Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 03:09

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Uto stu 17, 2009 18:46 

Barnaba je napisao/la:
Budući je tema bila postavljena usko a i uz moje proširenje ne ide u širinu katoličke mistike već se zadržava na nekim primjerima znanstveno neobjašnjivih pojava vezanih najviše uz stigme ja sam mislio prvenstveno na njih.

Pitala sam zapravo za mistiku u vezi Međugorja, jer si spomenuo neku "mistiku oko Međugorja".
Jesu li to plesovi sunca, ispisane poruke na nebu, vrtnje križa, zlatne krunice, lokucije, viđenja raja i pakla ili ne znam čega sve tamo nije bilo... Jedino nitko još nije imao stigme (ne računajući neke hodočasnike)!!.
Citat:
Što se tiče one usporedbe s Međugorjem, odnosila se samo na onu rečenicu "Kad to narod hoće, i mahom zahtijeva, neka ritual zijeva..." Zači, kad su bračani neposluhom uspjeli ući u svjetsku nematerijalnu baštinu zašto to ne bi mogli i hercegovci? Ne smijemo biti pristrani :wink:

Ma ni govora o pristranosti! Oni su neposluhom uspjeli stvoriti svjetske festivale i susrete mladih; dobro Unesco baš nije zainteresiran za to, ali neka američka glazbena akademija možda jest (?!) :lol:
sara je napisao/la:
Tradicija stotinama godina stara je nešto posve drugo od modernizma. Puk je ostao u trajnoj vjernosti Bogu i Crkvi, dok je u navedenom mjestu poslušnost poglavarima na sasvim drugim razinama.

Sara, misliš li na poslušnost običnih vjernika? Međugorje je sad samo background nekih drugih proroka. John Leary je sada glavni. Fra Bustruc je sigurno, inspiriran njegovim porukama, ustvrdio kako je u cjepivu za svinjsku gripu opasan mikro-čip.
Mislim da se njujorški biskupi moraju ponovno malo pozabaviti tim Learyjem, puno ljudi je možda već u strahu, i to baš oni koji bi trebali biti sol zemlje...

Vrh

PostPostano: Uto stu 17, 2009 18:58 

adrijana je napisao/la:
Barnaba je napisao/la:
Budući je tema bila postavljena usko a i uz moje proširenje ne ide u širinu katoličke mistike već se zadržava na nekim primjerima znanstveno neobjašnjivih pojava vezanih najviše uz stigme ja sam mislio prvenstveno na njih.

Pitala sam zapravo za mistiku u vezi Međugorja, jer si spomenuo neku "mistiku oko Međugorja".
Jesu li to plesovi sunca, ispisane poruke na nebu, vrtnje križa, zlatne krunice, lokucije, viđenja raja i pakla ili ne znam čega sve tamo nije bilo... Jedino nitko još nije imao stigme (ne računajući neke hodočasnike)!!.
...

Zapravo samo sam pročitao kako je kip iz Međugorja proplakao, pročitaj na http://www.hic.hr/Medjugorje06.htm
ili pogledaj http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/ponovn ... donna.html

Vrh

PostPostano: Uto stu 17, 2009 21:45 

Molim ne miješati kruške i banane.

Na Hvaru kao i u Dolu - časti se na poseban način Muka Isusova.. Procesija na Hvaru nastala iz protesta i ima tradiciju dugu preko 400 godina-- razvila se određena koloristika i ona je ubrojena u svjetsku baštinu-- Nikakvi mirakuli (osim da se nitko nije prhladio zbog toga što ga je cijele noći kupala kiša.. ) jesino "čudo" opisao je o. Rajmondo Kupareo u romanu "Baraban" (knjigu komunisti zabranili i p. Rajmunda zatvorili zatvorom) procesija je znak pobožnosti, vjere tradicijie,, moderni ljudi dolaze gledati spektakl (svećenici to osjećaju kao pritisak!)

U Dolu bratovština svetoga Križa (zabranjuje rad francuska vlast) širi pobožnost prema raspetom Kristu i muci Isusovoj. Bratovštine nestalo procesija ostala (i nju su komunisti zabranjivali s obrazloženjem da smeta prometu - ni koza tuda ne ide) I ovdje (kao na Braču i Hvaru tih dana susrećete vjeru u Raspetoga i ljubav prema njemu ..tradiciju... povijest.. neam "mirakula" nema "mistike" iako sve odiše nečim što bih nazvao "vjerom koju mogu opipati" čuti doživjeti (a to je zapravo prava mistika)

Ogromna je razlika između Međugorja i "Za križem" i procesijom "na Mihov rot" ovdje nema ni reklame, ni fanatizma ni čudne "mistike" nitko ne priča o čudesima, porukama..ali nije rijetko vidjeti iskrenu suzu ili znak kajanja ili duboke vjere i molitve... Doživio sam sve tri i sudjelovao "Za križem" i u Dolu "Na mihov rot" (nosio sam jedan dio puta i križ - vidi moju web stranicu) i bio u Međugorje... Ako mi zdravlje dopusti i ove godine ću na "Mihov rot" (rado bih na Hvar "Za križem" ali mi obredi ne dopuštaju - jednom sam bio gledati procesiju s Vidove gore u polnoć) ... u Međugorje mi ne pada napamet - bio jednom i dosta,

Zato ne miješajte tradiciju, vjeru, ljubav vjerski folklor .. sa modernim proizvodom reklame i turističke mašinerije (ovo se odnosi na čudesa, ukazanja i mistike) u molitve i sakramente se ne diram!

Vrh

PostPostano: Čet stu 19, 2009 13:29 

mistika je bilo kroz povijest KC
sv franjo, katarina emerich, tereza newman, padre pio, marija katarina alacoque, ivana orleanska, marija agreda itd

suvremeni mistici su fra zlatko sudac...ako ćemo gledati šire na ukazanja i viđenja-objave onda je i međugorje u svakom slučaju recentni primjer :D

Vrh

PostPostano: Čet stu 19, 2009 13:43 

Kakav fra Zlatko Sudac? On je dijecezanac. A Međugorje nije ništa, barem za one koji su poslušni Crkvi - to je župa kao i sve druge.

Vrh

PostPostano: Čet stu 19, 2009 14:15 

sara je napisao/la:
Kakav fra Zlatko Sudac? On je dijecezanac. A Međugorje nije ništa, barem za one koji su poslušni Crkvi - to je župa kao i sve druge.

pa zlatko je činio razna čuda...
a međugorje još više...btw, ne pričam o gradu međugorju več fenomenu ukazanja Gospe u međugorju :D :roll:

Vrh

PostPostano: Čet stu 19, 2009 15:51 

hrki je napisao/la:
sara je napisao/la:

pa zlatko je činio razna čuda...
a međugorje još više...btw, ne pričam o gradu međugorju več fenomenu ukazanja Gospe u međugorju :D :roll:

Sara ti skreće pažnju na pravilno izražavanje i ispravne termine. Vlč. Zlatko Sudac nije franjevac pa si mu krivo dao fra. ispred imena (usporedno s tim zar je Međugorje grad i je li se Gospa navodno ukazala tamo ili u selu Bijakovićima?)
Iako ovo nije vezano uz temu moramo se svi nastojati pravilno izražavati, tako da ostali koji nas čitaju ne pogađaju što je tko mislio odnosno da ne dovodimo u zabludu :roll:

Vrh

PostPostano: Čet stu 19, 2009 20:59 

Da bio je i onaj iz Tunisa pa činio čuda... Stari Rimljani su govorili "panem et circenses" kruha i igara... Ivan Mažuranić piše u Smrt Smail Age Ćengića: Hljeba, gospodaru, hljeba, ne vidjesmo davno hljeba" A danas se traže: čuda..čuda...čuda (cirkuskih) a ono pravo čudo EUHARISTIJSKO nitko ne gleda ... (kao da tko u to vjeruje!) Danas na putovanju pročitah u nekoj novini da je Ivan Pavao II proizveo čudo!

Vrh

PostPostano: Pet stu 20, 2009 13:58 

sneni je napisao/la:
Da bio je i onaj iz Tunisa pa činio čuda... Stari Rimljani su govorili "panem et circenses" kruha i igara... Ivan Mažuranić piše u Smrt Smail Age Ćengića: Hljeba, gospodaru, hljeba, ne vidjesmo davno hljeba" A danas se traže: čuda..čuda...čuda (cirkuskih) a ono pravo čudo EUHARISTIJSKO nitko ne gleda ... (kao da tko u to vjeruje!) Danas na putovanju pročitah u nekoj novini da je Ivan Pavao II proizveo čudo!

Pa ni slučaj Natuzza Evolo je različit od Euharistijske pretvorbe, pa pokušavamo vidjeti koje je mjesto takvih čuda nižeg reda od onog koji se dešava u Pretvorbi kruha i vina u Tijelo i Krvi našeg Gospodina.
Crkva je jasna po pitanju reda u koji što spada ali uvijek su postojala i ova drugog reda.

Vrh

PostPostano: Sri pro 02, 2009 14:27 

Barnaba je napisao/la:
Zapravo samo sam pročitao kako je kip iz Međugorja proplakao, pročitaj na http://www.hic.hr/Medjugorje06.htm
ili pogledaj http://dnevnik.hr/vijesti/svijet/ponovn ... donna.html

Citat:
...koje je mjesto takvih čuda nižeg reda od onog koji se dešava u Pretvorbi kruha i vina u Tijelo i Krvi našeg Gospodina.

Palo mi je na pamet... da je taj kip koji plače zapravo znak kako Bog nema ništa protiv slika, kipova i umjetničkih i manje umjetničkih prikaza u kršćanstvu…. :)

Ima i drugih značenja, ali sigurno nije jedini taj da Bog dopušta zbivanje čudesa samo kako bi „dokazao“ svoju opstojnost … makar ima ljudi koji uzvjeruju tek nakon čuda.

Svjedočenje vjere uostalom, ne zasniva se samo na čudesima, jer evo Bog se tako objavio da se njegova djela raspoznaju i razumom, i osjećajima, i promišljanjem i intuicijom…

Danas među ljudima mislim da nije toliko diskutabilno postoji li Bog ili ne, (čak i oni koji se bave new-ageom i pogani, također) vjeruju u boga /bogove, u „nešto iznad nas“. Ali pitanje na koji se traži pravi odgovor jest: je li baš Katolička crkva ta koja posjeduje puninu vjere, ta koja Boga predstavlja i svjedoči na jedini i istinit način?

> Stoga je zanimljivo istražiti postoji li koje čudo božanskog podrijetla koje bi bilo u suprotnosti s predajom i naukom Crkve...? Mislim da nitko od nas nije poučavan u vjeri samo Svetim Pismom i definicijama, i da nikad nismo bili ravnodušni prema čudesima koje su nam opisivali:

1) primjerice: o ukazanju Gospe od Guadalupe 1531. g. (interesantna su ova otkrića o slici), koje se dogodilo u vrijeme zapadnog raskola (slučajno?)
2) Lurd i Marijine riječi sv. Bernardici: „Ja sam Bezgrešno Začeće“, nedugo nakon objave papinske dogme u koju ostali kršćani ne vjeruju. Zašto je Marija baš to došla potvrditi?
3) Neraspadnuto tijelo sv. Bernardice – kao dokaz njenog mističnog iskustva
4) Jednako s bl. Marijom Agredskom – na temelju svojih mističnih iskustava napisala je knjigu o Djevici Mariji kao Mističnom gradu iz Knjige otkrivenja (danas nažalost manje poznato u svijetu) – i njeno tijelo ostalo je neraspadnuto…!!
5) A stigme – mogu li one biti potvrda kako spasenje dolazi preko križa, raspeća, trpljenja, što je glavna poruka davnih pasijanskih molitava i pobožnosti, koju su toliki sveci slijedili…

Uglavnom, teolozi se, koliko znam, slažu kako stigme nikad nisu dobili oni koji već prije na neki način nisu pokazivali razinu velike duhovnosti i privrženosti Bogu, znači na neki način bili su duhovno pripremljeni na „trajnije znakove“ – stigme…

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 40 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata