Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 29, 2026 13:20

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 171 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub ožu 08, 2014 21:57 

Eto, impresivan mi je primjer masona koji je iskoristio stoljetnu praksu naše Crkve i dvaput se vjenčao u njoj. Izgleda da je i tu netko pogriješio.
Crkva mi je jedino uporište u društvu u današnje vrijeme i mrzim kad netko od nje pravi ruglo. Neka je samo jedan slučaj - boli me.

Vrh

PostPostano: Sub ožu 08, 2014 22:06 

sara je napisao/la:
Što se zakonite i nezakonite djece tiče - nikada nisam čula da svećenik, kod oziva, čita je li osoba zakonito ili nezakonito dijete.

Kod nas svećenik uvijek kaže "zakonita kćer (sin) ...ime oca i ....ime majke...djevojačko prezime majke". Nisam još čula da je netko nezakonit i to je logično...nezakoniti se valjda vjenčavaju samo civilno. Pošteno!

Vrh

PostPostano: Ned ožu 09, 2014 08:15 

ruta je napisao/la:
Eto, impresivan mi je primjer masona koji je iskoristio stoljetnu praksu naše Crkve i dvaput se vjenčao u njoj. Izgleda da je i tu netko pogriješio.
Crkva mi je jedino uporište u društvu u današnje vrijeme i mrzim kad netko od nje pravi ruglo. Neka je samo jedan slučaj - boli me.

Kakve veze ima nekakav mason s pitanjem o ništetnosti braka? I ako je čovjekova zajednica s nekom ženom proglašenja nevaljanim brakom, onda nikada tog braka bilo nije. I nema tu nikakvog rugla.
A u dosta godina svog života i barem 10 crkava u kojima sam bila na misi, nikada nisam čula da svećenik spominje zakonit ili nekzakonit, a ove druge podatke da. Taj vaš mora da je malo poseban

Vrh

PostPostano: Ned ožu 09, 2014 19:11 

+!
Barnaba je napisao/la:
U ovom slučaju koji opisuje Utopija i prema onome što o njemu za sada znamo iz njegovih riječi, zasigurno krivicu snosi ponajviše svećenik.
Međutim, pojedinačne zloupotrebe kojih će nažalost uvijek biti, ne znače kako je u cijelosti loš sustav podjele sakramenata ženidbe.

Ljubljeni,
Što drugi znaju o meni iz mojih riječi, ne znam niti je važno za ovu temu na ovom forumu. Moguće je, da okrivljujem mnoge učesnike gore spomenutog slučaja, pa tako i svećenika. Ako sam od čuđenja prešao u osuđivanje, te još k tome vagao tko snosi veću krivicu, onda sam pogriješio i sagriješio. Možda je i čuđenje neka osuda. Doduše, Gospodin se čudio ljudskoj nevjeri. Hvala ti, brate, što si me potaknuo na ispit savijesti. Od nekih će se više tražiti.
- Osim toga, lako meni za biskupe i svećenike, što ću ja sa sobom?

No, Gospodin je odgovoran za sve stvoreno i za sva stvorenja. On izgrađuje Crkvu u kojoj je prisutan i ljudski materijal kao naslabija karika. Sve zna Savršeni.
Sv. Sakrament nije poput dodjele neke medalje.
"Sustav podjele sakramenata ženidbe" (što god se pod tim misli) ne dovodim uopće pod sumnju kvalitete (teorija), nego samo naša djelovanja ili propuste (plodovi), koji mogu zakomplicirati življenje nekima (praksa). Što manje kikseva, bit će manje loših posljedica, ali svejedno sve može izaći na korist. I zato: Bogu hvala!

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 10, 2014 08:45 

utopija je napisao/la:
+!
Barnaba je napisao/la:
U ovom slučaju koji opisuje Utopija i prema onome što o njemu za sada znamo iz njegovih riječi, zasigurno krivicu snosi ponajviše svećenik.
Međutim, pojedinačne zloupotrebe kojih će nažalost uvijek biti, ne znače kako je u cijelosti loš sustav podjele sakramenata ženidbe.

Ljubljeni,
Što drugi znaju o meni iz mojih riječi, ne znam niti je važno za ovu temu na ovom forumu. Moguće je, da okrivljujem mnoge učesnike gore spomenutog slučaja, pa tako i svećenika. Ako sam od čuđenja prešao u osuđivanje, te još k tome vagao tko snosi veću krivicu, onda sam pogriješio i sagriješio. Možda je i čuđenje neka osuda. Doduše, Gospodin se čudio ljudskoj nevjeri. Hvala ti, brate, što si me potaknuo na ispit savijesti. Od nekih će se više tražiti.
- Osim toga, lako meni za biskupe i svećenike, što ću ja sa sobom?

No, Gospodin je odgovoran za sve stvoreno i za sva stvorenja. On izgrađuje Crkvu u kojoj je prisutan i ljudski materijal kao naslabija karika. Sve zna Savršeni.
Sv. Sakrament nije poput dodjele neke medalje.
"Sustav podjele sakramenata ženidbe" (što god se pod tim misli) ne dovodim uopće pod sumnju kvalitete (teorija), nego samo naša djelovanja ili propuste (plodovi), koji mogu zakomplicirati življenje nekima (praksa). Što manje kikseva, bit će manje loših posljedica, ali svejedno sve može izaći na korist. I zato: Bogu hvala!

Zanimljivo, međutim ovo o njemu se odnosilo na slučaj, a ne na tebe.
Dakle, na temelju onoga što o slučaju zanamo iz Utopijinih riječi ...

Vrh

PostPostano: Pon ožu 10, 2014 13:48 

+!
Shvatio.

Jasno je, da je velika odgovornost na kleru. Osim toga, kler je stvorio pravoslavlje, protestantizam i anglikanizam,
te je 'Kodeks kanonskog prava' uglavnom zbog klera, ali na meni je grijeh propusta, ako nešto ne poduzmem u vezi dotičnog slučaja.
U miru i bez frustracija odraditi svoj dio zadatka.

'Bič za čišćenje hrama' imaju crkvene službe, jer ljudi mogu manipulirati sv. Vjerom i sv. Sakramentima.

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 10, 2014 21:16 

Prije 40 godina brakovi su uglavnom bili dogovoreni od strane roditelja mladenaca. Onda bi svaki svećenik griješio kad je, znajući za to, vezao mladence sakramentom braka. I rastave braka bile su rijetkost.
Danas se brakovi sklapaju iz velike ljubavi i pucaju dok kažeš keks. Mali problem i gotovo. Učas! Jer mladi ne znaju razumjeti drugog, jer su odgajani u sebičnosti i razmaženi do bola. I nisu samo roditelji za to krivi, nego i školstvo i cijeli sustav. Vikni na dijete i ti si obiteljski nasilnik...Što sijemo to ćemo i žeti...Valjda i Crkva mora pratiti trend. Bez obzira kakva žetva bila.

Vrh

PostPostano: Pon ožu 10, 2014 22:13 

ruta je napisao/la:
Prije 40 godina brakovi su uglavnom bili dogovoreni od strane roditelja mladenaca. Onda bi svaki svećenik griješio kad je, znajući za to, vezao mladence sakramentom braka. I rastave braka bile su rijetkost.
Danas se brakovi sklapaju iz velike ljubavi i pucaju dok kažeš keks. Mali problem i gotovo. Učas! Jer mladi ne znaju razumjeti drugog, jer su odgajani u sebičnosti i razmaženi do bola. I nisu samo roditelji za to krivi, nego i školstvo i cijeli sustav. Vikni na dijete i ti si obiteljski nasilnik...Što sijemo to ćemo i žeti...Valjda i Crkva mora pratiti trend. Bez obzira kakva žetva bila.

Ne, nisu brakovi bili nevaljani, jer su ljudi to znali i to prihvaćali.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 18, 2014 13:22 

Nadam se da sam na pravom topicu...ako me ne prebace.
znam da je grijeh što ovo uopće pitam i što se dogodilo ali jest :(
Naime, mome dečku razvod ( tužba) traju već 4 g. , ne živi sa suprugom više od 10 g.

Zadnje ročište je bilo u 2 mj. u kojem su tražili jedan podatak od tužene...pa se nadam da će se to riješiti čim prije. odvjetnik smatra da bi trebali donijeti presudu za mjesec, dva.

No tada u 2 mj. su već donijeli odluku da se brak poništava....ali njemu osim zapisnika nisu donijeli nikakvu potvrdu.

S obzirom da sam trudna ( 2 mjeseca) voljeli bi se vjenčati prije rođenja djeteta.Moj dečko nije vjenčan u Crkvi već samo u matičara. Postoje li neke zapreke da se vjenčanje obavi bez obzira na ovu situaciju ( znam čini će se užasno glupi pitanje) ali imali smo slučaj gdje je bila situacija vrlo slična pa je budući muž na kraju platio novčanu kaznu ( bigamija ) Hvala na pomoći!

Vrh

PostPostano: Uto ožu 18, 2014 15:28 

Noelle je napisao/la:
Naime, mome dečku razvod ( tužba) traju već 4 g. , ne živi sa suprugom više od 10 g.

Zadnje ročište je bilo u 2 mj. u kojem su tražili jedan podatak od tužene...pa se nadam da će se to riješiti čim prije. odvjetnik smatra da bi trebali donijeti presudu za mjesec, dva.

No tada u 2 mj. su već donijeli odluku da se brak poništava....ali njemu osim zapisnika nisu donijeli nikakvu potvrdu.

S obzirom da sam trudna ( 2 mjeseca) voljeli bi se vjenčati prije rođenja djeteta.Moj dečko nije vjenčan u Crkvi već samo u matičara. Postoje li neke zapreke da se vjenčanje obavi bez obzira na ovu situaciju ( znam čini će se užasno glupi pitanje) ali imali smo slučaj gdje je bila situacija vrlo slična pa je budući muž na kraju platio novčanu kaznu ( bigamija ) Hvala na pomoći!

Pravno, svaka presuda mora biti pravomoćna i o tome obaviještene stranke. Možda bi se moglo otići u pisarnicu suda i vidjeti najprije što je s time, a onda objasniti situaciju i zamoliti da požure.

Vrh

PostPostano: Uto ožu 18, 2014 16:27 

Da, mislili smo . Ali nažalost sutkinja je pristrana i odugovlači već jako dugo jer kao da želi donijeti pošto -poto presudu u korist tužene.
Svaka čast svakome i Bog joj dao zdravlje i sreću ali sumnjam da ćemo imati sreće. Strah me iti pokrenuti 'njuškanje' po sudu

sara je napisao/la:
Noelle je napisao/la:

Pravno, svaka presuda mora biti pravomoćna i o tome obaviještene stranke. Možda bi se moglo otići u pisarnicu suda i vidjeti najprije što je s time, a onda objasniti situaciju i zamoliti da požure.

Vrh

PostPostano: Sri ožu 19, 2014 16:25 
Administrator

Sve je važno, ali ovdje se radi o nečemu bitnijem od brzog vjenčanja, o odluci za cijeli život. Katolički brak je drugačiji od braka u kojem je bio tvoj dečko, pa iz njega izašao. Ali da bi se živjelo takav brak, a ne onakav u kojem se eto danas već većina razvodi, potrebna je vjerska priprava, a onda i obraćenje i život po Evanđelju. Dakle bez prihvaćanja Kristove ljubavi ne možemo živjeti katolički brak.
Preporučam zaručnički tečaj kod zajednice bračnih susreta (ide se negdje cijeli vikend), te ispovijed uz odluku za savršenu Ljubav. A da bi tu Ljubav mogli živjeti potrebno je obraćenje.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 20, 2014 12:06 

Zaručnik( dečko) i ja smo odradili zaručnički tečaj prije 7 dana...idemo na duhovne obnove , ispovijedamo se. Njegov najbolji prijatelj je svećenik. Kada su čuli za nas dvojica prijatelja ( oba fratra) su se 'svađala' koji će nas vjenčati i na kraju su odlučili da budu oba :) :)
imamo obilje blagoslova sa svih strana i svjesni smo u šta 'ulazimo' . zapravo jedva čekamo !
Njegov prvi brak je bio u ranoj mladosti, ali s vremenom je ta žena pokazala svoje pravo lice. od psihičkih problema do bavljenja crnom magijom i sl. Molim za nju svaki dan!
No , nema ništa dokazivo a zbog kćeri nije se htio upuštati u to i izlagati je javno tome. Htio je 'pošteno' preko suda i nadrljao :(
dok ovo pišem suze mi teku jer vam ne mogu opisati bol i tugu koju osjećam a istovrmeno i radost i vjeru u Svemogućeg Oca i negdje u meni gori plamen nade da će sve biti dobro!

Giovi je napisao/la:
Sve je važno, ali ovdje se radi o nečemu bitnijem od brzog vjenčanja, o odluci za cijeli život. Katolički brak je drugačiji od braka u kojem je bio tvoj dečko, pa iz njega izašao. Ali da bi se živjelo takav brak, a ne onakav u kojem se eto danas već većina razvodi, potrebna je vjerska priprava, a onda i obraćenje i život po Evanđelju. Dakle bez prihvaćanja Kristove ljubavi ne možemo živjeti katolički brak.
Preporučam zaručnički tečaj kod zajednice bračnih susreta (ide se negdje cijeli vikend), te ispovijed uz odluku za savršenu Ljubav. A da bi tu Ljubav mogli živjeti potrebno je obraćenje.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 20, 2014 18:40 

To može samo kod modernista. Ne bi takve fratre sv. Pio X nikada zaredio i nikome ne bi palo na pamet biti oženjeni zaručnik.

Vrh

PostPostano: Čet ožu 20, 2014 19:20 

romanac je napisao/la:
To može samo kod modernista. Ne bi takve fratre sv. Pio X nikada zaredio i nikome ne bi palo na pamet biti oženjeni zaručnik.

O, a ti smatraš civilni brak pravovaljanim?!

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 171 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1 ... 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata