razapet štakor?
Kad čuješ nekog blekera kako kriči slavu sotoni i kako treba pobiti sve kršćane?
To su najčešći motivi i nisu baš nešto maštoviti pri izboru motiva i njihovim varijacijama.
Dakle, ili si jako, jako mlad ili si pak neosjetljiv i neodgovoran. Ako prije svega toga nisi provokator koji se samo malo došao zabaviti na forum "poplašiti" katolike.
Uglavnom, brate moj, ako stvarno jesi Kristov ili želiš pripadati Kristu mani se metala, pogotovo death i black. Mada ni speed ni trash nisu nešto sretniji izbor baš. Možda nešto power metala ili slično ali i to je puno.... Ma, mani se metala općenito.
Kad se sav predaš Gospodinu izgubit ćeš potrebu za tom nakaradnom glazbom. A vjeruj mi, "nakaradna" nije prejaka riječ jer ta glazba i ljudi koji stvaraju takvu glazbu rade to sasvim svjesno i s puno žara, negativnog žara, naravno.
Citat:
Ono sto me ljuti su stavovi da onaj tko slusa takvu glazbu odbacuje dobre plodove i pozitivne vrijednosti zivota, da je okrenut protiv crkve, krscanstva i Krista. (naravno ima i takvi ali u manjoj mjeri)
Naravno da ima takvih stavova i znaš šta - uglavnom su u pravu. I vjeruj mi, puno je više takvih nego "neutralnih" (namjerno ne kažem pozitivaca).
Citat:
Metal glazba je umjetnost i ne trpati glazbu i vjeru trpati u isti kos.
Naravno da metal glazba nije umjetnost. Kao što nije umjetnost ni 95% bilo koje druge glazbe. Čak ni sva klasična glazba nije umjetnost.
Ja običnom kažem da je 90 do 95% BILO KOJE glazbe - smeće. Imaš određen broj kreativnih ljudi i njihovih ostvarenja - odlične glazbe, albuma, turneja a svi ostali su horda loših glazbenika, klonovi koji pokušavaju kopirati uspješne glazbenike, lovci na hitove i brzu zaradu te na kraju lovci na duše koji su i sami prodali svoje duše - da li doslovno da li su ih zanemarili pa ih "hrane" hranom propadljivom.
I kako zapravo misliš "metal je umjetnost i ne trpati glazbu i vjeru u isti koš"?
Što je vjera u ovoj tvojoj izjavi? Koje si mjesto njoj namijenio?
I naravno da osoba koja je u vjeri kroz tu istu vjeru gleda i vrednuje sve što radi, sve što misli, čita, sluša, piše.....sve, baš sve...jer dugačije ne može.