Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pet tra 24, 2026 14:43

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 142 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Pon lip 29, 2009 10:09 

Sneni, da te nema, valjalo bi te izmislit!

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 12:00 

:wink: He, he, kak se naš Jug slaže kad im to paše - ko da pivaju onu reklamnu: Da mi je cimentati more :lol: ....
Dobar ti je to potez Sara, sad ćemo vakat dobiti dvojicu diskutanata, pobožnih sljedbenika spomenute mise.
Neka ih - to je bogatstvo Crkve! :twisted:

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 14:39 

Ma, nisam mogla odolit oživljavanju none!

Vrh

PostPostano: Pon lip 29, 2009 16:27 

sara je napisao/la:
Ma, nisam mogla odolit oživljavanju none!

a ti mi je oživi ako možeš :lol:

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2009 09:19 

Socrates je napisao/la:

Peticija za slavljenje tradicionalne mise

Pročitajte upute, potpišite peticiju i proširite ovu obavijest što je moguće više, posebno kod ljudi za koje mislite da bi mogli biti zainteresirani!

Koliko sam shvatio ova peticija traje od 07. 07. 2009. pa ako se netko dvoumi neka požuri s odlukom.

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2009 16:55 

:wink: Da, to nikak nesmijemo propustiti.
7.srpnja je pun mjesec, a potom pada i to je vrijeme oduvijek bilo prikladno za siječu drva, farbanje kose i svih takvih radnji od kojih se očekuje trajnost i izdržljivost. Dakle, vrijeme pogođeno da bolje ne može biti.

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2009 18:38 

angelus je napisao/la:
:wink: Da, to nikak nesmijemo propustiti.
7.srpnja je pun mjesec, a potom pada i to je vrijeme oduvijek bilo prikladno za siječu drva, farbanje kose i svih takvih radnji od kojih se očekuje trajnost i izdržljivost. Dakle, vrijeme pogođeno da bolje ne može biti.

Mislim da je datum ipak odabran jer tada druga godišnjica objave Papinog motuproprija Summorum Pontificum.
U principu niko nije prisiljen potpisati tu peticiju, svako ima savijest pa ako ne smatra da je to potrebno jednostavno ne treba potpisati.

Vrh

PostPostano: Pon srp 06, 2009 19:01 

Biskupija Speyer organizira svake nedjelje Misu po tridentinskom obredu.. hajde sladokusci, stap u ruke (tikvu sa vodom na stapu - kao sv. Roko) i put Speyera plodno za dušu za tijelo korisno a za đep najvjerojatnije vrlo opterećavajuće. Straha od njemačkog na toj misi, ne morate imati i onako je sve na latinskom kojeg malo tko od vas razumije...Sretno i zapamtite: Quia tu es Deus fortitudo mea, quare me repolistis quare trists incedo dum inimicis meis. Prevod suvisan. Taki je obred

Vrh

PostPostano: Sri srp 08, 2009 10:17 

Na linku http://hr.gloria.tv/?media=27880 se nalazi snimak mise po izvanrednom obredu traje 1 sat i 37 minuta. Misu je, u Rimu 21 travnja 2009 služio kardinal Canizares Llovera prefekt Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu.
Mislim da je dobro vidjeti o čemu se zapravo radi kad govorimo o tzv. „latinskoj misi“ iako taj naziv nije ispravan.
Koliko bi ovakav način slavljenja mise pomogao da se više ljudi uključi u sudjelovanje na svetoj misi?

Vrh

PostPostano: Sri srp 08, 2009 13:09 

Citat:
Barnaba je napisao/la:
Na linku http://hr.gloria.tv/?media=27880 se nalazi snimak mise po izvanrednom obredu traje 1 sat i 37 minuta. Misu je, u Rimu 21 travnja 2009 služio kardinal Canizares Llovera prefekt Kongregacije za bogoštovlje i sakramentalnu stegu.
Mislim da je dobro vidjeti o čemu se zapravo radi kad govorimo o tzv. „latinskoj misi“ iako taj naziv nije ispravan.
Koliko bi ovakav način slavljenja mise pomogao da se više ljudi uključi u sudjelovanje na svetoj misi?

:wink: Prvorazredna predstava, samo nažalost to bi trebala biti sv. misa, ali zbog nekih okolnosti više je sve nalik na smiješnu komediju.
Akteri su uglavnom iz nekih kolonijalnih zemalja te im je i izgovor i samo pjevanje više nego komično. Takvo im je ponašanje i držanje, kao da su ih pokupili uz Tiber među imigrantima koji prodaju kišibrane i bižuteriju. Prilikom hodanja klate se ko nedisciplinirane patke, a samom patku najviše je sličan misnik. Njegova uzoritost ima posebnih problema s predimenzioniranom mitrom koja kao da će mu svaki čas sapasti sa glave. On također hoda kak potkurtani racak.
Kako uglavnom pokazuju zadnji dio svoga ornata izgledaju kao sjajne bube koje se bave nekim nerazumljivim radnjama.
Siročeki nisu baš uvježbani, što im se mora oprostiti, jer još nisu došli u grif pa se pomalo naguravaju ko ono u nedjelju naši grkokatolici u Križevcima na ređenju episkopa Kekića.
Uostalom to su fratri iz trečeg svijeta kojima dostojanstveno držanje nije urođeno.

Evo, to je moj komentar na sve ovo i nemj onda Barnaba to micati nekud u podzemlje jer si to sam tražio!

Vrh

PostPostano: Sri srp 08, 2009 13:39 

Barnaba je napisao/la:

Dakle, pogledala sam. Ja se još sjećam tridentskog obreda iz djetinjstva, ali ovoj je, Bože mi prosti, cirkus. Pa nema ni traga odmjerenosti, dostojanstvu. Kao da je nekakva parodija.

Vrh

PostPostano: Sri srp 08, 2009 17:21 

Pogledao sam samo malo i ovo mi djeluje poprilično nepoznato ne znam jel to zbog "bazilike" i prostora - nisu mi jasne sve one druge uloge.

Gledao sam malo bolje pa mi je u oko palo puno stvari koje ne spadaju u "Tridentinski obred"
Budući da je to bila misa u Lateranskoj bazilici ne znam kako je sa tronom - svakako nema đakona i subđakona stans trebali su biti uz biskupa.
Budući da nije misa održana na oltaru pred svetohraništem ona poklecanja su u najmanju ruku čudna - jer se pred drugim oltarima samo duboko naklanjalo.
nedostaju kanonske ploče
Prezbiter asistens sjedi s lije strane biskupa a đakon i subđakon. Ne sjećam se da se je biskup okretao na tronu prema zidu!
Poslije poslanice nisu pjevali "Graduale" nego odmah su pjevali aleluja...
Čudno da se evanđelje ne pjeva sa pokretnog "Legile" ili "leturin"
Ne sjećam se da su svi prisutni molili Suscipiat, to su molili samo poslužnici. Kažem da su možda za rimske bazilike vrijedila neka druga pravila - ovo mi je iskarikirano...

Vrh

PostPostano: Uto srp 14, 2009 09:38 

Citat:
Na otvaranje ove teme me ponukala vijest s IKA-e kako je izdana knjiga "Na vrelu liturgije. Teološka polazišta za novost slavljenja i življenja vjere" autora dr. Ante Crnčevića i pomoćnog zagrebačkog biskupa mons . dr. Ivana Šaška u izdanju Hrvatskoga instituta za liturgijski pastoral pri HBK. Knjiga na gotovo 700 stranica sadrži tekstove objavljene u "Živom vrelu" od 2004. do 2009. godine.
Moram priznati da sam ostao pomalo razočaran koncepcijom knjige koja je formu tekstova iz novina pokušala pretočiti u knjigu. To su ipak dva različita načina pisanja pa su i posljedice vidljive i neizbježne, jer se nije mogla izbjeći neproporcionalnost u njenim dijelovima.

Nabavio sam knjigu i moram priznati da me letimični pregled nije uspio posebno zainteresirati za čitanje te sam je ostavio za neka druga vremena. Općenito što se tiče današnje liturgije u znanstvenom pogledu, onako na prvi pogled uz pastoral je smatram najsuhoparnijim teološkim područjem, sa akademskim intelektualiziranjem koje uz puno riječi donosi malo značaja za konkretni život Crkve i vjernika. Tako se primjerice i u ovoj knjizi puno intelektualizira o nadasve jednostavnim pitanjima, da bi na kraju odgovori bili prestručno nejasni i u svojoj biti posve ovisni o dispoziciji svećenika... no s druge strane, ovo je i zamljišnjeno kao znanstveno promišljanje pa ga treba promatrati i u tom vidu.

Citat:
Mislim da danas trebamo jednu jasnu knjigu o liturgiji koja bi objasnila liturgijska kretanja prije II Vatikanskog sabora, poslije njega i sve do današnjih dana kad je prisutna u nekoj mjeri restauracija liturgije ali i daljnja težnja za promjenom.

Slažem se, možda bi stoga bilo dobro više oživjeti interes za tradicionalne aspekte liturgije. Primjećujemo takva kretanja u srugim sredinama, i možda bismo se tu mogli malo priključiti.

Citat:
Malo vjernika uopće zna kako je liturgija izgledala prije reforme koja se dogodila poslije II Vatikanskog sabora. Naglasak (s persprektive običnog vjernika) je bio na slušanju mise a ne sudjelovanju u misi. Iz te generalne postavke su izlazile i anomalije i devijacije kojih se sve više postajalo svjesno te se liturgija morala radikalno izmijeniti.

Smatram da bismo trebali pobliže definirati pojam sudjelovanja u liturgiji - iz ove konstatacije izlazi da je sudjelovanje izjednačeno s odgovaranjem naroda, što smatram da nije točno. Time bismo liturgiju sveli na glasnu molitvu, te bi ispalo da u ostatku narod ne sudjeluje. No, liturgija je puno više od toga, tu imamo prije svega osobni susret s Kristovom žrtvom kao puno važniji oblik sudjelovanja, i dojam je da u tom pogledu baš stara liturgija daje veći doprinos. Nemojmo zaboraviti da bit nije u našem nastojanju da dođemo Kristu, već da se nebesko svetište uprisutnjuje među nama, i stoga treba težiti onoj službi koja na izvanjski način više korespondira stvarnosti.

Citat:
Da li redovni oblik liturgije treba ponovo mijenjati i u kom smjeru?

Odgovorio bih na sljedeći način: apsolutno treba mijenjati određene trendove koji se javljaju unutar redovne liturgije, a pogrešno se predstavljaju kao provođenje smjernica Drugog vatikanskog sabora, koji tome ne daje nikakve naznake ili možda čak govori suprotno. Navest ću neke aspekte koji vode desakralizaciji liturgije i time se ne uklapaju u gore navedeno načelo:

1. Moderna umjetnost i arhitektura u pozitivnom aspektu – koja je vrlo apstraktnog, nejasnog karaktera, te umjesto da stoji u službi liturgijske stvarnosti, postaje samoj sebi svrhom. Dovoljno je ući u većinu crkvi novijeg datuma i uvidjeti da groteskni likovni prikazi apstraktne umjetnosti ne daju nikakvog doprinosa dubljem shvaćanju stvarnosti koje tendiraju predočiti.

2. Sakralna umjetnost i arhitektura u negativnom aspektu – odnosno njezina oskudnost također u crkvama novijeg datuma. Znamo li koju stvarnost interijer crkve predočuje, i da je naša vjera uvijek bila vođena načelom lex orandi – lex credendi, ovakvo što je nedopustivo. Bilo bi vrlo zanimljivo razmotriti koji su utjecaji uzrok takvih trendova, no u svakom slučaju to ne može biti norma prema kojoj bi Crkva trebala oblikovati liturgijske prostore.

Zatim bih volio razmotriti neke elemente redovne liturgije u odnosu na tridentsku, njihov značaj i korespondenciju stvarnosti koju predočuju:

1. Položajni odnos oltara, svećenika i naroda – često se ovo pitanje promatra iz perspektive okrenutosti svećenika narodu leđima ili licem, što je smatram jednostrano i ne može biti uzimano kao isključivo mjerilo. Iako svakako igra ulogu, moramo uzeti u obzir i ostale elemente – tu se prije svega postavlja pitanje što je u središtu liturgije. Svakako Euharistijska žrtva i pod tim vidikom usmjerenost svih učesnika liturgije prema Kristu odgovara pravoj naravi službe. Dok redovni oblik liturgije više ističe teološki pojam zajedništva svećenika i naroda oko zajedničkog stola, i rekao bih da se tu na neki način primarni fokus prebacuje sa nebeske na zemaljsku dimenziju liturgije.

2. Oltar – značajna razlika gdje oltar tridentskog obreda sadrži pripadajuću ikonografiju, što je naravno kod novus ordo oltara neizvedivo, i u tom pogledu prednost za izvanredni / stari oblik liturgije. Da obratimo odmah pozornost na sadržaj ikonografije – možemo jasno razabrati da se prikazivanjem žrtve pred likovima svetaca daje vrlo jasan doprinos kultu svetaca i poruka povezanosti zemaljske sa nebeskom Crkvom, i u tom pogledu stara liturgija sadrži još jednu veliku vrijednost.

3. Odnos oltar i svetohraništa – sličan zaključak kao prethodno, sada smo odvojili jedno od drugoga, a teološki zgodnijim se čini njihova povezanost.

4. Sv. Pričest – budući da liturgija reflektira vjeru i život Crkve, Kristovo Tijelo i Krv prisutni pod prilikama kruha i vina zaslužuju maksimalno skrupulozno ophođenje, stoga radi većeg poštovanja prema prilikama osobno ne preferiram dijeljenje pričesti na ruku što postalo dopušteno po novus ordo (a brojnim vjekovima unatrag smatralo se potpuno neprimjerenim), već samo na jezik, i to po mogućnosti, idealno bi bilo klečeći – čime bi se na izvanjski način najprimjernije očitovala vjera u Euharistiju, i najviše dostojanstveno primila Euharistija.

4. Ambon i propovjedaonica – svođenje starih predikalnica na puki ornament jest doista velika šteta, dok s druge strane ambon se nameće kao zgodno rješenje za navještaj Božje riječi. Dakle usklađivanje obiju rješenja možda se nameće kao dobra kombinacija.

5. Misna čitanja – reformom redovna liturgija tu svakako prednjači - uopće važnost navještaja Božje riječi sada se puno više ističe, i ovo bih naveo kao jedan od najvećih doprinosa.

6. Jezik liturgije – često se narodni jezik laički ističe kao prepoznatljivost Drugog vatikanskog sabora, što ipak nije najtočnije jer SC afirmira latinski jezik kao primarni, dok se narodni može dopustiti gdje se takvo što smatra potrebnim. Osobno ne smatram da je uvođenje narodnog jezika uspjelo značajno podići doživljaj liturgije niti da bi latinski u tom pogledu predstavljao zapreku – na koncu, grkokatolici se normalno služe ''mrtvim jezikom'' u liturgiji, i ovo pitanje bih ostavio posve otvorenim, s naglaskom da i jedno i drugo rješenje ima svojih prednosti.

Citat:
Da li je restauracija (vraćanje na stari, sada izvanredni obred) rješenje za sve prijepore oko slavljenja liturgije?

Pitanje je koliko bi tako jednostrano rješenje bilo prikladno, i mislim da se time ne bi riješili svi problemi, ali da smo mnoge elemente liturgije koji u sebi sadrže veliku uzvišenost i bogatstvo simbolike posve neopravdano zabacili kao anakronizam, nažalost stoji, i smatram da bi ih trebalo pomnije razmotriti.

Vrh

PostPostano: Uto srp 14, 2009 13:52 

Ne kažem da je ovo mustra ali bih volio kad bi netko ovo prokomentirao sa aspekta sudjelovanja naroda u Misi.
http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=63
Baš me zanima komenatar!

Vrh

PostPostano: Sri srp 15, 2009 09:22 

sneni je napisao/la:
Ne kažem da je ovo mustra ali bih volio kad bi netko ovo prokomentirao sa aspekta sudjelovanja naroda u Misi.
http://www.don-ivica.net/index.php?opti ... &Itemid=63
Baš me zanima komenatar!

Ako je crno - bijeli film mjerilo dinamike, obred je bio vrlo dostojanstven. :)

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 142 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 10  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata