Na žalost - daleko smo otišli od vjere
Bože blagoslovi sve koji su u strahu da izgube prolazno i daj im hrabrosti da vjeruju.
Iv 11, 25-26
Reče joj Isus:
"Ja sam uskrsnuće i život:
tko u mene vjeruje, ako i umre, živjet će.
I tko god živi i vjeruje u mene,
neće umrijeti nikada.
Vjeruješ li ovo?"Vjeruješ li kad ukazuješ na grijehe koji su izašli od straha za prolaznim?
Kad sudiš prolaznom gdje je vjera u Ljubav u Ljepotu u Život?
Život u izobilju
Ja vjerujem Učitelju Spasitelju Otkupitelju našem Isusu Kristu koji je išao među gubave/zaražene i liječio ih vraćajući ih u Zajednicu
na slavu Boga Oca našega. Vjerujem Isusu koji je to objavio malenima poniznima koji su se usmjerili drvu života odmičući se od drva spoznaje dobra i zla; koji u zahvalnosti vjeruju držeći 1. Božju zapovjed, koji ne misle samo na prolazno jer tada umiru.
Aleluja!
Hvala ti što me koriš ovako vjernički, potkrijepljeno citatima iz Biblije...
Zaista, ne zamjeram ti...
Slutim samo da se iza ovih tvojih i Giovijevih ohrabrivanja krije zapravo "nevjera" da je ova pandemija uopće neka opasna pandemija. Znam, ima puno ljudi koji uvjeravaju da je to neki bezazleni virus sličan gripi koji kod većine ljudi brzo i lako prođe (zatim, da je sva ova pandemija izrazito medijski umišljena). Međutim, moje iskustvo nije tako..
Puno mojih poznanika je bilo bolesno (zaraza se širi puno brže od bilo koje druge poznate zarazne bolesti), a kod starosti bolesnika nema pravila. Mladić, sportaš završi s teškom upalom pluća. Netko starije dobi može biti i asimptomatski, bez ikakvih problema.
U vrijeme kuge ili kolere ljudi su željeli čim prije spriječiti i zaustaviti širenje, činili su zavjete, skupljali su se na molitve... U ovo vrijeme ne vidim baš puno molitvenih inicijativa, a za zavjet nisam čula još ni jedan. Možda su razlozi ovi:
a) ljudi jednostavno ne vjeruju da molitvom mogu išta postići
b) većina vjernika možda ne vjeruje da se radi o ozbiljnoj bolesti pri kojoj nam je potrebna i Božja pomoć
c) tražimo vlastitu komociju (čitaj: što manje mjera) jer ne vjerujemo da Bog može takvo neko zlo dopustiti, pa pred tim zlom sklapamo oči
Ono u ožujku i nisu bili pravi razmjeri pandemije, ali smo barem pokazali da se zajedništvom mogu neke stvari poboljšati. Ovo sad, u studenom i prosincu, mislim da je prava pandemija koja izmiče kontroli upravo zbog ljudi koji "ne vjeruju". Ako netko misli da će ga Bog čuvati, a ne sluša što mu kaže razborit prijatelj, onda je to ravno iznuđivanju čuda iz Božjih ruku (i iskušavanja Boga).
Ova pošast je bila naviještena (najkasnije u listopadu prošle godine) kad su 4 egzorcista iz SAD-a pozvala ljude na pokoru, post i molitvu u prvi petak prošlog adventa. Razlog je bio taj što su dobili saznanje da se sprema veliko zlo čiji je pravi uzrok u grijesima ljudi, pa i same Crkve, u idolopoklonstvu. Pandemija je pokosila Italiju i Španjolsku.
Slutim da je zatvaranje oči pred ovom pošasti možda i odbijanje da svoje trpljenje (i nevolje) prinosimo Isusu za spas svijeta.
Svima nam želim puno hrabrosti i pouzdanja u Božju svemoć i ljubav...
Ne zazivam nove mjere, nego samo Vas molim: držite razmak, nosite maske, perite ruke...
A Bog će pokazati čemu sve to i zašto to čini...