Psalam 118:
Citat:
Rio je napisao/la:
Potpuno podržavam ovaj Bernardov oprez, koji je možda i ne znajući nanjušio da nešto od toga zaista ima i kod Josipa Lončara i Kristofora. Naime, dotični je izjavio da za njega nema tko što tražiti u vodstvu hr karizmatske Obnove tko ne čita Kennetha E. Hagina - upravo oca teologije prosperiteta, iliti Health and Wealth Gospela iliti pozitivnog priznanja iliti Word Of Faith-a.

Ovo što ste napisali, ne da ne stoji, nego bih se usudio reći da prelazi u područje klevetanja, što nije moralno ni kršćanski prihvatljivo. Ako ste ikad slušali Josipa Lončara ili ako ste čitali njegove članke u Book-u ili u njegovoj najnovijoj knjizi „Sila odozgor“ (snovi, vizije i proroštva), onda svatko može shvatiti i vidjeti da o teologiji prosperiteta nema nigdje ni slova.
S obzirom da je Josip Lončar napisao čuda toga, molim vas da mi navedete jedan primjer gdje on spominje teologiju prosperiteta ili da ju je isticao ili spominjao na nekom od seminara ili slično?
Koliko ja znadem, on je jedan od najzaslužnijih što je Crown doveden u Hrvatsku (i kao što sam napomenuo katolička crkva je upoznata sa time i to podupire), a Crown tečaj je nešto što u potpunosti negira i jasno pobija evanđelje prosperiteta, tako da pišete nešto što nikako ne stoji.
Pisao sam to u ranijim postovima, no ponavljam i sada, Kristofori su direktan partner sa ICCRS-om (može se pogledati što je ICCRS na
http://iccrs.org/index.php/ccr), drugim riječima direktan odnos sa Vatikanom, koji ga itekako podržava, tako da nema riječi o ludorijama ili slično.
Ono što vi nazivate cirkusom ili kako već, je Papa Ivan Pavo II. blagoslovio na skupu karizmatika 1981. godine u tzv. Vatikanskom vrtu, a sve se može vidjeti u filmu A new pentecost (Novi Duhovi) koji su projicirali baš Kristofori i koji je obišao cijeli svijet (preveden na više jezika), a nalog za izgradnju filma su dobili direktno iz Vatikana (cijeli film se može vidjeti ovdje
http://www.youtube.com/watch?v=J-QDOcDGDWA, nažalost engleska verzija samo). Vatikan od Kristofora ima velika očekivanja, a i siguran sam da sam Gospodin od njih jako puno očekuje i zato se njihovo ime blati sa svakakvim tvrdnjama koje nisu ničime utemeljene.
Imam taj DVD kod kuće (a može se i naručiti kod Kristofora sa HR prijevodom). Na omotu DVD-a piše točno ovako:
Chief producer: Josip Lončar, Croatia
Executive producer: Oreste Pesare, Italy
COPYRIGHT © 2006 – ICCRS , Vatican city
Distribution by: Kristofori, Institution for promotion of christian values (i adresa Kristofora)
Molitva ozdravljenja, je nešto što se u Novom Zavjetu spominje na mnogo, mnogo mjesta i na što nas se poziva, da molimo jedni za druge i Isus piše da ćemo činiti veća čudesa nego On ako imamo vjere, žive vjere i to je jedan od biti karizmatika i karizmatskog pokreta.
A sam mogu posvjedočiti i stojim iza toga (a i znam stotine ljudi koji mogu posvjedočiti isto), da ako se slijedi nauka žive vjere koju je sam Isus naviještao, pozivao nas na budnost i koju Josip Lončar recimo to tako „zastupa“ ili bolje rečeno živi i želi podijeliti, prenijeti drugima, kao posljedicu može imati samo život vječni, ako se naravno ustraje do kraja.
Žao mi je što vas moram ražalostiti, ali sve je itekako po nauku Svete Katoličke crkve, jer ako nije tako onda ni Vatikan nije po Vašem ispravan.
Svima će nam se suditi, pa neka nam se dragi Gospodin svima smiluje.
Božji blagoslov!
Meni se čini da ste Vi bezuvjetno zaluđeni s g. Lončarom i Kristoforima, što god oni rekli, producirali i slično. Nije mi to ništa čudno jer sam to bio i sam. Ne bih sada želio ići u drugu krajnost, pa da mi prilijepe da zbog nekih osobnih povreda s njim ili vlč. Radigovićem, idem u drugu krajnost, pa govorim da je sve što čine ili uče, loše. Ne znam koji je omjer, niti to itko zna, a ne da mi se ti to toliko točno proučavati, no može se reći da nije sve dobro, a što nije, dio s kojim sam upoznat kažem i ja, a vi ćete se pobrinuti za onu već klasičnu sliku kakvu sam nekad projicirao i sam - da je sve super, da je sve od Duha Svetoga, da je uz blagoslov Crkve, itd. Ima još takvih, kao Mihaela, koja ukazivanje na nešto neispravno kod spomenutih doživi kao da se radi o njoj, dakle nepotrebno osobno.
Istini za volju, ne bih se sasvim složio niti sa Dabom, koji meni drži stranu, ali previše ipak žesti po protestantima. Kod protestanata ima prilično toga dobrog, no pogrešan je pristup, pabirčiti kod njih što je to dobro, dok se ne upozna bogatstvo u katolicizmu, a to je čest slučaj.
Daljnji komentari Psalmu 118. Očito ste (si) preskočio napomenu, da sa crownom stvari djeluju korektno, ali da daljnje ulaženje u Lončarev opus nudi obilje health and wealth, kao što je to slučaj npr. sa učenjem Derrecka Prince-a "struktura Sotonina kraljevstva" koje je Lončar potpuno prekopirao i nudi katolicima. Poslije se oni nađu potpuno zbunjeni zašto im to nitko nije rekao do sada u njihovoj Crkvi. To je jedan od brojnih primjera. Upravo je stvar u tome da Lončar nigdje nije spominjao teologiju prosperiteta, ali ju je u poučavanju provodio. Ne znam na kojem jer mi se ne da tražiti, seminaru od Dobrog pastira, tvrdio je da je u sebi slomio prokletstvo koje si je sam nametnuo kao klinac rekavši "da u životu nikad ne želi biti bogat, već pametan" te kad je to prokletstvo slomljeno, došao je prosperitet: "danas imam kuću i vikendicu na moru". Do tada "mi je novac uvijek curio iz ruku, uvijek bi se nešto pokvarilo pa sam morao plaćati, imao sam novaca, ali ga nisam mogao zadržati". Ima toga još, koliko god hoćete, ali mi se zaista ne da tražiti, a mogao bi. Čini mi se da će ti najbolja škola biti kao i mnogima koji se ne obaziru na upozorenja, da ideš godinama za njim, pa kad se dobro razbiješ, počet će na neka od njih i obraćati pozornost.
Slično ovome, na tragu prosperiteta, Lončarev kompadre Vlč. Radigović kopira i provodi nauku pastora Kennetha Hagina, o upotrebi riječi, "smrt i život u vlasti su tvog jezika". U tom nauku ukorporiran je fundamentalistički pristup svetom Pismu, jer Vlč. Radigović tvrdi da se u njemu nalazi "riješenje za svaki životni problem", te također magijska svijest o upotrebi riječi = dovoljno je da nesmotreno izgovoriš neku autoproklinjuću riječ, i ona će se ostvariti, dok ju ne poništiš. Jednako tako i riječ blagoslova, samo ako budeš dovoljno ustrajan i "imaš vjere". Lončar tako kaže da je Boga "godinama nagovarao sa 'daj mi kuću'", dok nije "u molitiv dobio 'rhemu' o samoprokletstvu iz djetinjstva - 'ja ne želim biti bogat'.
Ima toga hrpa i stvarno mi se ne da to ponovno pretraživati i pisati. Mora se također priznati, da spomenuti dvojac Lončar - Radigović, sve manje koristi u poučavanju problematičnu teologiju, jer su se godinama već naučili malo pripaziti da ne 'melju'. Ipak, ostaje problem da su razni Faith nauci zabilježeni na tisućama videa i cd a, koje je Dobri pastir prodao i još prodaje, a to je dakako štetno. Svi su ti videi pušteni u distribuciju na svoju ruku, nije se pitao ordinarijat za neki blagoslov, imprimatur i sl.
Dobro se ovdje osvrnuti i na video Kristofora "Novi Duhovi" o KO. Može se slobodno reći, da nešto neprofesionalnije nije dugo napravljeno. Prvo video je prekratak - pola sata, za predstaviti tako veliku i kompleksnu stvar kao KO u KC. Video je napravljen po skoro tipičnom 'hrvatluk' modelu - za što manje para napraviti nešto što bi trebalo izgledati profesionalno i kvalitetno. I rezultat je takav. Kada netko gleda taj video a da nikad ništa prethodno nije čuo o karizmaticima, može se samo zapitati, kakvi su ovo luđaci, i ako je to tako moćno, kako to da se to negdje ne može vidjeti, čuti i sl (karizmatici tvrde da ih ima u svijetu 250 miliona). S tehničke strane, video bi bolje napravili video pirati iz osnovne škole (pogledajte samo sinkronizaciju Michell Moren, jedne od utemiljeteljica KO tada). Sve u svemu, tresla se brda, rodio se miš.
Radi istine, treba reći, da se Lončar godinama po karizmatskim susretima hvalio da je on u ICCRSu postao glavni čovjek za financije, a u stvarnosti su to bile druge osobe. Njegovog imena nema nigdje u nekim popisima ili izvještaja ICCRSa o financijama. Čista laž. I nije usamljena, ali neću ići s takvim stvarima, jer će me ili Barnaba brisati, ili će se javiti Lončareva apologetkinja Mihaela sa napadima na mene. Uglavnom, tvrdim da je Lončar samo jedan entuzijast iz Hr koji se ICCRSu ponudi da razvija KO unutar Hr, ali niti ICCRS to vodi, kamoli redovno kontrolira, već je bitni dio te sprege da Lončar šalje svoja polakirana izvješća, obično začinjena superlativ brojevima u ICCRS i piše po svojoj Kristofori stranici da ICCRS sve to blagoslivlja i aludira da vodi. Ako je to sve tako super, ne znam zašto to nije i blagoslovio Lončarev biskup, mons. Mrzljak. Uglavnom, ja tome ne vjerujem, ali je nevolja u tome, da nije sve 'za baciti' od Lončara, tj. da ne treba biti isključiv, ali bi bio pravi kunst da se netko ide time baviti - što zadržati, što odbaciti. Nit je jedno, nit je drugo, ali se od Lončarevih štovaoca ono loše što se pokaže odmah nekritinčno odbacuje, čak naziva klevetanjem. Sam Lončar, ima slabe socijalne vještine. Ima načina da kaže nadahnute propovijedi ali ne i da ih baš pokaže kroz neke konkretne odnose. Zapravo, često se u odnosima s ljudima, ponaša kao slon u staklani, i mnoge nejake je i 'polupao'. Ono što mu se treba priznati je laička revnost. On i Bušić su pravi mali hr pastori sa svojim 'službama' - moja zajednica, moji vjernici, moja knjiga, moj blog, moj nauk. Da žive u americi začas bi bilo 'moja crkva'.
Psalam 118, rekli ste i da je sve od Lončara po nauku Katoličke Crkve. Možete li mi onda objasniti Lončarevu tvrdnju "ne postoje nasljedne bolesti, već samo nasljedna prokletstva"? Hvala