Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Čet tra 23, 2026 18:25

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 
Autor Poruka
PostPostano: Ned kol 22, 2021 21:15 

Dobra večer. Nova sam na ovom forumu i drago mi je, da je account konačno proradio. :) Javljam se sa čudnim pitanjem, ali opet nije. Naime, živim sa starcima skoro 30 god. i smatram da je vrijeme da se osamostalim. Međutim, posao sam tek pronašla početkom ove godine i zaista, nije loš, ali nije moja struka niti nešto perspektivno. Probala sam se osamostaliti prije 3 mjeseca pošto je kap prelila čašu u mojoj kući. Moj otac me psihički i verbalno zlostavlja u vlastitoj kući otkad znam za sebe. Moja majka ne čini ništa po tom pitanju, nego samo gleda i guta bol. Znao je i on nju izvrijeđati i prijetiti, a nikada nije pomislila da se razvede od njega. Jednom jest, ali je odlučila trpiti radije i opravdavati tatino ponašanje da je to posljedica zlostavljanja od strane njegovog neodgovornog i sebičnog oca. Meni to više miriše da ne želi zbog crkve da se razvede i misli da to neće ništa pomoći. Sve manje mogu trpiti zlostavljanja i prijtenje. Nije me tukao, ali je bio vrlo blizu da me udari i gurkao bi me... Ne znam više šta raditi i znam da, ako mislim ostati psihički te emocionalno zdrava, moram odseliti.... Depresivna sam velikim dijelom i zbog tog zlostavljanja u kući. Situacija je u državi takva kakva jest. Socijalno je neosjetljiva i nemarna, a bez obzira na sve, ne želim ići van. Ako baš ne moram. Volim biti u Hrvatskoj i imam meni drage ljude ovdje koje želim viđati. Postoji li molitva za dobivanje novca? Nekako mi je bed moliti Boga da dobijem novca olako, a opet mi treba da si priuštim stan/kuću.... Na poslu ne zarađujem toliko da mogu kredit uzeti. Imate li vi neki prijedlog z amolitvu ili koje svecu se treba u ovakvim situacijama obratiti? Zaista bi mi značilo. HVALA

Vrh

PostPostano: Pon kol 23, 2021 05:31 

Moj savjet: pokušaj svome voljenome dragome tati dati dio svoga vremena i darovati mu nešto što on voli i što ga raduje.
Darivanje sebe je najbolja molitva ikada :))

Vrh

PostPostano: Pon kol 23, 2021 16:09 

Moj savjet: pokušaj svome voljenome dragome tati dati dio svoga vremena i darovati mu nešto što on voli i što ga raduje.
Darivanje sebe je najbolja molitva ikada :))

rado bih i pokušala sam, ali taj je čovjek uništen isto. samo što sad meni prenosi tu frustraciju. taj čovjek smatra sebe kršćaninom, ali niti moli, niti ide u crkvu i psuje Boga. Koliko mi je boli nanio, to se ne može popraviti. Danas sam imala anksiozni napadaj od jučerašnjeg sukoba. Želim samo što prije odseliti. Ništa više... :'(

Vrh

PostPostano: Pon kol 23, 2021 21:18 

Dobra večer. Nova sam na ovom forumu i drago mi je, da je account konačno proradio. :) Javljam se sa čudnim pitanjem, ali opet nije. Naime, živim sa starcima skoro 30 god. i smatram da je vrijeme da se osamostalim. Međutim, posao sam tek pronašla početkom ove godine i zaista, nije loš, ali nije moja struka niti nešto perspektivno. Probala sam se osamostaliti prije 3 mjeseca pošto je kap prelila čašu u mojoj kući. Moj otac me psihički i verbalno zlostavlja u vlastitoj kući otkad znam za sebe. Moja majka ne čini ništa po tom pitanju, nego samo gleda i guta bol. Znao je i on nju izvrijeđati i prijetiti, a nikada nije pomislila da se razvede od njega. Jednom jest, ali je odlučila trpiti radije i opravdavati tatino ponašanje da je to posljedica zlostavljanja od strane njegovog neodgovornog i sebičnog oca. Meni to više miriše da ne želi zbog crkve da se razvede i misli da to neće ništa pomoći. Sve manje mogu trpiti zlostavljanja i prijtenje. Nije me tukao, ali je bio vrlo blizu da me udari i gurkao bi me... Ne znam više šta raditi i znam da, ako mislim ostati psihički te emocionalno zdrava, moram odseliti.... Depresivna sam velikim dijelom i zbog tog zlostavljanja u kući. Situacija je u državi takva kakva jest. Socijalno je neosjetljiva i nemarna, a bez obzira na sve, ne želim ići van. Ako baš ne moram. Volim biti u Hrvatskoj i imam meni drage ljude ovdje koje želim viđati. Postoji li molitva za dobivanje novca? Nekako mi je bed moliti Boga da dobijem novca olako, a opet mi treba da si priuštim stan/kuću.... Na poslu ne zarađujem toliko da mogu kredit uzeti. Imate li vi neki prijedlog z amolitvu ili koje svecu se treba u ovakvim situacijama obratiti? Zaista bi mi značilo. HVALA

Dobra večer i tebi! Sasvim je ispravna tvoja želja da se osamostališ, da nađeš posao kojim možeš priskrbiti za stan, da se odvojiš od oca koji je pomalo bez kontrole.. Razumijem što i Viz želi reći: očevo ponašanje posljedica je nedostatka ljubavi (teorija hagioterapije!), ali pitanje je koliko mu ti kao kći ranjiva i tvoja majka kao žena također s ranama možete u tome pomoći.. Kad i vama nedostaje njegove ljubavi od koje ćete rasti i biti okrijepljeni kao cvijet nakon suše kad na njega kapnu par kapi kiše..

Jesi li razmišljala o privremenom preseljenju, imaš li rođakinju koja je usamljena ili ima sobicu za tebe, da se privremeno preseliš, na par tjedana/mjeseci - tek za svoje zdravlje?

Pitaš za molitvu? Mogu li ti preporučiti jednostavan Oče naš...? Osnovnu molitvu kojom se obraćamo našem istinskom Ocu na nebesima koji nas može izbaviti od svakoga zla..
Mogu li ti preporučiti molitvu Majci Božjoj, Gospi od brze pomoći, jer ona doista brzo i pomaže u svim nevoljama..
Mogu ti preporučiti svetog Josipa, Isusovog zemaljskog oca, uzmi ga i ti za osobnog duhovnog oca i preporuči mu obraćenje svog oca..
Mogu ti preporučiti "devetnicu za posao" koju sam i sama molila i u roku od mjesec dana dobila stalan posao, nakon višegodišnjih privremenih (sv. Josemaria Escriva, sigurno ćeš naći)...
U ovoj situaciji nisi usamljena i puno Božjeg blagoslova ti želim! :)

Vrh

PostPostano: Uto kol 24, 2021 08:08 

Iako to tako na prvu ne izgleda, nitko od nas nije sam i ostavljen.
Prepreke, zapreke u životu su baš poticaj da spoznamo tu istinu da je Krist sve vrijeme sa nama.
Kad je sve dobro i nama zanimljivo, tad niti ne razmišljamo o tome...

Ima brzi način spoznaje tj. rješenja problema (spori je vremenski gdje vrijeme sve rane liječi...).
To je upravo molitva.
I to molitva ne iz uma (treba sići sa uma), već iz srca iz duše.
Umom si i stvaramo sve veće prepreke u životu potaknuti životnim situacijama koje su uvijek i loše tj. one koje nam ne idu uz dlaku.

Molitva iz srca je meni odlična i jednostavna, no za nju treba zrnce vjere u Ljubav u Boga :))
U takvoj molitvi spojimo situacije koje nas muče sa osjećajem darivanja (npr. osjećajem radosti kad nekoj nama dragoj osobi poklanjamo poklon).
Spojimo onu muku što nam je u psihi u svijesti, sa onime što nam je na srcu (srce bezuvjetno voli, dok um kalkulira stvarajući uvjete za ljubav).
Za to je dovoljan tren. Meni osobno je to jednostavno napraviti kroz molitvu Oče naš, no može biti i neka druga molitva.

Ovime dozvoljavamo da nas se mijenja tj. mijenja se naš pogled na svijet.
Ostaje sve proživljeno, a gledamo očima ljubavi što dovodi do slavlja u zahvalnosti i očaranosti ljepotom života.

Brzo ćeš shvatiti da situacije koje su te snašle i o kojima govoriš, su u biti blagoslov.
Teško je bez tih zapreka, teško je pravedniku ...

Nadam se da sam malo pomogao!

Vrh

PostPostano: Sri kol 25, 2021 20:07 

....Postoji li molitva za dobivanje novca? Nekako mi je bed moliti Boga da dobijem novca olako, a opet mi treba da si priuštim stan/kuću.... Na poslu ne zarađujem toliko da mogu kredit uzeti. Imate li vi neki prijedlog z amolitvu ili koje svecu se treba u ovakvim situacijama obratiti? Zaista bi mi značilo. HVALA

Boga možeš moliti za bilo što, što ti je potrebno u životu. Imaj na umu da je Bog dobar i da nam je uvijek voljan pomoći (ne nužno na način na koji to očekujemo). U molitvi budi otvorena srca prema Bogu, a to znači da (kako je netko napisao): želiš pripadati Bogu, želiš odbaciti sve što te ne čini ili te sprječava da budeš dijete Božje, želiš da te Bog mijenja i da želiš imati/biti puna Duha Svetoga. Bitan preduvjet za uslišanje molitve je da oprostiš svom ocu.
Najveća molitva je sv. Misa pa odi što češće u crkvu i na tu nakanu prikazuj sv. Misu.

Vrh

PostPostano: Uto kol 31, 2021 20:40 

Ovo gore ste jako lijepo napisali, Viz i Početnik! :D

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 7 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata