Odlično pitanje, meni nije ni najmanje glupo, i ja sam si postavljao ista takva pitanja.
Po logici stvari ako mi katolici vjerujemo u Boga stvoritelja, bolje rečeno Boga ljubavi i susrećemo se s Njim u euharistiji, postajemo jedno s Njim. Mi bi trebali djelovati u svijetu "superiornije" nego ostali. Trebali bi biti "bolji" nego ostali.
Takav stav je logičan iako postoji mala greška u logici.
Ja bih rekao za sebe da sam ono što se naziva praktični vjernik, odnosno da mi je stalo do odnosa sa mojim Bogom i da pokušavam implementirati katolički nauk u svom svakodnevnom životu.
Greška u logici je ta što ja ne tvrdim da sam bolji od tebe, ali tvrdim da sam bolji od samog sebe (od mene kakav bi bio da se ne molim, da ne sudjelujem u misnim slavljima itd...) Mogao bih ti navoditi i osobni primjer gdje me je moje upoznavanje s Bogom promjenilo ali sigurno možeš naći hrpu svjedočanstava, progoogla, ne da mi se sada moje pisati.
To je što se tiče lokalne razine.
Što se tiče globalne razine zašto katoličanstvo.
Katolici vjeruju da je Isus koji je sam Bog ustanovio, sagradio organizaciju koju je nazvao Crkva. Znači On je na čelu, stoga je logično da takva jedna struktura (kojoj je Isus na čelu) bude bolja od ostalih.
E tu se već može katoličanstvo nadmetati u odnosu na druge pod onim "ja sam bolji"
Smatram da je katoličanstvo (Crkva, redovnici, svećenici, narod......) kao jedna zajednica tokom povijesti znatno više doprinjela svijetu od bilo koje druge organizacije.
Da to malo objasnim. Mnogi danas "pametni" će pokupiti informacije s razno-raznih mjesta i omalovažavati Crkvu a zapravo su u popriličnoj zabludi.
Ovo sada što ću napisati mislim da bi ti potvrdio svaki povjesničar koji drži do sebe.
Ovo ću sada samo onako nabacati što mi padne na pamet:
1. Sve kulture svijeta su u svojoj povijesti poznavale robovlasnički sistem, jedino katoličanstvo ne, čak se od svojih prvih početaka glasno i oštro bori protiv robovanje. Temeljno načelo je da je čovjek slobodno biće.
2. Isto tako protiv čedomorstva. (koje je skoro svugdje bilo prisutno) Mi danas te stvari shvaćamo zdravo za gotovo, ali su to bilo ogromne borbe na početku.
3. Pogledaj danas 21. st. Na kojim područjima žena ima pravo ravnopravno birati svoga muža i uživati u svim privilegijama braka kao i muž. Područja koje je zahvatilo kršćanstvo.
no dobro ajmo malo konkretnije.
Prve bolnice u svijetu rade katolički misionari (i do tada je postojalo liječenje, ali je uglavnom bilo lokalnog karaktera, (npr. kraljevi su imali svoje liječnike itd.) ali sustavno masovno liječenje za sve osniva tek Crkva
Svečulišta kakva danas imamo ostvarenje su katoličke Crkve (cca XII st.) bez kojih današnji svijet ne bi napredovao ovako kako napreduje.
S tim u sustavna znanstvena istrašivanja (postojali su i do tada otkrića, npr Kinezi barut) ali prva Crkva to stavlja pod jednu kapu sustavnog dograđivanja i prenošenja znanja. (npr. nešto kao sveučilište)
Znanost je procvala u Crkvi, a ne kako neki tvrde da je Crkva gušila znanost.
Pa tu spomenu Galilea, a da ne znaju da je galileo branio sustav okretanja zemlje oko sunca kojeg je postavio Nikola Kopernik - svećenik.
Ruđer Bošković - svećenik.
Marko Marulić - svećenik.
Prvi rektor sveučilišta Matija Mesić - svećenik. (Inače u Hrv. Isusovci osnivaju sveučilišta)
Prvi let avionom ti je napravio jedan svećenik u XI st. (zaboravio sam ime) a ne braća Wright.
Prvi sat je naprvio papa Silvestar II. (IX st.)
itd. itd.
I evo ti samo za kraj primjer koliko je Crkva spasila života u zadnjih 20 godina u samo jednoj zemlji samo učeći svoj nauk.
"Vrlo je znakovita usporedba Tajlanda i Filipina. Prva osoba zaražena AIDS-om otkrivena i na Tajlandu i Filipinima iste 1984. god. Međutim, Tajland je naširoko krenuo s promicanjem prezervativa, a Filipini u kojima je snažna Katolička Crkva, još su više nastavili odgajati za predbračnu suzdržanost, protiv prezervativa i protiv drugih sredstava koja odvajaju seksualni život od braka i od rađanja. I do kakvih je rezultata došlo? 2003. godine na Tajlandu, koji čak ima manje stanovnika nego Filipini, bilo je poznatih već 899,000 zaraženih (
umrlo 125,000), a na Filipinima samo 1,946 zaraženih (
umrlo 260)!"
Nemoj me krivo shvatiti da ja ne priznajem dostignuća, grčke kulture (npr. njihove filozofije), rimske kulture (npr. njihovo pravo), islamske zajednice (koja je btw znatno pridonijela astronomiji) ali globalno gledajući najviše i na najviše polja pridonijela je Katolička crkva.
I da još nešto s početka.
probaj razlikovati netko tko reda radi ode u Crkvu i netko tko ide da bi stvarno se susreo s svojim Bogom.
I na kraju, prema neki statistički podatcima iz SAD-a.
Svi znamo da se broj razvoda popeo na skoro 25%.
Kod katolika koji stvarno se trude poimati katolički nauk i implementirati ga u svoj život taj je postotak jedva 0,6%
Itd.itd.
Pazi se prijatelju, sa znanjem dolazi i odgovornost