Urban je napisao/la:
Moje mjerilo prosuđivanja su Sveta Tradicija Katoličke Crkve u kojoj nikada nije dopušteno tvrditi da Biblija sadrži povijesno netočne informacije, te su mi mjerilo Katekizam Katoličke Crkve i Kompendij Katekizma Katoličke Crkve. A i papa Benedikt je službeno 2009. blagoslovio katoličku 100% 'young Earth' kreacionističku konfrenciju na katoličkoj Gustav Siewerth Akademie i to tek nakon što se pažljivo upoznao sa sadržajem konferencije.

Neki od katoličkih biskupa su otvoreno, dakle javno deklarirani 'young Earth' kreacionisti (npr. Robert Francis Vasa, Roman Danylak, Desmond C. Moore-npr.
http://catholicorigins.com/foreword/, Henri-Marie-Raoul Brincard) i to isključivo zato što su svjesno sami sebi dopustili da bez straha upoznaju sve informacije i načine razlučivanja strogo znanstvenih činjenica od hipotetskih interpretacija.
Oho, to je onda neki novi kreacionizam...
Citat:
Kao katolik čvrsto vjerujem da su ljudi koje evolucionisti kategoriziraju kao npr. homo erectus, ergaster, sapiens archaic (tu trpaju više pojmova), neandertalac itd. zapravo potomci prvog para ljudi - Adama i Eve - stvorenih 6. dana stvaranja, te naravno poslije svesvjetske katastrofe - Potopa, potomci 3 bračna para Noinih sinova.
Lako za tebe, ali evolucionisti (oni umjereni) moraju mudrovati kojim je hominidima Bog udahnuo besmrtnu dušu. Evo gledam udžbenik iz biologije i autor se slaže da nijedan hominid nije bio "čovjekoliki majmun" nego je čitav rod hominida "za određen stupanj" viši od sveg životinjskog svijeta... I tu moramo reći da biologija ima svoje granice, jer, kako i sam autor kaže "ono što prirodna znanost nudi kao odgovor na pitanje o postanku čovjeka nikako ne može biti cjelovit odgovor na pitanje što je čovjek."
Jel se slažeš?
Citat:
Što se tiče moje katoličke vjere, ne mogu si pomoći, ja sam na tragu vjere naivčina popisanih na 28.-30. str. ove knjižice:
http://kolbecenter.org/images/stories/K ... ion_96.pdf (bijela polja bez teksta znače da nisu pisali o toj temi ili nije sačuvan dokument u kojemu su pisali o toj temi)
Ne mogu ti to uzeti za "grijeh", jer ti sveci i crkveni oci bili su jednostavno djeca svog vremena i svojih saznanja, pa su teologiju razvijali sukladno svojim spoznajama i dostignućima... Nije ništa čudno u tome što je kreacionizam bio glavni put teologije stvaranja sve do 19 st. Zbog toga se nitko ne treba ispričavati.