Evo vratio sam se s mora, pa ću ti probati malo pomoći da vidiš o čemu se radi:
Autor je Nick Roen, protestantski pastor jedne evangeličke denominacije. Za tekst koji navodiš je osim toga bitno i da se deklarira kao homoseksualac, ali kao kršćanin ne opravdava gay odnose. Dakle iz tog šireg konteksta dolazi ideja navodnog "dara" biti single, biti samac ili kako već prevesti "gift of singleness", te onda s druge strane na neki način umanjivanje važnosti ženidbe koju je Bog od početka zamislio za čovjeka: "nije dobro da čovjek bude sam".
Moram reći da to nije u skladu s katoličkim naukom, kao ni Biblijom, koji govore ili o daru plodnog braka ili daru celibata poradi poziva. Isto tako, autor nije svećenik i njegovo mišljenje za katolika nema težinu, niti je bit teksta (a to je taj navodni dar biti single) u duhu katolicizma.
Ovo sve je vrlo bitno, jer danas je teško djevojci naći muža, i muškarcu naći djevojku s kojom bi živio skladan brak.
Sve je više "single", samaca, koji to ne žele biti niti su ikad to željeli. Osjećaju da je njihov poziv kršćanski brak, ali ne nalaze ili ne znaju naći pravog ili pravu. Ali to nije razlog da se obeshrabri i kaže, jednostavno moj poziv je biti samac, to je onda Božja volja, dobro je biti sam, i ne trebam se više truditi niti moliti za brak ili stvarni duhovni poziv. Samoća koja nije odluka radi Boga nije poziv, to je križ nastao iz raznih okolnosti, koji Bog kao i sve može okrenuti na dobro, ali to nije neko dobro ili dar u sebi.
Ako je autor evangelik, hvala Bogu, jer koliko znam (neki) evangelici priznaju razvod, a ne opravdavaju celibat, a pošto ovaj radi sve suprotno, može biti uzor svim čak i katoličkim svećenicima, na lijepoj interpretaciji teksta iz evanđelja i na ohrabrenju svim ljudima koje je pružio... Dotaknuo se upravo biti stvari...
To što je (i ako je) homoseksualne orijentacije (to je neki tvoj pokušaj diskvalifikacije, jel tako?) opet hvala Bogu što u članku hvali kršćanski brak i čistoću, jer (trebam li podsjećati) homoseksualna sklonost niti je grijeh, niti je razlog za ruganje nekome...
Veliš, nije katolički nauk, pogledajmo što u Katekizmu Katoličke Crkve piše:
1658 Treba spomenuti one osobe koje su zbog određenih uvjeta u
kojima moraju živjeti – što često ne ovisi o njihovoj volji – osobito
blize Isusovu srcu te zaslužuju ljubav i brižnu skrb Crkve, a naročito
njezinih pastira: veliki broj osoba koje nisu u braku. Mnogi od njih
ostaju bez ljudske obitelji, često zbog siromaštva. Ima onih koji u
takvu stanju žive
u duhu Blaženstava, uzorno služeći Bogu i bližnjemu.
Svima moraju biti otvorena vrata domova, obiteljî, »kućnih Crkava«,
i velike obitelji koja je Crkva. »Nitko na ovom svijetu nije lišen
obitelji: Crkva je svima dom i obitelj, osobito onima koji su ‘umorni i
opterećeni’ (Mt 11, 28).«
http://hbk.hr/wp-content/uploads/2018/1 ... -Crkve.pdfŠto sad kažeš na to?
Nadalje:
1618 Krist je središte svega kršćanskog života. Veza s njime prva je,
ispred svih drugih, obiteljskih ili društvenih veza.126 Od samih početaka
Crkve bilo je muškaraca i žena koji su se odricali velikoga ženidbenog
dobra da bi slijedili »Jaganjca kamo god pođe«,127 da bi se bavili onim
što je Gospodinovo i nastojali mu ugoditi,128 idući ususret Zaručniku
koji dolazi.129 Sam je Krist neke pozvao da ga slijede u takvu življenju
kojemu je on uzor:
»Doista ima za ženidbu nesposobnih koji se takvi iz utrobe materine
rodiše. Ima nesposobnih koje ljudi onesposobiše. A ima nesposobnih koji
sami sebe onesposobiše poradi Kraljevstva nebeskoga. Tko može shvatiti,
neka shvati« (Mt 19, 12).
1619 Djevičanstvo radi Kraljevstva nebeskoga razvijanje je krsne
milosti, moćan znak uzvišene prednosti veze s Kristom, žarkog
iščekivanja njegova povratka, znak koji također podsjeća kako je
ženidba stvarnost ovoga svijeta koji prolazi.
1620 Oboje, sakrament ženidbe i djevičanstvo radi Kraljevstva Božjega, potječu od samoga Gospodina. On im daje smisao i udjeljuje milost potrebnu da se mogu živjeti u skladu s njegovom voljom. Poštovanje prema djevičanstvu radi Kraljevstva i kršćansko poimanje ženidbe nerazdvojivi su i uzajamno se potkrepljuju:
»Tko ozloglašuje ženidbu, zamračuje i slavu djevičanstva; tko ju hvali, umnaža divljenje koje pripada djevičanstvu. [...] Doista, ono što izgleda dobrim samo u usporedbi s lošijim, ne može biti uistinu dobro; ono pak što je bolje
od nečega što se dobrim smatra, zaista je dobro u potpunom smislu.«
http://hbk.hr/wp-content/uploads/2018/1 ... -Crkve.pdfŠto kažeš na to? Opet ćeš suziti krug samo na svećenički "celibat", a ne i na sve one koji žive čistoću za Krista i s Kristom...?
To je upravo ono što piše u članku, i to, ti tvrdiš, jednog protestanta...
Moram i dodati ovo, jedan veliki grijeh "pravovjernih vjernika": proglasiti osobu koju ne poznaješ, a živi sama, i recimo dugo nije bila u vezi, gay-osobom... Prijatelji i poznanici koji jedni drugima sigurno ne vire u spavaću sobu, olako kleveću osobe oko sebe, osobito one koje žive same, koje su a priori "čudaci" ili "drugorazredni vjernici" ili "osobe nižeg ranga koje se nisu ostvarile u životu", a ne znaju da njihova kleveta može naštetiti nečijem dobrom glasu i odbiti možebitnog potencijalnog partnera/partnericu, te tako poremetiti Božje planove, a onaj koji kleveće - kako će stati pred Gospodina? Onaj koji je sam, a moli i živi u čistoći, sigurno ne živi u grijehu, a osobe koje su u braku, a preziru i olako kleveću druge - kako će pred Gospodina?