Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 15:28

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3
Autor Poruka
PostPostano: Sub ruj 03, 2011 15:58 

Hvala, atheos, na ovom opširnom tumačenju. Da ne odlutamo previše s teme pitanje je ovdje kako znati koji su hominidi imali dušu (kao što je čovjek danas ima). U mom starom udžbeniku biologije piše da se uobičajeno smatra, po nekim istraživanjima, da su neandertalci pokapali svoje mrtve. Makar oni nisu po evolucijskom stablu čovjekovi direktni preci, ova otkrića čine ih bliskima čovjeku: ako su se brinuli za svoje pokojne...... vjerojatno su imali smisao za transcendentno, vjerojatno su imali dušu...

Vrh

PostPostano: Ned ruj 04, 2011 00:36 

adrijana je napisao/la:
Hvala, atheos, na ovom opširnom tumačenju. Da ne odlutamo previše s teme pitanje je ovdje kako znati koji su hominidi imali dušu (kao što je čovjek danas ima). U mom starom udžbeniku biologije piše da se uobičajeno smatra, po nekim istraživanjima, da su neandertalci pokapali svoje mrtve. Makar oni nisu po evolucijskom stablu čovjekovi direktni preci, ova otkrića čine ih bliskima čovjeku: ako su se brinuli za svoje pokojne...... vjerojatno su imali smisao za transcendentno, vjerojatno su imali dušu...

Oprosti na ovom skretanju s teme, ali jako me iznervira kad kreacionisti izvrcu zakljucke koje dolaze iz znanstevenih spoznaja kako bi dokazali nesto sto je nedokazivo. Neznam da li to rade iz neznanja ili manipuliraju izjavama zanstvenika. Cijela ona prica o mikro i makroevoluciji je totalna glupost, sto moze dokazati svatko tko ima fakultetsku naobrazbu iz genetike. Pa prica o drugom zakonu termodinamike kod bioloskih procesa, koje je jos Monod savrseno objasnio bez uplitanja nadnaravog u sam konkretni mehanizam itd...

Glede pitanja duse...ja sam zadnji koji moze odgovoriti na to pitanje iz ocitih razloga. Za mene nematerijalna dusa ne postoji.

Ako mislis da je postojanje dokaza o radnjama kao pokapanje mrtvih dokaz o postojanju duse, onda za sad mozemo zakljuciti da su jedino neandertalci i sapiensi imali dusu. Samo kod njih su nadjeni dokazi o obredima koji ukazuju na osjecaj za transcendentno (pokapanje, ukrasavanje tijela mrtvog, postavljane tijela u tocan polozaj, tocno okrenut u odredjenom smjeru...).
Dok je sama briga za mrtvu jedinku prilicno rasirena kod nekih vrsta i dan danas. Majke cimpanze znaju danima drzati u zagrljaju mrtvo tijelo mladunceta i ljuljati ga, a kad ga odluce pustiti, njezno ga poloze na mekan teren, kao da mora spavati.

Vrh

PostPostano: Ned ruj 04, 2011 23:19 

atheos je napisao/la:
Oprosti na ovom skretanju s teme, ali jako me iznervira kad kreacionisti izvrcu zakljucke koje dolaze iz znanstevenih spoznaja kako bi dokazali nesto sto je nedokazivo.

Općenito rečeno, internetski forumi su predviđeni za rasprave na razini teme. Stoga su javna mjesta, gdje pišu i glupi i pametni, i ružni i lijepi, i dobri i manje dobronamjerni itd. zato se nitko ne bi trebao uzbuđivati zbog nečijeg mišljenja ako je napisano u okviru pravila.

Da ne bi bilo zabune svaki vjernik je slobodan vjerovati u doslovno stvaranje unutar šest 24 satna dana i time ne krši niti jedan članak vjere. Svoje uvjerenje nije dužan pravdati znanstvenim dokazima. Problem nastaje tek kad se to pokušava pravdati na način da se izvrću znanstveni dokazi i pišu neistine. Za to stvarno nema potrebe jer na kraju krajeva nitko se ne treba pravdati za svoju vjeru.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 05, 2011 20:50 

Barnaba je napisao/la:
atheos je napisao/la:
Oprosti na ovom skretanju s teme, ali jako me iznervira kad kreacionisti izvrcu zakljucke koje dolaze iz znanstevenih spoznaja kako bi dokazali nesto sto je nedokazivo.

Općenito rečeno, internetski forumi su predviđeni za rasprave na razini teme. Stoga su javna mjesta, gdje pišu i glupi i pametni, i ružni i lijepi, i dobri i manje dobronamjerni itd. zato se nitko ne bi trebao uzbuđivati zbog nečijeg mišljenja ako je napisano u okviru pravila.

Krivo si me shvatio (ili sam se krivo izrazio). Ne ljutim se ja na Urbana, nego na kreacioniste iz videa. Imam osjecaj da pokusavaju manipulirati znanstvenim spoznajama, jer ako se netko profesionalno bavi antropologijom mora poznavati problematiku i metodologiju same discipline. A oni rade ocite greske u zakljucivanju. Namjerno ili slucajno, neznam.

Barnaba je napisao/la:
Da ne bi bilo zabune svaki vjernik je slobodan vjerovati u doslovno stvaranje unutar šest 24 satna dana i time ne krši niti jedan članak vjere. Svoje uvjerenje nije dužan pravdati znanstvenim dokazima. Problem nastaje tek kad se to pokušava pravdati na način da se izvrću znanstveni dokazi i pišu neistine. Za to stvarno nema potrebe jer na kraju krajeva nitko se ne treba pravdati za svoju vjeru.

Slazem se.

Vrh

PostPostano: Sub ruj 10, 2011 09:21 

Evo jedan njemački kreacionistički dokumentarac u vezi ove teme iz 2004. godine. Nažalost, nije preveden, ali barem oni koji vladaju njemačkim jezikom mogu ga razumjeti. Autori filma su dio ekipe koja radi na onom kreacionističkom udžbeniku 'Evolution - ein kritisches Lehrbuch' kojeg citira papa Benedikt.

http://www.youtube.com/watch?v=y0FmFauIfXg

Vrh

PostPostano: Sub ruj 10, 2011 11:40 

Urban je napisao/la:
Evo jedan njemački kreacionistički dokumentarac u vezi ove teme iz 2004. godine.

Film počinje tvrdnjom kako evolucija ne može objasniti postanak čovjeka, a svaki udžbenik evolucije donosi podatke i rasprave o društvenom i duhovnom životu hominida, što se dosada o tome zna i sl. Film nam uopće ne rješava problemsko pitanje iz naslova teme. :roll:

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 36 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3

Vrijeme na UTC + 01:00 sata