Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri svi 06, 2026 00:27

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5
Autor Poruka
PostPostano: Čet lis 08, 2009 08:23 

Molim vas nemojte raspravu svoditi na osobno prepucavanje. Moramo imati u vidu ograničenja u razumijevanju koja forumske rasprave imaju. Zbog toga je najbolje raspravljati o temi a ne tko je i zašto nešto napisao i što je pod tim mislio. Premalo je podataka da procjenjujemo jedni druge prema postovima koje pišemo.

Vrh

PostPostano: Čet lis 08, 2009 21:07 

haim je napisao/la:

Ajde osvrni se oko sebe, pa ćeš vidjeti..živimo u totalnom ćumezu

Totalni ćumez? Kako kome... Grijeh i patnja - to da. To vidim sve više oko sebe... i sve je više nakana za koje molim... a Bog zna hoće li i ta patnja nekoga približiti Njemu.

Kod nas će, ako Bog da, iduće godine biti prva mlada misa, nakon otprilike trideset godina. U zadnjih 10 godina bilo je pet kandidata, trojica su otpala nažalost negdje u 1.-2. razredu sjemeništa, težak je program a oni su bili slabiji učenici, a dvojica su uspjela... Žao mi je zbog ovih i šteta, mada nikad nije kasno, ali zanimljivo mi je nešto drugo.

Najstarijeg od njih (onog pred kojim je mlada misa) pratila sam od početka molitvama. Još kao gimnazijalka zamijetila sam ga u crkvi, bio je baš drugačije pobožan od drugih i često na večernjim misama, bio je tada u 6. razredu osnovne. Tad se sjećam da sam prvi put molila za njega, da se odazove pozivu, ako je Božja volja...
Kad sam čula da je krenuo u sjemenište bila sam izvan sebe, al ne previše iznenađena jer sam baš i molila za to. Nije to bila neka svakodnevna niti asketska molitva nego više povremena i iskrena. I eto, imam dojam da je on bio u mislima velikog broja župljana...

Možda ponekad treba zvanja jednostavno izmoliti od Boga... A kvaliteta studija i karakterne osobine kandidata mislim da zaista nisu presudne, one su predmet za sebe...

Malo sam se previše raspričala, ah, dobre sam volje...

Vrh

PostPostano: Čet lis 08, 2009 21:20 

Eto, Bogu hvala na tome. Gledaj, nije sada da kažem da baš ništa nije u redu: svijet nije nikad bio savršen, i do sudnjeg dana neće niti biti. U svakom slučaju, nastavi molitvu, osobito za kvalitetu svećenika. Jer, nažalost..

Vrh

PostPostano: Čet lis 08, 2009 21:42 

Razumijem te, naravno...

Vrh

PostPostano: Pet lis 09, 2009 10:45 

Draga Adrijana, najteže je gledati ljude za koje vidiš da su mogli fantastično uspjeti, da su stvari bile drukčije postavljene u sustavu. Još je teže gledati ljude koji su gladni Boga u samoj Crkvi, kojima treba pomoć, a Crkva katkada kao da je sterilna pored tolikih aktivnosti i duhovnosti. Ne govorim ovo napamet ili iz knjiga..

Vrh

PostPostano: Pet lis 09, 2009 12:15 

haim je napisao/la:
Draga Adrijana, najteže je gledati ljude za koje vidiš da su mogli fantastično uspjeti, da su stvari bile drukčije postavljene u sustavu. Još je teže gledati ljude koji su gladni Boga u samoj Crkvi, kojima treba pomoć, a Crkva katkada kao da je sterilna pored tolikih aktivnosti i duhovnosti. Ne govorim ovo napamet ili iz knjiga..

Poštujem tvoj pogled na stvari, no ipak razmisli da je to tvoj pogled i pitanje je koliko jest objektivan. Ako nekoga Bog zove i on se želi odazvati, mora svjesno prihvatiti da će nalijetati na ljudske slabosti - vlastite i tuđe.
Nejasno mi je tko je to i kako Boga gladan u samoj Crkvi pa bih te molila da malo pojasniš

Vrh

PostPostano: Pet lis 09, 2009 19:13 

sara je napisao/la:
haim je napisao/la:

Poštujem tvoj pogled na stvari, no ipak razmisli da je to tvoj pogled i pitanje je koliko jest objektivan. Ako nekoga Bog zove i on se želi odazvati, mora svjesno prihvatiti da će nalijetati na ljudske slabosti - vlastite i tuđe.
Nejasno mi je tko je to i kako Boga gladan u samoj Crkvi pa bih te molila da malo pojasniš

Moj pogled dolazi iz iskustva, i problemi koje ja ovdje iznosim, njih su svjesni svi u Crkvi, samo rijetko tko želi o tome govoriti. Slabosti-da. i ne samo onaj koji je pozvan, već i svaki čovjek. Međutim, kada neke stvari postanu zaraza u crkvenim ustanovama,onda zvoni zvono za uzbunu. Koliko ih je i danas koji su došli u poziv kroz malo sjemenište i slične stvari (pa i onih koji nisu), a da su došli pod pritiskom, tjelesno i duhovno nezreli, bez dubljeg vjerskog temelja. Koliko ih je kasnije frustrirano, potonulo u ovisnosti, ili napustilo službu. Ne moli kardinal na Vel.Četvrtak uzalud, javno, za one koji su u takvom stanju.

Zato nam je potrebna molitva, izvorni navještaj, navještaj Boga koji je prisutan i djeluje. Svećenik mora imati duboko iskustvo Boga, stariji svećenici su ga imali na svoj način, jer su bili djeca jednog drugog vremena, ali današnji trebaju to doživjeti na specifičan način, jer ne možeš u pastoralu drugima davati ono što nemaš u sebi.

Vrh

PostPostano: Sub lis 10, 2009 10:30 

haim je napisao/la:
...
Koliko ih je i danas koji su došli u poziv kroz malo sjemenište i slične stvari (pa i onih koji nisu), a da su došli pod pritiskom, tjelesno i duhovno nezreli, bez dubljeg vjerskog temelja. Koliko ih je kasnije frustrirano, potonulo u ovisnosti, ili napustilo službu. Ne moli kardinal na Vel.Četvrtak uzalud, javno, za one koji su u takvom stanju.

Zato nam je potrebna molitva, izvorni navještaj, navještaj Boga koji je prisutan i djeluje. Svećenik mora imati duboko iskustvo Boga, stariji svećenici su ga imali na svoj način, jer su bili djeca jednog drugog vremena, ali današnji trebaju to doživjeti na specifičan način, jer ne možeš u pastoralu drugima davati ono što nemaš u sebi.

Nastavi, nastavi, čini mi se da smo sad tek došli do biti teme...

Današnje društvo jest takvo, rijetko tko ispod 20 godina je danas zapravo "zrela i potpuna osoba" u klasičnom smislu riječi, ne samo svećenički kandidati. To je postalo doba "beskonačnog" studiranja, na teret roditelja, uz noćna lutanja, jutarnja povlačenja po cesti, bez određenog smisla o samom životu, a kamoli o budućnosti, društvo kao da nudi sve, dok se trud, napor i samoprijegor jako malo ili nimalo ne poštuju. Mladi previše misle "lako ćemo". To znam i po sebi i svojoj generaciji, a sad tek kad je stigla "bolonja"... Što će biti od tih studenata??

Ne znam jeli prikladno, nedavno mi je u ruke došla knjiga ćirila petešića (sad već povijesna) iz 1972. "što se događa u katoličkoj crkvi u hrvatskoj?"... Opisuje baš neke stvari u sustavu, podijeljenosti među klerom, rezolucije i proteste, djelovanja profesora KBF-a, zatim KS, holandski katekizam, s opaskama kako je kod nas i lošije stanje nego u nizozemskoj... Mada sve to i nije moje područje, spremna sam čuti i drugu stranu... ako to ima neke veze s ovom temom... mislim na te greške u sustavu... valjda se one mogu konkretnije opisati... da ne govorimo previše općenito "svi su krivi"... :wink:

Vrh

PostPostano: Sub lis 10, 2009 11:29 

adrijana je napisao/la:
haim je napisao/la:
...
Koliko ih je i danas koji su došli u poziv kroz malo sjemenište i slične stvari (pa i onih koji nisu), a da su došli pod pritiskom, tjelesno i duhovno nezreli, bez dubljeg vjerskog temelja. Koliko ih je kasnije frustrirano, potonulo u ovisnosti, ili napustilo službu. Ne moli kardinal na Vel.Četvrtak uzalud, javno, za one koji su u takvom stanju.

Nastavi, nastavi, čini mi se da smo sad tek došli do biti teme...

Današnje društvo jest takvo, rijetko tko ispod 20 godina je danas zapravo "zrela i potpuna osoba" u klasičnom smislu riječi, ne samo svećenički kandidati. To je postalo doba "beskonačnog" studiranja, na teret roditelja, uz noćna lutanja, jutarnja povlačenja po cesti, bez određenog smisla o samom životu, a kamoli o budućnosti, društvo kao da nudi sve, dok se trud, napor i samoprijegor jako malo ili nimalo ne poštuju. Mladi previše misle "lako ćemo". To znam i po sebi i svojoj generaciji, a sad tek kad je stigla "bolonja"... Što će biti od tih studenata??

Ne znam jeli prikladno, nedavno mi je u ruke došla knjiga ćirila petešića (sad već povijesna) iz 1972. "što se događa u katoličkoj crkvi u hrvatskoj?"... Opisuje baš neke stvari u sustavu, podijeljenosti među klerom, rezolucije i proteste, djelovanja profesora KBF-a, zatim KS, holandski katekizam, s opaskama kako je kod nas i lošije stanje nego u nizozemskoj... Mada sve to i nije moje područje, spremna sam čuti i drugu stranu... ako to ima neke veze s ovom temom... mislim na te greške u sustavu... valjda se one mogu konkretnije opisati... da ne govorimo previše općenito "svi su krivi"... :wink:

E vidiš draga Adrijana, situacija je upravo takva. Sad, svećenički kandidati ne padaju s neba, već dolaze iz svog okruženja, drugim riječima, djeca su svog vremena. Naši svećenički kandidati dolaze iz takvog društva koje si opisala. Oni ne dolaze iz nekadašnjih, mnogobrojnih seljačkih obitelji, gdje su odmalena bili odgajani u ozračju vjere, Crkve, rada, i skromnih uvjeta života, i gdje je cijelo društvo bilo još koliko toliko čedno i pristojno. Danas je situacija onakva kako si gore opisala, a pritisak svijeta, medija i nemorala je velik i jak, sa svih strana te zapljuskuju. Zato danas moramo iz temelja premisliti mnoge stvari.
Mnogim ljudima danas, uključujući ljude koji razmišljaju o zvanju, danas je potreban temeljni navještaj Evanđelja, navještaj o Nekome koji je prije 2000 godina hodao ovom zemljom, i koji i danas stvarno djeluje. Današnji svećenik mora moći ljude pogledati i oči i reći kako je Bog velik i silan, kako ljubi čovjeka, kako pomaže u životu, kako daje odgovore na sva pitanja, kako je Crkva tu za čovjeka. Svećenika koji neće čitati tekstove molitava, nego će moliti, propovijedati, iz uvjerenja. Nažalost, često to nije slučaj.

Vrh

PostPostano: Ned lis 11, 2009 18:49 

sneni je napisao/la:
Zvona zvone na uzbunu...

Evo, mislim da su prestala zvonit. Koliko možemo biti optimistični ako je istina ovo što Slobodna piše: u Hrvatskoj raste broj bogoslova, usprkos padu u cijelom svijetu:

http://slobodnadalmacija.hr/Hrvatska/ta ... fault.aspx

"Što se promijenilo

Sve je više kandidata iz većih nego iz manjih sredina; sve je više kandidata iz drugih zajednica nego iz “malog sjemeništa”; dolaze i stariji kandidati."

Kako? Al zaista...

Vrh

PostPostano: Ned lis 11, 2009 19:18 

adrijana je napisao/la:
sneni je napisao/la:
Zvona zvone na uzbunu...

Evo, mislim da su prestala zvonit. ...

Mislim da je osjećaj za uzbunu bio pod utjecajem crkvenog tiska iz EU. Kod nas je na svu sreću stanje drugačije ali to samo dokazuje da na broj zvanja jako utječu društvene okolnosti.
No to ne znači da za zvanja ne trebamo moliti i odgajati svoju djecu kao dobre vjernike među kojima će biti i zvanja.

Vrh

PostPostano: Pon lis 19, 2009 18:32 

Možda bi dobro bilo pročitati "Proročko karizmatsska duhovnost svećenika na http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=58 pod razno - godina svećenika

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 72 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5

Vrijeme na UTC + 01:00 sata