Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Pon vel 02, 2026 18:04

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 652 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 44  Sljedeće
Autor Poruka
PostPostano: Sub tra 25, 2020 13:15 

Sad gledam konferenciju Stozera - odmah je neka "nounarka", Leona Siljeg s RTL-a skocila na Bozinovica zasto su sad zabranili rad nedjeljom. Od svih gov... novinarcici najveca.

Vrh

PostPostano: Ned tra 26, 2020 21:20 

Sad gledam konferenciju Stozera - odmah je neka "nounarka", Leona Siljeg s RTL-a skocila na Bozinovica zasto su sad zabranili rad nedjeljom. Od svih gov... novinarcici najveca.

Sad bi trebali zajedno svi ljudi dobre volje zapeti i inzistirati na pravima tih radnika - radi njih i radi nedjelje...

Počinje svrstavanje na političkoj sceni slično kako je to bilo kod referenduma o braku...

Svrstavanje s dalekosežnim posljedicama.

Vrh

PostPostano: Pon tra 27, 2020 11:01 

Još zaboravio spomenuti, najgadljiviji su mi oni komentari kako treba pustiti stare i bolesne da pomru u komentarima na portalima, i to većinom od mamlaza i štraca, kod kojih, kad im odeš na Facebook profile, odmah naletiš na slike sa skijališta, ljetovanja i sl. Prava masonska omladina.

Vrh

PostPostano: Pet svi 01, 2020 18:06 

Još zaboravio spomenuti, najgadljiviji su mi oni komentari kako treba pustiti stare i bolesne da pomru u komentarima na portalima, i to većinom od mamlaza i štraca, kod kojih, kad im odeš na Facebook profile, odmah naletiš na slike sa skijališta, ljetovanja i sl. Prava masonska omladina.

Evo došli smo upravo (Bogu hvala) i do nove faze ove epidemije, kad će crkve biti otvorene, a sakramenti (bar ponegdje) podjeljivani. Čujem da su društvene mreže pune otrovnih komentara onih koji su zbunjeni i sve uspoređuju sa Crkvom..
Panika vlada svijetom, i svi bi htjeli drugačije, svoje prioritete, a neki čak i da tako ostane još dugo vremena.

Moj (varaždinski) biskup uputio je jako lijepo pismo vjernicima, puno duhovnosti i pastirske utjehe..

:))

Vrh

PostPostano: Pet svi 01, 2020 21:23 

Evo došli smo upravo (Bogu hvala) i do nove faze ove epidemije, kad će crkve biti otvorene, a sakramenti (bar ponegdje) podjeljivani. Čujem da su društvene mreže pune otrovnih komentara onih koji su zbunjeni i sve uspoređuju sa Crkvom..
Panika vlada svijetom, i svi bi htjeli drugačije, svoje prioritete, a neki čak i da tako ostane još dugo vremena.

Moj (varaždinski) biskup uputio je jako lijepo pismo vjernicima, puno duhovnosti i pastirske utjehe..

:))

Ja sam ona koja previše razmišlja i tesko mi je vjerovati da to nije puka slučajnost, ali baš lijepo i poticajno.

https://www.bitno.net/vjera/aktualnosti ... do-josipa/

Vrh

PostPostano: Uto srp 21, 2020 21:11 

Ne bih htjela otvarati novu temu, ali ne znam kako većina vas gleda na ove (sad već više-mjesečne) preporuke o zabrani pričesti na jezik, pružanja mira i zabrani blagoslovljene vode. (Svjesna sam da je to dosljedno samo u nekim biskupijama...)

U ožujku su objavljena (još se to dobro sjećam) dva teološka članka o tome, jedan od biskupa I. Šaška (u Koncilu), a drugi članak je napisao p. Petar Nodilo (kojeg jako cijenim) u Glasniku SIM-a.

Sva njihova obrazloženja su mi jasna, ali istina je i da bi takvi stavovi mogli imati dalekosežne posljedice na budućnost Crkve. Jer ne postoje dosad nikakva znanstvena istraživanja o virulentnosti tijekom pričešćivanja (a bilo je raznih virusa i dosad - i uvijek će ih biti), dok je tradicija pričesti na usta jedna prevažna tema koju nije moguće, a ni pošteno, samo tako šutnuti u koš.

Vrh

PostPostano: Sri srp 22, 2020 10:55 

A što napraviti kad su takve preporuke? Da se mene pitalo bio bi i Uskrs u crkvi, mogao se organizirati razmak. U našoj crkvi nema svete vode, nema rukovanja, pričest na ruke, ja sam se jednom zabunila pa otvorila usta i primila tako, bilo mi neugodno, iako prije korone nisam nikad na ruke primala pričest. Mislim da su crkvene vlasti puno popustile svjetovnima, jer, da su Uskrs slavili u crkvi uz mjere opreza (kako je i sada misa, a korona je tu?!), napala bi ih žestoko lijevo liberalna glasna manjina. Pa imam običaj svratiti u crkvu u gradu gdje radim i pomoliti se, naročito danas, na dan sv.Josipa. No crkva je većinom zatvorena. I to je počelo u vrijeme korone i ne sviđa mi se. Iako sad možda ima nekog razloga, da malobrojni turisti ne nahrle razgledati je...

Vrh

PostPostano: Sri srp 22, 2020 20:13 

Šteta što su zatvorene tijekom dana, jer niti nema nekog masovnog turizma, došla bi možda pokoja obitelj malo se rashladiti i pomoliti, ili koji pojedinac željan tišine i samoće.. Na ulaz bi se trebao staviti dezinficijens i redovito provjetravati, pa bez straha!

Vrh

PostPostano: Pet srp 24, 2020 23:07 

Ja i moja obitelj ne idemo na Pričest tamo gdje ne daju na usta!
Na usta ne smiju zabraniti, mogu samo preporučiti! Ovo na što tako olako pristaju postaje frustrirajuće, kao da se boje osude javnosti, pa pušu i na hladno!
Nekada se bojim da griješim zbog toga, ali kada vidim kako uzimaju rukama, kako olako zabranjuju, pristaju na kompromise, jednostavno ne mogu u tome sudjelovati, pa se pričešćujem na duhovni način tamo gdje ne daju na usta!
Teško je, doista je teško! Ali opet, nekako i na ovakav način pokušavam djeci ukazati na to, da je Hostija nešto najsvetije i najuzvišenije!

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2020 11:46 
Administrator

Crkva je odredila da postoje dva načina, dvije norme kod primanja pričesti. Isus je naredio potrebu i nužnost Crkve kojoj je dao autoritet da odlučuje, i ona jedina ima ovlasti odlučivati. Crkva je odlučila da su oba načina dopuštena, a uvijet je da smo u stanju milosti. Ako smo odbacili grijeh, tada je u skladu sa smislom Euharistije da kod sudjelovanja na Misi primimo Krista, to je naša duhovna hrana.

"Zaista, zaista, kažem vam: ako ne jedete tijela Sina
Čovječjega i ne pijete krvi njegove, nemate života u sebi."
(Iv 6,53)

Vrh

PostPostano: Sub srp 25, 2020 23:59 

Ali Crkva je odredila redoviti način i izvanredni način (INDULT), s time da se redoviti ne smije zabraniti, dok se izvanredni smije zabraniti. Jesam li dužan biti poslušan u necemu što sami pastiri krše odredbu, time da se nameće neredoviti način, a redoviti se zabranjuje zbog nedokazivih tvrdnji koji nisu nicim dokazane? Jesam li dužan pristati na to da riskiram gubitak čestica Tjela Kristova u ime kompromisa s svjetovnim nametanjem!? Najlakše je nekoga etikrtirati i poklopiti s neposlušnikom i nekonzumentom Tjela Kristova, a način na koji se to nameće je ne bitan. Zanima me, imamo li svi skupa ikakve odgovornosti prema Tijelu, ili jednostavno da se pomirim da cilj opravdava sredstvo, a dalje kako će biti bojim se i pomisliti, jer se sve više popušta, da li će itko više vjerovati u stvarnu prisutnost, a i sada je već velika kriza što se toga tice!!

Vrh

PostPostano: Ned srp 26, 2020 21:23 

To sam upravo i ja pitala: može li se pričest na jezik zabraniti tijekom epidemija, ako uopće nema dokaza da se tako epidemija suzbija..?? Čak je po mom mišljenju, više vjerojatnije da bi se zaraza mogla dogoditi tijekom pričesti na ruku, nego na jezik, (mada je upitno pokraj toliko virusa koje smo prošli, kako mi svi koji se pričešćujemo nismo više bolesni od ostale populacije :wink: )..

Negdje na tom tragu je i ovaj osvrt, osobito od 4. članka nadalje: Ukidanje redovnog oblika pričešćivanja
https://www.vjeraidjela.com/sloboda-pricescivanja/

Vrh

PostPostano: Pon srp 27, 2020 15:04 

Pročitala sam link. Meni nije isto, na ruke primam jer mislim da je tako zapovijeđeno, no nekako mi je to...fušerski, drugačije, neozbiljnije.

Vrh

PostPostano: Uto srp 28, 2020 16:40 
Administrator

Čak je po mom mišljenju, više vjerojatnije da bi se zaraza mogla dogoditi tijekom pričesti na ruku, nego na jezik
Zanimljivo, no ovo mi je skroz nelogično kad nema kontakta sa slinom, po čemu bi onda bila vjerojatnija zaraza.

Evo što piše p. Nodilo kojeg si spomenula: "U čemu je izvor zabrinutosti prilikom primanja pričesti na jezik zna svatko tko ima iskustvo pričešćivanja: koliko god pričestitelj pazio, nemoguće je izbjeći da više ljudi jezikom i slinom ne dotakne njegovu ruku i tako onda on izravno prenosi klice s jedne osobe na drugu. Moguće da izostavljanje pričesti na jezik neće spriječiti prenošenje zaraze, ali se odgovornima ta odluka čini razboritom.
(...)
Trenutna preporuka je privremena dok traju izvanredne prilike koje su je uzrokovale. Važno je istaknuti da vjernici mogu po savjesti odbiti pričest na ruku, ali isto tako svećenik, prema odluci poglavara ili biskupa, i da bi spriječio ugrožavanje drugih ljudi, može po savjesti odbiti pružiti pričest na jezik."

izmeđunebaizemlje je napisao/la:
no nekako mi je to...fušerski, drugačije, neozbiljnije.
Drugačije može biti, ali ne mogu reći da je primanje Krista fušerski i neozbiljnije ako znam Koga primam. A to je ono bitno, osim ne biti u grijehu, znati Koga i zašto primam.

U vezi kritiziranja i prozivanja biskupa što može a što ne može, s time se ne želim baviti jer ne mogu određivati što bi biskupi trebali ili smjeli napraviti, nego prihvatiti autoritet i vlast biskupa koji su primili taj dar polaganjem ruku te "tko njih sluša, sluša Krista, a tko njih prezire, prezire Krista" (LG 20).
Mogu se samo moliti da uvijek imamo dostupnu euharistiju i da imamo mogućnost sjediniti se s Kristom u pričesti.

Vrh

PostPostano: Sri srp 29, 2020 17:13 

Zanimljivo, no ovo mi je skroz nelogično kad nema kontakta sa slinom, po čemu bi onda bila vjerojatnija zaraza.

Evo što piše p. Nodilo kojeg si spomenula: "U čemu je izvor zabrinutosti prilikom primanja pričesti na jezik zna svatko tko ima iskustvo pričešćivanja: koliko god pričestitelj pazio, nemoguće je izbjeći da više ljudi jezikom i slinom ne dotakne njegovu ruku i tako onda on izravno prenosi klice s jedne osobe na drugu. Moguće da izostavljanje pričesti na jezik neće spriječiti prenošenje zaraze, ali se odgovornima ta odluka čini razboritom.
(...)
Trenutna preporuka je privremena dok traju izvanredne prilike koje su je uzrokovale. Važno je istaknuti da vjernici mogu po savjesti odbiti pričest na ruku, ali isto tako svećenik, prema odluci poglavara ili biskupa, i da bi spriječio ugrožavanje drugih ljudi, može po savjesti odbiti pružiti pričest na jezik."

Drugačije može biti, ali ne mogu reći da je primanje Krista fušerski i neozbiljnije ako znam Koga primam. A to je ono bitno, osim ne biti u grijehu, znati Koga i zašto primam.

U vezi kritiziranja i prozivanja biskupa što može a što ne može, s time se ne želim baviti jer ne mogu određivati što bi biskupi trebali ili smjeli napraviti, nego prihvatiti autoritet i vlast biskupa koji su primili taj dar polaganjem ruku te "tko njih sluša, sluša Krista, a tko njih prezire, prezire Krista" (LG 20).
Mogu se samo moliti da uvijek imamo dostupnu euharistiju i da imamo mogućnost sjediniti se s Kristom u pričesti.

Moje je bilo samo pitanje, nije mi do kritiziranja niti ikakvog prozivanja (iskreno se ispričavam za ono prije gdje sam u dosta ljutitom tonu pisala, nisam htjela da se to shvati da sam protiv ovog ili onog biskupa :? ). Ovaj način zaraze koji je opisao p. Nodilo mi je sasvim jasan, ali nije znanstveno ispitan: virusa je bilo prije, i biti će ih uvijek.. Kako to da do sada nismo bili najbolesniji dio populacije... i znači li to da će se i ubuduće, radi preventive svih drugih mogućih virusa, ignorirati vrijednost i značaj takvog pričešćivanja, olako ga proglašavajući "bolesnim"? :cry:

Ljudi sve manje vjeruju u ono što im mediji serviraju, nažalost nema nikakvih znanstvenih sučeljavanja o tom pitanju, a kako bi dobro došlo da se sve razmotri s više strana. Recimo kad bi se našli zajedno oni koji savjetuju Milanovića (koronavirus kao karijes!?!), pa npr. splitski imunolog Matko Marušić, pa kad bi u sučeljavanju sudjelovali i oni čije stavove prenosi i "Catholic Connect", onda bi se možda prešlo izvan okvira "teorija zavjere" i "na rubu znanosti" i narod možda ne bi bio na rubu mentalnog zdravlja...

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 652 post(ov)a ]  Idi na stranu Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 44  Sljedeće

Vrijeme na UTC + 01:00 sata