kokobill je napisao/la:
Odosmo van teme, molio bih cijenjene forumase da kazu kakav je obicaj u vasemu mjestu, a vezano za raspored povorke.
Kod mene je oduvjek bilo:
1. Križ
2. Vijenci
3. Svecenik
4. Pokojnik
5. Ozaloscena obitelj- familija
6. Susjedi i prijatelji
Ako je kod vas drugi raspored, molio bih obrazlozenje. Hvala.
Mislim da je to dosta odlucujuse,u kojoj sredini zivis..pogotovo, gdje se naleze i druge religije,
gdje mjesto i narod stvara zajednicku tradiciju...i obiceje...
Nekada davno,prije odprilike 40-etk godina,i sama sam ispracala..pokojnike u vjecni zivot..
Zivjela sam na selu, siromasnom selu ,i obicaj je bio da smo isli na ispracaj u njegovu obiteljsku kucu..U ono vrijeme nisu imali."mrtvacnice",neki nisu htjeli ni prihvatiti..jer su se bas drzali starog obicaja..Sto je poslje ipak po zakonu ucinjeno,da je danas drugacija...
A ovako bi to izgledalo...Cim umre ,nad pokojnikom su dolazili najblizi da se mole...
a prije samoga pocetka obreda sahrane, dolazile bi mi djevojke...i pjevale "pjesmu...
Zbogom ,dragi roditelji braco sestre prijatelji,ja odlazim s ovog svijete itd.."
To je vrlo osjecajna pjesma,pjeva se kao da "pokojnik govori",tako da najcesce najblizi prasnu u veliki plac..kada zapjevamo..Danas je to ukinuto...Obicaj je bio,ne samo da smo pjevali kod nas u selu,nego su nas pozivali i u susjedna sela...
Zatim bi se "pokojnik" iznio van,i onda bi svecenik ocitao Molitve za sahranu,i krenuli bi dalje...sve do groblja, a cijeli put bi pjevali Litanije i molitve ...
Isao je prvo kriz...
Pjevaci...
Svecenik...
Pokojnik"
Obitelj...
rodbina...
ostali prisutni..
Danas je to drugacije...i mislim da to nije toliko vazno iz kojeg se razloga mijenja obicaj..
vazno je da obred svecenika ostaje isti...Sigurno je da neko pravilo i zakon mora postojati..
Tako je to i s Crnom robom...koja simbolizira "tugu i zalost",po mojem osobnom misljenju...
ne bas mnogo vjerski...Jer moje srce zali...a robom pokazujem samo drugome...da sam u tugi ??
A dobro znamo ,mi katolici da mi ne umiremo,nego samo mijenjamo mjesto....
Nekada su stari imali odredjeno,da su godinama zalili za djecom...malo manje roditeljima i bracnim drugovima..onda braca i sestre..itd..
Tako da i redosljed ne vidim, zasto se ne bi mogao mjenjati,ako je nesto sto narod zeli,jer to je samo "obicaj" a obicaje kroz zivot,narod stalno mijenja...