Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub srp 25, 2026 19:31

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2
Autor Poruka
 Naslov: Re: Lefrebrovci
PostPostano: Sri srp 15, 2026 17:21 

totus tuus je napisao/la:
Ali ne mogu je imati, bar ne u Hrvatskoj, jer Zahvaljujući misiji svete braće Ćirila i Metoda, papa Ivan VIII. već je 880. godine bulom Industriae tuae odobrio slavensku liturgiju. Hrvati su jedini narod unutar Rimokatoličke Crkve koji je stoljećima imao pravo služiti misu na svom (starocrkvenoslavenskom/starohrvatskom) jeziku i pisati crkvene knjige glagoljicom.
Jednostavno ovo nije istina. Tradicionalna latinska misa se legalno služi u Hrvatskoj. Mogu razumjeti da ti se to iz nekog razloga ne sviđa, ali katolici trebaju pričati istinu.
A dalje, kao što sam već pokazala, nema latinske mise stoljećima
Gdje si to pokazala, nigdje, a latinska misa se na hrvatskim prostorima služila čitavo vrijeme pa i u vrijeme sv. Ćirila i Metoda i poslije njih. Vjernici koji vole tradicionalnu latinsku misu vole i glagoljašku misu, a i grkokatoličku liturgiju.
Hrvatska redakcija staroslavenskog jezika (hrvatski crkvenoslavenski) nastaje potkraj 11. i početkom 12. stoljeća.U tom razdoblju izvorni, kanonski staroslavenski jezik gubi svoj općeslavenski karakter. Pod utjecajem lokalnih govora prepisivača, on se grana u zasebne nacionalne inačice (redakcije).Proces oblikovanja hrvatske redakcije obilježile su sljedeće ključne faze i posebnosti:Ključne faze razvojaSpontani početci (od 11./12. do sredine 14. stoljeća): Glagoljaši prepisuju stare crkvene tekstove i u njih nenamjerno (spontano) unose elemente živoga hrvatskog jezika, u prvom redu čakavskoga narječja.
Iz tog najranijeg razdoblja potječe i slavna Bašćanska ploča (oko 1100. godine).Namjerna revizija (od sredine 14. stoljeća): Dolazi do svjesnog pročišćavanja i ujednačavanja tekstova.
Jezik se normira kako bi bio uzvišeniji i prikladniji za bogoslužje, ali i dalje zadržava snažan hrvatski pečat.Vrhunac i tiskana izdanja (krajem 15. stoljeća): Ovaj jezik doživljava svoj tehnički i estetski vrhunac tiskanjem prve hrvatske inkunabule, Misala po zakonu rimskoga dvora iz 1483. godine.
Po čemu je hrvatska redakcija bila jedinstvena?Za razliku od ostalih slavenskih redakcija (poput ruske ili srpske), hrvatska inačica imala je dvije jedinstvene osobine:Pismo: Zadržala je i razvila vlastitu uglatu glagoljicu, dok su ostali uglavnom prešli na ćirilicu.Obred: Koristila se isključivo u rimokatoličkom (zapadnom) obredu, dok su druge redakcije pripadale istočnom (pravoslavnom) crkvenom krugu.
Što se tiče hrvatske redakcije staroslavenskog jezika nije ni njom uveden narodni jezik u liturgiju. Ako govorimo strogo povijesno i liturgijski, njome nije uveden narodni jezik u današnjem smislu. Isto tako 1248. papa Inocent IV. dao je senjskom biskupu Filipu dopuštenje da se u njegovoj biskupiji služi misa prema glagoljskim liturgijskim knjigama na hrvatskoj redakciji crkvenoslavenskoga jezika. To nije bio tadašnji govorni hrvatski jezik, nego liturgijski jezik koji je imao ustaljenu tradiciju i razlikovao se od svakodnevnoga govora. Hrvatski glagoljaši nisu smatrali da napuštaju liturgijsku tradiciju latinskoga Zapada, nego su čuvali posebnu papinski odobrenu liturgijsku baštinu koja nije bila na hrvatskom narodnom jeziku. Nadam se da ćeš ti Bog dati milost shvatiti tu istinu, a možda ti pošalje i nekog poštenog povjesničara ili liturgičara kojem vjeruješ pa će ti on to isto objasniti jer očito sada to ne razumiješ i samo brkaš stvari.

Vrh

PostPostano: Čet srp 16, 2026 15:16 

Zapravo, ne odgovaraš na ovo
Ti ljudi koji ne priznaju II vatikanski sabor i stalno nalaze neko zlo u Papama od tada, neki idu dalje tim putem i ustoličuju biskupe, evo, sada su ekskomunicirani...Ali ostaju ovi koji nisu ni tu ni tamo, i dalje se vode kao katolici iako imaju protiv Papa i stavljali su poput protestanata slike kipova u Vatikanu dajući im neka svoja (pogrdna) tumačenja.
To ne možeš objasniti dociranjem s visoka /Nadam se da ćeš ti Bog dati milost shvatiti tu istinu, a možda ti pošalje i nekog poštenog povjesničara ili liturgičara kojem vjeruješ pa će ti on to isto objasniti jer očito sada to ne razumiješ i samo brkaš stvari./pokušavajući zakukuljiti bit.

Mrvu pomaže AI shvatiti tvoju angažiranost:
Službeni crkveni mediji (poput Informativne katoličke agencije ili Glasa Koncila) rijetko daju prostor tradicionalističkim temama. Tradicionalisti su stoga stvorili vlastitu mrežu portala i udruga preko kojih šire svoje stavove i kritiziraju pasivnost službenog klera.

Vrh

PostPostano: Pet srp 17, 2026 16:26 

Zapravo, ne odgovaraš na ovo
Ti ljudi koji ne priznaju II vatikanski sabor i stalno nalaze neko zlo u Papama od tada, neki idu dalje tim putem i ustoličuju biskupe, evo, sada su ekskomunicirani...Ali ostaju ovi koji nisu ni tu ni tamo, i dalje se vode kao katolici iako imaju protiv Papa i stavljali su poput protestanata slike kipova u Vatikanu dajući im neka svoja (pogrdna) tumačenja.
Da sam ti odgovorila na sve što si napisala krivo ne bi ništa drugo radila već pisala ovdje lancune. Ja nisam odvjetnica SSPX niti držim kako su im ispravna djela koja su ih odvela u ekskomunikaciju. Ti samo zbog njih želiš napadati i prozivati sve koji vide kako je katolička tradicija potrebna i važna. Ali ona nije teret prošlosti, nego živa predaja kojom je Krist sačuvao svoju Katoličku Crkvu kroz stoljeća. Kad bi vjera prije Drugoga vatikanskog sabora bila pogrešna, to bi značilo kako je Krist dopustio da njegova Crkva stoljećima živi u zabludi, a to je protivno njegovu obećanju: „Vrata paklena neće je nadvladati“ (Mt 16,18).
To ne možeš objasniti dociranjem s visoka /Nadam se da ćeš ti Bog dati milost shvatiti tu istinu, a možda ti pošalje i nekog poštenog povjesničara ili liturgičara kojem vjeruješ pa će ti on to isto objasniti jer očito sada to ne razumiješ i samo brkaš stvari./pokušavajući zakukuljiti bit.
Ja te samo preporučujem Božjoj milosti želeći da On napravi ono što ja svojom nesavršenošću ne mogu. Sve što sam napisala o staroslavenskom može se provjeriti. Eto pitaj svoju AI je li to bila sv. misa na narodnom jeziku.

Vrh

PostPostano: Ned srp 19, 2026 13:16 

Da sam ti odgovorila na sve što si napisala krivo ne bi ništa drugo radila već pisala ovdje lancune. Ja nisam odvjetnica SSPX niti držim kako su im ispravna djela koja su ih odvela u ekskomunikaciju. Ti samo zbog njih želiš napadati i prozivati sve koji vide kako je katolička tradicija potrebna i važna. Ali ona nije teret prošlosti, nego živa predaja kojom je Krist sačuvao svoju Katoličku Crkvu kroz stoljeća. Kad bi vjera prije Drugoga vatikanskog sabora bila pogrešna, to bi značilo kako je Krist dopustio da njegova Crkva stoljećima živi u zabludi, a to je protivno njegovu obećanju: „Vrata paklena neće je nadvladati“ (Mt 16,18).
Ja te samo preporučujem Božjoj milosti želeći da On napravi ono što ja svojom nesavršenošću ne mogu. Sve što sam napisala o staroslavenskom može se provjeriti. Eto pitaj svoju AI je li to bila sv. misa na narodnom jeziku.

Ja nisam nikad pisala ovdje lancune.
I AI nije MOJA.
Bila ti đir tradicionalista ili već koji, svaki ti je upis pokušaj ponižavanja ljudi i njihovih mišljenja.
Što je jako, jako daleko od Isusa, Njegova nauka i Njegova komuniciranja s ljudima.
Nažalost, po mom skromnom mišljenju, pokazatelj toga kakav katolik ne bi smio biti. I da nije dovoljno što netko sebe zive katolikom, kad nema ništa od toga u izričaju. ISUSE, BLAGA I PONIZNA SRCA, UČINI SRCE MOJE PO SRCU SVOM. Moja je nona to stalno molila. Možda pomogne. (Znam, neće :; )

Vrh

PostPostano: Ned srp 19, 2026 17:59 

Ja nisam nikad pisala ovdje lancune.
I AI nije MOJA.
Bila ti đir tradicionalista ili već koji, svaki ti je upis pokušaj ponižavanja ljudi i njihovih mišljenja.
Što je jako, jako daleko od Isusa, Njegova nauka i Njegova komuniciranja s ljudima.
Nažalost, po mom skromnom mišljenju, pokazatelj toga kakav katolik ne bi smio biti. I da nije dovoljno što netko sebe zive katolikom, kad nema ništa od toga u izričaju. ISUSE, BLAGA I PONIZNA SRCA, UČINI SRCE MOJE PO SRCU SVOM. Moja je nona to stalno molila. Možda pomogne. (Znam, neće :; )
Kod tebe je slijed rasprave jednostavan: prvo izmisliš ili krivo pomiješaš činjenice, onda budeš ispravljena, a na kraju proglasiš kako si ponižena.
Malo me to podsjeća na bratstvo SSPX koje napravi čin koji izaziva ekskomunikaciju pa tvrde kako nisu. No kada su događaji još tako svježi, očito nema izgleda za brzo rješenje. Ipak, nadam se da će se u budućnosti pronaći drugi putovi jer "slušajuća Crkva" je ovim stvarno pred velikim izazovom.

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2026 12:26 

Nadam se da ćeš ti Bog dati milost shvatiti tu istinu, a možda ti pošalje i nekog poštenog povjesničara ili liturgičara kojem vjeruješ pa će ti on to isto objasniti jer očito sada to ne razumiješ i samo brkaš stvari.

Ja te samo preporučujem Božjoj milosti želeći da On napravi ono što ja svojom nesavršenošću ne mogu.

Bila ti đir tradicionalista ili već koji, svaki ti je upis pokušaj ponižavanja ljudi i njihovih mišljenja. Što je jako, jako daleko od Isusa, Njegova nauka i Njegova komuniciranja s ljudima. Nažalost, po mom skromnom mišljenju, pokazatelj toga kakav katolik ne bi smio biti. I da nije dovoljno što netko sebe zive katolikom, kad nema ništa od toga u izričaju. ISUSE, BLAGA I PONIZNA SRCA, UČINI SRCE MOJE PO SRCU SVOM. Moja je nona to stalno molila. Možda pomogne.

Dečki! Hudo.

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2026 15:13 

Kod tebe je slijed rasprave jednostavan: prvo izmisliš ili krivo pomiješaš činjenice, onda budeš ispravljena, a na kraju proglasiš kako si ponižena.
Malo me to podsjeća na bratstvo SSPX koje napravi čin koji izaziva ekskomunikaciju pa tvrde kako nisu. No kada su događaji još tako svježi, očito nema izgleda za brzo rješenje. Ipak, nadam se da će se u budućnosti pronaći drugi putovi jer "slušajuća Crkva" je ovim stvarno pred velikim izazovom.

Ne, pisala sam o lošem načinu komunikacije, izričaju koji nema veze s Kristovim naukom. Nikad se nisam osjećala "ponižena".
Netko tko zna više od mene, može me naučiti, ne poniziti i to poštujem i zahvaljujem.
Netko, tko ima tendenciju docirati a nema autoritet nego oholost, u mojoj nesavršenosti nažalost je ispod.

Vrh

PostPostano: Pon srp 20, 2026 17:19 

Ne, pisala sam o lošem načinu komunikacije, izričaju koji nema veze s Kristovim naukom. Nikad se nisam osjećala "ponižena".
Netko tko zna više od mene, može me naučiti, ne poniziti i to poštujem i zahvaljujem.
Netko, tko ima tendenciju docirati a nema autoritet nego oholost, u mojoj nesavršenosti nažalost je ispod.
Baš pohvalno, ali tema su "Lefrebrovci"! Hoće li im biti povučena ekskomunikacija zbog dobrog načina komunikacije s Fernandezom?

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 23 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2

Vrijeme na UTC + 01:00 sata