adrijana je napisao/la:
Ne slažem se da svaka druga tema na ovom forumu postane neki obračun s ateistima, ali pretjerana aktivnost nekih izgleda baš to želi...

Ja se nisam više ni htio javljati na ovoj temi, svoje sam argumente već iznio. Odlučio sam intervenirati jer sam bio isprovociran ovakvim neistinama:
Berny je napisao/la:
Zanimljivo da vi dijete u utrobi majke ne shvaćate kao živog čovjeka , osobu nego nešto što počne postojati tek kad se rodi....sad shvaćam i vaš ateizam....
Ali ok, evo možete odahnuti, neću više nametati svoje stavove na ovoj temi, niti kao reakciju na provokacije.
edargrim je napisao/la:
Odobravanje ili protivljenje takvog cina nema nikakve direktne veze s ateizmom (a usudio bih se reci i teizmom jer u razgovorima mi je od strane vjernica receno da bi ga ucinile) vec sa osobnim stavom i osjecajima pojedinca.
S ovim se mogu samo djelomično složiti. Pripadanje katoličkoj vjeri nužno podrazumijeva točno određeni sustav moralnih normi koje su određene u apsolutnom smislu. Kršenje takvih normi je jednostavno nespojivo sa statusom katolika i podrazumijeva automatsko isključenje iz zajednice vjernika (bar u ovom slučaju). Po vjerničkom stavu, prekid trudnoće u bilo kojoj fazi je ubistvo i točka, nema tu mjesta za osobno mišljenje i osjećaje pojedinca. Kad osoba prihvati jedan moralni sustav koji ima prirodu apsolutnog kao katolički, mora ga shvatiti u dubinu sa svim implikacijama koje slijede. Ne može površno birati ono što mu paše a odbacivati ostalo, jer će tada zapasti u ono što moj prijatelj antiteist zove "Caffetteria faith". Pitam se koliko su onda takve osobe vjernici. Zato me uvijek čudi pozitivno mišljenje vjernika/ca spram prekida trudnoće.
Kod ateista je stvar drukčija. Ateisti nisu homogena skupina i nemaju određene moralne norme u apsolutnom smislu. Svatko bira što želi. Većina prihvaća sekularni humanizam kao moralnu smjernicu, ali nije nužno da je tako kod svakog.
Edargrim, jedno pitanje: koji su razlozi da ne prihvaćaš prekid trudnoće? Imaš točno određeno objašnjenje (koje bi moralo biti drukčije od onog vjerničkog, pošto ne vjeruješ u nematerijalnu dušu) ili ti je taj čin jednostavno odbojan?
Nemoj me krivo shvatiti, tvoj je stav legitiman i duboko ga poštujem, volio bi samo razumjeti.