Čitala sam dosta o toj temi i čini mi se da je to uglavnom to što i vi opisujete.
Ja sam imala slična iskustva: razna "viđenja" npr vidim na tren za vrijeme molitve Žalosnih otajstava jednom donji dio Isusove ruke niz koji se cijedi krv, drugi put kao da hodam za Njim a njegova je kosa zamršena i vlažna od mučeničkog znoja. Treći put sam imala (to je u stvari prvo po redu što mi se dogodilo) "čuvenje" u snu gdje čujem Mariju kako mi dolazi s riječima: "Evo sad će ti moj Sin sve objasniti" a bilo je to baš u vrijeme mog "obraćenja" tj prelaska na dublje vjerovanje nego do tad. I onda mi On kaže nešto vrlo kratko i sve mi bude jasno a kad se probudim, zaboravim što mi je rekao ( slično iskustvo sam kasnije pročitala da je imao i sv. Ignacije).
U crkvi gotovo redovito za mise bar jednom proplačem.
Kod molitve često osjetim taj zanos koji se ne da usporediti po ljepoti i snazi ni s čim osim kad bi zaljubljenost ali, kako i vi kažete, nekako samo duhovnu, bestjelesnu, pomnožio sa milijun i sve to osjetio u jednom hipu. Slično sam osjetila i kod prethodno opisanih doživljaja.
Ali mene tu jedna stvar zbunjuje a to je što se kaže, a to sam čitala više puta, da taj "susret sa živim Bogom" čovjeka mijenja iz temelja i on postaje sav okrenut Bogu, a kod mene je to mijenjanje bilo samo vrlo razblaženo tako da promjena jest neka ali ne temeljita...
Nego, ima u knjizi "Ne dam te od sebe", autora MK opis baš takvog pravog doživljaja kakav bi trebao biti susret sa živim Bogom, mislim bar ja to tako shvaćam:
https://www.youtube.com/watch?v=6D7Oe6MJ-XMDa li je netko čitao da malo opiše krajnji dojam i poruku knjige jer razmišljam o tome da ju kupim?
Draga mariette m,
nisam čitala tu knjigu, ali sam pažljivo pročitala tvoj post i hvala Gospodinu na tvojim iskustvima.
U vezi obraćenja, i ja se osjećam potpuno isto: mislim da još puno toga mogu napraviti (pa obraćenje nam je zadatak zapravo za čitav život...), osjećam da su napasti stalne, a opet kažu da treba prihvatiti svoj život takav kakav je i čvrsto vjerovati da nas Bog prati i ljubi, te da osim ljubavi ne trebamo raditi "ništa", nego pratiti Njegove poticaje i volju. Da ne bi s vremenom upali u krive i nepotrebne brige, pa tako posijano sjeme ugušili trnjem.
Terezija Avilska je savjetovala kao i ti, često zamišljati Božju prisutnost, i u mašti stvarati predodžbe (koje tebi i same dolaze na oči), da nam i one pomognu u molitvi - ali paziti i na umjerenost radi psihičkog zdravlja i ljubavi prema bližnjima...
Ovo o zaljubljenosti: nedavno sam čitala kod sv. Ivana od Križa - on govori o početničkim greškama - jedna od njih je tzv. "duhovna bludnost" (ne znam zašto je tako nazvaše), ali to je kad se nakon molitve i početnog osjećaja dubokog smirenja, tijelo sasvim razbudi i krv prokola sve do obuzetosti sličnoj nečistim uzbuđenjima. Ivan od Križa piše da to može biti od naravi (kao i u new age tehnikama smirenja), može biti od tijela (melankolija) ili pak napast od đavla (kušnja)... Zato sam baš i naglasila da je onaj osjećaj bio u suprotnosti s tim, i još uvijek nisam 100 % sigurna da bih to nazvala "iskustvom Boga živoga", već radije utjehom i darom...
U samom izrazu "iskustvo" fali mi ta spoznajna dimenzija koja je kod mene bila ključna. Zato volim čitati Sveto Pismo.
Druga po redu literatura su mi djela pape Benedikta XVI., a onda ostalih crkvenih naučitelja...
Papa Benedikt u jednoj knjizi opisuje nevjerojatnu stvar (oprostite ako sam to na forumu već spominjala, a evo opet):
U evanđelju, na Posljednoj večeri kad Toma upita Isusa:
"Kako to da ćeš se objaviti nama, a ne svijetu?" Isus odgovara:
"Tko mene ljubi, čuvat će moju riječ.
Otac i ja doći ćemo k njemu i kod njega ćemo se nastaniti."Bivši papa tvrdi da Isus ovdje ne preskače Tomino pitanje, već na njega izravno odgovara.
Dolazak Boga u nečije srce doživljaj je Božje objave, Bog dolazi kad se čuva Riječ (= čita Sveto Pismo), a sve to pretpostavlja Ljubav (= težnja vršiti Božje zapovijedi).
Svijet to ne može znati, a "onaj tko ljubi" živo osjeća tu Božju prisutnost u sebi.