Fazlija je napisao/la:
Naravno da ne znam sto je to, jer to ne postoji. Nigdje se u znanstevenim disciplinama koje koriste pojam roda ne koristi taj pojam - rodna ideologija?!
Nigdje su ne koristi ni pojam komunisticka ideologija, to ne znaci da ona ne postoji. Dakle komunisticka ideologija je komunisticka teorija pretvorena u ideologiju, jer drugacije ne moze zazivit.
Jel ne znas sto je rodna teorija ili sto je rodna teorija + ideologija = rodna ideologija? Ne kuzim, sto tu ima bit nejasno.
Koliko ja znam, ima 7+ miljardi rodno uvjetovanih drustvenih uloga, sudeci po znanosti. Dakle naslov teme je gender-ideologija. Ja te pitam: jel ti nijeces postojanje ideologije per se ili postojanja rodne teorije?
[url=Fazlija je napisao/la:
a) Imamo ljude koji su zbog bilo kojih bio-psiholoskih razloga homosekusalni, trenas-seksualni... sta god. Radi se o apsolutnoj drustvenoj manjini, kojoj se jednostavno treba zajamciti jednakost pred zakonom i nista vise. Upravo je primjer koji je naveo Utopija poucan. Dakle, porezna nejednakost homoseksualnog para u odnosu na heteroseksualni par) prilikom ostavstine.
Ja te opet pitam: zasto drzava prepoznaje heteroseksualni brak? Zasto drzava ne prepoznaje moje i Matino prijateljstvo npr?
b) Imamo ljude iz heretoseksualne vecine koji zbog svojih ne samo spolnih obiljezja, nego upravo zbog rodno uvjetovanih drustvenih uloga ne mogu ostvarivati neka svoja prava. Svi znamo da su zene manje placene za svoj rad nego muskarci. Svi znamo da su zene vise nego u manjini na odgovornim mjestima u privredi, politici i sl. Da nam u Saboru sjedi mislim 15% ili tako nesto zena, da se zenske kvote na izborima jednostavno... ignoriraju. Svi znamo da su zene zrtve nasilja u vezama cesce nego muskarci itd.
LOL
Molim te, zene su manje placene za isti rad? Jel ti trolas? Ako nisi, mogao bi postat dr.sc. ekonomije, jer bi to bilo fascinantno otkrice. Znas li koliko bi pridonio proizvodnji, ukoliko je tvoja teorija uistinu tocna? Pa ja da imam firmu, zaposlio bih onda sve zene. Za isti rad manje placas, kaj ne?
A zene su manje zastupljene na odgovrnim pozicijama, ne zbog nametnutih drustvenih obiljezja vec zbog bioloski uvjetovanih predispozicija. Za javnu raspravu i debatu treba imat odredenu dozu agresivnosti, sto je bioloski uvijetovano kod muskaraca. I cisto me zanima kojom logikom si dosao do zakljucka da ako tretiras jednako 2 razlicita spola da ce zavrsit 50/50 u saboru.
I svakako svi mi ovdje znamo
da su muskarci jednake zrtve nasilja u vezama kao sto su i zene, bar sto se fizickog nasilja tice. No, muskarcevo nasilje je destruktivnije, upravo zbog jace snage, bioloskih predispozicija. Kad pricamo o emotivnom nasilju muskarci su cesce zrtve, slightly. I to nam znanost kaze:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3876290/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1854883/ [url=Fazlija je napisao/la:
Dakle, to su rodno uvjetovane drustvene uloge, kada se od zene ne ocekuje da preuzima rukovodecu drustvenu ulogu. Prijeci joj se drustveno i profesionalno napredovanje itd. I meni kao muskarcu nije jasno kako netko moze biti protiv toga da se takva diskriminacija ne dokida polako. Pa valjda smo dosli do neke civilizacijske razine?!
Zene u prosjeku ne mogu preuzet rukovodecu drustvenu ulogu kako kazes, upravo zbog bioloskih razlika, a ne drustvenih. Ugl, gle ove karakteristike:
-rijecitost
-sarm
-samouvjerenost
-agresivnost
-manjak empatije
su odlike cega? Izgleda kao odlika nekog direktora firme, ili premijera. Zar ne? To su ustvari odlike psihopata. A muskarci cesce postaju psihopati za razliku od zena, upravo zbog bioloskih/psihickih razlika. Zato cesce imas i muskarce kao serijske ubojice, pedofile, silovatelje...i direktore i menadzere. Dok s druge strane zene imaju 2x vecu sansu za razvit anksiozne poremecaje. Nista to nije slucajno, i to je sve objasnjivo evolucijom, biologijom, nikakvim nametnutim drustvenim ulogama. Govor tijela - muskarcu su dominantniji u razgovoru jer su veci, agresivniji. I to nam sve znanost objasnjava, i lijepo mi sve razumijemo evolucijom - kako se to razvijalo i zasto. Znanost opbjasnjava da smo tisucama godina morali bit agresivniji i borit se u poljima i sumama da bi osigurali egzistenciju svoje obitelji. Zato smo i razvili te sposobnosti koje danas imamo. Zene su tisucama godina morale razmisljat o 24234 stvari i iskombinirat ih u jednu pricu u svojoj tikvanji, i zato su bolje u multi taskingu. I sad, ta 2 toliko slicna, a opet toliko razlicita stvora stavis u iste uvijete u kapitalizmu, i sto mislis tko ce na kraju dana vise zaradit sa istom placom? Pa muskarac, jer muskaraci rade vise prekovremenih, dok zene preferiraju prijatelje i obitelj nad poslom.
Ja tebe stvarno ne kuzim?! Kako mozes govoriti takve stvari?! Prije svega, knjizevnost se poducava kao znastvena disciplina, i kao takva koristi brojne i razlicite znanstvene knjizevne teorije. Pa na osnovu cega bi interpretirali i poducavali Shakespearea, nego na osnovu razlicitih znanstvenih teorija?! Fenomenologija, strukturalizam, poststrukturalizam, egzistencijalizam, psihoanaliticka teorija knjizevnosti... Sve te skole znanstvenog misljenja su imale i svoje interpretacije i teorije vezane za knjizevnost.
Kako me ne razumis?

Jedna je stvar ako pricamo o prirodnim znanostima, koje je moguce potvrdit experimentima....Ali ako pricamo npr o filozofiji. Kako ces ustvrdit ciji je stav valjan? U povijesti to nije nikom poslo za rukom, pocevsi od starih Grka do dana danasnjeg. Kako ti to mislis izvest?

Uostalom u skoli se Shakespeara proucava: procitas ga i objasnis o cemu se radi. Objasnjavanje strukture njegovih pjesama traje 23 sekunde. I toliko o "znanosti". Kasnije pises esej - dakle zauzimas vlastiti filozofski stav. I sad ja tebe pitam, kako ces ti dokazat je li E.A.Poe zaista bio morbidan? Je li on dobro tvrdio da je sah premalo analitican? Ili, je li B. Shaw imao validno opravdanje kad je mrzio Shakespearea? Je li odgovor Dostojevskog na pitanje ateizma bio valjan ili ne?...Njihova djela su nastajala kao produkti njihov filozofskih stavova, i od tog nemres pobjec.
Mi smo jos na faxu koristili onu staru knjigu Milivoja Solara Znastvene teprije u knjizevnosti ili vec kako li se zvala... Iz te knjige je cijela Jugoslavija ucila knjizevnu teoriju. E sada, ovi mladji valjda nista ne citaju, sta li?!
Da, i citali ste raznovrsne pisce, kaj ne?

Raspravljali ste o kritickom razmisljanju i individualizmu u komunizmu, o odnosu intesubjektivnog realiteta na slobodno trziste New Yorka, a da ste pri tom kriticki propitkivali utjecaj masa na individulnu egzistencijalnu filozozofiju. Onda, jeste raspravljali o tome? Inace, salu na stranu. Ja sam cuo da ste iz filozofije ucili samo Marxa. Jel to istina?
Djecu se u skolama poducava po nekoj metodologiji. Nije to kako kome padne na pamet. Zato odgajatelji zavrsavaju valjda neke pedagoske akademije i fakultete?! A ta metodologija valjda proizlazi iz neke znanstvene teorije...
Da, i to je tocno. No, kao sto sam ti rekao, u filozofiji i knjizevnosti ne postoji valjan stav o E.A.Poe-u. Ne postoji metoda kojom ces ustvrdit moralne dvojbe i odluke Raskoljnikova. Tu svatko zauzima stav za sebe. Ucitelj tu igra veliku ulogu, jer ima mogucnost manipulacije. Dakle ucitelj ne moze izmanipulirat jednadzbu f(x)=y. No, moze izmanipulirat pogled na Stranca.
Vidim da ti je kultura dijaloga na vrlo visokoj razini, nema sta

Iz svega sto si do sada napisao, vidim da si i vrlo obrazovan
Volio bih da isto mogu rec za tebe.
Zato kad se u oboj temi pozivas na znanost, ja te pitam na koga? Ja cu ti dat najcijenjenije psihijatre, psihologe, evolucioniste koje stoje iza stvari koje sam ti upravo rekao. Iza svega stoje konkretna istrazivanja.
p.p.s.
Ja sam rekao:
Kao sto sam rekao, on nigdje ne govori o znanstvenoj utemeljenosti rodne teorije. Ili sam ja gluh?A ti odgovaras:
Ne brini se, nisi gluh. Dobro si cuo. Rodna ideologija nema znanstveno utemeljenje, u tome i jeste cijela stvar. Znanost ne koristi taj pojam i vjerovatno zbor toga znanstvenici ne govore nikada o rodnoj idologiji, nego jedino o pojmu roda i rodnu uvjetovanih drustvenih uloga.Dakle gore sam rekao rodna teorija, a ti pricas o ideologiji

A nadam se da shvacas da je rodna teorija skracen naziv za teoriju o "rodno uvjetovanim drustvenim ulogama".