Struka kaže da je učinkovitost visoka, konkretno, za FertilityCare koju smo mi koristili je prema medicinskom istraživanju 96,8%. Slično je i sa Creighton, Billings i ostalim metodama kada se koriste po pravilima.
Metode funkcioniraju u svim situacijama, u svakoj vrsti ciklusa, dugi, kratki, neredoviti, u klimakteriju ili tijekom dojenja.
Ako netko kaže da metoda njemu "ne funkcionira", onda je don Damir jednom dobro primjetio da je potrebna edukacija, često i volja i disciplina, a ne popuštanje kontracepciji. Tu je i problem odricanja, ne želi svatko prihvatiti odricanje.
Treba razjasniti da u ovo ne spada kalendarska metoda i ne treba se s njome miješati. Kalendarska metoda iz 1930g. bazirana je na mjesečnim prosjecima i stoga nije mogla biti dovoljno točna. A upravo na nju neki misle kada govore o prirodnoj regulaciji poroda, jer nisu dobro upućeni.
Današnje metode poput Bilingsove ili FertilityCare rade na principu samopromatranja znakova plodnosti, tako da se zna iz dana u dan je li plodan ili ne. Nema pogađanja na bazi mjesečnih prosjeka i upravo zato nema problema za neredovitost ciklusa, jednako se koriste za svaku situaciju. No za učinkovitost se treba se držati određenih pravila metode.
Već sam te pitao
ovdje pa ponavljam:
Za razmake između trudnoća, ne znam koju ste metodu točno vi koristili, kalendarsku, Bilingsovu, FerilityCare?
FerilityCare je kod educiranih korisnika učinkovita u 96.8% slučajeva (bez obzira na ciklus), a recimo kalendarska oko 75% i kod neredovitih ciklusa se ne može dobro upotrebljavati.
Jeste li prošli individualnu edukaciju i savjete, kod Fertility Care potrebno je 6mj-1g. iskustva u praćenju ciklusa kako bi se stekla sigurnost, ne može se primjenjivati bez te ozbiljne pripreme.
Ponavljam u izuzetno teškim rizicima za zdravlje ne koristi se prezervativ (učinkovitost 98% i to u idealnim uvjetima) ni prirodne metode kojima se postiže razmak između trudnoća, već do trudnoće ne smije doći, stoga je tada najispravnija i najodgovornija potpuna apstinencija.