Rio je napisao/la:
Ovdje kod mene u Pakracu i Lipiku (ta dva grada su kao jedan) ima organizirana molitvena osmina za jedinstvo kršćana, a na molitve u župne crkve su pozvane i druge konfesije. Godinama su pozivane. Koliko sam čuo, još se nitko nije odazvao tijekom godina... Treba se sjetiti i da je ovdje počeo rat '91 (Pakrac). Osim pravoslavaca, postoje još i baptisti i subotari.
Ne poznajem toliko pravoslavnu situaciju, ali protestantsku znam dosta dobro. U njihovim zajednicama ima velikih prijepora oko ekumenizma. Pa samo u Zagrebu imaš jednu baptističku crkvu koja sudjeluje u ekumenskoj molitvenoj osmini i dvije koje ne sudjeluju. Kod pentekostalaca je nesrazmjer još puno veći (protiv ekumenizma). To ovisi o prevladavajućoj teologiji i o osobnosti pastora. Ako je on sklon fundamentalizmu koji u Katoličkoj crkvi vidi sotoninu sinagogu, tad je za njih ekumenizam manevar "rimskog antikrista" da ih vrati u svoje stado... i što to, kao, mogu imati zajedničko "spašeni" i "nespašeni"? Ako su pastor i vodstvo umjereniji, pa vide među katolicima iskrene kršćane unatoč "nebiblijskom nauku", tad možda i budu za ekumensko druženje. Naravno, i za njih je to prilika da pred katolicima posvjedoče svoju vjeru i naglase potrebu osobnog obraćenja, važnosti Biblije itd. To možeš očekivati sto posto. Koliko mi je poznato, protestantske zajednice u Pakracu i Lipiku fundamentalistički su orjentirane.
Bio sam prije na više ekumenskih skupova i bilo je dobro ozračje, samo što nitko nije znao što da se čini dalje. Čini se da zapravo ima jako malo područja na kojima možemo zajednički dugoročno sustavno nešto raditi kao pripadnici različitih konfesija.
Ja inače jesam za ekumensku suradnju i dobre odnose gdje god je moguće i s kim god je moguće, ali nemam baš iluzija da ćemo tako skoro vidjeti nekakvo jedinstvo. Osim ako nas vanjski neprijatelj ne natjera na savezništvo i neku čvršću suradnju unatoč doktrinalnim razlikama.