Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet ožu 20, 2026 16:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 427 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29
Autor Poruka
PostPostano: Uto ožu 17, 2026 14:53 

Sve pet, ja se ispričavam, burno sam reagirao.

Molitva na trgovima nije politička, mada je vjerojatno većina ljudi na trgovima iz sličnog političkog spektra.
Molitva nije ni svjetonazorska, ali opet je velika vjerojatnost da je većina ljudi na trgovima iz sličnog svjetonazorskog spektra.
Svi mi imamo svoje terete koje nosimo kroz život.

A Rijeka nije ono što ti se čini na prvi pogled. Ovaj grad su oblikovali brutalni i krvavi sukobi koji su s vremenom nepovratno uništili identitet grada.
I dan danas su snažne postjugoslavenske ideje koje se (da apsurd bude potpuni) danas politički povezuju sa talijanskim iredentizmom.
Crkva je u svemu tome igrala veliku ulogu, dio crkve kao pro-talijanski eksponent, a dio kao snažni hrvatski branitelj.
I dan danas je narod podijeljen, ovisno o obiteljskom backgroundu i žrtvama.

I evo, biti ću najblaži što mogu, biskup Uzinić je u sve to uletio kao slon u staklarnu, umjesto deeskalacije imamo snažnu eksalaciju.
Mislim da nikada nismo imali takvu podijeljenost između biskupa s jedne strane i klera na terenu s druge.
Te priče o rodnoj teoriji i LGBT ideologiji kako je vidi biskup i ekipa oko njega nema nikakvu potporu na terenu, dapače.
A uza sve to ta ekipa oko njega (ne znam za samog biskupa) je dio ove političke priče koju sam prije spomenuo. Ne na HR strani.

Previše pišem. :cry:

Vrh

PostPostano: Uto ožu 17, 2026 20:01 

Citat:
Otkad je direktor znamenitog pro-life portala Life site news prozvao pape Franju i Lava da su anti-pape i još štošta (svatko prema svojoj savjesti) pitam se trebamo li uopće takvima dalje davati klikove, lajkove... - ili malo kritički pogledati cijelu situaciju?

Navodno je bio na Trgu u ZG prve subote ovog mjeseca..

Zasto mi nije boldano kad citiram, mrzim to

Vrh

PostPostano: Sri ožu 18, 2026 12:22 

Navodno je bio na Trgu u ZG prve subote ovog mjeseca..

Nije "navodno", nego je zaista bio. Radi se o Johnu Henry-Westenu, uredniku poznatog portala LifeSite.
Ali kakve to veze ima sa moliteljima? Njega je u Zagreb pozvala udruga blaženog Ivana Merza na konferenciju koju su organizirali, a na molitvu je došao kao i svaki drugi molitelj. Ako želiš raspravljati o njegovim tezama otvori temu, mislim da ima tu materijala za raspravu. Nije on jedini koji kritizira hijerarhiju Crkve, posebno nakon povlačenja pape Benedikta.

Ovo je program konferencije, nisam bio i ne znam kako je prošlo, ali znam da nema formalne veze sa moliteljima:
https://cdn.sanity.io/files/0k7ovnha/pr ... b1a713.pdf

Vrh

PostPostano: Sri ožu 18, 2026 16:54 

Pints, ko bi to sve pratio.

Samo sam vidio da je pokrenuo peticiju da su Franjo i Lav antipape. Ovo nema veze sa naravnim razumom.
Ne kažem da je to modus svih javnih molitelja, ali konstatiram dolazak na molitvu krunice.
Kakve veze ima njegova peticija sa pobožnošću prema BDM?
Dakle, ne radi se tu o 'kritiziraju hijerarhije'. Stvari treba nazvati pravim imenom!

Mislim, zadržati pristojnost, al neke stvari ne priliče čovjeku, koliko manje vjerniku.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 18, 2026 17:19 

Ovo je program konferencije, nisam bio i ne znam kako je prošlo, ali znam da nema formalne veze sa moliteljima:
https://cdn.sanity.io/files/0k7ovnha/pr ... b1a713.pdf

Nemoj nasjedati na skretanje s teme i pri tome širiti krive informacije. To što si naveo nije program konferencije jer nije na njoj sudjelovao Nadbiskup Salvatore Cordileone, niti Biskup Robert Mutsaerts, a niti domaći klerici pater Hrvoje Juko i don Josip Mužić. Ovdje raspravljamo o Uziniću, a ovaj te hoće cimnuti kako bi molitelji bili krivi za sve. Uostalom kako bi ti iz Rijeke mogao određivati tko će u Zg doći i kleknuti pri molitvi. Uostalom od konferencije su se ogradili svi koji su se trebali ograditi nije to tvoja greška niti obaveza molitelja https://tomablizanac.blogspot.com/2026/ ... grebu.html

Vrh

PostPostano: Sri ožu 18, 2026 21:14 

Majkićka je tu u pravu, ta konferencija se u najavljenom opsegu nije održala, pisali su o tome i drugi mediji:

https://www.bitno.net/vijesti/aktualnos ... a-zagrebu/

a Postulatura bl. Ivana Merza ogradila se od Apologetske udruge istog imena:

https://ivanmerz.hr/izjava-postulature- ... ivan-merz/

Ipak je važno kako tko istupa u javnosti s obzirom na poslušnost hijerarhiji, jer se tu radi i o ispravnosti nauka i zajedništvu (barem kakvoj takvoj kolegijalnosti u apostolatu).

Iako su molitvu krunice u raznim gradovima prihvatile različite udruge, ipak stoji podatak da je na razini HR ona pokrenuta kao kampanja u okviru projekta "Muževni budite", a projekt je inicirala udruga "Hrvatska za život". Ta udruga je građanska, ali vidim da je dosad jako lijepo surađivala sa svim biskupima i uvijek bila dobro došla u župama. Nadam se da posjet Johna Henry-Westena neće u njoj uzburkati duhove...

Vrh

PostPostano: Sri ožu 18, 2026 22:00 

Adrijana nije te bilo neko vrijeme..

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 427 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 25, 26, 27, 28, 29

Vrijeme na UTC + 01:00 sata