Citat:
Nemojmo zaboraviti iz kojeg misaonog strujanja proizlazi Prvi vatikanski sabor, i koji su autoriteti tadašnjeg promišljanja - to je sv. Toma, i općenito skolastička filozofija, koja vjekovima drži primat i kao takva oblikuje teološku misao. Tako da tu nije nastupio nikakav obrat u odnosu na prijašnje stanje, i da je praktički samo sankcionirano na (najvišoj) formalnoj razini ono što se u praksi držalo valjanim.
Tako da je Crkva i prije poznavala različite stupnjeve teološke kvalifikacije nauka - dobar primjer je pitanje milosne pomoći, ili poznati spor između tomista i molinista u kojem je Crkva omogućila otvoreni pristup različitim opcijama (a riječ je također o važnom vjerskom pitanju).
Na koncu, i danas postoji razlika između ex cathedra i službenog učenja u širem smislu, kao što je bilo kroz čitavu povijest – često bi se javljala aktualnost novih pitanja i donosili stavovi, međutim tek ono što su opći crkveni sabori i pape potvrdili kao konačno, imalo je tu vrijednost.
Treba se bojati "konstrukcije" povijesti, gdje se znaju opći stavovi Crkve držati neslužbenima, isključivo jer ih nije papa dogmatski proglasio. Primjerice, kamatno plaćanje bilo je prohibirano praktički do 18. stoljeća, mada nikad nije teološki čak niti bilo adresirano do tad.
Citat:
Kao što je angelus iznio, problem je zapravo bio u Galileovom ustrajanju na nedokazanim tezama, i to pod vidom nametanja stavova službenom učiteljskom autoritetu – što je u okviru tadašnjih okolnosti izazvalo burnu reakciju. No Crkva nikad na službenoj razini nije osudila heliocentrizam kao takav i smatrala ga herezom. Da jest, ne bi poticala znanstvena istraživanja koja su išla u tom smjeru (i koja su načelno podržavali članovi crkvene hijerarhije).
Kao što sam već naveo, Galileov stav može se promatrati iz kuta "Ako Crkveno učiteljstvo tvrdi da je Zemlja nepomična, tada ja kao laik imam pravo tvrditi da tako nije i od Crkve tražiti promjenu nauka." Ovo i danas izgleda teško, ali pitanje je što se desilo kod Galilea, koji je bez autoriteta imao pravo.
Papa je naredio Galileu da nastavi proučavati astronomiju, ali isključivo u svrhu dokazivanja da Zemlja stoji na mjestu. Mogu pronaći citat iz literature, znam da sam ovo negdje pročitao.