Raspravljat s menon o teologiji ti je vec izgubljena bitka. Od previse citanja latinskih knjiga skoro sam se pretvorio u kukca.
Dobro bi bilo da kad ulazis s menon u raspravu imas na pameti onu Danteovu "tko ovdje ude nek se mani svake nade"
U 2 post-a zaredom dijelis ljudima sto da mole. Preko interneta. Preko foruma. I prvo sto ti je zapelo za oko je bila moja oholost. Jako zanimljivo. Pitam se nije li C.S. Lewis-u u pravu kad kaze;
"Postoji jedan porok kojeg se nitko ne može osloboditi, porok kojeg svi mrzimo kod drugih, ali kojeg jedva tko, osim kršćana, uočava kod sebe. Čuo sam ljude kako priznaju da su zlovoljni, da izgube glavu kad vide lijepu djevojku ili čašu vina, čak za sebe tvrde da su kukavice. Međutim, nikada nisam čuo nekog nekršćanina da se osuđuje zbog ovoga poroka. Također sam rijetko nailazio na nekršćane koji bi pokazivali i najmanju dozu razumijevanja prema ovom poroku kod drugih. Nema tog poroka koji bi nas mogao više omrznuti u očima drugih, a čijeg smo postojanja kod nas samih manje svjesni. Što smo više tim porokom zaraženi, to nam se on manje sviđa kod drugih.
Porok o kojem je riječ zove se oholost ili taština.- C.S.Lewis
Lol, zar ovo nije ironicno?
Ima u Crkvi svega i svacega. Ima dosta i jako nategnutih stvari, neodobrenih, od puno vevih svetaca. Prpdavat religiju i molitvu kao instant rijesenje je pogubno; za onoga koji daje i za onoga koji prima.
Svakako, vrsenje volje Bozije je doslovno stavljeno u molitvu, sto je srz Katolicke vjere.
Sama ideja da Bog ima nekog sa strane i da ce ti ga dat kad izmolis krunicu je apsurdna.
Sta se ti tice svecenika...ne znam u kojem narativu su ti to pricali. Ali narativ kojeg vas dvoje protezete nije nikako u Duhu.
Kao sto sam rekao, obojici vam fali bolje razumijevanje Bozije pravde, i teologije opcenito