Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sub tra 25, 2026 01:52

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Čet ožu 05, 2009 14:54 

U današnjem društvu abortus se može zabraniti samo ako se prethodno dovedu neke druge zakonske regulative. Primjerice, da se digne razina udomiteljskih institucija, olakša usvajanje, napravi konstruktivan režim restrikcija i olakša ulazak djece u društvo kroz školovanje itd.
Najvažnije je napraviti promjenu svijesti u društvu, u kojoj će se abortus doživljavati kao nešto loše.

Ako se ti uvjeti ne ispune, desit će se najbanalnija stvar: ljudi će ići u druge zemlje izvršiti abortus, ili ilegalnim metodama koje će povećati opasnosti za zdravlje ljudi.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 05, 2009 18:11 

Braslav je napisao/la:
Ja sam protiv legaliziranja abortusa. Prije sam mislio da ako zakon nije za da je onda protiv, sto je glupost jer ima puno stvari koje zakon ne dotice. Tako da je mozda jos bolje od zabrane pobacaja jednostavno da ne postoji zakon o pobacaju.

Što nije nekim propisom zabranjeno je dozvoljeno, to je jedan od osnovnih pravnih principa. Prema tome, nepostojanje zakona o pobačaju bi bila dozvola pobačaja. Ako već mislimo dozvoliti pobačaj, smatram da bi bilo pogubno nemati nikakav zakon o tome, jer bi to omogućilo sve i svašta. Zato se nikako ne mogu složiti s ovim tvojim stavom.

Koliko vidim iz ostatka tvoga posta, ti zastupaš neko rješenje u kojem pobačaj nije niti dopušten niti zabranjen. No kako rekoh, pravno, a i logički, takvo rješenje je nemoguće. Ili je zakonom zabranjeno ili je zakonom dopušteno.

"Potrebni su nam ljudi čiji će intelekt biti prosvijetljen Božjim svjetlom i kojima će Bog otvoriti srce kako bi njihov intelekt mogao progovoriti intelektima drugih ljudi, a njihovo srce moglo otvarati srca drugih." Benedikt XVI.

Vrh

PostPostano: Pet ožu 06, 2009 09:43 

Sinke je napisao/la:
.
Iskreno, mislim da zabrana abortusa neće mnogo pomoći. Praksa je pokazala da tad ljudi jednostavno naprave taj čin nelegalnim metodama, ili odu obavit abortus u zemlju u kojoj je legalan. Treba razviti svijest u ljudima da se radi o objektivnom ubojstvu.
.

Da u pravu si Sinke,sjecam se prije 30 i vise godina,u zemlji gdje zivim bio je zabranjen abortus, bilo je potrebno napraviti molbu,provjeriti sve da li je zaista to jedini nacin za rijesenje problema..Tako su mnogi ,upoznavsi strance uz njihovu pomoc odlazili u HR.da tamo naprave to,bez ikakve procedure i s malo novaca..Jer ovdje je dva puta vise kostalo...

Citat:
Crkva, s druge strane, mora mnogo više ulagati u karitativnu infrastrukturu. Kad bismo napravili pritisak da se udomljavanje "nezbrinute" djece vrši brže ali s jednakom ili boljom kvalitetom, mogli bismo mnogo više postići od propovjedi.

Moje misljenje je da se uvjek mora vise varijantni ponuditi ,kako pomoci u slucaju da se zeli abortirati..Neki cine,pogotovo mlade djevojke iz razloga sto nemaju materijalna sredstva i uslove za dijete.? Jer i same zavise od roditeljske pomoci.Tu bi trebao netko ,tko bi financijski pomogao da se u pocetku izvuku iz krize,ili ponuditi neku pomoc gdje su problemi s mladicem,ili muzom ,da se zajednicki donese neko rijesenje i izlazak iz te mucne situacije..Nije lako nositi se kao majka s tim,da das dijete na usvajanje,jer majka osjeca u srcu da ga je ona "odbacila" od sebe,nije ga ubila,ali ga je izdala..? S tim moras da zivis cijeli zivot,isto kao i s ubijanjem..
Nije to tako jednostavno,znam obitelj s viseclanom djecom ,bili su uteskoj situaciji financijska kriza i problemi u obitelji,i nakon 5-og dijeteta su se odlucili na abortus?Takva majka bi se tesko odlucila da da svoje dijete na usvajanje..Otac toga dijeta je bio alkoholicar..Mozda je i tu trebala pomoc,je je bio nasilan?(Umro je,pocivao u miru Bozjem) Sada obitelj zivi financijski mnogo bolje i mirnije..
Mozda da je negdje postajala neka ustanova,neki zakon ili netko tko im je mogao ponuditi novcanu pomoc, netko tko bi pomogao njemu da se oslobodi nasilja ,nebi nikada doslo do pobacaja,jer poslje kada je otac dobio mirovinu,koja je poboljsala financiju dobili su jos djete.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 07, 2009 19:35 

Dopustiti pobacaj mozda kao pravnu iznimku. To jest u globalu je zabranjeno, ali ima iznimki kada bi se moralo od sudca traziti dopustenje za taj cin. Pritom bi se zeni koja zeli pociniti abortus trebala pruziti zakonom zagarantirana psiholoska pomoc prije i poslije pobacaja, sa mogucnosti financijske pomoci u slucaju zadrzavanja dijeteta. Sada je na snazi zakon koji dopusta pobacaj do odredjene starosti fetusa? Ako je to bi trebalo ostati na snazi kao stroza zabrana nakon nekog razdoblja razvoja fetusa no i tu dopustiti iznimke. Inace nemam potpuno formirano misljenje i volio bih procitati koji prijedlog i od tebe Zivac.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 08, 2009 20:10 

Obaviti abortus sigurno ne bi smjelo biti lako kao izvaditi zub, a čini mi se da bi ovi, ni 20-ak ljudi, koji su demonstrirali pred katedralom upravo to htjelo.

Vrh

PostPostano: Čet kol 20, 2009 17:33 

sad su svi skoćili kad su zaprijetili da će maknut križeve , a to što se svakodnevno ubijaju nevini ljudi(abortusi) to nikog ne smeta,niko ni da prstom makne!

=======================================================================
Post, i reakcije na njega su premješteni s tame "Izbacivanje križeva iz javnog života" jer tamo tematski ne pašu.

Moderator

Vrh

PostPostano: Čet kol 20, 2009 21:02 

A je ti pseudonim moćan!

Vrh

PostPostano: Čet kol 20, 2009 21:06 

direktor svemira je napisao/la:
sad su svi skoćili kad su zaprijetili da će maknut križeve , a to što se svakodnevno ubijaju nevini ljudi(abortusi) to nikog ne smeta,niko ni da prstom makne!

Postoje molitvene zajednice koje mole na tu nakanu. Kod nas u Karlovcu pater Marko, pavlin iz Kamenskog vodi aktivnu borbu protiv tog zla, pomaže ženama i obiteljima u nevolji kako bi donijeli na svijet svako začeto. Imamo i udrugu Gabrijel sa istim djelovanjem - molitva i konkretna pomoć. Bojim se da ništa drugo ne možemo. Kad jednom pustiš zlo na mala vrata ono s vremenom preuzme sve. Upravo iz tog razloga treba se pobuniti protiv izbacivanja križeva iz javnih prostora jer ako to učine moramo se pitati - što je slijedeće. Samo sve ovo treba reći na pravom mjestu - ovdje ne vrijedi kad tu svi mislimo isto i nema odjeka. Jednako kao što se trebalo još prije 40 godina pobuniti protiv pobačaja. A što nam donosi budućnost u području MPO-a i primjene genetičkih istraživanja većina forumaša ovdje uistinu ne može pojmiti. Znanstvena fantastika!
Bilo bi me jako strah kad ne bih sve te negativnosti i opasnosti sagledavala u kontekstu života u posljednjim vremenima i ponovnog Kristova dolaska.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 16:12 

Sinke je napisao/la:
Jer bi bilo puno manje pobačaja da se više para troši na vrtiće i igraonice.

Sasvim farizejsko sablažnjavanje,. Ženu (i ne samo ženu) se uči kakao je gospodar svoga tijela, uči ju se kakao zametak nije ništa, uvjerava ju se kako je pobačaj bezopasan, bezbolan i td.. nitko nikada nije rekao s kakavi se posljedicama susreće žena nakon abortusa .. čak se i zabranjuje reći da je žena koja učini pobačaj ubojica..

i ti se sada sablažnjavaš što se ne grade vrtići... vrlo lako je shvatiti odakle kod tebe vjetar puše..

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 17:49 

Sinke je napisao/la:
T.H. je napisao/la:
Sinke je napisao/la:
Ali tih 0,2 promila ide u opanke :)

Ne bi li vrtići bili bolja investicija?

Pa investira se i u vrtiće, pod drugim stavkama. Zašto bi moralo biti ILI-ILI?
Što se tiče "opanaka", oni u ovom tekstu služe kao huškački termin za narodnu nošnju, koja spada u kulturnu baštinu hrvatskog puka u Bosni. Kao uostalom i samostani i crkve koji se obnavljaju.

Ja ne volim suviše nacionaliziranje Crkve. Tradicija naroda je razumljiva, ali već smo stoljećima sekularizirani, i ovo postepeno postaje "nova tradicija". Kad preuzme do kraja, shvatit ćemo da smo za ovo stanje i sami krivi, jer nismo razmišljali o nebeskom patriotizmu.

Sigurno ni vrtići ni igraonice ne mogu smanjit pobačaje, samo svijest da je to ljudski život i volja da ga se poštuje.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 20:11 

sneni je napisao/la:
Sinke je napisao/la:

Sasvim farizejsko sablažnjavanje,. Ženu (i ne samo ženu) se uči kakao je gospodar svoga tijela, uči ju se kakao zametak nije ništa, uvjerava ju se kako je pobačaj bezopasan, bezbolan i td.. nitko nikada nije rekao s kakavi se posljedicama susreće žena nakon abortusa .. čak se i zabranjuje reći da je žena koja učini pobačaj ubojica..

i ti se sada sablažnjavaš što se ne grade vrtići... vrlo lako je shvatiti odakle kod tebe vjetar puše..

Možda bih cjepidlačio, ali nije mi jasno zašto ovaj problem podcrtavati kao grijeh žene, bez obzira što si napisao u zagradi "i ne samo nju". Ja mislim da gotovo nema pobačaja u kojem muškarac ne sudjeluje, bilo svojim nagovorom, bilo pristankom.

Što se tiče vrtića- i ne samo njih. Mislim da se Crkvena imovina ne troši na razuman način, i da ovo za posljedicu ima otežavajuću praksu kod laika koji, radi životnih i ekonomskih problema, češće padaju u napast.

Jednom su jednog svećenika pitali da li bi bilo korektno da sav novac Vatikanskih ugovora utučemo u gradnju vrtića, odgajališta, malih škola, đačkih domova, bolnica i stipendija. Bio je užasnut, jer je rekao da Crkva ne bi imala novca za plaćanje računa i održavanje već napravljenih objekata u zadnjih par godina.

Tijekom propovijedi je grmio zašto ljudi nemaju više djece. Pitao je da li se možda boje da će ih Bog ostaviti bez struje, vode, grijanja i novca.

Zadnja izmjena: Sinke; Pon ruj 21, 2009 20:18; ukupno mijenjano 1 put/a.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 20:16 

Citat:
Sigurno ni vrtići ni igraonice ne mogu smanjit pobačaje, samo svijest da je to ljudski život i volja da ga se poštuje.

Ja mislim da mogu. Većina Katolika koja čini pobačaj zna što radi ljudskom životu, ali učini tako svejedno iz ekonomskih razloga. Ovo ne znači da su ti razlozi opravdani, naravno. Ali veća socijalna osvještenost i naginjanje praktičnijim rješenjima sigurno bi povećali broj djece.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 20:26 

Kako onda to da imućniji, kojima nije problem podići djecu - financijski, imaju malo djece? Radim u školi prilično godina da to mogu pratiti.

Vrh

PostPostano: Pon ruj 21, 2009 21:36 

sara je napisao/la:
Kako onda to da imućniji, kojima nije problem podići djecu - financijski, imaju malo djece? Radim u školi prilično godina da to mogu pratiti.

Dok objektivno govoreći ima i sebičnosti ovdje, radi se i o drukčijem principu "ekonomije obitelji".

Praktički je svaka zemlja do prije par stotina godina bila poljoprivredna i feudalna. Sustavi obiteljske ekonomije bili su takvi da kad je bilo hrane, bilo je iste za desetero djece, a kad nije bilo hrane- gladovali bi i ljudi bez djece. U današnje vrijeme, čak i poljoprivrednici tako ne žive. Prinova u obitelji zahtjeva vrijeme i novac, radi čega iziskuju dodatan trud i vrijeme roditelja.

Naravno, nikakva ekonomska kriza ne može biti razlog za pobačaj, ali njegov položaj u ovom društvu je takav da se na njega može vrlo učinkovito djelovati "projektima" kao što su besplatni vrtići, besplatno zdravstvo, besplatno obrazovanje i besplatni "investitori" (donacije). Ovim bi se projektima smanjio utjecaj ekonomskih posljedica brojne obitelji.

Čak i imućniji vjernici imaju "izazove" radi prinova, ne zato što imaju novca, već zato što trebaju uložiti više vremena da ga zarade.

Vrh

PostPostano: Uto ruj 22, 2009 09:10 

Sinke je napisao/la:
Čak i imućniji vjernici imaju "izazove" radi prinova, ne zato što imaju novca, već zato što trebaju uložiti više vremena da ga zarade.

Daj primijeti koliko se tvoji postovi vrte oko novca i materijalnog.
Ako ljudi imaju novca (ocito vece place), sta ce jos dodatno ulagati vremena u zaradu?!
Cisti mentalitet ovog vremena i svijeta.
Ne znam kako bi reagirao da cujes s koliko primanja konkretno zivi moja 5-clana obitelj i u kako skromnim podstanarskim uvjetima :mrgreen:
(eto samo jedan moj konkretni primjer, a koliko ih jos ima.... cuje i vidi onaj tko ima ta cula)
Nije u soldima ni pola!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 269 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 18  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata