Evo moje stare nedoumice, prenosim tekst sa forum. hr- a jer je dobro sažeto, kako se ovaj forum zove katolički odgovori, molim odgovor, pojašnjenje, ako netko zna. Evo citat:
Matej ponavlja da neće umrijeti naraštaj ljudi koji ga sluša, a svemir i Zemlja će uminuti, raspasti se, nebesa poljuljati, a Isus_Bog pojaviti i doći Kraljevstvo Božje s propašću svijeta i Sudnjim danom.
"Zaista, kažem vam, ne, neće uminuti naraštaj ovaj dok se sve to ne zbude." Nebo će i zemlja uminuti, ali moje riječi ne, neće uminuti."
Doista, tko se zastidi mene i mojih riječi u ovom preljubničkom i grešničkom naraštaju - njega će se stidjeti i Sin Čovječji kada dođe u slavi Oca svoga zajedno sa svetim anđelima." "Još im govoraše: Zaista, kažem vam, neki od ovdje nazočnih neće okusiti smrti dok ne vide da je kraljevstvo Božje došlo u sili." Nakon šest dana uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana i povede ih na goru visoku...(Po Marku 9,1)
Neki od onih koji slušaju Isusove riječi još neće umrijeti, a Sin Čovječji će doći u sili, a to će dočekati ovaj grešnički naraštaj.
"Doći će, doista, Sin Čovječji u slavi Oca svoga s anđelima svojim i tada će NAPLATITI svakomu po djelima njegovim." "Zaista, kažem vam, neki od ovdje nazočnih neće okusiti smrti dok ne vide Sina Čovječjega gdje dolazi sa svojim kraljevstvom." (Po Mateju 16, 27-28)
Apologeti muljaju da je gornja rečenica "iščupana iz konteksta". Da se (27) odnosi na Isusov "drugi (treći?) dolazak (Apokalipsa)", a druga rečenica (28) na Isusovo Preobraženje u sljedećem odlomku. Međutim, tko bi za nešto što će se dogoditi za samo 6 dana rekao da će biti tako "skoro", da će samo neki od njegovih slušatelja još uvijek biti živi kada će se to desiti? ("Neki će od vas još uvijek biti živi kada dođem za 6 dana."). Čisto literarno, ne možemo odvajati nešto što je pod zajedničkim navodnicima i prebacivati to u sljedeće poglavlje, samo zato jer nam se tako čini da bi moglo biti. Osim toga, Također imamo idiom naglašavanja rečenog "Zaista, kažem vam" - koji naglašava i proširuje prethodnu rečenicu, a ne govori o nečemu posve drugom. Evo cijelog teksta:
(27) "Doći će, doista, Sin Čovječji u slavi Oca svoga s anđelima svojim i tada će naplatiti svakomu po djelima njegovim." (28) "Zaista, kažem vam, neki od ovdje nazočnih neće okusiti smrti dok ne vide Sina Čovječjega gdje dolazi sa svojim kraljevstvom."
Preobraženje
#17 Nakon šest dana uze Isus sa sobom Petra, Jakova i Ivana, brata njegova, te ih povede na goru visoku, u osamu,
(2) i preobrazi se pred njima. I zasja mu lice kao sunce, a haljine mu postadoše bijele kao svjetlost.
(3) I gle: ukazaše im se Mojsije i Ilija te razgovarahu s njime.
Po Mateju 16, 27-28 i -17,1-3
Zadnje Isusove riječi u Bibliji u zadnjim njenim redcima:
"Da, dolazim ubrzo!"
Krist ponavlja da generacija koja je tada bila živa neće umrijeti dok se dolazak "Sina Čovječjega" ne ostvari. Apostolima i prvim kršćanima nije bilo na kraj pameti da bi morali čekati barem dvije tisuće godina (u obliku praha) na taj famozni dolazak.
Istina, i meni to zvuči malo nategnuto, pa dok netko pametnije/i ne odgovori, evo mojih razmišljanja kao i tumačenja koja sam ja pročitala o tome, očito od drugih autora.
Naime, tvrdi se, kod nekih, a ne sjećam se više tko je to bio i da li ih je bilo više, da je riječ 'generacija' u stvari naš prijevod riječi koja u originalu može značiti to isto kao kod nas ali može označavati u uopće - ljudski rod.
A ovo drugo što ću napisati, iako nisam nigdje pročitala, ja sam sama sebi upravo tako protumačila a sad sam samo potvrdila svoje uvjerenje kad sam pročitala tvoj tekst: a to je da je ono što su vidjela trojica apostola kao sliku ili viziju, možda i sama prisutnost Isusova božanstva i svetih osoba Ilije i Mojsija, dakle dijela a ako je Kraljevstvo Božje zbog svoje savršenosti nedjeljivo, onda i cijelog Kraljevstva Nebeskog samo ga oni nisu zbog svoje ljudske ograničenosti mogli vidjeti u punom sjaju (naime kod božanskih stvari ne možemo suditi ni po/prema našim osjetilima, ni našim shvaćanjima pa ni po tome što npr. možemo imati nas više osjećaj, spoznaju prisutnosti, kao i obraćanja svemoćnih božanskih osoba prema više ljudi istovremeno na posve različit način tj. različitom porukom. Recimo i za BDM sam negdje pročitala da ju mi ne vidimo i ne razumijemo objektivno nego onako kako nam
to naše pojedinačne, dakle različite, mogućnosti dopuštaju.
Tako da, ne možemo iz opisa u Evanđelju suditi što je to Preobraženje na Gori točno predstavljalo jer mi to ne razumijemo ali ja sebe osobno mogu uvjeriti da je to bio upravo susret smrtnih ljudi i božanskih, odnosno svetih osoba ili, drugim riječima, da nam/apostolima je došlo Kraljevstvo Nebesko. Uostalom nije li rečeno na drugom mjestu da je Kreljevstvo Božje već došlo, i da ga jaki grabe (ako se dobro sjećam) iako opet ne trećem mjestu da se približilo, pa ako možemo to prihvatiti zašto ne i ovo drugo.
Stvari treba prihvatiti kao onostrane, nedokučive bez mogućnosti uspoređivanja sa ovozemaljskim činjenicama, znanjima, zakonima a Isus i nije došao da nam sve objasni već da nam objavi svoju Ljubav i svoje Spasenje... i na kraju je rekao da nam još puno toga ima reći ali da još ne možemo nositi (što će reći - shvatiti)