Katolički odgovori

privatne stranice s raspravama o suvremenim vjerskim temama
Sada je Sri tra 22, 2026 08:30

Vrijeme na UTC + 01:00 sata

Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 
Autor Poruka
 Naslov: Promena vjere
PostPostano: Ned ožu 04, 2018 03:09 

Pozdrav,izvinjavam se ako tema vec postoji,ali zanima me prelazak iz pravislavne u katolicku vjeru. Naime krstena sam kao malo djete u pravoslavnoj crkvi znaci bez mog pristanka,celog zivota sam iz nekog razloga naklonjena katolickoj vjeri,sasvim slucajno i suprug mi je katolik doduse ne krsteni. Zelimo da se vjencamo u karolickoj crkvi tacnije na jednom za nas svetom mjestu na Trsatu,zivimo u Novom Sadu i htjeli bi smo se krstiti u katolickoj crkvi suprug i ja ,djete cemo pustiti da odabere samo kada odraste jer smatramo da se vjera ne treba nametati nego samovoljno odabrati. Da ne duzim ,prvemstveno me zanima za mene koja je procedura,redovito tjekom praznika odlazimo na mise i osjecam da tamo pripadam,da me ne shvatite pogresno ali jos kao djete sam kao sto rekoh imala naklonost ka katolickoj vjeri ,cak sam i u snovima veoma cesto sebe videla kako ulazim u okruznu katolicku crkvu i krstim se. Znate kakvi su ljudi ovdje pa nikome nisam smjela o tone pricati . Posto mi je suprug iz katolicke porodice naucila sam mnogo o obicajima i samoj vjeri. Pa bih sto prije da se krstim u vjeri koju postujem i cjenim. U Novom Sadu je tesko doci do svecenika ,nase xrkve su uglavnom zakljucane osim tjekom praznika.

Vrh

PostPostano: Ned ožu 04, 2018 14:29 

+!
Ljubljena!
Jasno mi je, što je "pjesnik htio reći".
Prvo ono osnovno kako ne bi dolazilo do zbrke oko pojmova.
1. Ako suprug nije kršten, onda nije 'katolik', iako mu je roditelj (jedan ili oba) kršten po katoličkom obredu.
2. Ti imaš pravovaljane sv. Sakramente (sv. Krštenje i sv. Potvrdu) i možeš dobiti dokument o tome iz parohije, gdje si krštena i krizmana,
kad to bude potrebno. Ti možeš obaviti prijelaz u 'katoličanstvo' nakon što si obavila sve potrebno što se od tebe traži.
Ako blaguješ Presvetoga, onda imaš sv. Pričest i sv. Ispovijed, dok tvoj suprug nema nijedan sv. Sakrament.
3. 'Katolik' je dužan kao roditelj odgajati djecu u sv. Vjeri, te ih dati krstiti i polako za ruku voditi u sv. Vjeri,
a djeca svojom slobodnom voljom od te sv. Vjere mogu odustati, prihvatiti neko drugo vjerovanje ili što god već odluče, kad narastu.

Za miran razgovor (natenane=polako, bez žurbe, detaljno,...) predlažem franjevce u Novom Sadu:
http://ofmns.org.rs/

Moj stav je, da se sv. Ženidba obavi uvijek u svojoj župi,
ako laičke osobe nisu lutalice.
Vi ćete ocijeniti situaciju (Novi Sad, obitelj i rodbina,...) i u dogovoru sa svojim župnikom
može se sv. Ženidba obaviti i u nekoj drugoj župi ili lokaciji.
U franjevačkoj crkvi na Trsatu se može naknadno obaviti obnavljanje bračnih zavjeta,
kad bude prikladno ne samo za vas supružnike.
Naravno, da se i tamo u Rijeci možete vjenčati, ako bude tako uređeno među župnicima i uz dozvolu.

Inače, još nešto:
http://www.suboticka-biskupija.info/katedrala.php

Želim naglasiti kako je sv. Ženidba jedini Sakrament,
gdje zaručnici ('katolici' i 'pravoslavci') darivaju jedno drugome sv. Sakrament u Ljubavi (OtacSinDuhSveti) pred Crkvom.
Ako nije nešto pravovaljano, onda ih Ljubav ne združuje, te o tome može samo crkveni sud donijeti odluku.
Nema drugog crkvenog vjenčanja, dok je pravovaljani supružnik živ.

Dan bez osmijeha i čuđenja je bezlično siromašan dan.

Vrh

Prikaz prethodnih postova:  Sortiraj po  
Započni novu temu Odgovori  [ 2 post(ov)a ] 

Vrijeme na UTC + 01:00 sata