Iako je navedeni župnik možda učinio civilni prekršaj, potpuno ga razumijem i smatram da nije učinio nikakav grijeh prema Bogu ni prema braći ljudima. Kad bi ga Crkva i namjeravala kazniti, prije ili kasnije trebali bi se zapitati kojim "kanonskim" pravom je Biskupska konferencija, koja uopće nema nadležnosti za to, jednom uredbom "otkazala sve mise, pobožnosti i sakramente" u zemlji i tako u neposluh stavila sve one svećenike koji bi htjeli raditi ono za što su prema kanonskom pravu i zaduženi, a to je slavljenje svetih misa.
Iako sam uvijek tvrdila (a tvrdit ću i dalje) da je poslušnost, osobito crkvena, velika vrlina, sad ću biti jedna od onih koja će ipak postaviti pitanje: nisu li se naši biskupi dobrano zaletjeli i od običnog straha skamenjeni učinili nešto što nije baš primjer pastirske hrabrosti i pronicavosti u ovim teškim vremenima?
Za Italiju mi je potpuno jasno zašto su "otkazali sve mise", imaju više od 11 000 umrlih, mada ni milanski nadbiskup nije baš primjer hrabrosti kad je donio uredbu o zatvaranju crkvi čak prije negoli su se počeli zatvarati restorani, kafići i barovi.. Netko bi rekao: Kako je mudro i izvrsno učinio baš na vrijeme, ali... povijest Crkve i pandemija nam pokazuje da se u prošlosti Crkva i drugačije znala ponašati, da je otvarala bolnice i domove za oboljele, da je bila na prvoj crti služenja bolesnicima, i da bolesnike nikad nisu sakramentalno napuštali... To su mogli samo zato, znam da možda zvuči farizejski, ali jer su poznavali pravi smisao sakramenata i što nisu se brinuli samo za spas tijela, niti za "sigurnost nezaraženih", nego i za spas duše.. Sjetite se života sv. Alojzija Gonzage, sv. Damjana de Veustera koji je jedini htio ostati s gubavcima na otoku Molokai i brinuti se za njih, čak i uz protivljenje svog biskupa koji mu nije slao nikakvu pomoć. Povijest je priznala sv. Damjana hrabrim misionarom, a njegovog biskupa običnom kukavicom.
Znam da takvi uvijek imaju opravdanje da se "brinu za zaštitu nezaraženih", ali otkazivati sve mise u državi u dan kad smo imali samo 69 zaraženih osoba u cijeloj zemlji... nije baš čin koji bi sugerirao pastirsku brižnost i duhovnu skrb za narod, nego više "samo-izolaciju" svećenika i bježanje od naroda, napuštanje svih pastoralnih praksi "da se ne bismo zarazili".
Čitam upravo (možda i stari članak), poljski biskupi su se odlučili, slijedeći državne mjere, na drugačiji odgovor: ako na misi smije biti manje ljudi, idemo služiti još više misa, da bi svatko tko želi mogao sudjelovati.. Jedan francuski biskup je također izdao uredbu neka sve crkve budu uvijek otvorene..
Riječnik naše hrvatske Uredbe jest "za povijest":
"sve se svete mise, slavlja sakramenata, sakramentala, pučke pobožnosti, župna slavlja i drugi događaji i svi sastanci otkazuju do daljnjega, kako unutar zatvorenih prostora tako i na otvorenim prostorima."
"Svećenici neka slave svetu misu bez sudjelovanja zajednice"
"crkve su otvorene samo za osobnu molitvu zdravih vjernika"..
Bi li tako postupio i bl. Alojzije Stepinac? Njemu su nudili da ode u inozemstvo liječiti se, ali on nije otišao, jer je znao da mu povratka među svoj narod nema i da bi ga povijest sigurno zapamtila kao "lošeg pastira koji ostavlja svoje stado". On je odlučio ostati pod cijenu svog života, znajući da nam je svima ionako umrijeti.
Bl. Miroslav Bulešić mogao je iz straha odustati od odlaska u ono mjesto gdje je služio sakrament sv. potvrde, pošto je dobio otvorene prijetnje smrću, ali njegova hrabrost je bila u tome što je znao vrijednost sakramenta i da je ono itekako vrijedno i da život položi za nj. Znam, to ne mogu svi, ne može se to ni tražiti od svih ljudi.. To mogu samo pojedinci koji imaju čvrstu vjeru u Boga.
Nije li i sam Papa nedavno pohvalio "kreativnost" nekih svećenika.. Nije doslovno rekao da hvali njihovu "neposlušnost", ali je iz govora jasno što je mislio... Pravi svećenik ne napušta svoje stado i ne otkazuje sakramente..
https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/p ... iti-samim/https://www.bitno.net/vijesti/vatikan/p ... u-sluziti/Evo i jedno opširno mišljenje o "ukidanju misa" i kanonskom pravu:
https://canonlawmadeeasy.com/2020/03/20 ... el-masses/jučer sam čitao jedan članak u vezi tog svećenika...uglavnom jedna žena u komentarima ( ne sjećam se...možda manda, ili mandurić...uglavnom 2-3 puta je dala komentar da papa nije dao dekret kojim se ukida sveta misa, a da je on navodno potreban
Nisam ulazio u kanonsko pravo ( posebice jer mislim da se to ne nalazi u KKC-u , nego nekim posebnim regulama!) i čini mi se onako na prvu da to što ta žena u komentarima tvrdi , da ispada da je ovo generalno otkazivanje svetih misa, svete pokore-ispovijedi ,a BEZ IKAKVIH IZNIMKI ILI OGRADA , je totalna grozota pustoši , koja se navodi i u bibliji, ili stanje blizu tomu! Nije se naveo ni neki rok trajanja , sa mogućnošću produženja stanja, nego je uvedeno -rok trajanja- neodređen....može bit i npr. 3, 5 godine!!
Mislim da se naša BKH nije dobro snašla u tim građanskim restrikcijama i da su se trebale dopustiti neke iznimke...ili barem sada kada se više zna o kovidu-19 da se dopusti pod nekim strogim uvjetima a koji se sigurno mogu ispoštivati
POSEBICE JER KATOL.CRKVA IMA ODREĐENE POSEBNE PREROGATIVE, POSEBNE OVLASTI, POSEBNA PRAVA I NJU NE MORAJU UVIJEK, BAŠ UVIJEK KAČITI CIVILNI ZAKONI!ILI AKO JE KAČE MORAJU BITI RAZBORITI I U SKLADU SA VATIKANSKIM UGOVOROM-KONKORDATOM KOJI MI IMAMO,A I DA NEMAMO, KC INAČE GLOBALNO GLEDANO U VEĆINI SVIJETA IMA POSEBAN STATUS, EKSTRATERITORIJALNOST ISL!
mislim da se ta žena pozivala na ovaj tvoj zadnji link...budući da je na stranom jeziku nije mi se dalo čitati
UGLAVNOM, MIŠLJENJA SAM DA SU SE OLAKO, BRZOPLETO U POTPUNOSTI ZABRANILI SVETI , SPAŠAVAJUĆI SAKRAMENTI...moglo se ograničiti , ali ne TOTALNO DEROGIRATI
Mislim da pravoslavni imaju i dalje pravo pričesti u RH!.Ako je to istina postavlja se pitanje , zar su oni izvan zakona ili kontra zakona...vjerujem da nisu, nego su se samo bolje i preciznije postavili