Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Uto sij 27, 2026 16:18

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 80 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Ned lis 19, 2025 06:40 

Unatoč velikim lancunima teksta nisam našla ništa objektivno što bi se moglo prigovoriti blogu Quo vadis ecclesia. Naravno ako nekoga nešto uznemirava neka ne čita, nema tu ništa strašno. Međutim moglo bi se prigovoriti kvaliteti prijevoda npr. ovo:
U jednom smislu, nedavna ograničavanja tridentske mise paradoksalan su, premda tragičan, pokazatelj pozitivnije budućnosti. Dok papa Lav XIV. pokazuje veću toleranciju dopuštajući njezino slavljenje u bazilici svetog Petra i izričito navodeći da se Traditionis Custodes može revidirati, radikalni biskupi žure učiniti što više štete dok to motuproprij još postoji kao izgovor. https://www.quovadisecclesia.com/tradic ... -ocuvanja/
Prva rečenica bi trebala glasiti: "Na neki način, iako su nedavna ukidanja tridentske mise bolna i tragična, ona istodobno mogu biti proturječan, ali pozitivan znak kako dolaze bolji dani."

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 09:10 

Unatoč velikim lancunima teksta nisam našla ništa objektivno što bi se moglo prigovoriti blogu Quo vadis ecclesia.

Evo da ti izdvojim, da ne moraš tražiti i čitati čitave, kako ti to kažeš "lancune";

Duhovni boj uvijek je primarno prema sebi. Npr. prepoznaš srdžbu i moliš za blagost. O tome je dosta pisao sv. Franjo Saleški. Nije tu srdžba netko me naljutio pa sam reagirao ili potisnu to u sebe. Nego, srdžba kao habitualno stanje, trajno stanje, a koje osoba ne vidi, jer u suprotnom to bi značilo ući u duhovni boj. Dakle, ne vidi to u sebi i zato projicira na sve oko sebe, a povod je bilo što za reakciju; ili pak nalazi skupinu istomišljenika pa stvar bude još gora, jer tako se međusobno pokrivaju,ili bolje reći opravdavaju (usp.Lk 6,11;Mk 3,6). U pozadini svega je nedostatak tišine, samoće, iskrene molitve.

A ići pisati protiv pape radi osobnih problema je velika šteta za ponajprije za te duše a štetujemo i svi mi kada nas se navlači na tanak led. (Zasada još okolišaju oko Lava, ali kažem vam sada prije nego se dogodi). Stoga, pazi koje portale (vrata) otvaraš jer virozno jer vrijeme.

Međutim moglo bi se prigovoriti kvaliteti prijevoda npr. ovo:

U jednom smislu, nedavna ograničavanja tridentske mise paradoksalan su, premda tragičan, pokazatelj pozitivnije budućnosti.

Prva rečenica bi trebala glasiti:

"Na neki način, iako su nedavna ukidanja tridentske mise bolna i tragična, ona istodobno mogu biti proturječan, ali pozitivan znak kako dolaze bolji dani."

Kako ti znaš kako treba prevesti prvu rečenicu?! :| Mislio sam da ti ne znaš engleski jezik. Ili sam nešto pobrkao?! :? :|

Još bi sam spomenuo: jel možeš zamisliti jednog Sv. Franju Saleškog ili Sv. Ivana Vianney da čita blogove po internetu?! Sveti Bernardin Sijenski da čita te budalaštine?! Strašno. Dečki! Hudo. Katolik treba čitati svece i svetice, i njih nasljedovati, a ne čitati blogove. :roll: :roll: :roll:

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 09:28 

Samo jedan od zadnjih postova sa navedenog bloga (Tradicionalna misa pod pritiskom: putovi otpora i očuvanja) u kojem Sv. Misu nazivaju 'besmislenim brbljanjem' i govore kako je 'lažni duh(...) nadahnuo reformu' (misle na 2.vatikanski koncil. Tako tradicionalisti gledaju na Crkvu.
Čovjek sa bar malo Duha poštuje i pravoslavlje i ne pada mu na pamet tako nešto izgovarati o liturgiji.
Uvjeravam vas nije njima do liturgije. Poznam taj duh još od kad su Benedikta XVI. navlačili na svoj mlin, a on je imao veliko strpljenje.
Dakle, to su tipovi, kako koji, što nisu uz Crkvu od 2.vatikanskog. Istina je dublja i poraznija: Koncil (2.vat.) samo im je povod za napad na Crkvu sa kojom nikad nisu bili svim srcem, isto vrijedi i za njihov odnos prema papi (papama). Formalno ga nazivaju i priznaju papom ali daleko su oni od toga. I putova svetaca, najbliži primjeri naših Merza i Stepinaca.

Lav XIV. sjesti će, kako je rekao, sa njima za stol. Što drugo da čini? Ali generalno više se nadam za nekog transeksualca,ubojicu,narkomana itd.

Optimum pessime corrumpitur.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 11:01 

Uvjeravam vas nije njima do liturgije. Poznam taj duh još od kad su Benedikta XVI. navlačili na svoj mlin, a on je imao veliko strpljenje.
Dakle, to su tipovi, kako koji, što nisu uz Crkvu od 2.vatikanskog. Istina je dublja i poraznija: Koncil (2.vat.) samo im je povod za napad na Crkvu sa kojom nikad nisu bili svim srcem, isto vrijedi i za njihov odnos prema papi (papama). Formalno ga nazivaju i priznaju papom ali daleko su oni od toga. I putova svetaca, najbliži primjeri naših Merza i Stepinaca.

Lav XIV. sjesti će, kako je rekao, sa njima za stol. Što drugo da čini? Ali generalno više se nadam za nekog transeksualca,ubojicu,narkomana itd.

Vidim da tematiku jako dobro poznaješ. I mogu samo reći: Ovaj put si u pravu prika moj!

Papa je vidljivi i živi Krist na zemlji. bl. Ivan Merz "Misli"

Rimski je Papa vidljivi Krist među ljudima, zaručnik sveopće Crkve. bl. Ivan Merz "Misli"

Papinstvo je podloga i nepomična pećina na kojoj je sazdana sva Crkva. bl. Ivan Merz "Misli"

U uzburkanom moru zabluda i strasti, koje tresu čovječanstvom, Petrova je stolica "sidro nade i luka spasa" u kojoj moramo naći zaklonište ako ne želimo nastradati. bl. Ivan Merz "Misli"

Nebuš ti takvog natjerav da to prihvati da se na glavu postaviš. Ali opet, sebi na štetu a ne meni. :| Kažem ti Soren, to su ti oni Toma Blizanac i njegov brat Marko, oni vode "tradicionalno" kolo. A mušterija (čitaj: naivaca) uvijek ima koji će popušit te "tradicionalne" priče.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 11:09 

Soren je napisao/la:
Samo jedan od zadnjih postova sa navedenog bloga (Tradicionalna misa pod pritiskom: putovi otpora i očuvanja) u kojem Sv. Misu nazivaju 'besmislenim brbljanjem' i govore kako je 'lažni duh(...) nadahnuo reformu' (misle na 2.vatikanski koncil.

Ovo je zlonamjerno podmetanje koje može biti i iz neznanja osnovnih činjenica. Nigdje u članku ne piše kako je Redoviti rimski obred "besmisleno brbljanje". Molim te citiraj kako je napisano "Sv. misa (Nouvos ordo) je besmislenim brbljanje" to je baš laž. Niti poistovjećuju 2. Vatikanski koncil s reformom obreda jer je ona došla poslije koncila pa je to tvoja lažna konstrukcija.
U članku je komentirano do čega može dovesti nepravilno ponašanje na sv, Misi kada se forsira neka kombinacija dva oblika istog obreda. Nedovoljno jasan prijevod može biti izvor nesporazuma pa sam zato i ukazala kako treba bolje prevoditi kako bi bio u duhu hrvatskog jezika (imaju previše dakanja nprr.)
Isto tako valja reći kako se članak bavi situacijom u USA koja se nikako ne može preslikavati na situaciju u Hrvatskoj.
Soren je napisao/la:
Čovjek sa bar malo Duha poštuje i pravoslavlje...

Pojam pravog slavljenja se ne može odnositi na nacionalne crkve (srpsku, rusku, finsku ...) koje nisu u zajedništvu s Rimom već se on treba tumačiti u smislu pravilnog slavljenja Izvanrednog rimskog obreda. Dakle neznanje u kombinaciji s zločestim pristupom nekoj temi su samo zlonamjerno etiketiranje i poticanje mržnje, a to nitko ne bi trebao raditi.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 15:49 

Vidim da tematiku jako dobro poznaješ. I mogu samo reći: Ovaj put si u pravu prika moj!

Papa je vidljivi i živi Krist na zemlji. bl. Ivan Merz "Misli"

Rimski je Papa vidljivi Krist među ljudima, zaručnik sveopće Crkve. bl. Ivan Merz "Misli"

Papinstvo je podloga i nepomična pećina na kojoj je sazdana sva Crkva. bl. Ivan Merz "Misli"

U uzburkanom moru zabluda i strasti, koje tresu čovječanstvom, Petrova je stolica "sidro nade i luka spasa" u kojoj moramo naći zaklonište ako ne želimo nastradati. bl. Ivan Merz "Misli"

Nebuš ti takvog natjerav da to prihvati da se na glavu postaviš. Ali opet, sebi na štetu a ne meni. :| Kažem ti Soren, to su ti oni Toma Blizanac i njegov brat Marko, oni vode "tradicionalno" kolo. A mušterija (čitaj: naivaca) uvijek ima koji će popušit te "tradicionalne" priče.

Kužiš ti to!

Ali treba znati je li osoba bila katolik pa se otvorila nekom drugom duhu ili je rođena u tome.

Npr. nije isto roditi se kao john henry Newman u anglikanskom ambijentu, pa, iako uz muku i dug put, stiže do punine istine.
Ili primiti puninu milosti u KC pa otpasti, u tom slučaju stvari teže idu.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 17:53 

Npr. nije isto roditi se kao john henry Newman u anglikanskom ambijentu, pa, iako uz muku i dug put, stiže do punine istine.
Ili primiti puninu milosti u KC pa otpasti, u tom slučaju stvari teže idu.

Naravno.

Opet točno. Doista, papa je imao veliko strpljenje sa njima. A uostalom, kako piše draga Totus Tuus, citiram;

Nema Bog veze s tim. Na latinskom, na kineskom, to su samo ljudske bedastoće. Kad slušaš tu misu na latinskom, osjećaš se kao da si nešto više od nas ostalih?

Upravo to.

Kada je gotovo cijeli svijet bio zaražen arijanskom herezom, a Atanazije ostao nepokolebljiv u obrani božanstva Kristova, nazivali su ga tvrdokornim, oholim, "neposlušnim Crkvi" i farizejem.N jegov odgovor bio je ne riječima, nego postojanošću: „Athanasius contra mundum“ tj. „Atanazije protiv svijeta.“

A ako misliš da si Sv. Atanazije današnjice, onda borme hudo.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 20:43 

Nema Bog veze s tim. Na latinskom, na kineskom, to su samo ljudske bedastoće. Kad slušaš tu misu na latinskom, osjećaš se kao da si nešto više od nas ostalih?

Nije svejedno koji je jezik. Latinski je službeni u Crkvi i ostati će tako. Crkva ga koristi, osobito kod egzorcizma. Kako egzorcisti uče iz razloga jer je natpis na Križu na latinskom. Stoga se egzorcizmi mole na latinskom. Križ je mjesto poraza Sotone. U tom smislu, kako zlodusi nisu u vremenu taj jezik ima djelotvorniji učinak.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 21:25 

Nemoj biti opsjednut egzorcistima. To je septička jama. Netko mora i njih čistiti, ali to nije srž naše vjere. Nije ni latinski. Jezici su ljudska kategorija a ne duhovna.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 22:24 

[/quote]
Pojam pravog slavljenja se... treba tumačiti u smislu pravilnog slavljenja Izvanrednog rimskog obreda.[/quote]
Važeći dokument:traditionis custodes
Kanonsko status:sspx neregularan

Portal o kojem govorimo pokušava nametnuti žalosnu priču,a koja se prevodi ažurno na hrvatski jezik, gotovo svakodnevno.
Da situacija nije tragična bila bi komična.

Marcel Lefebvre protagonist djela čije se posljedice do danas osjećaju. Čovjek redi biskupe bez papinog dopuštenja znajući da takav čin prema važećem Kanonsko pravu povlači automatsku ekskomunikaciju. Koga zanima vidjeti će da čovjek, katolik, rijetkim potezima može do toga.

Lefebvre je odbacio učenja pastoralnog Koncila (2.vat), a i Rimskog misala - obrednika proglašenog vlašču bl. pape Pavla VI., da odgovorim potpunije dotičnoj.

Čovjek bi stekao dojam kao da je katolička vjera neka mutna, nejasna zona a nije, upravo suprotno.

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 22:57 

Nije svejedno koji je jezik. Latinski je službeni u Crkvi i ostati će tako. Crkva ga koristi, osobito kod egzorcizma. Kako egzorcisti uče iz razloga jer je natpis na Križu na latinskom. Stoga se egzorcizmi mole na latinskom. Križ je mjesto poraza Sotone. U tom smislu, kako zlodusi nisu u vremenu taj jezik ima djelotvorniji učinak.

Nikaj ja to ne verjem. Moja pokojna babica je imala dva razreda osnovne škole, nije znala latinski jezik. Ja imam osam razreda škole, također ne znam latinski jezik. Zapravo, koliko je meni poznato, na ovom forumu jedino Majkićka zna latinski jezik i jedino ona ide na tradicionalne latinske mise. Kaj je sa nama ostalima?! Smo mi manje vredni pred Bogom?! Kaj Bog ne razme dok ja munđam doma u sobici po međimurskom?! Molitva na međimurskom ne vredi?! Mogu samo ponoviti što je draga Totus Tuus napisala, citiram;

Sve su to ljudske bedastoće. Onaj bogec iz Mozambika po kojem laze muhe i nema kaj jesti, kaj njegova molitva ne vredi dok munđa po mozambiškim jezikom?! Nisam baš siguran da ti mali crnčeki znaju latinski jezik. :| Sv. Petar i njegov brat Andrija, oni su služili misu na latinskom jeziku?! Dajte najte. Smo ni deca.

Lk 11,46 Tovarite na ljude terete nepodnosive, a sami ni da ih se jednim prstom dotaknete.

To latinsko munđanje ti bude od slabe koristi kad buš Bogu morav položiti račune. Moja babica je munđala po međimurskim i bila je bolja osoba od mnogih koji slušaju te latinske pridike. :roll:

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 23:17 

Nebitno što ne vjeruješ. Đavli vjeruju.
U tom smislu u KC razvijeno je i stupnjevanje relikvija.
Pratiš...

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 23:30 

Dakle, najvrjednija relikvija je Sveti Križ.
Križu se klanjamo.
Dođimo poklonimo se... na Vel. Petak

Tu je i Torinsko platno, u Notra Dame Trnova kruna.

Zatim sveci, govori se o tri stupnja relikvije.
Blagoslovi, blagoslovine

Ako je u konvencionalnom ratu puno toga vrlo važno pa se govori, s pravom, o više dimenzija.

Tko bi pomislio da toga nema u duhovnom..

Vrh

PostPostano: Ned lis 19, 2025 23:50 

Zato kada je Zakonik Kanonskog prava proglašen vlašću Ivana Pavla 2. tako i jest. Jer je nasljednik sv. Petra, a Petar je uistinu primio tu vlast 'ključeva' od Krista.

I bez obzira vjerovali mi to ili ne. Đavli ne samo da to vjeruju nego i znaju. I legalisti su.
A tko god protiv pale hijerarhije misli da se može uspješno boriti neposluhom stradava.
Bio papa više ili manje svet ima tu vlast. U povijesti je mogao biti samo antipapa, i je. A to da papa može pogriješiti u bitnim stvarima, ili da je bilo koji to učinio nije katolička vjera. Jer katolička vjera je tu čista ko kristal. Ostalo su laži.

Vrh

PostPostano: Pon lis 20, 2025 07:40 

Baš bi mi, Hrvati, trebali biti svjesni da imamo liturgiju na svojem jeziku još od 9. stoljeća, odobrenjem samog pape. Daleko prije Tridentskog sabora, prije reformi... Jedanaest stoljeća vjernosti Kristu i Crkvi, a u bazi svega je liturgija na našem jeziku. Teško će me netko uvjeriti da to nije vrijedno i značajno, te da bi bilo bolje da smo imali samo latinski.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 80 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata