Fazlija je napisao/la:
Moram priznati da nikada nisam razumio molitvu. Jer ako je Njegova volja, cemu moliti?! Kao da mi mozemo ista istrgovati, ispregovarati sa Stvoriteljem svijeta?!
Pa normalno da mozemo ispregovarat.
Fazlija je napisao/la:
Molitva za mene ima smisla samo kao oblike meditacije.
Ocito onda ne shvacas Krscanskog Boga, jer mi ne vjerujemo u "tamo nekog" Boga. Nas Bog je konkretan, sveprisutan, a ne Bog koji je miljama daleko pa se mi s mislima spajamo s njim.
Fazlija je napisao/la:
Zamislimo da dijete dodje pred svojeg oca ili majku... recimo, mama gleda sapunicu u dnevnom boravku... i kaze joj nesto u ovom stilu: O moja draga i velicanstvena majko! Vjecna slava i hvala tebi, na vijeke vijekova, sto si me rodila i othranila, sto placas moj fakultet i sto mi dajes hranu svaki dan! Molim te podari mi jos sredstava za studiranje, a ne bi mi skodilo i nesto para za ljetovanje... Sta bi majka mislila nego da je dijete poludjelo. Tako da je meni jako izvjestacen uopce taj ton molitava u religijama. Odaje da osoba nema izravan odnos s Bogom.
Tesko da se tako pregovara Bogom. Ovo ti je jedan od nacina pregovora s Bogom;
Postanak 18,26 "Ako nađem u gradu Sodomi pedeset nevinih", odvrati Jahve, "zbog njih ću poštedjeti cijelo mjesto.
Postanak 18,27 "Ja se, evo, usuđujem govoriti Gospodinu", opet progovori Abraham. - "Ja, prah i pepeo!
Postanak 18,28 Da slučajno bude nevinih pet manje od pedeset, bi li uništio sav grad zbog tih pet?" "Neću ga uništiti ako ih ondje nađem četrdeset i pet", odgovori.
Postanak 18,29 "Ako ih se ondje možda nađe samo četrdeset?" - opet će Abraham. "Neću to učiniti zbog četrdesetorice", odgovori.
Postanak 18,30 "Neka se Gospodin ne ljuti ako nastavim. Ako ih se ondje nađe možda samo trideset?" - opet će on. "Neću to učiniti", odgovori, "ako ih ondje nađem samo trideset.
Postanak 18,31 "Evo se opet usuđujem govoriti Gospodinu", nastavi dalje. "Ako ih se slučajno ondje nađe samo dvadeset?" "Neću ga uništiti", odgovori, "zbog dvadesetorice.
Postanak 18,32 "Neka se Gospodin ne ljuti", on će opet, "ako rečem još samo jednom: Ako ih je slučajno ondje samo deset?" "Neću ga uništiti zbog njih deset", odgovori.
Postanak 18,33 Kad je Jahve završio razgovor s Abrahamom, ode, a Abraham se vrati u svoje mjesto.
Dakle konkretno i realno, bez ikakvih tepanja. Inace ovakvo umijece trgovanja tj pregovaranja se zove arapska trgovina. Ako odes nekda u arapske zemlje, upravo ovako ce se i ocekivat od tebe da se cijenkas.