ozana55 je napisao/la:
Zašto jedan svećenik tvrdi jedno, a drugi suprotno?
Ako te mise nisu u skladu s pravilima, zašto se održavaju?
Moram priznati kako me istrajavanje na ovoj praksi najviše zbunjuje kad znamo da se takvo što protivi Katoličkom nauku o krsnoj milosti. Crkva se tu jasno odredila u Katekizmu 1263
Krštenjem se opraštaju svi grijesi, tj. istočni grijeh i svi osobni
grijesi kao i sve kazne za grijehe.[ Usp. Firentski sabor, DS 1316] U
onih, naime, koji su preporođeni ne ostaje ništa što bi ih priječilo da
uđu u Kraljevstvo Božje, ni Adamov grijeh, ni osobni grijeh, ni
posljedice grijeha, od kojih je najteža upravo odvojenost od Boga.S pozicije drugih religija neka vrsta nasljeđivanja grijeha postoji ali s pozicije kršćanstva stvarno bi trebale biti stavri jasne. Iako su židovi vjerovali u nasljeđivanje kazne za grijeh otaca (to se najviše očitovalo u poslovici "Oci jedoše kiselo grožđe a djeci trnu zubi" koju neki znaju jako ponavljati) ipak je i u Starom Zavjetu da se takva praksa neće primjenjivati u Novom Savezu. To je vidljivo u rječima proroka Jeremije 31,30-33
30 Nego će svatko umrijeti zbog
vlastite krivice. I onomu koji bude jeo kiselo grožđe zubi će trnuti."
31"Evo dolaze dani - riječ je Jahvina - kad ću s domom Izraelovim i s domom
Judinim sklopiti Novi savez.
32 Ne Savez kakav sam sklopio s ocima
njihovim u dan kad ih uzeh za ruku da ih izvedem iz zemlje egipatske, Savez što
ga oni razvrgoše premda sam ja gospodar njihov - riječ je Jahvina.
33Nego, ovo je Savez što ću ga sklopiti s domom Izraelovim poslije onih dana -
riječ je Jahvina: Zakon ću svoj staviti u dušu njihovu i upisati ga u njihovo
srce. I bit ću Bog njihov, a oni narod moj.Zatim još jesnije u riječima proroka Ezekiela 18, 1-4
1Dođe mi riječ Jahvina:
2"Što vam je te o Izraelu ponavljate poslovicu: 'Oci jedoše kiselo grožđe, sinovima trnu zubi!'
3Života mi moga, riječ je Jahve Gospoda: nitko od vas neće više u Izraelu ponavljati tu poslovicu;
4jer, svi su životi moji, kako život očev tako i život sinovlji. I evo, onaj koji
zgriješi, taj će umrijeti.Prema tome imamo jasan nauk, odluke koncila i Bibliju i svo troje govori isto jer je to naša katolička vjera istinita i duboko utemeljena u Rječ Božju a ne mudrost ljudsku.